Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Petre Daea, în ședința de Guvern: Să nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine

Ziarul de Vrancea
19 apr 2023 693 vizualizări

“Nu vă lăsăm!”, i-a promis premierul Ciucă

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a cerut joi colegilor din Guvern să nu îl lase singur, că sunt ”multe puști pe el” referitor la scandalul legat de cerealele din Ucraina.  ”Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur!. O pot duce, dar...”, a spus Petre Daea, în ședința de Guvern.

”Presupun că până acum nu v-ați simțit singur. Nici de-aci înainte, domnule ministru, nu o să fiți singur. Nu vă lăsăm”, a răspuns premierul Ciucă.

”Păi să nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine. Sănătate, domnule premier!”, a spus ministrul Petre Daea.

Premierul Ciucă l-a întrebat pe ministru despre grupul de lucru pentru strategia privind îmbunătățirea procesului de producție, pe termen lung, pentru producători și fermieri, arătând că âși dorește să aibă cât mai repede acest grup.

”Grupul de lucru, știți cum e, să lucrezi. Dar dacă îl fac eu, că e grupul de lucru, și el cântă la mandolină și se uită pe pereți, nu am avut timpul necesar și liniștea sufletească”, a spus ministrul Petre Daea, arătând că a fost când la moțiune în Parlament, când la televizor. ”Dați sarcină la un secretar de stat să constituie grupul de lucru”, a spus premierul Ciucă, adăugând că vrea să îi fie prezentată vineri componența lui.

USR și PMP acuză PNL că le șantajează primarii

”Disperarea PNL sub conducerea tandemului Ciucă - Bode atinge cote maxime”, afirmă Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Mișcarea Populară (PMP) într-un comunicat de presă comun, în care acuză că, în veritabil stil mafiot, peneliștii își ocupă timpul cu șantajarea primarilor USR și PMP în loc să guverneze în interesul întregii țări.

Președinții celor două partide, Cătălin Drulă, respectiv Eugen Tomac, le-au transmis joi liderilor PNL că sunt „panicați că vine nota de plată a unei guvernări dezastruoase”. ”Așa că în veritabil stil mafiot peneliștii își ocupă timpul cu șantajarea primarilor USR și PMP în loc să guverneze în interesul întregii țări. Amenințări, blocaje, desanturi de peneliști se revarsă peste primarii noștri onești, care lucrează pentru binele comunităților pe care le administrează. Pentru Ciucă și Bode e greu să vadă că unii se pricep la munca lor și dezvoltă orașe și comune”, afirmă Cătălin Drulă și Eugen Tomac.

Dacă în PNL se practică șantajul cu dosare de la serviciul secret al lui Bode sau condiționări de fonduri de la buget, în România modernă nu mai este loc pentru astfel de practici, spun cei doi președinți.  ”Felul în care PNL manipulează fonduri publice ca să pună presiune pe primarii USR și PMP este doar unul dintre motivele pentru care PNL va fi măturat la alegeri în 2024. Românii alături de opoziția democratică din această țară nu vor accepta să călcați statul de drept în picioare și să ne marginalizați în Europa cu apucături dictatoriale și anti-democratice”, adaugă președinții USR și PMP.

”Între timp, românii au petrecut cel mai scump Paște din ultimii 20 de ani. Prețurile la alimente au explodat cu PNL și PSD la guvernare. La fel facturile la energie, prețul la carburanți și ratele la dobânzi. PNL (alături de PSD) vrea să împartă statul ca pe o pradă pentru privilegiați, în timp ce oamenii suferă din cauza scumpirilor. „Nu vor reuși, vom lupta pentru modernizarea României atât în administrația locală, cât și cea locală”, conchid Cătălin Drulă și Eugen Tomac.

Românii își vaccinează tot mai puțin copiii după pandemie

Importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanșarea pandemiei de COVID-19, conform unui raport al UNICEF privind imunizarea, transmis ieri.

Percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 dintre cele 55 de țări analizate.

În Republica Coreea, Papua Noua Guinee, Ghana, Senegal și Japonia scăderea a fost de peste o treime. China, India și Mexic sunt singurele țări analizate în care datele indică menținerea sau chiar îmbunătățirea percepției privind importanța vaccinurilor. În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei. În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce a femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

Conform raportului, încrederea în vaccinuri este volatilă și variază în timp. Sunt necesare date suplimentare și o analiză mai aprofundată pentru a vedea dacă rezultatele indică o tendință pe termen lung. În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susținere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate dintre cele 55 de țări analizate peste 80% dintre respondenți percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii. Cu toate acestea, potrivit documentului, confluența mai multor factori poate duce la creșterea riscului unei "atitudini ezitante" în ceea ce privește vaccinurile. Printre acești factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informații înșelătoare, scăderea încrederii în experți și polarizarea politică.

Diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani determinate de pandemia de COVID-19. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare, arată UNICEF.

Raportul avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări.

Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc în prezent vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza și pentru a preveni epidemiile de boli mortale. În 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022, în comparație cu anul anterior. O comparație a perioadei 2019 - 2021 cu intervalul de trei ani precedent indică o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor "eforturi de vaccinare susținute", explică UNICEF.

Șase oferte pentru primul tronson din Autostrada „Unirii”

Șase oferte au fost depuse pentru proiectarea și execuția Secțiunii 3 a din Autostrada A8, tronsonul Leghin-Târgu Neamț fiind practic primul tronson care va intra în construcție propriu-zisă a deja celebrei Autostrăzi a Unirii care va lega Moldova de Transilvania.

Ofertele depuse pentru proiectarea și execuția Autostrăzii A8, sectorul Leghin-Târgu Neamț (30 km): 1. Asocierea Danlin XXL SRL - Intertranscom Impex SRL (România); 2. Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL (România); 3. Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS (Turcia); 4. Mapa Insaat VE Ticaret Anonim Sirketi (Turcia); 5. Nurol Insaat VE Ticaret AS (Turcia) și 6. Tekfen İnșaat VE Tesisat AȘ (Turcia).

„Câștigătorul contractului va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru construcția celor 29,91 de km ai acestei secțiuni”, anunță șeful de la Autostrăzi, Cristian Pistol.

Contractul, care teoretic este finanțat prin PNRR, are o valoare estimată de circa 2 miliarde de lei. Aici merită precizat însă că lucrările prin PNRR vor trebui finalizate complet în 2026, altfel nu vor beneficia de finanțarea alocată.

Profesoară, condamnată la 9 luni de închisoare după ce a bătut un elev

O profesoară de la Liceul Tehnologic din Lugoj a fost condamnată la noua luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei, după ce a bătut un elev, relatează Agenția de presă Rador.

Incidentul s-a petrecut în 2020, cu un elev de clasa a V-a care a amenințat-o și a înjurat-o în timpul unei ore de sport. Copilul a avut nevoie de două-trei zile de îngrijiri medicale. Judecătorul Raluca Panaitescu, purtător de cuvânt al Curții de Apel Timișoara, a explicat pentru Radio Timișoara cum și-a justificat judecătorul decizia. Prin faptul că a fost condamnată la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, profesoara de sport are în continuare cazierul curat, urmând să execute pedeapsa doar dacă va comite alte fapte penale. Profesoara trebuie să îi achite, însă, elevului agresat daune morale de 200 de euro.

Ședințele cu părinții ar putea fi înregistrate, la solicitarea profesorilor

La solicitarea profesorilor, ședințele cu părinții ar putea să fie înregistrate, potrivit unui amendament depus de Partidul Social Democrat (PSD). Propunerea apare în documentul cu amendamentele depuse de partide, consultat de site-ul Edupedu.ro.

În situația în care se consideră că pot exista manifestări de bullying la adresa lor, cadrele didactice pot solicita înregistrarea ședințelor la care sunt prezenți părinții.

„Înregistrarea activității didactice poate fi făcută numai în conformitate cu actele normative emise de Ministerul Educației, cu excepția situațiilor în care înregistrarea activității didactice este dispusă în temeiul unor dispoziții ale Codului de Procedură Penală sau al unor norme emise de ministerele cu rețea de învățământ proprie. Nu se consideră înregistrare a activității didactice, stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitățile de învățământ unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, în condițiile legislației în vigoare. Cadrele didactice pot solicita înregistrarea ședințelor la întâlnirile cu părinții, acolo unde se consideră că pot exista manifestări de bullying la adresa lor”, conform propunerii PSD.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.