Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pensiile speciale: Kelemen Hunor, speriat de “furia poporului”

Ziarul de Vrancea
4 apr 2023 698 vizualizări

“80% din populație nu vrea corecția pensiilor speciale, vrea anularea lor”, precizează liderul politic

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, avertizează că pericolul nerezolvării problemei pensiilor speciale este pierderea banilor din PNRR, dar și ca guvernanții să fie loviți de furia poporului, soluția fiind discuții și negocieri de dimineață până seara.

Întrebat, la Euronews România, dacă ar fi oportun ca România să ceară CE o prelungire pentru reforma pensiilor speciale, Kelemen Hunor a răspuns negativ. “Nu. Asta înseamnă că nu vom lua 700 de milioane de euro, plus că problema rămâne tot în brațele noastre și trebuie să o rezolvăm. Dacă am băgat în PNRR, dacă acesta este deadline-ul, trebuie să găsim o soluție până expiră acest termen. Este o situație extrem de complicată și nedreaptă, dar aici ne-au adus demagogia și populismul de 12 ani. 80% din populație nu vrea corecția pensiilor speciale, vrea anularea lor”, a spus Kelemen Hunor. Acesta a adăugat că se înregistrează un impas fiindcă magistrații nu acceptă propunerea CE de 45%, iar militarii poate ar acepta pentru viitor dacă știu care sunt pașii. “Nu se poate în acest moment să găsim un numitor comun. Pericolul cel mai mare este să pierdem și banii și, din punct de vedere politic, există și furia oamenilor că nu am rezolvat ceea ce cu toții au promis 10-12 ani de fiecare dată când erau în opoziție, folosindu-se de acest subiect sensibil și extrem de popular. Și atunci pierzi banii și te lovește și furia poporului. Aici este dilema. Din punctul meu de vedere, trebuie discutat, negociat de dimineață până seara cu toți cei interesați și trebuie să se găsească o soluție și fiecare trebuie să lase de la el ceva, altfel nu o să meargă, nu se poate rezolva”, a mai spus Kelemen.

Acesta a precizat că în coaliția de guvernare s-a discutat respectarea jaloanelor și termenelor din PNRR, fără a se analiza varianta de a nu face reformă. “Temele au fost asumate de România. Cei de la CE spun că noi ne-am angajat”, a precizat liderul UDMR.

Vrei să afli cât câștigă colegul tău de serviciu?

10.000 de salarii au fost deja transparentizate

Aproape 10.000 de joburi au salariul afișat, iar un sfert dintre acestea aparțin angajatorilor din retail, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare.

Potrivit eJobs, Directiva adoptată recent de Parlamentul European reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de pe piața muncii din ultimii ani, cu efecte care se vor resimți atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor. Astfel, transparentizarea salariilor, atât în mediul privat, cât și la stat, este una dintre schimbările pe care angajații le așteptau de ani buni, dar, pentru care, 40% dintre angajatori se declară în continuare nepregătiți, susțin reprezentanții platformei de recrutare. “Se vorbește de mai bine de un an despre apropierea momentului în care salariile nu vor mai fi confidențiale, ceea ce, desigur, a generat multe păreri pro și contra, însă acum, odată adoptată directiva și cu un termen destul de clar în ceea ce privește implementarea ei, pare că angajatorii încep să facă pași concreți și tot mai hotărâți în această direcție”, a precizat Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs.

Astfel, în momentul de față, aproape 10.000 de joburi postate pe eJobs.ro au salariul afișat. Numărul reprezintă aproximativ 30% din totalul de joburi disponibile. De la anunțarea adoptării directive și până acum, peste 1.500 de joburi cu salariul menționat în anunțul de angajare au fost postate de recrutori în platformă. Iar, de la începutul anului și până acum, 29.000 de astfel de joburi au fost scoase în piață de către angajatori. “Dincolo de faptul că va trebui să se alinieze la o măsură obligatorie, companiile înțeleg că o astfel de măsură va avea o serie de efecte pozitive, de la reducerea timpului necesar închiderii unei poziții - pentru că, știind salariul, candidații vor aplica mult mai țintit -, până la crearea unui avantaj competitiv pentru cei care oferă salarii peste media pieței. În plus, cei care deja au început să facă acest lucru, câștigă încrederea candidaților, care își doresc să lucreze pentru o companie pe care o asociază cu ideea de transparență. Datele noastre arată că anunțurile cu salariul afișat generează cu 40% mai multe aplicări decât celelalte”, a afirmat Roxana Drăghici.

Până acum, domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere din acest punct de vedere au fost retail, servicii, entertainment (cu precădere angajatorii din zona de cazinouri și jocuri de noroc), industria alimentară, turism, logistică și transport, dar și call center/BPO. “Este adevărat faptul că, în primă fază, angajatorii publică salariile în special pentru pozițiile entry level, iar acestea sunt sectoare de activitate în care cea mai mare parte a angajărilor se face tocmai pentru această categorie de candidați, respectiv cei entry level. O altă categorie de angajatori care publică în mare măsură salariile sunt cei din afara țării”, a adăugat Roxana Drăghici.

Potrivit datelor Salario, pentru aceste domenii, mediile salariale nete la nivel național variază între 3.000 și 4.600 de lei, astfel: angajații din turism câștigă în medie, 3.000 de lei pe lună, cei din call - centere 3.400 de lei, în vânzări, media netă la nivel național este de 3.900 de lei. 3.700 de lei este salariul mediu net pentru angajații din logistică, 3.500 pentru cei din industria alimentară, 4.000 pentru transport/distribuție, 4.200 pentru crewing/casino/entertainment și 4.600 pentru industria auto.

În acest moment, peste 30.000 locuri de muncă sunt disponibile pe platforma eJobs. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei de recrutare.

Ce scrie presa din Olanda despre cazul românului refuzat de un hotel

Presa din Țările de Jos a relatat cazul românului Alexandru Hegyi căruia i-a fost refuzată cazarea la un hotel din Tilburg, care i-a spus că nu primește cetățeni români, deși solicitarea de rezervare i-a fost inițial aprobată.

„O pensiune refuză oaspeții din România, intervine site-ul de rezervări”, titrează Omroep Brabant care prezintă cazul lui Alexandru Hegyi. „Cercetările arată că aceasta este o politică standard a proprietarului”, iar municipalitatea neagă o înțelegere cu hotelierul, mai scrie sursa citată, care precizează și că platforma Booking.com a eliminat pensiunea de pe site.

Articolul din Omroep Brabant a fost preluat de mai multe site-uri din Țările de Jos.

„Tilburg B&B anulează rezervarea unui bărbat susținând că nu acceptă români”, titrează și NL Times, care prezintă povestea postată de Hegyi pe Instagram. NL Times a amintit de un caz din 2021 când o companie de imobiliare din Medemblik a precizat că orașului „nu îi plac străinii” și are are o „politică anti-migranți”.

„Unui student i-a fost anulată rezervarea la un B&B din cauza politicii “fără români”“, scrie și DutchNews.nl. Publicația scrie că proprietarul hotelului a declarat că nu a avut de ales și a fost obligat să îl refuze pe Alexandru Hegyi. Hotelul are o înțelegere cu consiliul local din Tilburg, după ce în trecut a fost amendat cu 25.000 de euro pentru că a permis unor români să îi folosească camerele pentru prostituție, a mai spus proprietarul.

NOS.nl titrează: „O pensiune din Tilburg refuză oaspeții români din cauza originii”. NOS prezintă și punctul de vedere al autorităților: „Municipiul Tilburg spune că nu a sfătuit să refuze românii”. De asemenea, publicația olandeză mai scrie că agenția antidiscriminare din Tilburg, RADAR, nu a auzit până acum că o municipalitate ar sfătui să excludă un anumit grup de populație și că investighează cazul.

Alexandru Hegyi avea o rezervare făcută prin intermediul unei platforme și trebuia să se cazeze în 28 martie, la un hotel din Tilburg, în Țările de Jos. Dar, chiar în ziua în care trebuia să ajungă acolo, a primit un mesaj de la reprezentanții unității de cazare, care l-au anunțat că trebuie să anuleze rezervarea. „Din păcate, avem o înțelegere cu municipalitatea Tilburg, hotelul nostru nu mai primește români”, scrie în mesajul postat de bărbat pe pagina sa de Facebook. De asemenea, reprezentanții unității de cazare spun că încă au de plătit o amendă în valoare de 25.000 de euro primăriei după ce în apartament ar fi stat români implicați în activități ilegale.

Dar, într-un răspuns al primăriei Tilburg, solicitat de site-ul Știrile ProTV, municipalitatea neagă acestă afirmație și transmite că hotelul este responsabil de decizia luată. „Această afirmație a hotelului B&B nu este adevărată. Dorim să subliniem că a fost o decizie exclusivă a hotelului și noi nu suntem de acord cu acest lucru. Nu este în niciun caz politica primăriei din Tilburg. În trecut a existat prostituție ilegală în hotelul B&B. Primăria a impus o penalizare pentru aceasta: asta înseamnă că hotelul trebuie să plătească 5.000 de euro în cazul unei încălcări repetate. Cu toate acestea, decizia hotelului B&B-ului de a-l exclude pe domnul Hegyi pe motivul naționalității sale este decizia hotelului. Nu a noastră”, este răspunsul Primăriei Tilburg.

După mai multe sesizări, platforma a decis să elimine hotelul din lista sa de unități turistice, iar autoritățile olandeze anchetează cazul. Pe fir a intrat și Ministerul român de Externe.

Pasagerii au ajuns pe jos la Aeroportul Iași, cu zăpada până la brâu

Mai multe curse aeriene care urmau să decoleze miercuri dimineață de pe Aeroportul din Iași au înregistrat întârzieri de până la două ore, în timp ce drumul spre Aeroport a fost blocat ieri după ce mai mulți copaci au căzut pe carosabil.

Ninsoarea puternică a afectat activitatea la Aeroportul din Iași în cursul dimineții de miercuri, astfel că decolarea mai multor avioane a fost întârziată cu până la două ore. Este vorba despre zborurile către Paris, Londra, Roma și Barcelona, care ar fi trebui să decoleze între orele 6.00 și 7.00. Potrivit directorului Aeroportului din Iași, Romeo Vatră, pista Aeroportului a fost curățată. “Pista de decolare și aterizare este în cea mai bună stare, pregătită pentru aterizări și decolări”, a precizat miercuri dimineață Romeo Vatră.

În cursul nopții, drumul către Aeroportul din Iași a fost blocat din cauza copacilor căzuți pe carosabil, fiind necesară intervenția echipelor din cadrul ISU Iași. Mai mulți pasageri au fost nevoiți să meargă pe jos spre aeroportul din Iași, pentru a ajunge la timp la zborurile programate miercuri dimineață.

Elevii intră azi în vacanță

Elevii vor intra de joi în vacanță după terminarea cursurilor și se vor întoarce la școală miercuri, 19 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației.

Vacanța de vară este prevăzută de sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie. În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă nu se organizează cursuri.

Programele “Școala altfel” și “Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 27 februarie - 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri. Prin excepție, la clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor “Școala altfel” și “Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.

Cel mai bogat polițist rutier din București și-a bătut soția

Marius Maghiari, fost șef în cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră din București, și-a bătut soția cu un obiect de mobilier. Bărbatul a fost dat afară din casă.

Marius Maghiari a fost evacuat din vila din Băneasa în care locuia alături de soția lui, după ce a fost acuzat de violență în familie. Acesta a fost dus la sediul Secției 2 Poliție pentru audieri, iar împotriva lui a fost emis un ordin de protecție provizoriu. La sfârșitul lunii trecute, soția lui Marius Maghiari a sunat disperată, la 112 și a anunțat că soțul său a bătut-o. Potrivit anchetatorilor, incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 30 martie, când fostul polițist ar fi apucat un obiect de mobilier confecționat din nuiele de răchită și i-ar fi provocat soției sale răni la nivelul feței.

„La data de 30 martie 2023, în jurul orei 16.00, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 2 Poliție au fost sesizați, de către o femeie, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la adresa de domiciliu, în Sectorul 1, ar fi fost agresată fizic de către soțul ei.

Polițiștii l-au depistat pe bărbat și l-au condus la audieri. Întrucât s-a constatat existența un risc eminent, față de bărbat a fost emis un ordin de protecție provizoriu. Cercetările sunt continuate de către Secția 2 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie”, a anunțat Poliția Capitalei.

Femeia a depus în instanță o cerere de emitere a unui ordin de protecție, pe numele soțului ei, care poate fi aplicat pe o perioadă de cel mult șase luni, judecata urmând să aibă loc în 18 aprilie. Marius Maghiari este cunoscut pentru controversa apărută în spațiul public. Acesta locuiește într-o vilă, în cartierul Băneasa și deține un hotel de lux în zona de nord a Bucureștiului, deși pe declarația sa de avere acestea nu apar, potrivit gandul.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.