Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Parlamentul a aprobat cumpărarea a 32 de avioane F-35

Ziarul de Vrancea
24 oct 2023 894 vizualizări

Achiziția ajunge la 6,5 miliarde de dolari n cât plătesc Polonia și Cehia pe achiziții similare

Parlamentul a aprobat marți, solicitarea ministrului Apărării prin care se achiziționează 32 de avioane F-35. Este cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei, prețul fiind de 6,5 miliarde de dolari fără TVA. Armata a cerut aprobarea Parlamentului pentru demararea primei faze a programului F-35, potrivit unui document trimis Parlamentului și consultat de site-ul HotNews.ro. Solicitarea MapN presupune achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor și de muniții aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari.

Forțele Aeriene vor avea în total 48 de aeronave de generația a 5-a

Astfel, România dorește să se doteze cu avioane F-35 în două faze: Faza 1 (2 escadrile-32 de avioane), Faza 2 (1 escadrila-16 avioane). Faza 1 a programului de înzestrare va fi inițiată în anul 2023 și presupune achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor și de muniții aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantitățile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziționate urmează a fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziție. Klaus Iohannis deja anunțase încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO, inclusiv Norvegia care face trecerea de la F-16, avioane ce vor ajunge astfel la noi.

Tranziția spre avioanele de generația a V-a, chiar dacă teoretic este programată să aibă loc după 2030, va dura ani și presupune pe lângă contracte semnate din timp și plăți mari făcute în tranșe înainte de a vedea efectiv aparatele livrate, și pregătiri ce țin de infrastructură, logistică și de pregătire a piloților.

Cehia va achiziționa și ea 24 de avioane de luptă americane F-35, a anunțat la finalul lunii septembrie premierul Petr Fiala. „Primele F-35 vor fi gata în 2029, iar piloții noștri vor începe atunci antrenamentele în Statele Unite”, a declarat premierul Fiala pentru presă. Potrivit acestuia, primele F-35 vor ajunge în Cehia în 2031, iar armata cehă va avea toate cele 24 de avioane până în 2035.

Ministrul apărării, Jana Cernochova, a declarat că prețul total al tranzacției se ridică la 150 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de dolari).

De asemenea, Polonia va plăti circa 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare noi de generația a cincea F-35. Totuși, trebuie subliniat că avioanele poloneze vor fi livrate începând cu anul 2024, însă contractul nu include armament și nu are nicio componentă de offset. Totodată, cele două programe nu pot fi comparate întru-totul pentru că multe elemente ce țin de pachetul logistic și de pregătire pot diferi substanțial. În plus, pachetul României include și muniția aer-aer și aer-sol.

Indicele Egalității de Gen: România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană

În 2023, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce privește Indicele Egalității de Gen în Uniunea Europeană, cu un scor de 56.1 din 100, fiind cu 14.1 puncte sub media UE. Bulgaria are un scor de 65.1, iar Ungaria, penultima în acest clasament, are 57.3.

Potrivit REPER, la Conferința de lansare a Indicelui egalității de gen 2023, organizată de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), au fost prezentate cele mai recente constatări privind egalitatea de gen la nivelul UE.

 În domeniul sănătății, România are cel mai mic punctaj în subdomeniul comportamentului de sănătate. Inegalitățile de gen s-au accentuat în subdomeniile de luare a deciziilor politice și economice, unde România ocupă locurile 26, respectiv 27. Avem și o îmbunătățire în ceea ce privește egalitatea de gen, la activități sociale, unde am urcat 17 locuri (până pe 8), arată formațiunea.

”Suntem pe ultimul loc la egalitate de gen și în top, când vorbim despre violența domestică. Ceva merge pe dos într-o țară în care totuși femeile reprezintă majoritatea populației.  Am ajuns pe ultimul loc din Europa cu privire la egalitatea dintre femei și bărbați din cauza unor mentalități pe care majoritatea oamenilor politici refuză sau se tem să le adreseze prin măsuri concrete. Este cazul să înțelegem toți că nu discutăm doar despre eliminarea discrepanțelor, discriminărilor și susținerea drepturilor femeilor, ci despre modul în care poate sau nu evolua societatea noastră. Avem nevoie de un plan transpartinic, de țară, prin care să creăm oportunități egale și sprijin femeilor, pentru a dezvolta armonios societatea în care trăim. Egalitatea de gen nu este un subiect despre feminism, ci unul despre societate. Partidul REPER și-a asumat să protejeze și să promoveze drepturile și libertățile femeilor din România și luptăm pentru o reprezentare egală la nivel politic și social. De aceea, avem cote de reprezentare egală în statut și am lucrat alături de sociologi, activiste, medici și experte în politici de gen, pentru a veni cu soluții pe teme principale precum: participarea femeilor în viața politică,  antreprenoriat, sănătate și drepturi reproductive, violența domestică.”, a declarat Oana Cambera, deputată și vicepreședintă REPER.

Despre tendința generală a UE către convergența crescătoare în materie de egalitate de gen, România nu pare să se alinieze, atrage atenția partidul REPER.

”Chiar dacă țara a înregistrat progrese, acestea au fost la un ritm mai lent decât în alte state membre. Indicele Egalității de Gen al României este în mod constant și semnificativ sub media UE, iar decalajul dintre România și media UE s-a mărit în timp. În esență, progresul către egalitatea de gen în România nu doar că a fost mai lent, dar a și scăzut și rămâne mult în urmă față de restul Europei. Acest raport a fost publicat chiar  în săptămâna în care a avut loc Marșul Împotriva Violenței, iar partidele politice ce formează majoritatea în Camera Deputaților refuză adoptarea cotelor pentru femei pe locuri eligibile la alegeri”, mai spun cei de la REPER.

Moldova a blocat accesul la peste 20 de site-uri media rusești

Moldova a anunțat marți că a blocat accesul la aproximativ 20 de site-uri media rusești, în cadrul luptei sale împotriva "dezinformării" și a războiului hibrid pe care guvernul proeuropean acuză Moscova că îl duce, scrie AFP. Într-un decret publicat pe internet, serviciile de informații au anunțat că au ordonat "blocarea imediată" a 22 de site-uri care, în opinia lor, vehiculau informații false, printre care cele ale Russia Today (RT) și mass-media de stat VGTRK. Potrivit acestora, aceste mijloace de comunicare "sunt folosite în războiul informațional împotriva Republicii Moldova, condus de agresor".

Autoritățile moldovenești au interzis deja, în iunie 2022, difuzarea programelor de știri rusești la radio și televiziune. Acum sunt permise doar filmele, serialele, programele muzicale și de divertisment rusești. În septembrie, autoritățile din Moldova l-au expulzat pe directorul local al agenției ruse de știri Sputnik, acuzând acest mediu de "minciuni și propagandă". Kremlinul a protestat atunci împotriva "persecuției" media rusești în țară și l-a convocat pe ambasadorul moldovean la Moscova.

De la începutul ofensivei rusești, președinta proeuropeană Maia Sandu a criticat în mod regulat ceea ce ea consideră a fi ingerințe rusești și încercări de răsturnare a puterii. În același timp, ea pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, "singura modalitate de a ne proteja libertatea, pacea și democrația", precum și pentru "o investiție în securitatea colectivă a Europei", a declarat ea într-un discurs recent.

O contabilă de 43 de ani s-a aruncat de la etaj și a căzut peste o femeie de 60 de ani

O femeie de 43 de ani s-a aruncat, miercuri, de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Unirii din București și a căzut peste o altă femeie, de 60 de ani, care se deplasa prin zonă. Ambele sunt rănite, fiind transportate la spital. Femeia care a fost lovită este în stare mai gravă.

”La data de 25 octombrie 2023, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 14 Poliție au fost sesizați, în jurul orei 08.50, cu privire la precipitarea unei persoane, de la etajul unui imobil, situat în Sectorul 4. Deplasându-se cu operativitate la fața locului, polițiștii au constatat că, în cădere, persoana care s-a precipitat, o femeie în vârstă de 43 de ani, ar fi căzut peste o altă femeie, în vârstă de 60 de ani, care se deplasa pe trotuarul pietonal”, a transmis Poliția Capitalei. Instituția precizează că ambele persoane erau conștiente, într-o stare mai gravă fiind femeia de 60 de ani.

Cercetările sunt continuate de către Secția 14 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Surse judiciare au precizat că femeia care s-ar fi aruncat este angajată a firmei care funcționează la etajul 5. Ea este de profesie contabilă. După primele investigații, polițiștii au concluzionat că femeia a încercat să se sinucidă.

Un arădean de 27 de ani a murit pe frontul din Ucraina

Un arădean în vârstă de 27 de ani a murit pe frontul din Ucraina, fiind, cel mai probabil, primul român mort în războiul din țara vecină.

Grupul de luptă "Getica", format exclusiv din luptători vorbitori de limba româna, în Ucraina, anunță, pe pagina de Facebook, decesul românului, dar doar după ce acesta a fost confirmat de prietena tânărului, care este ucraineancă. ”Eroul aradean Rudolf Wittmann, de doar 27 de ani, este, după informațiile noastre, primul român căzut la datorie în Ucraina. Cu lacrimi în ochi, împărtășim durerea nemărginită a familiei și aducem sincere condoleanțe celor apropiați, prietenilor și colegilor”, au scris reprezentanții Grupului de luptă.

Aceștia citează din postarea prietenei arădeanului, Ivana, care este ucraineană: ”Viața îți oferă o persoană care schimbă totul. Începi să crezi că basmele prințului nu sunt basme, ci realitate, nu glumesc, pentru că așa a fost. Rudolf, un străin care a venit în Ucraina să lupte pentru Ucraina, să-mi apere țara și a devenit apărarea, rezistența și sprijinul meu. Un om cu o inimă incredibilă, un suflet sincer și cu o bunătate incredibilă".

Potrivit aradon, Rudolf s-a născut și a crescut la Arad. Timp de cinci ani, el s-a antrenat în Legiunea Străină. 

Două persoane au murit într-un accident produs pe DN 12, la Harghita

Două persoane au murit, miercuri, într-un accident produs pe DN 12, în județul Harghita. ”Accident rutier, pe DE 578, în com. Gălăuțaș, cu un singur autoturism implicat, 2 victime în stare de inconștiență”, a transmis, miercuri, ISU Harghita. Sursa citată a precizat că s-au aplicat manevre de resuscitare pentru ambele victim, dar fără rezultat.  Centrul Infotrafic a precizat că un autovehicul a lovit parapetul, rezultând decesul șoferului și al pasagerului.

Neamț: Un bărbat de 73 de ani a accidentat mortal un consătean de 74 de ani

Un bărbat de 73 de ani din județul Neamț a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat că ar fi accidentat mortal un consătean cu mașina și a fugit de la locul accidentului. IPJ Neamț a anunțat, miercuri, că, în urma administrării materialului probator, a fost dispusă reținerea bărbatului pentru 24 se ore. El este acuzat că, în urmă cu o zi, ar fi condus un autoturism, pe DC 98, ar fi surprins și accidentat un bărbat de 74 ani după care a părăsit locul accidentului fără încuviințarea polițiștilor, fiind ulterior identificat și depistat de polițiști. ”Din nefericire, în urma evenimentului rutier a rezultat decesul bărbatului de 74 de ani”, au precizat polițiștii.

Bucureștiul candidează pentru organizarea finalei UEFA Europa League

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat miercuri că a semnat angajamentul pentru depunerea candidaturii în vederea organizării finalei UEFA Europa League 2026 sau 2027, calendarul fiind unul strâns, iar termenul pentru depunerea candidaturii ca oraș organizator este 15 noiembrie.  ”Am semnat angajamentul pentru depunerea candidaturii în vederea organizării finalei UEFA Europa League 2026 sau 2027. Calendarul este unul strâns, iar termenul pentru depunerea candidaturii ca oraș organizator este 15 noiembrie. Alte 3 țări candidează pentru organizarea evenimentelor: Germania, Turcia și Scoția. După deliberările UEFA, orașele care vor găzdui cele două finale vor fi anunțate în mai 2024”, a spus primarul pe Facebook.

Nicușor Dan s-a declarat ”încrezător că, la fel ca în cazul celorlalte evenimente sportive găzduite de București, vor reuși să creeze iubitorilor de fotbal o experiență plăcută”. ”Ar fi o onoare pentru Capitală să găzduiască un asemenea eveniment care va îmbunătăți imaginea orașului și va atrage turiști. Primăria Capitalei are în desfășurare un protocol cu Federația Română de Fotbal și UEFA prin care își asumă să îndeplinească aspectele de organizare cu caracter general solicitate de UEFA, printre acestea regăsindu-se demararea anumitor investiții pentru a aduce la zi anumite elemente ale Arenei Naționale, dar și elaborarea planului de mobilitate dedicat evenimentului și încheierea protocoalelor necesare”, a precizat Nicușor Dan.

Primarul mai spune că Bucureștiul a mai găzduit o finală Europa League în 2012, pe Arena Națională, cel mai mare stadion al României inaugurat pe 6 septembrie 2011. De asemenea, Capitala a găzduit Campionatul European de Fotbal UEFA 2020, dar și meciurile din cadrul Campionatului European U21.

Poliția caută un tânăr de 18 ani plecat de acasă încă din 8 octombrie și care nu a mai revenit

Polițiștii din București caută un tânăr de 18 ani, care a plecat de acasă spunând că merge la munte, încă din 8 octombrie și care nu a mai revenit. Polițiștii fac apel la populație pentru găsirea lui. ”La data de 8 octombrie 2023, Poliția Capitalei a fost sesizată și solicită sprijin în vederea depistării unui tânăr care, în aceeași zi, a plecat de la adresa de domiciliu din Sectorul 1, spunând familiei că merge la munte și nu a mai revenit până în prezent. La data de 23 octombrie 2023, aparținătorii și-au exprimat acordul cu privire la mediatizarea cazului”, a transmis, miercuri, Poliția Capitalei.

Sursa citată a precizat că tânărul dispărut se numește  Mărășescu Alexandru, este în vârstă de 18 ani, are o înălțime de 1,70 metri, greutate 50 kg, ochi căprui, constituție slabă, ten alb, păr șaten mediu și față rotundă. La data dispariției purta: pantaloni de trening bleumarin, hanorac negru, cu glugă, șapcă de culoare închisă, încălțăminte sport.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.