Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medicii de la stat, puși să „jure” că nu-și trimit pacienții la privat?

Ziarul de Vrancea
17 apr 2024 637 vizualizări

Ministrul Rafila propune o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcţionează pacienţi la privat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat şi trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile. El a mai spus, despre legalitatea ca un medic să pună parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat, că trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor dar că, în principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, însă e nevoie de o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă un medic îşi poate pune parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat. ”Nu am un răspuns la întrebarea dvs, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv”, a spus Rafila.

Despre avizul negativ dat de Guvern pe un proiect de lege al USR, care penaliza practica de a trimite pacienţii de la stat la privat, ministrul a arătat că a văzut acest proiect şi ”era un proiect făcut superficial, care nu răspundea nevoilor pe care le avem de a opri această direcţionare a pacienţilor către privat”.

”Să nu uităm că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie, chiar dacă ei sunt operatori privaţi. Este un proiect iniţiat de USR, de un domn Adrian Wiener cred că îl cheamă. Dânsul are, mai ales în ultimele luni, în ultimii ani, o abordare care mă face să cred că este cel mai bun medic dintre politruci, sau cel mai bun politruc dintre medici, nu ştiu exact care este calitatea dânsului”, a spus Rafila.

Ministrul a subliniat că ministerul Sănătăţii lucrează la ”o strategie care să limiteze acest lucru”.

”Nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm, o să încercăm să facem lucrurile astea aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii. Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile şi pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba de modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că un medic care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore iar completarea până la 7 ore o face printr-un serviciu de gardă sau două gărzi, în funcţie de unitatea sanitară”, a explicat Alexandru Rafila. Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că nu are niciun fel de comentariu legat de propunerea USR. ”Sunt în general propuneri care sunt demagogice şi sunt inaplicabile”, a mai spus Rafila.

Propunerea USR

​O investigație realizată de Hotnews privind practica medicului Cătălin Cîrstoiu de a-și chema pacienții de la stat la clinica privată a readus în dezbaterea publică un fenomen cunoscut de decenii în sistemul de sănătate. Este vorba de o contaminare a sistemului public de cel privat, făcută inclusiv prin intermediul medicilor care lucrează în paralel în ambele sisteme.

O propunere legislativă din decembrie 2023, inițiată de mai mulți parlamentari USR, și-a propus, conform inițiatorilor, să interzică personalului din sistemul de sănătate publică să pună presiune pe pacienți ca aceștia să acceseze servicii medicale private. Proiectul, momentan blocat în Parlament, a primit, în februarie 2024, aviz negativ de la Guvernul României.

Ce prevedea propunerea legislativă

Propunerea legislativă venea cu două modificări esențiale la legea drepturilor pacienților și la legea sănătății. Astfel:

1. Interzicea oricărui angajat din sistemul public de sănătate (inclusiv personal nemedical) să supună pacientului oricărei forme de presiune sau condiționare pentru a-l determina pe acesta să recurgă la servicii medicale private.

2. Transforma în abatere disciplinară orice nerespectare a legii pacientului de către medici.

În prezent, conform legii, medicul răspunde disciplinar dacă nu respectă legile și regulamentele profesiei medicale, Codul de deontologie medicală sau regulile stabilite de Colegiul Medicilor. Însă legea drepturilor pacientului nu este inclusă în această enumerare.

Dacă ambele modificări legislative propuse de USR ar trece, atunci un medic care ar face orice fel de presiune pentru ca pacientul să meargă la o clinică privată ar putea fi sancționat disciplinar. Medicul riscă astfel de la mustrare sau amendă până la interdicția de a exercita profesia și retragerea calității de membru al Colegiului Medicilor.

Proiectul de lege s-a născut dintr-o nevoie concretă, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Wiener, unul dintre inițiatorii proiectului de lege care își propunea stoparea acestei practici. Wiener este medic, deputat USR și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Zilnic, peste tot în spitalele din întreaga țară, mulți pacienți „sunt direcționați de la stat la privat pentru a fi, de fapt, informal taxați pentru activitatea care ar trebui prestată la stat”, susține deputatul.

Acest lucru reprezintă o practică „aproape universală” în România, în ciuda faptului că, adaugă Adrian Wiener, spitalele au deja un spațiu destinat evaluării stării de sănătate a pacienților: ambulatoriul integrat, unde toți medicii din spital sunt obligați să aibă program de consultații.

Consultațiile și investigațiile din ambulatoriul integrat al spitalului sunt gratuite pentru pacienți. Acestea sunt decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Adrian Wiener explică și că relația medic-pacient este, de cele mai multe ori, una verticală. Asta înseamnă că medicul își folosește, practic, autoritatea atunci când sugerează sau invită pacientul la un cabinet privat, fiind conștient de ascendentul pe care îl are asupra pacientului său: „Medicul își folosește autoritatea profesionistului medical pentru a face această îndrumare care este lipsită de etică.”

PMP: Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu

Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu împotriva Partidului Mişcarea Populară şi a fost validat congresul organizat în martie 2023, unde Eugen Tomac a fost votat, statutar şi cu majoritate de voturi, preşedinte al PMP, a anunţat joi Partidul Mişcarea Populară. ”În cursul zilei de ieri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi gaşca lui, împotriva noastră, a Partidului Mişcarea Populară. Prin urmare, a fost validat congresul organizat în martie 2023, unde Eugen Tomac a fost votat, statutar şi cu majoritate de voturi, preşedinte al PMP. Partidul a fost, în ultimii ani, ţinta unor grupări politice care au avut un singur scop: desfiinţarea noastră. După ce preşedintele Eugen Tomac a anunţat public, în iunie 2023, în cadrul Congresului USR, că am acceptat invitaţia de a fi parte la construcţia alianţei Dreapta Unită, alături de USR şi Forţa Dreptei, împotriva PMP a început o adevărată campanie de hărţuire”, spune PMP într-un comunicat.

Potrivit PMP, în istoria postdecembristă nu a existat un partid mai atacat şi mai ameninţat de către cele două mari partide aflate astăzi la putere, prin intermediul instituţiilor statului. ”Ne-au blocat în instanţe, ne-au tăiat subvenţia, ne-au racolat primarii şi consilierii locali cu ameninţări şi prin şantaj, ne-au eliminat din secţiile de vot, ne-au scos din Biroul Electoral Central şi de pe buletinele de vot, au încercat respingerea alianţei Dreapta Unită. N-au reuşit. Doar ne-au făcut mai puternici!”, afirmă PMP.

"PSD şi PNL au alergie la democraţie. Singura structură contestată la Biroul Electoral Central a fost alianţa Dreapta Unită. Reprezentantul PSD a cerut eliminarea noastră de pe buletinele de vot dintr-un motiv simplu: le este frică. Noi am avut două congrese în cadrul cărora Partidul Mişcarea Populară şi-a ales conducerea. Am respectat toate prevederile legale. Totuşi, a durat doi ani până când ni s-a făcut dreptate. Astăzi, Dreapta Unită nu mai poate fi oprită. Au încercat să ne scoată de pe buletinele de vot, însă nu au reuşit. Noi, USR, PMP şi Forţa Dreptei - Dreapta Unită - mergem către victorie", a declarat Eugen Tomac, preşedintele PMP.

O femeie cadru militar, arestată sub acuzaţia că şi-a bătut crunt fetiţa de două luni

O femeie angajată în Armată a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzată că şi-a bătut crunt fetiţa în vârstă de doar două luni, copilul fiind transportat la spital cu traumatism cranio-cerebral, fractură os parietal, fracturi costale, fracturi la umăr şi la o mână.

"La data de 14.04.2024, procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au solicitat arestarea preventivă a inculpatei C.V.A. - cadru militar, cercetată sub aspectul comiterii unei infracţiuni de violenţă în familie. Situaţia de fapt reţinută în sarcina inculpatei C.V.A. constă în aceea că, la data de 11.04.2024, în timp ce se afla singură cu fiica sa minoră, C.E.I., în vârstă de 2 (două) luni la adresa de domiciliu, i-a provocat în mod voluntar acesteia leziuni traumatice constând în traumatism cranio-cerebral în condiţii neprecizate, fractură os parietal bilateral, traumatism toracic - fracturi arcuri costale de la C3 la C8 bilateral, fractură cu deplasare humerus drept, fractură mână dreaptă, escoriaţie facială şi lateralo-cervicale bilaterale, escoriaţie umăr stâng. Leziunile au fost evaluate preliminar de către un medic legist din cadrul SML Prahova ca necesitând 40-50 zile îngrijiri medicale în absenţa complicaţiilor", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Vreme rece până sâmbătă dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii. Ei au emis Cod galben privind intensificări ale vântului, pentru ziua de joi, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în municipiul Bucureşti.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare valabilă de joi, de la ora 10.00, până sâmbătă, la ora 9.00. În această perioadă, vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, iar pe parcursul nopţilor, în regiunile intracarpatice şi zonele deluroase, pe alocuri se va produce brumă. Joi, temporar va ploua în jumătatea de nord a teritoriului şi pe arii restrânse în rest. Izolat, cantităţile de apă vor fi de 15...20 l/mp. Local şi temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general între 45 şi 55 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali de 60...80 km/h. La altitudini de peste 1.500 de metri vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, îndeosebi joi.

Totodată, a fost emisă o atenţionare Cod galben privind intensificări ale vântului, valabilă, joi, între orele 10.00 şi 21.00, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în municipiul Bucureşti. Aici, vântul va avea intensificări, cu rafale de 55...65 km/h şi izolat de 70 km/h. În zona Capitalei, până vineri, la ora 9.00, valorile termice vor continua să scadă uşor. Pe parcursul zilei vor fi înnorări temporare şi condiţii de ploaie slabă, când şi vântul va avea intensificări, cu rafale de 50...55 km/h. Noaptea, cerul se va degaja, iar vântul va slăbi în intensitate. Temperatura maximă va fi de 16...17 grade, iar cea minimă de 3...6 grade.

De vineri de la ora 9.00, până sâmbătă la aceeaşi oră, vremea va fi răcoroasă. Cerul va avea înnorări, însă probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 15...17 grade, iar cea minimă de 5...7 grade.

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani, inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii, inclusiv în instituţii publice, din judeţul Botoşani, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro care implică fonduri UE menite să stimuleze capacitatea de angajare a tinerilor.

Conform unui comunicat al Parchetului European, percheziţiile au loc la locuinţele unui funcţionar public, trei foşti funcţionari publici şi ale altor şase persoane suspectate de implicare în activitatea infracţională, în sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani şi la sediul celor cinci organizaţii care au primit granturile.

Douăzeci de persoane, atât suspecţi, cât şi martori, vor fi duse la sediul unităţii de poliţie pentru audieri. Potrivit anchetei, în perioada 2018 - 2021, suspecţii au obţinut mai multe granturi legate de proiecte care ar fi urmat să sprijine tinerii să-şi sporească posibilităţile de angajare, să-şi facă stagii de practică  sau cursuri care să-i ajute să acceseze piaţa muncii. Granturile au fost toate finanţate din Fondul Social European (FSE), iar suma totală obţinută a fost de 160 000 de euro.

Se presupune că suspecţii au depus documente cu date incorecte la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Botoşani pentru a fi eligibili pentru granturi. Se presupune că oficialii agenţiei de ocupare a forţei de muncă au ajutat organizaţiile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul formării profesionale să completeze cererile pentru granturi şi, în final, să beneficieze de ele.

Conform probelor, proiectele nu au fost realizate şi nu s-au desfăşurat training-urile pentru stimularea capacităţii de angajare a tinerilor.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.