Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Medicii, amendați drastic dacă pacienții așteaptă pe holuri

Ziarul de Vrancea
26 aug 2019 1624 vizualizări

Un proiect care majorează sancțiunile împotriva cadrelor medicale și spitalelor a fost adoptat ieri de Guvern n potrivit legii, timpii de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței

Personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege ar urma să fie amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele vor primi amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern adoptat ieri de Executiv.Amenzile pentru depășirea timpilor de așteptare în preluarea pacienților la unitățile de primiri urgențe (UPU) existau deja în legislație, însă valoarea lor se dublează: anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei și 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.Pentru ca medicii și spitalele unde timpii legali de așteptare pentru preluarea urgențelor să fie sancționați, pacienții nemulțumiți pot reclama situația la Direcțiile de Sănătate Publică.Timpii de așteptare pentru pacienți la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din România reprezintă un măr al discordiei asupra căruia pacienții și personalul medical au versiuni complet diferite: pe de o parte, pacienții se plâng că ei sau rudele lor au așteptat ore întregi fără să fie băgați în seamă pe holurile spitalelor la urgențe, mult peste maximul de 240 de minute prevăzut de lege, uneori chiar o zi întreagă.De cealaltă parte, medicii spun că vina nu le aparține. Ei se plâng, la rândul lor, că personalul Unităților de Primiri Urgențe din multe spitale este subdimensionat și suprasolicitat și spun că aceasta este principala cauză pentru care pacienții sunt lăsați să aștepte. Medicii susțin, de asemenea, că o parte dintre pacienții care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor nu ar reprezenta cu adevărat urgențe medicale și și-ar putea rezolva problema printr-o consultație la medic, programată din timp.

Cinci coduri

Potrivit legii, timpii de așteptare sunt grupați în fucție de 5 coduri:

Șeful DIICOT nu exclude ca Luiza Melencu să fie în viață

n soția lui Dincă se afla în casă atunci când Luiza a fost sechestrată, acuză avocatul familiei tinerei dispărute

Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, a fost întrebat, ieri, în legătură cu cazul Caracal, dacă exclude varianta ca Luiza Melencu, fata de 18 ani dispărută în luna aprilie, să fie în viață, el răspunzând că nu este exclusă nicio variantă. “Nu excludem niciuna dintre variante. Știți foarte bine că testele ADN în cazul victimei majore nu sunt concludente și de aceea, la momentul acesta, nu putem exclude nicio variantă”, a spus procurorul. DIICOT a anunțat, în 17 august, că a primit de la Institutul Național de Medicină Legală constatările preliminare ale expertizei genetice judiciare în urma expertizării unei părți dintre probele ridicate de la liziera de pădure, respectiv fragmente osoase de natură umană. “Având în vedere starea de calcinare excesivă a acestora, ca urmare a acțiunii factorilor fizico - chimici la care a fost supus materialul biologic osos, nu s-a putut evidenția niciun profil ADN”, arată DIICOT.

Procurorii DIICOT au reiterat Institutului Național de Medicină Legală “Mina Minovici” dispoziția de efectuare în continuare, în regim de urgență, a expertizei genetice judiciare asupra întregului material probator, inclusiv asupra dinților și a altor mijloace materiale de probă găsite cu ocazia cercetării la fața locului. Anterior, raportul preliminar de expertiză medico-legală antropologică a arătat că fragmentele osoase examinate, care au fost găsite la liziera pădurii, provin de la o persoană de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani și sunt altele decât cele descoperite la locuința lui Gheorghe Dincă, despre care s-a confirmat că sunt rămășițele Alexandrei Măceșanu.

Avocat: “Acești indivizi, familia Dincă, mint de sting toți!”

Avocatul familiei Luizei, Tonel Pop, a declarat ieri că soția lui Gheorghe Dincă se afla în casă atunci când Luiza era sechestrată.

“Din coroborarea declarațiilor, e o dovadă, nu mai e o prezumție. Din probele administrate privind prezența Luizei în casă, rezultă că Luiza nu a fost omorât nici violată și a existat după ce doamna Dincă a plecat. Au existat în același moment, în aceeași casă”, a spus avocatul. Tonel Pop a mai afirmat că, în opinia sa, toți membrii familiei Dincă mint și se acoperă unul pe celălalt. “Acești indivizi, familia Dincă, inculpatul Dincă plus toți ceilalți, ei fac de așa natură încât sunt declarații coroborate. Mint de sting toți. Fiecare minte separat, mint împreună să se salveze între ei și toți să-l salveze pe Dincă și bănuiesc că și Dincă are multe de spus despre ei, dacă ei l-ar trăda pe Dincă și tot așa”, a spus avocatul. Pop a precizat că i-a pus câteva întrebări soției lui Dincă, în timpul interogatoruului, care ar fi “schimbat situația”. “Tocmai atunci s-a răsturnat și doamna Dincă din zâmbete sau scandalul pe care-l făcea acolo a început să se înroșească, să vrea apă și nu știu ce să mai vrea”, a spus el.Întrebat de jurnaliști dacă anchetatorii au luat în calcul și schimbarea încadrării juridice a martorilor audiați, Pop spune că, deocamdată, rudele lui Dincă au calitate de martor. “Foarte grav că nu s-a luat în calcul și îi audiază ca martori, iar ei ca martori, fiind niște martori mai speciali, în sensul că fiind rude cam mint și spun ce vor. Ba, mai mult, simulează, disimulează, creează probe pentru a-l avantaja pe Dincă. Deci au anumite chestiuni pe care ei le spun vădit pentru a denatura și a deruta ancheta”, a mai spus avocatul.

Barna: Nu vom intra la guvernare decât după alegeri anticipate

Dan Barna, președintele USR, a declarat ieri la Digi 24 că USR va vota “categoric” moțiunea de cenzură pe care PNL a anunțat că o va depune. Barna a respins însă intrarea USR la guvernare dacă guvernul Dăncilă pică și a spus că partidul său va intra în guvern doar după alegeri, anticipate sau la termen. “USR va susține parlamentar variantele de guvern generate după căderea guvernului PSD. Va fi un guvern de tranziție. Poziția noastră e tranșantă acum. Ideea că am putea guverna alături de Tăriceanu și Ponta e de neacceptat pentru electoratul nostru. Participarea la guvernare presupune legitimitatea din partea cetățenilor”, a mai spus Barna. Întrebat când ar putea avea loc alegeri anticipate în mod realist, Barna a spus că cel mai devreme ar fi odată cu alegerile locale de anul viitor.

Paleologu: O cocotă bătrână și un amant tânăr și profitor

Theodor Paleologu a declarat că alianța ALDE-Pro România a fost făcută pe fondul temerii lui Călin Popescu Tăriceanu de a dispărea politic. El i-a catalogat pe cei doi președinți ALDE și Pro România drept „bătrâna cocotă” disperată că nu o mai vrea nimeni și „amantul tânăr, seducător, profitor”. „Este cât se poate de clar ce se întâmplă. E vorba de spaima domnului Tăriceanu de a dispărea politic. E și disperarea unei bătrâne cocote pe care nu o mai vrea nimeni și amantul tânăr, seducător, profitor, care s-a gândit să îmbobineze bătrâna amantă. Au încropit un fel alianță. Și-au găsit un reprezentant în persoana domnului Diaconu, pe model ucrainean. S-ar părea că modelul ucrainean îl inspiră pe Victor Ponta. De acolo văd că își ia referințele. Partea proastă este că dacă această criză continuă e foarte prost pentru țara noastră”, a afirmat Theodor Paleologu, într-o conferință de presă susținută ieri la Parlament.Prezidențiabilul PMP a adăugat că a adus Constituția și Evanghelia lui Matei, citând din cea din urmă, pentru a face o analogie la faptul că România este, în prezent „o casă dezbinată, o împărăție dezbinată”.„De asta am venit cu un citat din Evanghelia lui Matei. Este vorba de capitolul 12, 25, spune Isus «orice împărăție care se dezbină în sinea ei se pustiește și orice cetate, casă care se dezbină în sinea ei nu va dăinui». În momentul de față tare mă tem că România este o casă dezbinată, o împărăție dezbinată și este foarte grav dacă această situație de criză politică se prelungește până la alegeri”, a completat Paleologu.ALDE a stabilit, luni, ieșirea de la guvernare și retragerea miniștrilor partidului din Guvern. Ramona Mănescu este singurul ministru ALDE care a rămas în Executiv, la portofoliul Externe. ALDE a mai decis alianța cu Pro România și susținerea candidatului independent Mircea Diaconu la prezidențiale.

 

Adolescenți din Germania, folosiți ca sclavi în Maramureș

Doi cetățeni germani sunt suspectați că, prin intermediul unui program social finanțat de către statul german, au exploatat mai mulți tineri din Germania, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.Procurorii DIICOT Maramureș au efectuat ieri 8 percheziții domiciliare pe raza orașului Vișeu de Sus și a comunei Leordina, într-o cauză care a vizat „destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și lipsire de libertate în mod ilegal”. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014 - august 2019, 8 suspecți, dintre care doi cetățeni germani, soț și soție, au constituit un „grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureș a mai multor tineri de naționalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfășurării unor activități autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea și reintegrarea socială a acestora”. În realitate, însă, tinerii nu aveau voie să comunice cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorități române și erau obligați ca, sub pretextul unui așa-zis „program de reeducare”, „să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflați în anturajul suspecților – dincolo de capacitățile și limitele fizice ale vârstei lor ori afecțiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ținerea lor în stare de sclavie și exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violență gravă și amenințări”.Procurorii afirmă că tinerii erau victime ale „bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un așa-zis „arest”, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinței lor, ținerii deliberate a minorilor în ger și în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor”. Unii dintre minori au avut intenții suicidale din cauza acestui regim, potrivit DIICOT.Scopul proiectului era reabilitarea tinerilor prin activități recreative, menite să stimuleze dorința de liniște și de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educație multidisciplinară prin intermediul unor specialiști în pedagogie, psihologie și diverse activități lucrative. În realitate, „victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) și sunt supuși metodelor dure și brutale de așa-zisă reeducare, adoptate de către suspect și persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educație”. Procurorii arată că există indicii că fondurile asigurate de statul german pentru finanțarea activității acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat și sunt însușite de către membrii grupului.

Guvernul crește amenzile pentru apelurile false la 112 la 5.000 de lei

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat ieri, la începutul ședinței de Guvern, că va fi adoptat un pachet legislativ ce vizează sistemul 112. Printre măsuri sunt și cele legate de creșterea nivelului de amenzi în cazul apelurilor false, la un nivel de până la 5 ori mai mare. “Creăm cadrul legal pentru implementarea rapidă a sistemului AML (Advanced Mobile Localisation/ Localizare Mobilă Avansată) a celor care apelează Serviciul unic 112. Tot pentru o mai bună localizare, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care apelează”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a anunțat că pachetul legislativ prevede și sancțiuni mai mari pentru cei care apelează 112 doar în glumă. “Astfel de atitudini generează costuri inutile și pun în pericol viețile celor care chiar au nevoie. Vom majora cuantumul amenzilor care apelează fals echipajele de intervenție de 5 ori, de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei”, a anunțat Viorica Dăncilă.

Botoșani: Un pacient de la Psihiatrie a murit electrocutat în curtea spitalului

Polițiștii din Botoșani au demarat o anchetă după ce un bărbat internat pe Secția de psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati a murit electrocutat în curtea unității medicale, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Delia Nenișcu. Potrivit sursei citate, bărbatul, în vârstă de 52 de ani, care suferă de afecțiuni psihice grave, a fost găsit în stare de inconștiență de angajații spitalului. “Cauza exactă morții nu se cunoaște până nu efectuăm necropsia. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă”, a afirmat Ninișcu.Pacientul a fost internat la Psihiatrie în luna august pentru a fi evaluat și pentru a i se prelungi tratamentul de specialitate pentru afecțiunea de care suferea. Se pare că el ar fi intrat în contact cu cablurile dintr-un tablou electric amplasat pe exteriorul unei clădiri. Pe fondul electrocutării, acesta a intrat în stop cardio-respirator, decedând la Unitatea de Primiri Urgențe, unde a fost transferat cu o ambulanță.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.