Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mario Iorgulescu, condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare

Ziarul de Vrancea
19 oct 2023 1095 vizualizări

Decizia, care este definitivă, nu mai prevede acordarea de despăgubiri familiei victimei din partea fiului LPF

Mario Iorgulescu (fiul lui Gino Iorgulescu - președintele Ligii Profesioniste de Fotbal) a fost condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel București la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului și drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.

Inițial, Mario Iorgulescu primise la instanța de fond (Tribunalul București), în luna februarie, o condamnare de 15 ani și 8 luni, pedeapsă scăzută de Curtea de Apel București la 13 ani și 8 luni de închisoare.

De asemenea, Curtea de Apel București a anulat decizia tribunalului prin care Mario Iorgulescu trebuia să plătească către doi membri ai familiei bărbatului ucis de el în accident sumele de 200.000 euro - daune morale și 100.000 lei daune materiale, urmând ca aceste daune să fie achitate de societatea de asigurări CITY INSURANCE SA, societate care se află însă în faliment.

Mario Iorgulescu se află internat într-o clinică privată din Italia, părinții săi reușind să-l scoată din țară cu un avion privat, imediat după accident. El nu a fost audiat de către procurori sau magistrați, în timpul urmăririi penale sau desfășurării procesului în instanță.

În seara zilei de 8 septembrie 2019, Mario Iorgulescu participa la o petrecere dată de familia unei prietene în satul Gulia, comuna Tărtășești, unde a consumat alcool. La un moment dat, află că fosta sa iubită, de care tocmai se despărțise, se afla într-un club din Parcul Herăstrău. Martorii povestesc că el s-a certat continuu la telefon cu fosta iubită, era nervos și țipa, însă i-a promis gazdei că nu se va urca la volan în starea în care se afla. La terminarea petrecerii, în jurul orei 2,50, pe fondul unei crize de gelozie și într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l și fiind sub influența cocainei, el s-a urcat în mașina sa, un Aston Martin model DBS, și a plecat spre Capitală.

A intrat în București prin Chitila, circulând cu viteze cuprinse între 140 km/h și 164 km/h (momente surprinse de camerele video de pe traseu), în intersecția dintre Șoseaua Chitilei și strada Teodor Neagoe a pătruns pe culoarea roșie a semaforului cu viteza de 145 km/h, după care a accelerat până la 162 km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I. Ulterior, a urcat cu mașina pe un scuar, apăsând la maximum pedala de accelerație, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală, la viteza de 143 km/h, cu un autoturism condus de un bărbat, care a decedat pe loc.

Un martor al accidentului a povestit în instanță scene oribile de la locul coliziunii, șoferul din cealaltă mașină fiind găsit aruncat pe jos.

La câteva zile după accident, Mario Iorgulescu a fost transferat de către familie în Italia, cu un avion privat, și internat într-o clinică.

Ucraina: Limba moldovenească, recunoscută drept limba română

Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă oficială a minorității române din această țară, precizând că este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între cele două state.

"Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înțelegerii în problema așa-zisului limbaj artificial "moldovenesc" la care am ajuns cu președintele Zelenski săptămâna trecută la București. Pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România și Ucraina la nivel de stat și de societate", a scris Iohannis pe rețeaua de socializare X. Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este, începând de miercuri, limba română, nu limba moldovenească, a declarat anterior, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu.

El a precizat, la finalul ședinței comune ale guvernelor României și Ucrainei, că autoritățile de la Kiev au decis recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina. Măsura a fost adoptată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre acestea referindu-se și la drepturile minorităților naționale.

Ada Solomon, despre filmul propus de România pentru Oscar: ''E un semnal de alarmă despre cum ne irosim''

Filmul propus de România pentru premiile Oscar de anul viitor, "Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii", este despre "abuz, ipocrizie" și "e un semnal de alarmă despre cum ne irosim, despre cât acceptăm", a declarat producătoarea Ada Solomon, după proiecția care a avut loc miercuri seara la Sibiu. "Este un film despre abuz și despre ipocrizie în aceeași măsură și despre rezistență, despre mijloace de supraviețuire, da, e un semnal de alarmă despre cum ne irosim, despre cât acceptăm, despre până unde și de ce acceptăm, că nu e un film care judecă. E un film care prezintă niște ipoteze la care să ne gândim cu mintea noastră și să decidem pentru noi", a precizat Ada Solomon.

Filmul cu o durată de 163 de minute nu a fost urmărit la Sibiu, de toți spectatorii prezenți în sală, o parte dintre aceștia au plecat în timpul vizionării. Producătoarea Ada Solomon a explicat ulterior că acest film, propus pentru premiile Oscar 2024, la categoria "Cel mai bun lungmetraj internațional", nu putea fi făcut mai scurt. Una din scenele din film prezintă crucile de pe marginea unui drum din România, unde au avut loc foarte multe accidente de circulație, practic șoseaua respectivă are mai multe cruci, decât kilometri lungime. "În fiecare moment al filmului este ceva de văzut, (...) toate straturile acestea îi dau adevărata complexitate. Sigur că au fost voci care au spus, secvența aceea cu crucile trebuia să o faci mai scurtă, poate nu trebuia să dureze patru minute și nu știu câte secunde, ci putea să aibă la jumătate sau să treacă mai repede crucile alea. Pentru mine și intenția lui Radu, la secvența aceea a fost acest respiro cutremurător, care reprezintă numărul acestor cruci și toată durerea, toată tragedia pe care o reprezintă, după mine, foarte poetic într-un fel, al existenței noastre în viteză și al felului în care putem să dispărem într-o secundă și că, goana asta nu ne ajută la nimic și pe urmă rămânem o cruce pe marginea drumului", a mai spus Ada Solomon.

Regizorul Radu Jude a spus, marți, despre ultimul său film, "Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii", că "explodează în mai multe direcții", una dintre ele fiind legată de înțelegerea a ceea ce înseamnă un personaj.

"Filmul merge, explodează în mai multe direcții, una din direcții e legată chiar de a încerca să înțelegem ce înseamnă un personaj, ce înseamnă crearea unui personaj și mi s-a părut foarte interesant să existe un personaj care este jucat de Ilinca, care creează un alt personaj care este acest avatar și care e un amestec între creația Ilincăi Manolache, creația personajului, creația platformei, mă rog, opțiunile pentru platformă, care e pe de-o parte foarte interesantă, pe de-o parte foarte interesantă, cum toate platformele astea gen Tik-tok oferă posibilitatea de răspândire rapidă a fake-news-urilor, dar în același timp e ceva foarte interesant acolo, în raport cu ce înseamnă un personaj sau ce înseamnă o personalitate", a spus Jude, la conferința de presă prilejuită de lansarea filmului.

El a precizat că filmul va intra în cinematografe începând cu 27 octombrie și speră că va putea fi văzut în cât mai multe orașe. "Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii" a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint - Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

Filmul va intra în cinematografele din România la sfârșitul lunii octombrie, dar până atunci își continuă parcursul internațional, fiind prezent în programele competiționale sau ca invitat special în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume, precum: New York, Toronto BFI London, Viennale etc.

"Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii" pune în legătură diverse narațiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice. Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și Laszlo Miske joacă în rolurile principale, alături de celebra actrița germană Nina Hoss.

Din distribuție mai fac parte actorii Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu și Sofia Nicolaescu. Într-o apariție specială - cineastul Uwe Boll.

Bărbatul care a ucis-o pe fiica de 12 ani a concubinei sale, trimis în judecată

Marcel Ilie Șerbuc, acuzat că a ucis-o pe fiica de 12 ani a concubinei sale, cadavrul copilei fiind găsit în lada canapelei într-un apartament din Sectorul 4 al Capitalei, a fost trimis în judecată, acuzațiile fiind de omor calificat și tâlhărie.

Conform avocatului Adrian Cuculis, Marcel Șerbuc a fost trimis în judecată pentru omor calificat și tâlhărie, dosarul afându-se în faza camerei preliminare. ”Practic, s-a ajuns la concluzia că după ce a tâlhărit-o pe fetița de 12 ani și i-a furat bijuteriile, pentru a se asigura că scapă, a omorât-o și ascuns-o în 2 saci sub canapea. Judecata în cameră preliminară a început, iar familia cere de la Șerbuc și daune de 200.000 de euro”, a transmis Cuculis joi.

Bărbatul a fost adus în țară în data de 22 august, din Regatul Țărilor de Jos, un bărbat, de 37 de ani, din județul Suceava, care era urmărit internațional, după ce Tribunalul București a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pentru infracțiunea de omor.

Cadavrul fetiței a fost descoperit, în stare de putrefacție, în canapeaua dintr-un apartament din sectorul 4 al Capitalei, în data de 3 iunie. Legiștii au stabilit că moartea a fost violentă, s-a produs prin asfixie mecanică prin strangulare cu un cordon cu triplă circulară și nod fix. Data probabilă a decesului a fost menționată ca fiind cu aproximativ trei săptămâni anterior descoperirii cadavrului.

Elevi francezi cazați la un hotel din Suceava, transportați la spital cu toxiinfecție alimentară

Unsprezece elevi din Franța cazați la un hotel din Suceava au ajuns la spital, diagnosticul fiind de toxiinfecție alimentară. ISU Suceava a fost solicitat miercuri seară să intervină la un hotel din Suceava unde, potrivit primelor date, opt copii de naționalitate franceză acuzau stări de rău, vărsături, posibil din cauza unei toxiinfecții alimentare. La hotel s-au deplasat o autospecială de transport victime multiple și o ambulanță.

La finalul intervenției, au fost transportați la spital 11 adolescenți cu vârste între 13 și 18 ani, fiind confirmat diagnosticul de toxiinfecție alimentară.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.