Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Maratonul medicilor la operația Alexiei: O dată la 7-8 ore am făcut pauză să bem apă

Ziarul de Vrancea
20 dec 2022 738 vizualizări

Dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul de copii “Sf. Maria” din Iași a relatat într-un interviu acordat pentru News.ro ce înseamnă o intervenție chirurgicală de o asemenea amploare precum cea făcută în cazul Alexiei Tudose, adolescenta care și-a pierdut ambele brațe în urma unui accident produs la sfârșitul săptămânii trecute, la Pașcani și cum anume s-au desfășurat lucrurile în sala de operație, unde echipa medicală a stat nu mai puțin de 20 de ore.

Starea Alexiei Tudose este una stabilă acum. Medicul spune că fata face progrese mari în ceea ce privește recuperarea psiho-emoțională, mai ales că toți cei din jurul său o încurajează. Dr. Susanu a explicat și de ce anume depinde acum recuperarea fizică a fetei.

“În această dimineață (n.r. – miercuri) fetița este bine, din punct de vedere biologic este stabilă, din punct de vedere psihologic face pași foarte mari pentru recuperare psiho-emoțională mai ales că întreaga familie este acum alături de ea, tatăl s-a întors în țară, colegii săi o încurajează, întreg personalul medical este în jurul acestei copile. Eu sunt foarte optimistă mai ales pentru că au mai fost situații similare, în sensul cu amputație de membre sau cu leziuni complete ale structurilor nervoase, practic de asta depinde recuperarea Alexiei, de reconstrucție și de creșterea structurilor nervoase”, a explicat medicul.

 “Este aproape greu de imaginat că acest copil trăiește”

“În primul rând, ceea ce este cel mai important există un moment sau un prim timp vital de câteva minute din momentul accidentului până la oprirea hemoragiei, pentru că leziunea de arteră humerală, chiar și ca leziune unică, are un potential letal foarte mare. În cazul acesta a fost vorba despre leziune nu doar dublă de arteră humerală, dar și de leziuni de structuri venoase, adică practic este aproape greu de imaginat că acest copil trăiește. După care timpul până în momentul în care sunt revascularizate structurile antebrațului, structurile amputate, trebuie să fie de maximum 6 ore, pentru că altfel apare necroza musculară. Procedura fără de care pacienta ar fi putut rămâne doar cu un singur braț. Cu cât masa de țesut care urmează a fi reintrodusă în circulație este mai mare, cu atât cantitatea de toxine eliberate în circulație datorită metabolismului anaerob din timpul perioadei de avascularitate, de lipsă de oxigenare, este mai mare. Și aceasta poate duce la ceea ce numim noi si sindrom de reperfuzie care din nefericire poate fi letal. Doar tehnicile de epurare extrordinară, de scoatere a plasmei cu toxine din circulație și înlocuirea ei cu plasma sănătoasă de la donator face posibilă replantarea ambelor segmente amputate. Altfel pacienta ar fi avut fără această procedură, ar fi avut indicație de a replanta un singur membru”, a explicat medicul.

Ce s-a întâmplat în sala de operație

Fiecare manevră a fost extrem de minuțios gândită astfel încât totul să fie în beneficiul Alexiei. “Intervenția a durat într-adevăr 20 de ore și pot spune că a fost efectuată într-un ritm relativ crescut, ea se efectuează dacă nu lent, cel puțin încet. A trebui să evităm toți timpii morți, gesturile suplimentare nenecesare, a trebuit să fie programat fiecare timp chirurgical foarte riguros astfel încât procedurile să se succeadă cât mai repede posibil.

Din fericire pentru colegii ortopezi, mai întâi este timpul de ortopedie în care se fixează structurile osoase, după care este timpul de chirurgie, acesta durează în general cam o oră pentru fiecare membru, după care este timpul de reconstrucție. Bine, și în timpul de reconstrucție osoasă, timpul ortopedic, noi suntem alături de colegii noștri pentru că împreună stabilim poziția și felul în care se face reconstrucția osoasă în așa fel încât să ne permită reconstrucția structurilor necesare pentru revascularizare și reinervare”, a explicat Dr. Susanu.

Cât timp a avut loc operația Alexiei celelalte urgențe din spital nu au fost neglijate. Medicii s-au împărțit astfel încât să poată fi ajutați toți copiii. Dr. Susanu a rămas timp de 20 de ore în sala de operație pentru a se axa numai pe acest caz grav. 10 medici, 8 asistente, 4 infirmiere și 2 brancardieri sunt cei care au fost în sală pentru a o ajuta pe Alexia.

“Parte din echipa medicală a asigurat și urgențele care veneau spre spital în timpul operației Alexiei. Din echipa noastră de chirurgie plastică, patru dintre chirurgi au fost în permanență în sală, în așa fel încât unul dintre noi să asigure și urgențele care s-au adresat spitalului ulterior accidentului. Unul dintre noi a fost în permanență în serviciul UPU și a avut în tratament și ceilalți copii internați, iar ceilalți patru au continuat intervenția chirurgicală. Eu am decis să mă axez doar pe acest pacient, pentru că mi s-a părut un pacient grav, cu risc vital mare și am preferat să dedic întreaga atenție acestei fetițe”, a explicat Dr. Susanu

Cât timp s-au aflat în sala de operație, cadrele medicale au băut numai apă și acest lucru din rațiuni medicale. “În timpul unei intervenții de asemenea amploare nu prea simți nevoia de a te alimenta, doar din rațiuni medicale o dată la câteva ore, 7-8 ore facem o pauză de 2-3 minute pentru a bea apă. Aici este de apreciat personalul nostru medical, doamnele asistente care au tot timpul grijă să ne amintească să bem apă”, povestește medicul.

Un autocar cu 35 de persoane la bord s-a răsturnat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Pașcani, județul Iași, 25 de persoane fiind transportate la spital. Cincisprezece dintre pasageri erau adolescenți. Printre adolescenții răniți s-a aflat și Alexia, care și-a pierdut în accident ambele brațe.

Cazul straniu al Mădălinei Cojocari. Părinții, anchetați de FBI

dispariția misterioasă a unei fete de 11 ani, cu origini în Republica Moldova, ține capul de afiș al televiziunilor americane

Cazul straniu al dispariției unei fetițe de 11 ani din Carolina de Nord, Mădălina Cojocari, a cărei mamă este originară din Republica Moldova, continuă să fie în atenția publică din SUA, unde FBI a dat publicității imagini video datând din 21 noiembrie, despre care se crede că sunt ultimele în care a fost surprinsă copila, a cărei dispariție a fost anunțată de părinți abia după trei săptămâni.

FBI a publicat marți o înregistrare video cu Mădălina Cojocari care arată ultimul loc public unde a fost surprinsă fata înainte de a dispărea. Videoclipul de 20 de secunde o arată pe eleva de clasa a VI-a purtând un tricou și un rucsac, aranjându-și colierul și părul în timp ce coboară din autobuzul școlar cu puțin timp înainte de ora 17:00, la 21 noiembrie. Înregistrarea video a avut loc cu două zile înainte ca ea să fie văzută ultima dată pe 23 noiembrie, notează FOX News.

“Este cea mai recentă confirmare independentă pe care o au anchetatorii cu momentului în care Madalina ar fi fost văzută ultima dată. Ea a coborât din autobuz pe 21-11-22, la ora 16:59. Căutăm martori suplimentari din afara familiei pentru a restrânge cronologia exactă a momentului în care a dispărut”, a anunțat FBI Charlotte (statul Carolina de Nord) într-o postare pe Twitter.

Videoclipul a fost distribuit marți după-amiază și a fost ulterior fixat în partea de sus a paginii de Twitter a FBI Charlotte, în timp ce căutările disperate ale fetei continuă.

Între timp, poliția din Carolina de Nord i-au arestat pe tatăl vitreg și pe mama fetiței, iar FBI s-a alăturat investigațiilor.

Minora a fost văzută ultima dată la domiciliul ei din Cornelius în seara zilei de 23 noiembrie, dar a fost dată dispărută abia trei săptămâni mai târziu, pe 15 decembrie. Angajații școlii la care învăța copila au contactat-o pe mama sa, Diana Cojocari, în mai multe rânduri pentru a se informa de ce Mădălina lipsește de la școală. După contacte repetate, Diana Cojocari a mers la Bailey Middle School pe 15 decembrie 2022 și a raportat ofițerului de resurse școlare că Mădălina a dispărut.

Sâmbătă, 17 decembrie, poliția din Cornelius i-a arestat pe tatăl vitreg al fetei, Christopher Palmiter, în vârstă de 60 de ani, și pe mama acesteia, Diana Cojocari, pentru că nu au raportat dispariția copilului mai devreme de 15 decembrie și în felul acesta au împiedicat ancheta.

Luni, biroul FBI din Charlotte a declarat că și-a extins zona de căutare pentru a include Lacul Cornelius, o zonă situată la vest de oraș.

Mama spune că a văzut-o ultima dată pe Mădălina la 23 noiembrie la ora 22:00. Ea susține că Mădălina a intrat atunci în camera ei pentru a se culca. Femeia mărturisește că ea și soțul ei, Christopher Palmiter, s-au certat în acea noapte, iar în dimineața următoare el a plecat la casa familiei lui, în Michigan, pentru a lua niște lucruri. Mama spune că s-a dus să o verifice pe Madalina în jurul orei 11:30, pe 24 noiembrie, și a observat că fata nu era în camera ei. Femeia susține că a așteptat apoi până sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 19.00, când soțul său s-a întors acasă, crezând că a plecat cu el. Când l-a întrebat unde este Mădălina, acesta a spus că nu știe. El susține că nu a văzut-o pe fată în ziua în care a plecat de acasă și crede că ultima dată când a văzut-o a fost cu o săptămână înainte de călătoria sa. Întrebată de ce nu a raportat dispariția Madalinei, mama a declarat că se temea că ar putea începe un conflict între ea și soțul ei.

Azi se deschide Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se va deschide joi pentru vizitatori și turiști. Pentru moment, acesta are zece camere, denumite după capitale europene. Potrivit organizatorilor, începând de joi, 22 decembrie, cel mai nou Hotel de Gheață de la Bâlea Lac își așteaptă vizitatorii și oaspeții.

“Europa” (tema din acest sezon a hotelului) are, pentru moment, 10 camere, fiecare dintre acestea purtând numele unei mari capitale europene. Londra, Amsterdam, Lisabona, Dublin, București, Paris, Roma, Atena, Berlin și Madrid sunt pregătite pentru a găzdui primii oaspeți, iar restaurantul și barul din interiorul hotelului au oferte de meniuri speciale și promit vizitatorilor servicii și produse de calitate superioară, astfel încât experiența trăită aici să fie cu adevărat unică, memorabilă.

Responsabilii Proiectului de Marketing Turistic “Hotel of Ice Bâlea Lac” afirmă că noul Hotel de Gheață aduce un plus de spectaculozitate și stil, atât în ceea ce privește forma exterioară, dar și atunci când vine vorba de amenajările, decorul și dotările din interior.

Primii turiști ce își vor petrece noaptea la “Europa – Hotelul de Gheață” sunt clienți ai companiei de turism britanice care colaborează de foarte mulți ani cu “Hotel of Ice Bâlea Lac”. De altfel, se preconizează că, și în această iarnă, majoritat a oaspeților care se vor caza aici vin din Marea Britanie.

Inaugurarea oficială a Hotelului de Gheață este programată pentru luna ianuarie, după ce va fi ridicată și Biserica de Gheață.

Cel de-al șaisprezecelea Hotel de Gheață de la Bâlea Lac a fost ridicat în mai bine de o lună, în condiții meteorologice dificile, chiar și pe timp de noapte. La realizarea acestei construcții s-au folosit zăpada adunată din căldarea lacului Bâlea, “mortarul” compus din zăpadă și apă, precum și cărămizile de gheață tăiate din calota lacului glaciar. De asemenea, decorul și “mobilierul” interior (paturi, noptiere, fotolii, mese și scaune etc) sunt realizate din gheață. Fiecare cameră a Hotelului de Gheață are intrare separată, iar ușa este reprezentată de o draperie izotermă. Pentru a nu simți frigul, cei ce se vor caza aici vor dormi pe saltele clasice, așezate pe paturile de gheață și se vor încălzi în saci de dormit speciali sau cu ajutorul păturilor și blănurilor de oaie. Temperatura din interiorul Hotelului de Gheață este între -1 și 2 grade Celsius.

Persoanele care doresc să viziteze Hotelul de Gheață pot ajunge de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac cu telecabina, singura modalitate de acces disponibilă în sezonul rece.

Un bărbat cu HIV, judecat după ce și-a violat verișoara în vârstă de 12 ani

Un bărbat a fost trimis în judecată de procurorii vâlceni după ce și-a violat verișoara în vârstă de 12 ani, el fiind și purtător al virusului HIV, lucru pe care i l-a ascuns victimei.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a transmis printr-un comunicat de presă că procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat pentru comiterea infracțiunilor de viol și tentativă la transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit. “În zilele de 23/24.03.2021 și 24/25.03.2021, în timp ce inculpatul se afla în vizită la domiciliul persoanei vătămate minore, verișoara sa primară, în vârstă de 12 ani, prin constrângere, profitând de vârsta persoanei vătămate, de diferența de vârstă dintre ei, dar și de calitatea sa de văr primar mai mare, a întreținut relații sexuale cu minora, în contextul în care acesta este purtător al virsului HIV STDB1 încă din anul 2018, împrejurare ascunsă victimei”, se arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis pentru soluționare Tribunalului Vâlcea.

România are cei mai mulți bugetari din UE

România are peste 1,2 milioane de bugetari, mult peste media Uniunii Europene, dar se pregătește să angajeze și alții, încă din prima zi a anului viitor. Asta, după cinci luni în care recrutările pentru posturi publice au fost înghețate, scrie digi24.ro.

În septembrie anul acesta, erau peste un milion 255 de mii de angajați la stat. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu peste 60 la sută în ultimii 5 ani. În 2017, costurile erau de 70 miliarde de lei, iar în 2021, acestea au ajuns la 112 miliarde de lei. În primele 10 luni din an, statul a cheltuit peste 97 de miliarde de lei cu salariile angajaților săi. „Dacă ne uităm, de exemplu, la ponderea din venituri bugetare, noi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu o alocare de 37% din venituri către plata bugetarilor. Versus 16% în Germania, sau 23% media Uniunii Europene. Putem reduce din cheltuieli pe termen lung, informatizând administrația publică. Va necesita o resursă umană mai mică și în același timp va oferi servicii mai bune contibuabililor. Acest lucru va duce treptat la o reducere de angajați în sistemul bugetar. Deci, Guvernul nu trebuie să concedieze, ci doar să nu mai angajeze și să digitalizeze sitemul”, a declarat Adrian Codirlașu, analist fiscal CFA.

Un hoț s-a predat de bunăvoie pentru un furt comis în urmă cu cinci ani

Un tânăr de 37 de ani s-a predat miercuri dimineață, în jurul orei 6, polițiștilor care patrulau în centrul orașului Pitești, relatează Ziarul Argeșul.

S-a prezentat ca fiind un cetățean născut în Scornicești, cu domiciliul în municipiul Pitești și a spus că e căutat pentru un furt petrecut în urmă cu 5 ani. Polițiștii au aflat apoi că era dat în urmărire din luna iulie, timp în care s-a sustras autorităților, fugind în diferite orașe din țară. Dus la secție, polițiștii au constatat că afirmațiile tânărului sunt corecte și a fost reținut.

Hunedoara: Un fost șef de la ISU, s-a împușcat accidental în piept

Un bărbat în vârstă de 47 de ani din județul Hunedoara s-a împușcat accidental în piept cu o armă pe care o deținea legal. Soția bărbatului, fost șef ai ISU Hunedoara, a sunat de urgență la 112. Polițiștii au întocmit dosar penal. Incidentul a avut loc miercuri, în jurul orei 10.30.

“Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara a fost sesizat astăzi, în jurul orei 10:30, prin apelul de urgență 112, de către o femeie cu privire la faptul că soțul acestuia s-ar fi împușcat accidental cu pistolul pe care îl deține legal în piept (in zona toracelui), în timp ce se afla la locuința acestuia, din Deva”, precizează IPJ Hunedoara. Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical, în stare stabilă, și transportat la Spitalul Municipal Deva, pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Polițiștii au întocmit, în acest caz un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, bărbatul este fostul șef al ISU Hunedoara. Acesta s-a pensionat recent, la 1 decembrie 2022.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.