Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ionel Arsene are de gând să se sinucidă dacă va fi adus în România

Ziarul de Vrancea
6 nov 2023 1463 vizualizări

Cel puțin așa susțin avocații fostului baron PSD

Avocații lui Ionel Arsene susțin că fostul șef al Consiliului Județean Neamț nu poate fi extrădat, citând presupuse rapoarte psihiatrice: ”Tulburare depresivă majoră de natură severă. Risc ridicat de suicid dacă cererea de extrădare va fi admisă”, transmite publicația italiană corrieredellacalabria.it.

Apărătorii lui Ionel Arsene sunt Alfredo Gaito și Mario Antinucci, care vorbesc despre ”riscul actual de persecuție politică al cel mai important lider politic al grupului de conducere al precedentului guvern al României puternic contestat de cel aflat în prezent în funcție”.

Avocații susțin că Arsene ”suferă de grave patologii de natură neuropsihiatrică” fapt constatat de ”Dr. Nicolò Falchi Delitala neuropsihiatru al Spitalului S. Giovanni din Roma, Dr. Roberta Russo psiholog criminalist din Roma specializat în observarea științifică și tratamentul în circuitele penitenciare, Dr. Gian Francesco Mureddu cardiolog specialist al Spitalului S. Giovanni din Roma”, mai transmite publicația italiană.

Avocații invocă presupuse rapoarte psihiatrice care ar atesta că Arsene suferă de depresie și prezintă risc ridicat de suicid dacă s-ar întoarce în România:

Ministerul Justiției a anunțat sâmbătă că fugarul Ionel Arsene va fi extrădat din Italia, în vederea executării pedepsei.

Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, a fost condamnat la 6 ani și 8 luni cu executare de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție. Procesul a început încă de acum cinci ani. Instanța a dispus și confiscarea de la Arsene a sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei.

Imediat după condamnare, Ionel Arsene (poreclit ”Ciorăpel”) a fost exclus din PSD. Arsene a fost unul dintre cei mai influenți baroni locali din PSD, reușind să își impună apropiați în puncte-cheie din administrația centrală și guvern.

Se semnează contractul și pentru ultimul lot din Autostrada A7

n șanse mari ca la finalul anului 2025 românii să circule pe autostradă de la Ploiești la Pașcani, spune șeful CNAIR

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, marți, ”vești bune” pentru ultimul lot din Autostrada A7 care nu avea câștigător, respectiv bucata dintre Pietroasele și Municipiul Buzău, contractul putând fi acum semnat. Investiția se ridică la peste un miliard de lei.

”Vești bune pentru ultimul Lot din Autostrada A7 care nu avea câștigător! Contractul pentru construcția ultimului Lotul dintre Pietroasele și Municipiul Buzău poate fi semnat! Până ieri nu au fost depuse contestații, de aceea, astăzi, CNAIR a solicitat Asocierii de constructori turci toate documentele necesare semnării contractului pentru execuția lucrărilor pe Lotul 3 al Autostrăzii Ploiești- Buzău”, a scris, marți, pe Facebook, ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu anunță că acest lot are o valoare de aproximativ 1,09 miliarde lei (fără TVA) și urmează să fie construit în 20 de luni, finanțarea lucrărilor urmând a se face prin PNRR. ”Licitația pentru construcția Lotului 3 al Autostrăzii Ploiești- Buzău (secțiune a A7) a fost lansată în data de 26.05.2021. Până la desemnarea definitivă a câștigătorului, rezultatul licitației a fost contestat de 3 ori”, a mai transmis ministrul.

La rândul său, directorul CNAIR, Cristian Pistol, a precizat, tot într-o postare pe Facebook, că au fost demarate procedurile administrative pentru semnarea ultimului lot al A7. ”Acum pot spune că sunt șanse mari ca la finalul anului 2025 românii să circule pe autostradă de la Ploiești la Pașcani, 320km!”, a scris Pistol.

Potrivit acestuia, lucrările pe lotul 1, Dumbrava – Mizil (21 km.), au ajuns la un stadiu fizic de 34%, iar pe lotul 2, Mizil – Pietroasele (28,35 km.), la 29,5%.

”Ambele loturi trebuie finalizate și deschise circulației până la finalul anului 2024. De asemenea, constructorul român care construiește autostrada de la Buzău la Pașcani (255,7 km) este mobilizat corespunzător în șantiere, astfel încât poate să respecte termenele contractuale de finalizare a lucrărilor, anul 2024, respectiv 2025”, a mai transmis Pistol.

Rafila: În ultimii 12 ani, acoperirea vaccinală a scăzut de la peste 90 % la în jur de 80 %

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, în plenul Senatului, la Ora Guvernului, că în ultimii 12 ani, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90 % cât era în 2010 la în jur de 80 %. El a precizat că Strategia națională de vaccinare nu are nimic de-a face cu obligativitatea vaccinării.

”Strategia națională de vaccinare aprobată prin hotărârea guvernului României este o parte a strategiei naționale de sănătate. Principiul care a stat la baza realizării acestei strategii, este vorba despre faptul că vaccinarea reprezintă un drept și nu reprezintă o obligație. Tot ceea ce este conținut în această strategie se referă la dreptul oamenilor din România de a fi informați corect, de a se vaccina, iar autoritățile, instituțiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri”, a spus ministrul Sănătății în plenul Senatului.

Alexandru Rafila a prezentat cele șase principii de bază ale acestei strategii: asigurarea drepturilor tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor în vederea menținerii sănătății, creșterea gradului de conștientizare a utilizării vaccinurilor prin informare corectă, asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populație cu risc mai mare de îmbolnăvire, respectiv pacienții cu boli cronice, sustenabilitatea aprovizionării cu vaccinuri , adaptarea măsurilor de protejare a populației fie că este vaccinată fie că este nevaccinată și consolidarea sistemului de supraveghere a bolilor infecțioase prevenibile prin vaccinare. ”Acestea sunt principiile de bază iar conținutul acestei strategii nu are nimic de-a face cu obligativitatea vaccinării și dimpotrivă, dreptul cetățeanului în ceea ce privește opțiunea sa este respectat. Opțiunea sigur că este a cetățeanului și cred că toți avem o responsabilitate ca să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii”, a spus Rafila.

El a spus că dă un singur exemplu, rujeola, pojarul, care ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea.

Instanța supremă anulează decizia CSM de excludere din magistratură a judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina Guluțanu

Un complet de la Instanța supremă a dispus luni anularea deciziei CSM din 15 decembrie 2022 prin care judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu de la Curtea de Apel București au fost excluse din magistratură, decizia fiind definitivă.

A existat și o opinie separată a doi dintre judecătorii din complet (Cristinel Grosu și Mădălina-Elena Vladu-Crevon), care au considerat că Daniela Panioglu trebuia exclusă din magistratură, iar Alina Nadia Guluțanu trebuia retrogradată în gradul profesional de tribunal, însă decizia acestora nu a fost luată în considerare, fiind în minoritate.

Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu sunt judecătoarele care l-au condamnat la șase ani închisoare pentru corupție pe Lucian Duță, fost președinte al CNAS.

Ele au fost cercetate disciplinar de Inspecția Judiciară pentru că, printre altele, au dezvăluit în motivarea de condamnare a fostului șef al CNAS faptul că doi procurori de la Parchetul Curții de Apel Constanța au încercat să îl ajute pe Lucian Duță să scape de acuzații. Conform publicației G4Media, în motivarea condamnării lui Lucian Duță, cele două judecătoare au menționat că Gigi Valentin Ștefan, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, și subordonatul acestuia, Teodor Niță, fost candidat pentru șefia DIICOT, au desfășurat o acțiune "cu vădit caracter penal" în încercarea de a-l ajuta pe fostul șef al CNAS și pentru a îngreuna tragerea sa la răspundere penală. Acțiunile celor doi procurori erau descrise de Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu cu "intenția de a-i hărțui" pe martorii cheie din dosarul lui Duță.

Pe 15 decembrie 2022, Secția pentru judecători a CSM le-a exclus din magistratură pe Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu. Decizia a fost luată de membrii din fostul CSM, care și-au terminat mandatele la sfârșitul anului 2022.

Atenționare transmisă de MAE: Coduri roșu de inundații, în Franța

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză că agenția locală de meteorologie a anunțat emiterea unui cod roșu de inundații pentru departamentul Pas-de-Calais și un cod portocaliu de inundații pentru departamentul Nord, pentru următoarele 36 ore.

Potrivit MAE, de asemenea, pentru alte 5 departamente (Deux—Sévres, Charante-Maritime, Charante, Dordogne, Gironde), a fost emis un cod portocaliu de vânt, ploi abundente și inundații. ”Autoritățile franceze recomandă cetățenilor să urmărească evoluția fenomenelor meteorologice, să evite zonele afectate, condițiile de circulație putând fi extrem de dificile la nivelul rețelei rutiere și/sau feroviare. De asemenea, pot fi posibile întreruperi ale curentului electric, alunecări de teren și prăbușiri ale unor diguri sau poduri”, a transmis MAE.

Cetățenii români se pot informa în timp real în legătură cu situația meteorologică accesând pagina de internet www.meteofrance.com, iar în ceea ce privește circulația feroviară, pot regăsi informații actualizate consultând site-ul SNCF: https://www.sncf.com/fr/tempeteciaran.

Ilfov: Polițist înjunghiat în piept de un adolescent

Un polițist care participa, luni seară, la o intervenție în comuna Berceni, județul Ilfov, unde un minor cu comportament recalcitrant urma să fie internat la o unitate medicală de specialitate, a fost rănit de acesta, fiind transportat la spital. Reprezentanții Sindicatului Europol afirmă că polițistul a fost înjunghiat în piept de un adolescent care ar avea probleme psihice și susțin folosirea de dispozitive cu electroșocuri.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, instituția a fost sesizată, luni, în jurul orei 21:34, prin apel 112, de către un membru al unei familii din comuna Berceni, cu privire la internarea unui minor care prezenta un comportament recalcitrant la o unitate medicală de specialitate. Acolo au ajuns polițiști din cadrul orașului Popești Leordeni, iar în timpul intervenției, unul dintre polițiști a fost agresat fizic în zona pieptului, prin lovire cu un corp contondent, de către minor.

Agresorul a fost imobilizat și se află în custodia polițiștilor. Reprezentanții Sindicatului Europol afirmă că polițistul a fost înjunghiat de o persoană ”despre care s-a aflat că suferă de afecțiuni psihice”. Aceștia spun că, la nivelul Poliției Capitalei, sindicatul a pus la dispoziție în urmă cu o lună, gratuit, 40 de dispozitive cu electroșocuri. ”Cu toate acestea, deși 20 dintre ele deja pot fi folosite de polițiștii din stradă, șeful Poliției Capitalei, din directiva celor de mai «sus», refuză să îi doteze pe polițiști cu ele. Dacă în acest caz, deosebit de grav, unul din polițiști ar fi avut un dispozitiv cu electroșocuri, nu ar fi ajuns să-i fie pusă viața în pericol. Este doar o perioadă de timp până când vom avea cazuri de agresiuni și în București, iar polițiștii nu se vor putea apăra pentru că incompetența managerială este la ordinea zilei în Poliția Română”, susțin reprezentanții Sindicatului.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Perioada următoarelor două săptămâni (6 - 19 noiembrie) va fi caracterizată de o vreme oscilantă, dar în general cu valori termice în scădere, în timp ce ploile vor fi prezente în cea mai mare parte a intervalului analizat, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, vremea va fi deosebit de caldă în primele două zile din interval, cu medii ale maximelor de 18 grade, apoi se va răci ușor, dar maximele se vor situa în continuare peste norme, în jurul a 15 grade și abia din data de 12 noiembrie se va resimți o răcire mai accentuată, când acestea vor coborî spre 10 - 12 grade. Regimul termic nocturn va fi oscilant până în data de 13 noiembrie, astfel încât va avea variații între 4 și 10 grade mediat regional, apoi se va menține relativ constant la 2 - 4 grade. Activitatea pluviometrică va fi destul de scăzută pe parcursul intervalului, cu o probabilitate ca precipitațiile să se manifeste la nivel local doar în data de 8 noiembrie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.