Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: După sondajul cu tinerii care preferă AUR, PSD și PNL vor să reglementeze TikTok

Ziarul de Vrancea
23 mar 2024 748 vizualizări

Platforma TikTok trebuie reglementată urgent, chiar în anul electoral 2024, pentru că a devenit bază de mesaje extremiste, cu popularitate în rândul tinerilor, susțin Lucian Romașcanu (PSD) și Rareș Bogdan (PNL). Cei doi recunosc că partidelor tradiționale au pierdut prima bătălie de comunicare cu AUR pe această platformă de socializare.

Publicația HotNews.ro a publicat sâmbătă primele date ale unui sondaj realizat în martie la nivel național, care arată că partidul condus de George Simion ar fi primul votat la parlamentare, de către tinerii între 18 și 35 de ani, ”dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare”. În sondajul comandat de inițiativa nonpartizană „Tinerii votează” și realizat de IRES, AUR are în jur de 15% intenție de vot în segmentul de vârstă 18-35. Inițiatorii sondajului au declarat că AUR este pe locul întâi, ceea ce ei au spus că poate fi un ”wake-up call”, semnal de trezire, conform expresiei tinerilor. Urmează USR și PNL, care întregesc podiumul „clasamentului tinerilor”, după partidul condus de George Simion.

Același sondaj arată că aproximativ 75% dintre tineri au încredere mică sau deloc în democrația românească.

Rareș Bogdan: „O manipulare ordinară și extrem de agresivă pe TikTok”

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL și candidat în viitoarele alegeri, recunoaște că din sondajele partidului și focus-grupuri se observă o tendință de „îndreptare a tinerilor spre AUR”. Prim-vicepreședintele PNL identifică o posibilă cauză: TikTok.

El afirmă că tinerii cad „pradă propagandei și manipulării agresive și perverse” care este dusă prin intermediul acestei platforme. Liberalul susține că una din „marile probleme la vot în legătură cu influențarea minții alegătorului” o reprezintă mesajele difuzate prin TikTok de partidele extremiste, iar problema nu este doar a României, ci se regăsește la nivelul Uniunii Europene.

Rareș Bogdan vrea o „reglementare serioasă în cazul TikTok”, dar insistă că nu este de acord cu închiderea platformei. „Am discutat cu Roberta Metsola (n.r. - președinta Parlamentului European) care era extrem de îngrijorată de faptul că în România sunt 7.4 de utilizatori de TikTok. Este procentul cel mai mare la nivel european. Procentual, numărul utilizatorilor de TikTok, din interiorul României și Diaspora este mai mare decât al oricărei națiuni europene”, a spus Rareș Bogdan pentru Hotnews.ro.

„TikTok astăzi este un loc liber, un teren viran, unde manipulările venite dinspre Rusia, încercările de destructurare a democrației europene, de șubrezire a instituțiilor europene, de aruncare într-o manipulare ordinară și extrem de agresivă a constructului european își face de cap. Acolo partidele extremiste din România, AUR și SOS, câștigă. Dacă nu vom lua măsuri extrem de serioase s-ar putea să fim victimele clasice ale manipulărilor prin astfel de formule”, spune Rareș Bogdan. „TikTok e un teren unde pro-rușii și propaganda roșie de la Kremlin și propaganda roșie de la Beijing ne va da mari bătăi de cap dacă nu avem curajul să luăm măsuri. Să fie și pe TikTok regulile care sunt pe Facebook, Instagram, Youtube și Twitter. Mesajele politice să fie extrem de clar reglementate, nețintite și cu verificare extrem de serioasă. Sau pentru șase luni de zile TikTok-ului să îi fie pusă în vedere să interzică propaganda politică. Ce se întâmplă acolo este de o gravitate fără precedent”, adaugă europarlamentarul PNL.

„Doamna Chiriac avea twitter, nu facebook”

Liderii PSD și PNL au început să-și deschidă urgent, în 2024, conturi de TikTok, au explicat Lucian Romașcanu și Rareș Bogdan. Europarlamentarul liberal precizează că vina aparține partidelor tradiționale, nu conducerii AUR care a speculat terenul lăsat liber. „Problema este de ce nu facem noi asta. Cei mai mulți politicieni din zona mainstream nu au conturi de Tik Tok. Spre exemplu, doamna Chiriac (n.r. - fost număr 1 pe lista PSD – PNL pentru PE) nu avea cont de Facebook. Ea comunica doar pe Twitter, platforma cea mai puțin cunoscută în România. Are doar 700.000 de utilizatori în România. Instagram are aproape 3 milioane, Facebook are 12.8 milioane, Tik Tok are cea mai mare creștere, a sărit de 7 milioane de utilizatori”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL.

Din acest motiv, toți liderii PNL și-au făcut conturi pe TikTok, dar recunoaște că s-au pierdut ani în acest tip de comunicare politică. „Trebuie să ne trezim. Avem două posibilități, să comunicăm rapid și să căutăm să folosim TikTok pentru mesaje pozitive, pro-europene sau, la nivel european, să găsim o formulă prin care să reglementăm propaganda politică acolo unde mâna lungă a Moscovei și a Beijingului își face de cap”, este poziția liderului PNL.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: „Tik Tok va fi reglementat sau închis”

Purtătorul de cuvânt al PSD susține și el că TikTok va fi reglementat în perioada următoare pentru a nu fi folosit în campaniile electorale din întreaga lume.

„Bineînțeles că TikTok trebuie reglementat și va fi reglementat. Congresul SUA a somat TikTok să își vândă operațiunile către o entitate locală. Lucrul acesta se va întâmpla dacă vor dori să mai opereze în SUA. Europa merge în aceeași direcție. Marile platforme Meta, Facebook și Google, X sunt în zona de reglementare. Pot să fiu foarte sigur că va veni rândul Tik Tok să fie reglementat”, este opinia lui Lucian Romașcanu. Mesajul antisistem sau rebel prinde ușor la publicul tânăr, o confirmă și analizele făcute în Kiseleff. „Singurul lucru pe care poți să îl faci TikTok dacă nu se ține de treabă este să îl închizi. Va fi reglementat sau închis”, a precizat el.

Tânăr, drogat cu 27 de substanțe în același timp

Fentanylul, tot mai întâlnit în cocktailuri cu potențial mortal

Un tânăr consumator de droguri a luat un cocktail care conținea 27 de substanțe, afirmă dr. Ruxandra Manea, medic primar de medicină de laborator la Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor ”Sfântul Stelian” din Capitală. Medicul arată că frecvent, în cazul probelor prelevate de la consumatori, observă în prezența mai multor substanțe simultan, în așa-numitele cocktailuri de droguri. În cadrul laboratorului unității sanitare există o aparatură specială care poate testa peste 100 de substanțe aflate în circulație. Tot mai întâlnit în consum este și fentanylul, un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe, eliberat numai pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice, dar utilizat ilicit ca drog.

”26, 27 de substanțe, de droguri și metaboliții acestora erau în sistem. Acesta este analizorul cantitativ la care lucrăm, este cromatografie lichidă cuplată cu spectometru de masă și poate testa până la 108 substanțe, droguri pe care le pot consuma pacienții noștri, sunt testate în urină aceste substanțe și pe urmă noi le interpretăm și vedem cantitativ exact cât au consumat din fiecare substanță. Ori că au consumat mai de mult putem vedea și urme în urină, ori că au consumat în cantitate mică mai multe combinații, cocktailuri cum s-ar spune”, a declarat, pentru News.ro, dr. Ruxandra Manea, medic primar de medicină de laborator la Spitalul ”Sfântul Stelian”. Referitor la substanțele din cele mai întâlnite tipuri de cocktailuri, ea a enumerat: ”Aș putea spune că benzodiazepine, cu gabapentin care este un potențator, morfină, metadonă, că pacienții noștri sunt tratați cu metadonă aici. Am găsit și cu fentanyl. Zopiclone, cum se spun, legale”.

Dr. Laura Aelenei, medic psihiatru, șef de secție la Spitalul ”Sfântul Stelian”, a explicat că vârsta de debut a consumului a scăzut. În unitatea sanitară sunt tratați numai tineri și adulți, nu și copii, însă tinerii spun de cele mai multe ori că au început să consume droguri de la vârste fragede. Substanțele noi psihoactive sunt din ce în ce mai frecvente, a arătat medicul, care a menționat, la fel ca specialiștii din laboratorul spitalului, că a crescut inclusiv consumul de fentanyl.

Medicii de la Spitalul ”Sfântul Stelian” îngrijesc consumatorii care vin spre spital în diferite stări: de la sevraj până la stările de intoxicație mai ușoară, dar cu simptomatologie gravă, precum episoadele psihotice. Atunci când consumă substanțe noi psihoactive medicii sesizează în probele analizate foarte multe componente, fiecare cu efectul său.

“Cel mai frecvent se consumă canabisul, apoi urmează substanțele stimulente, amfetamine, cocaină, ecstasy, apoi ne putem gândi la metamfetamine și noile substanțe psihoactive care și ele au crescut foarte mult în populație, mai sunt opiaceele, noi ne ocupăm de ele prin tratament de substituție ulterior și apoi amestecuri. Am observat creșeterea consumului de fentanyl pentru că noi testăm specific și am observat asta, într-adevăr, în ultima perioadă”, a relatat dr. Aelenei.

Tânărul care și-a ucis iubita cu mai multe lovituri de cuțit, arestat preventiv

Tânărul student la Facultatea de Medicină din Timișoara care și-a ucis iubita, studentă și ea la aceeași facultate, cu mai multe lovituri de cuțit, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de omor. El ar fi ucis-o pe fată din gelozie, după o ceartă. ”La data de 22 martie, în jurul orei 19.00, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că o tânără ar fi fost găsită inconștientă cu urme de sânge, într-o cameră a unui apartament, situat pe bulevardul General Ion Dragalina, din Timișoara. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului constatând faptul că cele sesizate se confirmă, tânăra fiind întinsă pe pat decedată”, a transmis IPJ Timiș, sâmbătă seară.

 Polițiștii l-au identificat rapid pe autorul crimei, acesta fiind chiar iubitul victimei.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, tânărul de 23 de ani este și el student la Facultatea de Medicină din Timișoara, la fel ca iubita sa, pe care a ucis-o din gelozie. Cei doi ar fi fost împreună din decembrie, anul trecut, însă în ultima vreme cei doi se certau tot mai des. Vineri seara, după cursuri, el a condus-o pe fată în apartamentul de pe bulevardul Dragalina pe care ea îl închiriase împreună cu două colege și care aparținea mamei băiatului. În apartament, între cei doi a izbucnit o ceartă și chiar s-au bătut, el având zgârieturi pe față. La un moment dat, tânărul a luat un cuțit de bucătărie și a înjunghiat-o pe tânără în zona gâtului. Când a observat că aceasta nu mai respiră, i-a luat trupul și l-a dus în cameră, pe pat, apoi a încuiat ușa și s-a dus în localitatea Pojejena din județul Caraș-Severin, acolo unde locuiesc părinții lui, și a așteptat să fie ridicat de polițiști, fiind principalul suspect al crimei.

A murit academicianul Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor

Academicianul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 84 de ani. ”Prin dispariția lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, afirmă reprezentanții Uniunii Scriitorilor.

”Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viață acad. Nicolae Manolescu, profesor al facultății noastre, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica și istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii și studenții din Facultatea de Litere sunt alături de familie și prieteni, de toți cei care l-au prețuit, i-au citit cărțile și cronicile și care au învățat de la el. Odihnească-se în pace!”, este mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, de reprezentanții Facultății de Litere din cadrul Universității din București.

Nicolae Manolescu era președintele Uniunii Scriitorilor. ”Uniunea Scriitorilor din România anunță cu profundă durere încetarea din viață a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), președintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic și istoric literar de mare reputație, una dintre cele mai mari personalități ale literaturii române din toate timpurile. Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanență în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenți și doctoranzi, ca profesor, precum și al tinerilor scriitori din mai multe generații. Ca om politic și ziarist de atitudine a militat pentru democrație și libertate. Prin dispariția lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, se arată în postarea Uniunii Scriitorilor.

Vloggerul Selly, prins când conducea cu 236 de kilometri pe oră, pe A1

Vloggerul Selly a fost prins, sâmbătă, de polițiști când conducea cu 236 de kilometri pe oră, pe autostrada A1 București-Pitești. El a fost amendat cu 3.300 de lei și a rămas fără permis pentru 120 de zile.

”Astăzi, 23 martie, în jurul orei 14:50, polițiștii Brigăzii Autostrăzi au depistat în trafic, pe Autostrada A1 București - Pitești, la km. 35 al sensului de mers către Pitești, un autoturism ce se deplasa cu 236 de km/h. Autoturismul a fost oprit, iar, la volanul acestuia, a fost identificat un tânăr, de 23 de ani, din municipiul Craiova”, a transmis Poliția Română.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.