Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce se infectează cu coronavirus persoane care au reușit să evite boala timp de 2 ani și s-au vaccinat?

Ziarul de Vrancea
30 iul 2022 646 vizualizări

La actualele subvariante care circulă în România, un infectat infectează alte 16 persoane, explică un medic n varianta inițială - Wuhan – infecta în medie doar trei persoane

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, explică, sâmbătă, de ce se infectează cu coronavirus persoane care au reușit să evite boala timp de 2 ani și chiar s-au vaccinat, precizând că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile. La subvariantele BA 4 și BA 5, un infectat confirmat infectează alte 16 persoane. “Cum vedem în jurul nostru, tot mai mulți dintre cei care au evitat infecția timp de mai bine de doi ani și care într-o măsură importantă s-au și vaccinat, ajung să se infecteze în perioada actuală. De ce se întâmplă așa? Se întâmplă pentru că variantele de SARS-CoV-2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, medicul Emilian Popovici.  

Potrivit acestuia, variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane în jurul lui). “Subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) și asta cred că explică tot! În fine, alte variante circulante ca BA 1 cu un R0 de 8 și BA 2 cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior”, mai afirmă medicul.

Acesta apreciază că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală, dar face apel la respectarea măsurilor individuale de protecție.

Anterior, medicul a făcut apel la respectarea distanței sociale, la purtarea măștii de protecție, mai ales în zonele aglomerate și în spațiile închise și la respectarea normelor de igienă a mâinilor.

Ministrul Educației propune admitere fără examen pentru olimpici

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, sâmbătă, că a stabilit, în cadrul unei dezbateri cu reprezentanții a peste două sute de colegii naționale, unele “măsuri de reformă” care să fie introduse în viitoarea legislație în domeniu, printre acestea regăsindu-se aspecte care țin de admiterea în colegiile de prestigiu, posibilitatea elevilor “capabili de excelență” de a promova doi ani de studiu într-un an școlar, dar și posibilitatea ca elevii olimpici să fie înscriși la liceu fără a mai susține Evaluarea Națională sau examen de admitere.

Astfel, una dintre modificări vizează posibilitatea ca absolvenții clasei a VIII-a să poată fi înscriși în clasa a IX-a fără susținerea Evaluării Naționale sau a concursului de admitere la colegiul național și peste numărul maxim de elevi cuprins în respectiva formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Unul dintre subiectele de dezbatere vizează posibilitatea ca acele colegii naționale care înființează clase de excelență să obțină statutul de “unitate-pilot de excelență”, prin ordin al ministrului Educației, procedura de acordare a acestui statut urmând a fi aprobată prin ordin al ministrului Educației, la propunerea Centrului Național de Excelență. 

De asemenea, în unitățile-pilot de excelență se vor putea desfășura activități suplimentare de învățare cu elevii capabili de excelență.

“Elevii înscriși în formațiunile de studiu din aceste unități beneficiază de programe educative care le respectă particularitățile de învățare și de orientare a excelenței. Aceste programe vizează aprofundarea învățării și presupun gruparea pe abilități, respectiv îmbogățirea curriculumului cu noi domenii de mentorat și transfer de competență, de accelerare a promovării, conform ritmului individual de învățare”, notează ministrul Educației în postarea de pe rețeaua de socializare.

O altă propunere vizează alocare resurselor necesare pentru organizarea activității de pregătire a loturilor olimpice naționale, județene sau ale municipiului București.

Instanța a dat dreptate ANPC în cazul chipsurilor „Csíki Csipsz”

n eticheta produselor era scrisă exclusiv în maghiară iar țara de proveniență era trecută ca “Ținutul Secuiesc”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că Tribunalul Harghita i-a dat dreptate în cazul chipsurilor „Csíki Csipsz”. Astfel, adresa producătorului era trecută doar în limba maghiară și menționa „județul Harghita, Ținutul Secuiesc”, iar Protecția Consumatorilor a decis ca produsul să nu mai fie comercializat până când nu este etichetat conform legislației.

Cu doar o lună în urmă, Judecătoria Miercurea Ciuc dădea aceeași soluție, în primă instanță, acestei contestații.

„Indiferent de naționalitate, de încărcătură emoțională sau de convingeri, legea trebuie respectată. Alimentarea unor idei greșite trebuie să aparțină trecutului. Sunt convins că putem pune cu mândrie <<produs în România>> pe fiecare ambalaj fabricat aici. Încurajăm fiecare producător român să își găsească locul pe piață. Suntem aici să consiliem și să ajutăm în acest sens”, a declarat Laurențiu Moldovan, comisar șef adjunct CJPC Harghita.

ANPC a menționat că, în urma sesizărilor unor consumatori, CJPC Harghita a făcut, la începutul lunii iunie, un control la operatorul economic respectiv și a constatat neconformitatea etichetelor unora dintre produsele acestuia.

„Astfel la brandul CSIKI CSIPSZ, chipsuri, pufuleți și snacksuri – un total de 33 de sortimente, s-a constatat că informația privind adresa producătorului era trecută pe ambalaj doar în limba maghiară și menționa, în mod eronat, adresa companiei ca fiind în comuna Sânsimion, județul Harghita, Tinutul Secuiesc”, a transmis ANPC.

Tribunalul Harghita a menționat în recenta sentință definitivă împotriva contestării măsurii Protecției Consumatorului: “Cerințele etichetării produselor comercializate, conform normelor legale, sunt valabile pentru toți operatorii economici, iar faptul că reclamanta le-a adus la îndeplinire în mod defectuos sau că întâmpină dificultăți în desfășurarea activității, pe care singură și-a organizat-o, nu poate constitui un temei pentru intervenția de urgență a justiției. De altfel, aceste dificultăți ar putea fi ușor depășite de apelantă prin simpla aplicare pe produse a unor etichete care să cuprindă toate informațiile în conformitate cu dispozițiile legale”.

Un bărbat a înjunghiat o femeie de 35 de ani și o fată de 10 ani, apoi s-a sinucis

Criminalul era vărul soțului victimei

Un bărbat din județul Bacău a înjunghiat o femeie de 35 de ani și o fată de 10 ani, apoi s-a sinucis. Toți trei au murit, iar polițiștii și procurorii au deschis o anchetă. “La data de 30 Iulie, în jurul orei 17.40, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a fost sesizat prin 112, despre faptul că, în comuna Gioseni ar fi 3 persoane înjunghiate”, a transmis, sâmbătă seară, IPJ Bacău.

Sursa citată a precizat că, din primele cercetări, s-a stabilit că un bărbat de 47 de ani, din comuna Gioseni ar fi înjunghiat o femeie de 35 de ani și o minoră de 10, ambele decedând. “Totodată, bărbatul în cauză și-ar fi provocat leziuni, incompatibile cu viața”, au mai transmis polițiștii. Potrivit Antena 3, bărbatul era vărul soțului femeii pe care a ucis-o, iar între cei doi ar fi izbucnit o ceartă.

Rareș Bogdan, despre discursul lui Orban: Despre rase nu a mai vorbit din 1937-1938 nimeni

Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL) a catalogat, sâmbătă, drept “absolut incalificabil” discursul lui Viktor Orban susținut în România.

“Ceea ce s-a întâmplat la Balvanyos este absolut incalificabil, la școala de vară, și este o succesiune de declarații pe care Viktor Orban le face. Viktor Orban a venit invitat la Balvanyos și trebuie ca liderii UDMR să dea o explicație clară, exact cum a cerut președintele Iohannis, cu privire la aceste declarații inacceptabile la nivel european, inacceptabile în România. Despre rase nu a mai vorbit din 1937-38 nimeni, doar Hitler, Mussolini la acea vreme vorbeau despre teoria raselor și despre mixul de rase. Faptul că Viktor Orban a venit să vorbească despre un mix de rase care duce la decăderea Occidentului în statele occidentale afectează mult mai mult decât se poate crede discursul la nivel public. Uniunea Europeană înseamnă unitate în diversitate, ăsta este unul dintre motto-urile Uniunii Europene, iar faptul că Viktor Orban a făcut aceste declarații aici, în Transilvania, în România, este cu atât mai grav”, a afirmat Rareș Bogdan sâmbătă, la Antena 3.

Eurodeputatul a explicat că reacția întârziată a autorităților române la declarațiile liderului maghiar se datorează crizei geo-politice “grave fără precedent” subliniind că nimeni nu vrea o criză politică la nivelul Executivului român.

Prahova: 29 de persoane aflate la o nuntă, au acuzat grețuri și vărsături

Un număr de 29 de persoane care participau la o nuntă la Valea Doftanei au acuzat stări de rău în noaptea de sâmbătă spre duminică, la fața locului deplasându-se mai multe echipaje medicale, trei adulți și doi minori fiind transportați la spital.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, cele 29 de persoane prezentau grețuri și vărsături.

În urma evaluării medicale, trei adulți și doi minori au fost transportați la UPU cu o autospecială de transport personal și victime multiple (ATPVM), pentru investigații suplimentare.

Pentru gestionarea evenimentului, au fost alocate două autospeciale de transport personal și victime multiple (ATPVM), o ambulanță SMURD și cinci ambulanțe din cadrul SAJ. AGERPRES

Echipa României, locul al treilea la Olimpiada Internaţională de Lingvistică

Echipa României, formată din patru elevi de la licee din Bucureşti, Timişoara, Roman şi Târgu Jiu a obţinut locul al treilea, în ordinea punctajelor totale obţinute, din 47 de ţări participante la Olimpiada Internaţională de Lingvistică. Doi dintre reprezentanţii României la olimpiada de Lingvistică au obţinut rezultatele notabile şi la alte concursuri internaţionale. Rezultatele obţinute de elevii români la Olimpiada Internaţională de Lingvistică au fost făcute publice, duminică, de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care i-a felicitat personal pe cei patru elevi români.

Astfel, Mihai-Alexandru Bratu de la Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu a obţinut medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Lingvistică şi medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Geografie, unde România a obţinut locul 3 mondial.

Vlad-Ştefan Oros de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara a obţinut medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Lingvistică şi medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică, unde România a obţinut locul 2 mondial, după China şi înaintea SUA.

 Nicoleta Dobrică de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti  a fost medaliată cu bronz la Olimpiada Internaţională de Lingvistică iar Rareş Polenciuc de la Colegiul Naţional “Roman Vodă” din Roman a participat în lotul României la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.

 „În ordinea punctajelor totale obţinute, echipa României s-a clasat pe locul 3, din 47 echipe participante. Locul întâi a fost ocupat de echipa SUA”, a scris ministrul Educaţiei pe Facebook.

Concursul internaţional de lingvistică s-a desfăşurat în Insula Man între 24 şi 30 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.