Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce infecții riști după o baie în piscină sau în apa mării

Ziarul de Vrancea
15 aug 2023 453 vizualizări

Sezonul estival, când canicula dă bătăi de cap multora dintre noi, este un bun prilej pentru a da o fugă la mare sau la ștrand. Însă îmbăierea în piscină, în mare sau în apele râurilor sau a lacurilor poate aduce unele necazuri precum infecții și iritații ale pielii, infecții respiratorii, infecții ale urechilor sau diaree și alte probleme digestive.

Apa mării, o piscină care nu a fost corect igienizată pot deveni rapid o sursă de infecție care ne pot transforma o vacanță într-un adevărat coșmar. Vara aceasta, în cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, s-a constatat că valorile indicatorului microbiologic E.coli au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită în apa mării.

INSP a dat asigurări că se poate face baie în Marea Neagră, dar a oferit câteva recomandări turiștilor pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri: cum ar fi evitarea înghițirii apei din mare; îmbăierea doar în zone monitorizate din punct de vedere al calității apei de îmbăiere prin examene microbiologice de laborator; respectarea normelor generale de igienă; utilizarea grupurilor sanitare publice; efectuarea dușurilor după îmbăiere, consumul apei potabile doar din surse monitorizate și avizate sanitar. Nu doar apa mării poate pune probleme înotătorilor de ocazie și amatorilor de îmbăieri, ci și o piscină care nu a fost corect igienizată sau apele râurilor sau lacurilor, care pot deveni sursă de infecție.

“Otita de piscină”

În această perioadă, medicii ORL se confruntă frecvent cu patologii ale urechii externe. Iubitorii de distracții acvatice vin mai ales cu otită externă bacteriană, frecvent apărută ca urmare a pătrunderii apei contaminate în canalul urechii în timpul scufundărilor sau înotului în apa din piscină sau din mare, care poate conține bacterii, virusuri și alte microorganisme nocive. Din cauza umidității ridicate și a căldurii din timpul verii, mediul umed și cald al canalului urechii devine propice dezvoltării microorganismelor.

“Otita de piscină poate provoca disconfort și durere de ureche, uneori extrem de intensă și care apare mai ales la atingere, cu roșeață și îngustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzația de ureche înfundată, secreții din ureche și reducerea auzului. În unele cazuri, pot apărea și febră și umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii. Infecția micotică (fungică) a urechii externe este de asemenea favorizată de umezeală și se manifestă în primul rând cu mâncărimi, dar și cu ureche înfundată, secreții. Netratată la timp, în cazul tulpinilor fungice mai agresive există cazuri când erodează timpanul și deci lasă sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scăderea auzului și chiar cu durere”, explică dr. Covaci Anca, medic primar ORL în cadrul clinicii Medikali.

Pentru a nu vă pune în pericol sănătatea și nici vacanța, specialistul recomandă alegerea piscinelor și zonelor de înot curate și bine întreținute. “Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au în istoric mai multe episoade de otită, se recomandă dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor în prevenirea pătrunderii apei în canalul urechii. Există variante disponibile la comerciant sau puteți apela la unele personalizate, realizate de către audioproteziști. Cei care au primit în prealabil avizul medicului specialist, pot pune în ureche, la ieșirea din apă, soluții dezinfectante și cu efect desicant, precum alcoolul boricat. Cel mai important, după fiecare ședință de înot, asigurați-vă că vă uscați urechile cu atenție folosind o cârpă moale/colțul de la prosop sau șervețele de hârtie. Înclinați-vă capul pe o parte și trageți ușor de pavilion pentru a permite apei să se scurgă din ureche”, a precizat medicul, potrivit unui comunicat de presă.

Infecțiile urinare și diareea sunt alte pericole în vacanța de vară. Marea, bazinele și lacurile pot provoca și alte probleme de sănătate cum ar fi boala diareică, erupțiile cutanate, infecțiile respiratorii, dar și infecțiile tractului urinar. Nisipul, apa sărată sau clorul reprezintă factori în apariția infecțiilor urinare. Bacteriile pătrund în tractul urinar prin uretră și încep să se răspândească în vezica urinară. Diareea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni determinate de piscină, cauzată de paraziții de cryptosporidium. Aproape jumătate dintre cazurile de diaree sunt cauzate de această bacterie.

Semnal de alarmă tras de medici: Număr crescut de pacienți cu ateroscleroză

Medicii de la Spitalul Clinic CF Timișoara atrag atenția că arteroscleroza este principala afecțiune care duce la producerea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular. Boala, care are ca factori de risc vârsta, sexul masculin, obezitatea, ereditatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, se manifestă prin îngroșarea peretelui arterial, împiedicând astfel circulația sângelui dinspre inimă spre celelalte organe.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Spitalului Clinic CF Timișoara, ateroscleroza se poate dezvolta atât la nivelul vaselor mari, cât și la nivelul vaselor mici, conducând la afectarea, în principal, a organelor țintă precum cord, creier, rinichi, dar și artere periferice.

”Se spune că ateroscleroza este o boală a bătrâneții. Din păcate, din ce în ce mai multe persoane de vârstă activă, de până în 50 de ani, dezvoltă o asemenea afecțiune. Iar una dintre cauzele care contribuie la scăderea vârstei de debut este alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi și carbohidrați, care duce la obezitate. Iar, de cele mai multe ori, obezitatea este legată de sedentarism. Astfel, se creează premiza formării și depunerii unor depozite de grăsime, denumite ateroame în literatura de specialitate, pe peretele interior al arterelor, îngustându-le. În timp, depozitele cresc până ajung să blocheze complet vasul de sânge. Hipertensiunea arterială și fumatul sunt alți doi factori care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei”, a declarat Stela Iurciuc, medic cardiolog primar - manager la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Conform sursei citate, ateroscleroza este asimptomatică până în momentul în care leziunile produc efecte asupra fluxului de sânge. Practic, până începe blocarea vaselor. Printre manifestările clinice se numără angina pectorală (durerea în piept), durerea în brațul stâng, picior, dificultățile de respirație, oboseala, starea de confuzie, pierderea funcțiilor motorii sau senzoriale, dificultățile de vorbire sau vorbirea neclară, chiar pierderea vederii la un singur ochi. Iar efectele imediate pot fi atacul cerebral, infarctul miocardic acut ori atacul ischemic tranzitor.

“Este important de măsurat indicele gleznă-braț, care este ușor de efectuat și indicat la toți pacienții cu risc de boală aterosclerotică. Electrocardiograma de repaus este o altă investigație care ne poate oferi informații necesare stabilirii unui diagnostic, întrucât poate evalua activitatea electrică a inimii pentru identificare anumitor zone cu flux redus de sânge. De asemenea, angio CT-ul permite vizualizarea arterelor cu ajutorul computerului tomograf. Nu în ultimul rând, analizele de sânge care arată nivelul de colesterol, LDL-colesterol, HDL-colesterol, trigliceridele, Proteina C reactivă înalt sensibilă și fibrinogenul”, a adăugat Stela Iurciuc.

Este important ca pacienții cu ateroscleroză să efectueze controale regulate pentru a evalua progresia bolii, tensiunea arterială și alți factori de risc cardiovascular, mai transmit medicii de la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Ciolacu: Statul român nu mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri în deschiderea Forumului Studenților Români de Pretutindeni, că nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. ”Nu trebuie fiecare să facă achiziții publice. Acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu județean”, a mai spus șeful Executivului, el precizând că nu crede că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă. ”Era normal să existe un draft de lucru la Ministerul de Finanțe. Acel draft a mers la presă, nu mă deranjează cu nimic, foarte bine, că nu are nimeni nimic de ascuns. Poate în urma feedback-urilor remediem anumite lucruri. Dar, oameni buni, nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva. Nu poți, fiecare bibliotecă, fiecare teatru mai mic sau mai mare, fiecare agenție mai mică sau mai mare, toți suntem ordonatori de credite”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a arătat că ”rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală”. ”Rolul unei agenții pentru tineret e să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul național un teatru de provincie. Confundăm lucrurile. Apoi vin și spun că directorul de la TNB trebuie să aibă același salariu cu directorul unui teatru de provincie. În ce lume trăim? O să aranjăm lucrurile în ordinea lor. Eu nu mai doresc atâți ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziții publice. Acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu județean. Să cumperi un creion îți trebuie șef la juridic, specialist în achiziții, că nu e simplu, trebuie să faci caiet de sarcini, încă cinci pentru comisie... Asta e infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret”, a precizat Ciolacu.

Un român care transporta migranți ilegali în Ungaria a sărit din mașina aflată în mers și a fugit

Un român care transporta 12 migranți intrați ilegal în Ungaria a sărit din mașina aflată în mers și a fugit. Vehiculul, care se afla într-un sens giratoriu, a fost oprit de pasagerii abandonați. Autoritățile ungare cer arestarea bărbatului.

Ferenc Szanka, purtătorul de cuvânt al parchetului județului Csongrád-Csanád, a precizat că parchetul a cerut arestarea bărbatului român.

Potrivit suspiciunilor întemeiate, bărbatul a urcat în autovehiculul pe care îl conducea 12 persoane care au trecut ilegal frontiera și care au declarat că sunt cetățeni sirieni, pentru a-i duce în Austria. La scurt timp după plecare, la periferia localității Mórahalom, poliția a încercat să legitimeze bărbatul. Suspectul, care trecea printr-un sens giratoriu cu o viteză de aproximativ 20-25 km/h, a deschis portiera șoferului, a sărit din mașină și a fugit. Mașina a fost oprită de pasagerii pe care i-a abandonat. După o scurtă urmărire, poliția l-a prins pe bărbat și l-a luat în custodie – a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului județean.

Timișoara: O femeie a fost ucisă în propriul apartament. Agresorul a leșinat apoi

O femeie de 74 de ani a fost ucisă, marți, la Timișoara, ea fiind găsită în apartamentul său situat pe Calea Șagului. Autorul, un bărbat de 47 de ani care ar fi intrat în locuință pentru a fura, a fost găsit de polițiști în același apartament, unde ar fi leșinat. El este recidivist.

”La data de 15 august 2023, în jurul orei 18:00, polițiștii Secției 3 Timișoara au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că vecina sa, în vârstă de 74 de ani, ar fi fost agresată fizic de către un bărbat, care a pătruns în locuința acesteia de pe strada Clăbucet din Timișoara. La fața locului a fost depistat bărbatul în vârstă de 47 de ani, bănuit de comiterea faptei, care a fost imobilizat și condus la sediul politiei. În urma loviturilor aplicate, femeia a decedat la spital”, a transmis IPJ Timiș.

Anchetatorii spun că bărbatul care a ucis-o pe femeia din Timișoara intrase în locuința acesteia cu scopul de a fura bunuri, însă femeia care se afla în apartament s-a luptat cu el câteva minute și a reușit să strige după ajutor. Vecinii au sunat la numărul de urgență 112. Medicii au încercat să îi acorde acesteia primul ajutor, însă femeia a murit în drum spre spital.

 Bărbatul care a atacat-o a fost găsit de polițiști chiar în apartamentul în care a avut loc atacul. Acestuia i s-a facut rău și a leșinat în locuința pe care urma să o jefuiască, fiind dus de polițiști la spital.

Dosar penal după ce mai mulți turiști au agresat salvamarii pentru că nu i-au lăsat să intre în mare

Un dosar de cercetare penală a fost deschis de polițiști după ce, pe plaja din Eforie Nord, câțiva turiști s-au luat la bătaie cu salvamarii pentru că aceștia le-au interzis să intre în apă din cauza valurilor mari, fiind arborat steagul roșu.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, miercuri, că pe 15 august, în jurul orei 17.40, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie au fost sesizați cu privire la faptul că, pe o plajă din stațiune, ar fi avut loc o agresiune fizică, între mai multe persoane. Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă. "În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că 3 persoane nu ar fi respectat indicațiile salvamarilor, steagul roșu fiind arborat, conflictul dintre acestea și salvamari fiind spontan. Două persoane au fost transportate la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale", reiese din comunicat.

Polițiștii au întocmit în acest caz un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

5,5 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul conflictului

Peste 365.800 de persoane, cetățeni români și străini, au trecut marți granițele țării. În total, au fost peste 89.800 de mijloace de transport, anunță Poliția de Frontieră.

Pe sensul de intrare în România au fost 177.430 de persoane, dintre care 15.521 de cetățeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 15.08.2023, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 5.586.825 cetățeni ucraineni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.