Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cât poluează mașinile din România

Ziarul de Vrancea
18 apr 2023 635 vizualizări

Emisiile per capita au crescut, în România, între anii 2010 și 2021, iar aproximativ 67% dintre acestea proveneau de la automobile, conform datelor prezentate, miercuri, într-un workshop de specialitate, de către Mihai Stoica, director executiv al Asociației 2Celsius, relatează Agerpres.

„Putem observa că gradul de mobilitate în România s-a dublat între anii 2000 și 2019 și în continuare are o tendință de creștere. În același timp, România are cele mai mici emisii per capita dintre țările analizate, Lituania avându-le pe cele mai multe. În același timp, intensitatea emisiilor tuturor modelelor de transport agregate se situează în jurul valorii de 96 grame de dioxid de carbon pe persoană/kilometru, în România”, a explicat Stoica.

El a adăugat că ponderea automobilelor în mixul de transport a rămas constantă între 2000 și 2019, iar ponderea de emisii a crescut ușor. „Foarte interesant de observat este că gradul de utilizare al trenurilor a scăzut foarte mult între anii 2000 și 2021 și am putea observa că majoritatea pasagerilor s-a orientat de la tren către mașina personală”, a declarat Stoica.

Potrivit statisticii prezentate de către reprezentantul 2Celsius, România este țara cu al doilea cel mai vechi parc auto din Europa, vârsta medie a automobilelor fiind de 16,9 ani.

În viziunea specialistului, lipsa măsurilor de descurajare a înregistrării mașinilor vechi a creat o situație în care România importă, în medie, din 2017 când a fost eliminată taxa auto, peste 400.000 de mașini second-hand, anual. Dintre acestea, multe sunt cu motorizări diesel vechi, „o consecință a introducerii de restricții pentru automobilele diesel în multe orașe europene post-diesel gate”.

Cât de vechi sunt mașinile din România

„Este de menționat că România are al doilea cel mai vechi parc auto după Lituania, în Europa, cu vârstă medie a automobilelor de 16,9 ani. Asta la nivelul anului 2022. Aceasta a crescut puțin în ultimii ani. Ultima dată când verificasem, vechimea parcului auto era undeva la nivelul la 16,5 ani. Asta înseamnă că programe precum "Rabla", care și-a propus de-a lungul timpului o reînnoire a parcului auto, nu au funcționat fără măsuri-suport”, a spus Mihai Stoica.

Analiza de piață arată că peste două treimi (67%) dintre emisiile din transport de pasageri proveneau, în 2021, de la automobile. „În România, politicile sau măsurile fiscale care să descurajeze călătoriile cu mașina personală sunt subutilizate”, este de părere Stoica.

Comentariile lui Stoica vin la doar o zi după ce la Cluj-Napoca a început primul proces pe climă din România, deschis de Asociația Declic și susținut de alte organizații de mediu.

Grindeanu, despre comasarea alegerilor: Am semne de întrebare că ar fi constituțional

Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri, la Caracal, despre comasarea alegerilor, că în acest moment el are semne de întrebare că ar fi constituțional un astfel de demers. ”În acest moment, eu am semne de întrebare că ar fi constituțional, dar nu sunt un specialist în drept constituțional, din contră, nu vreau să mă pronunț. Nu e o decizie luată”, a spus Sorin Grindeanu.

El a precizat că anul 2024 este un an în care vom avea multe rânduri de alegeri. ”Vom avea europarlamentare, locale, generale și prezidențiale. Eu cred că la finalul anului 2024 o să fim cam sătui, așa, de pus ștampile și atunci orice lucru care ar duce la o anumită simplificare, atâta vreme cât respectă legea, eu cred că este binevenită”, a mai comentat Sorin Grindeanu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanța, că comasarea alegerilor se discută în partide și este o variantă care este posibilă constituțional. Șeful statului a precizat că nu e posibil să aducem parlamentarele mai aproape, este însă posibil să fie amânate localele. El a mai arătat că au existat prime discuții la nivelul coaliției, încă se evaluează dacă aduce ceva, pentru că, dacă nu aduce nimic nici pentru cetățean, nici pentru partide, nu trebuie făcută.

Liberalii vor primi, săptămâna aceasta, analiza specialiștilor din partid privind comasarea alegerilor în 2024 și vor merge cu concluziile în ședința coaliției, au precizat surse liberale. Scenariile vizează o comasare a alegerilor locale cu parlamentarele sau cu europarlamentarele sau alegerile parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Dragoș Benea (PSD): Rotativa guvernamentală, după 1 iulie

Europarlamentarul Dragoș Benea (PSD) a declarat marți seară, la Prima News, că rotativa guvernamentală va fi făcută odată cu rectificarea bugetară, deci asta înseamnă că după 1 iulie. El a menționat că nu este o problemă o întârziere de o lună, ci important este să se întâmple cu legile bine făcute și din punct de vedere al rectificării și al jaloanelor din PNRR, să se facă o predare de ștafetă rapidă, dar cu socotelile bine făcute.

Întrebat dacă Marcel Ciolacu va fi viitorul premier, eurodeputatul PSD a spus: ”Evident, la această oră dânsul este nominalizarea, este stabilit în interiorul partidului, vedem ce va face președintele Iohannis. Nu cred că există elemente, indicii rezonabile, care să ducă la un alt deznodământ”.

Despre amânarea cu o lună a acestei rotații a premierilor, Benea a arătat că nu o consideră un semn de slăbiciune. ”Categoric, liderul PSD a avut întotdeauna ultimul cuvânt, dar nu aș vedea ca un semn de slăbiciune că ceva ce trebuia să se întâmple în jurul lunii iunie se va întâmpla la 1 iulie, cu o lună mai târziu, important este să se întâmple cu legile bine făcute și din punct de vedere al rectificării și al jaloanelor din PNRR, și din punct de vedere politic dar și administrativ, să se facă o predare de ștafetă rapidă, dar cu socotelile bine făcute”, a spus el.

Prahova: Hoții au furat zeci de metri de conductă pentru a o vinde la fier vechi

O bucată de aproximativ 40 de metri dintr-o conductă care transporta petrol a fost furată, în localitatea prahoveană Șoimari. Doi bărbați care au sustras tronsonul din conductă au fost reținuți, ei recunoscând că sunt autorii furtului și explicând că au crezut că era vorba despre o conductă dezafectată, pe care voiau să o vândă la fier vechi. În urma furtului, țițeiul pompat prin conductă s-a scurs pe sol și a ajuns și într-un curs de apă.

Furtul a avut loc într-o zonă greu accesibilă din localitatea prahoveană Șoimari.

 ”La data de 18 aprilie a.c., în jurul orei 10.00, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au fost sesizați de către reprezentanții unei societăți comerciale despre faptul că pe raza comunei Șoimari ar fi fost sustrasă o țeavă care transporta produs petrolier. Deplasați la fața locului, polițiștii Serviciului de Ordine Publică au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind secționată conducta de transport țiței aparținând unei societăți de profil, iar un segment de aproximativ 40 de metri a fost sustras, solul fiind infestat cu produse petroliere”, au anunțat, miercuri, reprezentanții Poliției Prahova. În urma investigațiilor, polițiștii au identificat doi bărbați cu vârstele de 28, respectiv 30 de ani, din comuna Șoimari, care sunt principalii suspecți.

În urma furtului, produs petrolier s-a scurs pe sol și a ajuns într-o apă curgătoare care trece prin zonă. Sursele oficiale au precizat că, din fericire, operatorul Conpet, căruia îi aparține conducta, nu a pompat țiței în ultimele zile prin acel tronson, astfel încât poluarea nu a fost una masivă.

Iași: Doi copii și tatăl lor, loviți de un TIR pe o trecere de pietoni

Doi copii și tatăl lor au fost loviți, ieri, de un TIR, pe o trecere de pietoni de pe DN 28, în localitatea Lețcani din județul Iași. Unul dintre copii a murit, iar celălalt și bărbatul au fost transportați la spital. ”În urma evenimentului rutier au rezultat 3 victime, 1 adult și 2 copii. Un copil este decedat la locul intervenției, iar celelalte 2 victime au fost transportate la spital”, a precizat ISU Iași. Șoferul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. În acest caz se fac cercetări pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Budăi: Numărul cetățenilor ucraineni care se angajează în România crește de la o zi la alta

Numărul cetățenilor ucraineni care se angajează în România, după declanșarea războiului din țara vecină, continuă să crească de la o zi la alta, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, angajatorii români au încheiat, până marți, 6.651 contracte de muncă pentru ucrainenii care au fugit de atacurile rusești.

"În această dimineață sunt înregistrate 7.885 contracte active ale cetățenilor ucraineni, dintre care 6.651 sunt contracte care au data de început a activității de când a început conflictul. Deci, numărul de contracte care au data de început 24 februarie sau mai recentă a crescut cu 28 față de ziua de joi", a afirmat Budăi.

Cei mai mulți dintre refugiați, 1.730, lucrează în industria prelucrătoare, iar 1.001 în construcții. Din punct de vedere al județelor în care lucrează, cei mai mulți, 2.713, au optat pentru municipiul București, în timp ce în Bistrița-Năsăud sunt 445, în Timiș - 428, Arad - 376 și Maramureș - 332.

Instructor auto prins în flagrant când lua bani pentru a obține un permis de conducere

Un instructor auto a fost prins în flagrant când lua bani pentru trafic de influență în vederea obținerii unui permis de conducere pentru un cursant, a anunșat, ieri, Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Teleorman.

"La data de 19.04.2023, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Teleorman, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, au realizat prinderea în flagrant a unei persoane care are calitatea de instructor auto, imediat după ce a primit o sumă de bani de la un cursant al unei școli de șoferi, lăsându-l să creadă că îi poate facilita obținerea permisului de conducere", precizează comunicatul de presă transmis de Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Teleorman.

Instructorul auto a primit suma de 500 de euro de la cursantul în cauză, în schimbul traficării unei presupuse influențe asupra polițiștilor examinatori din cadrul Serviciului regim permise și înmatriculări Teleorman, astfel încât persoana în cauză să promoveze proba practică pentru obținerea permisului de conducere.

Brăila: Două persoane, soț și soție, au murit într-un incendiu în propria locuință

Două persoane, soț și soție, au murit într-un incendiu izbucnit în propria locuință din localitatea Galbenu, cauza producerii incendiului fiind o candelă aprinsă lăsată nesupravegheată.

Garda de intervenție Făurei a acționat cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea incendiului care cuprinsese casa celor doi soți, ambii în vârstă de 46 de ani. Cei doi au fost găsiți intoxicați cu fum și cu arsuri, iar în ciuda eforturilor echipajului medical, care a efectuat manevrele de resuscitare, ei nu au putut fi salvați.

Incendiul a fost generat de candela de la Înviere lăsată în holul casei, aprinsă și nesupravegheată, în a treia zi de Paște.

Un deputat ales pe lista UDMR anunță înființarea unui nou partid maghiar în Transilvania

​Deputatul József Kulcsár-Terza a anunțat înființarea unui nou partid maghiar în Transilvania sub numele de Forța Civică Maghiară (FCM), într-un comunicat trimis marți agenției ungare de presă MTI.

Înregistrarea partidului – care se definește ca fiind „succesorul spiritual” al Partidului Civic Maghiar (PCM), înființat în urmă cu 15 ani, unificat anul trecut cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și integrat în Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) – a fost aprobată de Tribunalul București pe 15 martie. Decizia a devenit definitivă din punct de vedere juridic la 28 martie, iar FCM a fost trecut în registrul partidelor politice – a informat deputatul care este deocamdată președinte interimar al noului partid.

Potrivit spuselor sale, FCM a fost înființat la inițiativa unor „personalități publice active” – pe care comunicatul nu îi numește – care consideră că structurile politice existente nu sunt potrivite pentru activitățile lor. „Am creat o organizație politică care ține cont de evenimentele care au loc în Europa, de aspirațiile politicii naționale a guvernului ungar și de nevoile cetățenilor cu orientare naționalistă care au fost abandonați sau excluși, precum și de principiul Âexistă un timp și un loc pentru competiție și un timp și un loc pentru cooperare” – se arată în comunicatul semnat de “membrii fondatori ai Forței Civice Maghiare” și de József Kulcsár-Terza, fost lider al organizației covăsnene a PCM.

Potrivit documentului, parlamentarii PCM au făcut din problema autonomiei un „subiect de conversație în discursul public” din România, deoarece au depus de două ori în Parlament proiectul de lege privind statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc. Inițiativa a fost respinsă de fiecare dată de legislativul de la București. De asemenea, fondatorii FCM au anunțat că se pregătesc pentru alegerile din România din 2024.

IPS Teodosie, pus la punct de la vârful Patriarhiei

​IPS Teodosie este din nou criticat de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei lansând un atac la arhiepiscopul Tomisului, fără a-l numi însă. Bănescu face un portret al unui reprezentant oficial al Bisericii, în care precizează care ar fi calitățile acestuia, de la vorbirea corectă a limbii române până la „cât mai puține schelete în dulap”.

Este al doilea atac al oficialului Patriarhiei la IPS Teodosie din ultima perioadă, după ce arhiepiscopul Tomisului a criticat propunerea privind sărbătorirea Paștelui Ortodox la aceeași dată cu Paștele Catolic, spunând că pentru catolici lumina sfântă nu se aprinde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.