Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Bărbatul care și-a ucis mătușa și i-a dat foc rupe tăcerea

Ziarul de Vrancea
13 nov 2023 1630 vizualizări

El era supărat că mătușa lui nu împarte cu el banii primiți din chiria la un apartament lăsat moștenire de un bunic

Alexandru, bărbatul din București acuzat că i-a dat foc mătușii lui pentru o moștenire, și-a recunoscut fapta și a explicat motivul pentru care a recurs la acest gest extrem. Explicația bărbatului a fost însă una halucinantă, fiind convins că a fost îndreptățit să o bată cu bestialitate pe femeie, după care să îi dea foc. 

Luni, 6 noiembrie 2023, un telefon la numărul de urgențe 112 anunța faptul că o femeie a fost incendiată de vie pe scara unui bloc din Drumul Taberei.

Polițiștii ajunși la fața locului au observat că femeia încă mai ardea în zona picioarelor, așa că au adus imediat un extinctor cu care au stins flăcările. Din păcate, pentru femeie era mult prea târziu. Deja murise în urma arsurilor groaznice pe care le suferise. 

Câteva ore mai târziu a fost prins și criminalul. Alexandru, nepotul femeii, un tânăr de 33 de ani. Când a fost găsit, acesta se plimba, fără țintă, în zona blocului unde locuia alături de mama și de fratele lui mai mic. 

Dus la audieri, Alexandru nu a recunoscut nimic la început. În ciuda faptului că imaginile surprinse de camerele de supraveghere erau clare, iar bărbatul mirosea a benzină și era ars pe picioare. A susținut tot timpul că în imagini este o altă persoană care îi seamănă. Acesta a fost dus în primă fază la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, după care a fost mutat în Arestul Central.

În cele din urmă, însă, bărbatul a fost nevoit să-și recunoască fapta în fața Tribunalului București. Acesta a declarat că a decis s-o omoare pe Liliana Popa „pentru că era rea și îl amenința”, scrie Gândul. 

Mai mult decât atât, bărbatul a declarat că, după moartea bunicului patern, tatăl lui și sora acestuia, adică mătușa, au moștenit apartamentul bătrânului. Locuința ar fi rămas în grija mătușii, care ar fi închiriat-o și ar fi încasat singură banii. Potrivit surselor citate, se pare că Alexandru era supărat că mătușa lui nu împarte cu el banii primiți din chirie, dar și pentru că nu îi permite să locuiască în imobil. 

În dimineața crimei, bărbatul a mers să stea de vorbă cu mătușa lui. Își dorea să o convingă să meargă cu el la notar. Avea însă și un plan de rezervă, pe care l-a pus, de altfel, în aplicare. În cazul în care mătușa refuza propunerea, intenționa să îi dea foc, având la el un bidon de benzină. Astfel, după ce Liliana Popa l-a refuzat, bărbatul a început să o bată cu cruzime. I-a strigat chiar unei vecine să se îndepărteze, pentru că îi va da foc mătușii lui.

Alexandru Popa a fost pus sub acuzare pentru omor calificat prin cruzimi și omor cu premeditare, motiv pentru care riscă să fie condamnat la închisoare pe viață.

Prescriere în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri: Nouă inculpați scapă de pedepse

n prejudiciul în dosar depășește 300 milioane de euro

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus luni încetarea procesului penal împotriva inculpaților din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, pe motiv că faptele de care erau acuzați aceștia s-au prescris.

În urma acestei decizii, condamnările aplicate de Curtea de Apel Brașov în iulie 2021 au fost anulate, precizează Agerpres.

Astfel, au scăpat de pedepse Ioan Adam (fost deputat, care primise la Curtea de Apel Brașov o condamnare de 2 ani închisoare cu executare); Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) - 2 ani de închisoare cu suspendare în prima instanță; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă (fostă Adam, fosta soție a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov) - 2 ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal sau achitarea și în cazul celorlalți inculpați din dosar: Dan Costin Bengescu, Gabriela Rodica Sturdza (fostă Zaharia), Sorin Ion Iacob, Ioan Mătășel.

De menționat că fostul deputat Viorel Hrebenciuc avea o condamnare de 2 ani închisoare. El a atacat împreună cu ceilalți inculpați decizia Curții de Apel Brașov, însă și-a retras apelul în noiembrie 2021.

De menționat că Viorel și Andrei Hrebenciuc, dar și fostul deputat Ioan Adam și-au recunoscut vinovăția, solicitând să fie judecați prin procedura simplificată.

Acuzațiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în județul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Botoșani: Și-a tăiat venele după ce a concluzionat că are cancer informându-se pe internet

Un bărbat din județul Botoșani și-a tăiat venele după ce, pe baza informațiilor găsite pe internet, a ajuns la concluzia că are cancer. Reprezentanți SJU Botoșani spun că el nu se află în evidență la medicul oncolog

Un bărbat din județul Botoșani și-a tăiat, cu un flex, venele de la brațul stâng, vrând să își pună capăt zilelor după ce, consultând date de pe internet, a ajuns la concluzia că suferă de cancer. Soția s-a l-a găsit și a chemat ajutoare, medicii de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani reușind să îl salveze. Oficialii spitalului spun că bărbatul nu se află în evidența niciunui medic oncolog.

Tentativa de suicid a avut loc sâmbătă, iar bărbatul și-a tăiat venele cu un flex, după ce i-a lăsat soției sale un mesaj pe telefon, scriu jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani. Potrivit acestora, botoșăneanul s-a autodiagnosticat cu cancer la colon, după ce a citit pe internet despre simptome pe care le are.

El a plecat într-o anexă a casei, să pună lemne pe foc, lăsând femeii un mesaj pe telefon, în care îi transmitea că este o soție bună și îi cerea să îl ierte. Soția l-a găsit într-o baltă de sânge și a chemat ajutor, bărbatul fiind dus la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

Purtătorul de cuvânt al unității medicale, Ioan Asaftei a declarat marți, pentru News.ro, că pacientul nu se află în evidențele medicale la niciun medic oncolog. „S-a prezentat un pacient care nu este în evidență la cabinetul de oncologie. A fost mai mult pe un fond depresiv”, a declarat Ioan Asaftei. Potrivit acestuia, evoluția pacientului este una favorabilă.

Sondaj: Crește încrederea românilor în UE și NATO, scade încrederea în Biserică

Armata și Biserica rămân instituțiile în care românii au cea mai mare încredere, statut pe care îl aveau și în urmă cu 10 ani, fiind urmate de NATO și UE, în timp ce Guvernul și Parlamentul sunt pe ultimele poziții, cu o cotă de încredere considerabil mai scăzută decât în urmă cu 10 ani, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP.

”Se observă o încredere mai scăzută în Guvern și Parlament în 2023 comparativ cu 2013, situația fiind perfect explicabilă în condițiile în care evaluarea actuală este făcută după o perioadă de crize succesive (pandemie, criză economică, dificultăți sociale, schimbări de guverne) care au erodat încrederea românilor”, afirmă directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 70.4% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție (față de 65.4% în 2013), urmată de Biserică cu 62.5% (față de 65.2% în 2013).

Clasamentul încrederii este continuat de două instituții internaționale, respectiv NATO cu 55.4%  încredere mare și foarte mare (față de 52.1% în 2013) și Uniunea Europeană, cu 50.3% (față de 49.3% în 2013).

Pe următoarele poziții se situează Poliția cu 48.6% (față de 46% în 2013),  Banca Națională a României cu 43.3% (față de 51.2%  în 2013), Primăria cu 41% (față de 39.6% în 2013) și Președinția cu 29.8% (față de 25.8% în 2013).

Pe ultimele poziții se află Guvernul cu 19.4% încredere multă și foarte multă (față de 34.8%în 2013) și Parlamentul cu 17.4% încredere multă și foarte multă (față de 26.7% în 2013).

”Încrederea (multă și foarte multă)  a românilor în instituții și organizații interne și internaționale relevă o excepțională stabilitate în ultimii 10 ani. Clasamentul încrederii primelor patru instituții este neschimbat din 2013 până în prezent, cu Armata și Biserica pe primele două locuri, urmate de NATO și Uniunea Europeană. Încrederea în Armată și în NATO a crescut comparativ cu 2013, evoluția fiind firească în contextul de securitate actual marcat de războiul din Ucraina. Încrederea în instituțiile mai politice - Președinție, Guvern și Parlament – este influențată de contextele specifice momentelor politice în care au fost culese datele (2013, respectiv 2023). Se observă o încredere mai scăzută în Guvern și Parlament în 2023 comparativ cu 2013, situația fiind perfect explicabilă în condițiile în care evaluarea actuală este făcută după o perioadă de crize succesive (pandemie, criză economică, dificultăți sociale, schimbări de guverne) care au erodat încrederea românilor”, a declarat Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eșantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Încă un grup de români evacuați din Gaza a ajuns în România

Grupul de 86 de cetățeni români și membri de familie evacuați duminică din Fâșia Gaza a ajuns în România cu un avion Tarom, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Marți, 14 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România la bordul unei curse speciale, operate de către Compania Națională TAROM”, potrivit unui comunicat MAE.

Cei 86 de cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 12 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcați spre România.

Potrivit comunicatului, MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

Până în prezent, 220 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza.

O varză românească, medaliată cu aur după ce a fost “reînviată” prin arheologie genetică

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au fost medaliați cu aur în cadrul Salonului Inovării și cercetării UGAL INVENT 2023, pentru performanța de a “reînvia” soiul de varză "Licurișca", vechi de peste 100 de ani, în urma unor amănunțite cercetări de arheologie genetică.

"Este vorba despre o gală a cercetării organizată de către Universitatea Dunărea de Jos, unde au fost prezentate realizări ale cercetării, inovării românești. Noi am participat cu o lucrare care a tratat restaurarea soiului de varză 'Licurișca', o lucrare spunem noi de arheologie genetică, pentru că acest soi este considerat unul dintre cele mai vechi soiuri de varză cultivat pe teritoriul României, un soi care a dispărut din cultură, înlocuit din păcate cu altele din import. Noi am încercat să îl readucem la viață. Am debutat cu acest program la Congresul Mondial al Horticultorilor de la Angers anul trecut, unde am prezentat o parte din munca noastră depusă pentru restaurarea acestui soi. Acolo lucrarea a fost acceptată pentru a fi publicată în cel mai prestigios jurnal de horticultură a lumii, iar la Galați am primit medalia de aur", a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Soiul de varză "Licurișca", vechi de mai bine de 100 de ani, se remarcă prin rezistența sa, mărimea, dar și prin calitățile sale ideale în gastronomie.

"Am strâns resurse genetice din toată țara, în special din zonele în care soiul s-a dezvoltat pentru că a fost cultivat de la Buzău până în Bulgaria, în toți Balcanii. La noi vorbim de varietăți de 'Licurișca' de Buzău, de Brăila, Ialomița sau Bărăgan sau de Prahova, varietăți dezvoltate în bazinele legumicole respective. Din ele au evoluat altele. Cercetările continuă în sensul în care vrem să restaurăm soiul de varză tomnatică de Buzău, o varietate din 'Licurișca', apoi soiul de varză 'Inimă de bou', a nu se confunda cu soiul de tomate, varza căpățânoasă de Buzău, care au avut ca trunchi comun varza 'Licurișca'. Am strâns aceste varietăți și am restaurat acest soi care poate intra în piață. Documente despre acest soi găsim de la 1872, la 1896 avem o referire și cea mai frumoasă descriere o găsim la 1926. Iată un soi vechi care a fost neglijat", a precizat directorul BRGV.

Pe lângă varza "Licurișca", cercetătorii BRGV au reușit în ultimii ani să salveze nenumărate soiuri de tomate dispărute din cultura locală și națională și să aclimatizeze alte soiuri exotice care pot fi cultivate cu succes, în contextul climatic actual.

Rafila: 11,6 % dintre români au diabet

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, la conferința dedicată Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat- "Maraton în Diabet", că 11,6 % dintre români au diabet și că 2,5 miliarde de lei au fost alocate pentru tratamentul și monitorizarea acestei boli în România, pentru cei aproape 1,5 milioane de pacienți. Ministrul a afirmat că este o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate și că prevenția trebuie să înceapă din copilărie, iar acest lucru se poate face prin educație pentru sănătate în școala românească, începând din ciclul primar, continuând cu gimnaziul și liceul. ”Este o cifră importantă, resursele alocate sunt și ele importante, 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul și monitorizarea acestei boli în România, aproape 1,5 milioane de pacienți și este clar că discutăm despre o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate”, a subliniat ministrul. ”Chiar și resursele pe care în momentul de față le alocăm pentru tratamentul diabetic și să nu uităm a complicațiilor diabetului pentru că de cele mai multe ori complicațiile diabetului sunt cele care consumă foarte multe resurse, care pun viața în pericol și care duc la un număr foarte mare de decese, și la o invaliditate evidentă în rândul persoanelor cu diabet, din diverse cauze, este clar că noi trebuie să ne concentrăm asupra politicilor care să ducă la reducerea cazurilor de diabet”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a mai afirmat că diabetul este ”consecința unui stil de viață nesănătos, care stil de viață nesănătos este generat de tradiții, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori”. ”Consumăm foarte mulți carbohidrați și grăsimi saturate, lucrul ăsta în mod evident duce la tulburări metabolice și până la urmă diabetul reprezintă o tulburare metabolică profundă care netratată duce la complicații și la deces”, a arătat Rafila.

”Soluția nu este să tratăm cât mai mulți, soluția este să reducem impactul acestei boli asupra sănătății publice”, a spus în final ministrul.

Omul de afaceri Muhammad Murad s-a înscris în AUR

Omul de afaceri Muhammad Murad s-a înscris în AUR, acesta participând la conferința de presă săptămânală a formațiunii. Alături de el s-au mai înscris în AUR antreprenorul Sorin Constantinescu, fiica lui Corneliu Vadim Tudor, Lidia Vadim, Ilan Laufer, Sorin Ilieșiu.

”Din ce în ce mai mulți oameni, din ce în ce mai multe formațiuni se alătură partidului AUR, se alătură proiectului AUR. Sunt foarte bucuros că, pe lângă Partidul Republican și Alianța Național Țărănistă, partidul Forța Identității Naționale va semna oficial protocolul de asociere în alianța AUR, într-un pol suveranist autentic. În sală mai sunt reprezentanți din partea Partidului Satul Românesc și din partea Alianței Renaștere Națională”, a spus liderul AUR, Eugen Simion.

El a precizat că așteaptă orice partid politic care împărtășește valorile noastre în rândurile alianței AUR.

”Dacă nu erau campanii care să boicoteze votul în decembrie 2020 am fi ajuns ca astăzi să avem 50 de deputați și 25 de senatori și puteam mult mai ușor să contestăm la CCR multe din aberațiile care s-au întâmplat în Camera Deputaților și Senat în ultimii 3 ani. Așa ne-a costat mult mai mult. A trebuit să facem apeluri publice pentru a ieși românii în stradă, a trebuit fizic, când a fost nevoie, să blocăm tribuna Parlamentului. În 2024 avem o șansă pe care nu o putem rata. Mă bucur că după oameni cu adevărat importanți pentru mișcarea suveranistă din România, precum Cristian Terheș, Gheorghe Piperea, astăzi în rândurile AUR se alătură și domnul Sorin Constantinescu, un om care este cu adevărat respectat și de către mediul de afaceri, și de către tineri, un segment de electorat la care nu am reușit până acum să ne adresăm cum trebuie”, a mai spus liderul AUR.

”Sunt bineveniți alături de noi și cei de alte confesiuni și cei de alte religii, mai ales în contextul actualului conflict din Orientul Mijlociu pe care îl vrem soluționat cât mai rapid. Ne bucurăm și putem să arătăm publicului că această identitate creștină pe care AUR o are și pe care România și pe care continentul european o au, este îmbrățișată și de evrei, și de musulmani, și ne bucurăm că AUR reușește să pună la aceeași masă și pe unii și pe alții”, a precizat Simion.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.