Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: “Autostrăzile” își retrag banii de la o bancă austriacă

Ziarul de Vrancea
12 dec 2022 503 vizualizări

Sorin Grindeanu confirmă faptul că CNAIR a decis să își închidă conturile de la BCR

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a confirmat marți faptul că CNAIR a decis să își închidă conturile de la BCR, el arătând că și alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor vor face acest lucru, “pentru că au găsit condiții mai bune la CEC”. “Și-a anunțat o anumită intenție (de a-și muta conturile de la BCR la CEC) și știu că vor face, mi-au spus și mie”, a spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a arătat că nu doar CNAIR, ci și alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor vor face acest lucru, “fie că vorbim de Portul Constanța, fie că vorbim de Aeroportul București și toate celelalte, pentru că au găsit condiții mai bune la CEC”. “E o explicație cât se poate de simplă”, a mai spus Grindeanu. BCR este o bancă cu capital majoritar austriac.

Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul din Austria

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni seara, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei Alexander Schallenberg, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la solicitarea părții austriece. Ministrul de externe român a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive de deblocare a situației, în timp ce ministrul austriac a susținut importanța scăderii globale a numărului de migranți care ajung în Austria și a arătat că așteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene.

Subiectul discuției a vizat aderarea României la spațiul Schengen, în urma votului negativ exprimat de Austria în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022.

În cadrul întrevederii bilaterale, care a fost precedată și de alte contacte între cei doi miniștri în cursul aceleiași zilei, precum și de o discuție telefonică în urmă cu două zile, ministrul Aurescu a reiterat, detaliat, poziția părții române referitoare la votul negativ al Austriei cu privire la Decizia de aderare a României la spațiul Schengen (a se vedea comunicatul MAE din 8 decembrie, precizează MAE. 

Ministrul român de externe a arătat, din nou, că susținerile părții austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migrație ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile și evaluările agențiilor europene – Frontex, Europol și Agenția Uniunii Europene pentru Azil - precum și cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situația migrației ilegale. Demnitarul român a evidențiat că România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creșterea migrației ilegale și a avansat propuneri de sprijin și cooperare, prin intermediul Ministerului de Interne în plan bilateral, cât și la nivel european pentru adoptarea unor măsuri concrete. Aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă.

Aurescu a arătat că România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022. Totodată, ministrul de Externe a reiterat dezacordul ferm față de acuzațiile lipsite de temei cu privire la așa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România.

Ministrul român de externe a arătat că România va utiliza toate căile disponibile de deblocare a situației create prin respingerea Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și că este necesară din partea Austriei adoptarea unei atitudini constructive și îndreptate spre cooperare și reconsiderarea poziției sale, pentru depășirea impasului creat prin votul exprimat în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Potrivit MAE, “partea austriacă a reiterat așteptările sale din partea Comisiei Europene, a agreat faptul că Planul de lucru propus deja de aceasta privind gestionarea migrației pe ruta Balcanilor de Vest este un prim pas în direcția răspunsului la îngrijorările sale și a susținut importanța scăderii globale a numărului de migranți care ajung în Austria. De asemenea, ministrul austriac a arătat că așteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene.

Un senator USR propune ca polițiștii să fie dotați cu pistoale cu electroșocuri

Senatorul USR Cristi Berea anunță că a propus un amendament la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 prin care se suplimentează bugetul Ministerului de Interne pentru achiziționarea de pistoale cu electroșocuri pentru polițiști.

Cristi Berea a explicat că este necesar ca pentru securitatea unui stat civilizat să existe o dotare corespunzătoare a forțelor de ordine, astfel încât polițiștii să nu mai fie surprinși sau să fie luați pe nepregătite de către cei care îi atacă. “Vedem de ceva vreme cazuri în care efective ale Poliției sunt luate pe nepregătite. De aici și nemulțumirea noastră față de Poliție. Am propus un amendament la Legea bugetului pentru a fi remediată această problemă, respectiv ca Poliția Română să fie dotată cu echipament tip taser. Este vorba de pistoale cu electroșocuri, care sunt arme neletale, dar sunt extrem de eficiente. Astfel de arme sunt în dotarea polițiștilor din SUA sau din țări europene”, a afirmat senatorul USR.

El a declarat că suma propusă pentru suplimentarea bugetului Ministerului de Interne se ridică la 500.000 de lei. “Nu este o sumă ce nu poate fi suportată de către statul român. Dacă forțele de ordine ar avea astfel de echipamente nu am mai vedea situații în care polițiștii sunt amenințați de către cei care încalcă legea”, a precizat Cristi Berea. Parlamentarul USR a spus că amendamentul a fost votat în comisiile reunite de apărare, iar dacă va fi aprobat și în plen atunci polițiștii de la ordine publică vor putea fi dotați cu asemenea arme încă de anul viitor.

Victorie majoră pentru Cristi Dănileț

 judecătorul a câștigat definitiv procesul în care contesta excluderea din magistratură pentru filmulețe postate pe Tik Tok n Înalta Curte a înlocuit măsura cu avertisment n din 16 decembrie, fapte de acest fel nu vor mai fi sancționate

Judecătorul Cristi Dănileț a anunțat că a câștigat definitiv procesul în care contesta excluderea din magistratură pentru filmulețe postate pe Tik Tok. Decizia instanței este definitivă, dar judecătorul anunță că mai are două procese pe rol.

“Am câștigat procesul cu CSM. Primul, din cele trei”, a anunțat, pe Facebook, Cristi Dănileț.  Acesta explică faptul că, în 13 dec 2021, era sancționat de CSM “la modul cel mai drastic: pentru două filmulețe ce țin de viață privată postate pe TikTok”.

“Am fost sancționat cu EXCLUDEREA. Din cele 6 sancțiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deși soluția nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcție: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alți judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu și am fost lăsat fără niciun fel venituri (deși am o mamă și o fiică în întreținere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca”, a mai Dănileț. Potrivit acestuia, legea prevede că CSM trebuie să motiveze soluția în mod obligatoriu în 20 de zile.  “Am primit motivarea după...6 luni. Am declarat recurs, a venit vacanța de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu, iar azi, 12 dec. 2022, s-a judecat definitiv recursul. Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancțiunea dată de CSM este greșită și a schimbat-o în avertismen, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile”, a mai scris Dănileț.

Potrivit acestuia, în 16 dec. 2022 intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraților. “Fapte de genul celei comise de mine și pentru care am fost sancționat, totuși, nu vor mai fi abateri. Așadar, am fost suspendat degeaba. Și, totuși, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancțiuni împotriva mea, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului. Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor”, a mai transmis judecătorul.

A înșelat un bătrân prin metoda Accidentul, apoi a murit într-un accident

Un bărbat de 33 de ani, suspectat că a înșelat un bătrân din județul Bistrița-Năsăud cu peste 10.000 de lei prin Metoda Accidentul, a murit după ce s-a răsturat cu mașina pe un câmp, în timp ce fugea de polițiști. “Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința aflați în serviciul de patrulare au observat un autoturism care se deplasa pe raza localității Sânmihaiu de Câmpie, în care aveau informații că se află o persoană bănuită de comiterea unei înșelăciuni prin metoda accidentul”, a transmis, luni, IPJ Bistrița-Năsăud.

Polițiștii au efectuat semnalele de oprire autoturismului în cauză, în care au fost observați conducătorul auto și un pasager, ambii mascați, însă șoferul nu s-a conformat, continuându-și deplasarea. “La un moment dat, în intersecția Drumului Județean 151 cu Drumul Județean 154D, autoturismul s-a răsturnat pe un câmp. La fața locului, a fost identificată în afara autoturismului, o singură persoană, respectiv un bărbat, de 33 de ani, din Vicovu de Sus, județul Suceava, care din nefericire era decedat”, a mai transmis Poliția.

Potrivit anchetatorilor, în autoturism a fost descoperit și ridicat în vederea continuării cercetărilor un plic cu suma de 10.100 de lei. ”Cercetările în acest caz sunt continuate în vederea clarificării cauzei sub toate aspectele ei”, au mai precizat polițiștii. Aceștia au explicat că bărbatul care a murit în accident este suspectat că, în seara de 9 decembrie, l-a sunat pe un bărbat de 80 de ani din Sânmihaiu de Câmpie, s-ar fi recomandat a fi personal medical, spunându-i că fiul lui a fost implicat într-un accident rutier. Ulterior, bătrânul i-a îmnânat un plic cu 10.100 de lei.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Următoarele două săptămâni se vor caracteriza prin oscilații termice importante, perioadele reci alternând cu cele mai calde, iar probabilitatea de precipitații este mai ridicată în prima săptămână, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie pentru perioada 12-25 decembrie.

În Moldova, intervalul celor două săptămâni de prognoză va fi caracterizat de oscilații termice semnificative, perioadele reci alternând cu cele mai calde. Astfel, în 13-14 decembrie și între 18 și 20 decembrie, vor fi medii ale maximelor de 0 - 3 grade și ale minimelor de minus 8- minus 4 grade, valori de altfel normale pentru această regiune în luna decembrie. În restul timpului se vor înregistra temperaturi în general peste cele climatologic specifice, valorile cele mai ridicate fiind estimate în zilele de 15 și 16 decembrie, cu 6 -11 grade ziua și 0 - 4 grade noaptea, mediat regional. În perioada 16 -18 decembrie, va crește probabilitatea pentru precipitații - predominant ploi la început, apoi și ninsori. În celelalte zile ale intervalului de referință, precipitații în general slabe, vor fi posibile trecător și pe spații mici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.