Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Au debarcat în Normandia, apoi la Constanța

Ziarul de Vrancea
31 iul 2022 635 vizualizări

Celebra Divizie 101 aeropurtată a SUA a revenit în Europa pentru prima oară după 1944 n o parte din militarii americani sunt în România

Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța este scena unui eveniment istoric zilele acestea. Militarii americani din Divizia 101 aeropurtată - rămasă în istorie pentru contribuția la reușita debarcării din Normandia în 1944 - și-au prezentat drapelul de luptă în România. Este pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când această divizie a armatei Statelor Unite revine în Europa.

„Echipele Diviziei 101 aeropurtată asalt aerian aparținând Brigăzii a 2-a echipa de luptă și comandamentele de nivel batalion își prezintă drapelele” - acest anunț a fost făcut la ceremonia care a avut loc la baza de la Mihail Kogălniceanu. Divizia 101 aeropurtată a armatei americane nu a mai venit în Europa de la debarcarea din Normandia, la 6 iunie 1944. „România reprezintă pentru noi un aliat puternic al NATO, un partener puternic al Statelor Unite deja de câteva decenii de-acum. Ne-au susținut mult timp în locuri ca Irak sau Afganistan. Cât despre locul în care ne aflăm acum, ne apropie cel mai mult de luptele care se duc în Ucraina”, a subliniat Joseph McGee, comandantul Diviziei 101.

Dintre cei peste 20.000 de militari ai Diviziei 101, 4.700 sunt acum în Europa, iar 2.400 vor activa în baza de la Mihail Kogălniceanu.

Cu prilejul sosirii lor au făcut și un exercițiu demonstrativ. Soldații din această divizie sunt antrenați pentru cele mai dificile situații de război, iar o atenție specială este acordată salvării răniților de pe câmpul de luptă.

Alături de soldații americani, la exercițiu au participat și militari romani. „Noi am avut misiunea de a securiza un perimetru al unui raion care a fost ocupat de către parteneri în urma unui desant aerian. Coordonarea dintre trupele noastre și cele americane a fost foarte bună, ceea ce a dus la îndeplinirea cu succes a misiunii”, explică un sergent din armata română.

„Îmi place cultura de aici, e frumos, oamenii sunt foarte prietenoși. Am fost bine primiți oriunde ne-am dus, ne-am simțit bine și în mod sigur m-aș bucura să mă întorc aici”, a declarat David Wilson, militar din Divizia 101 Aeropurtată, pentru digi24.ro.

Mină marină, distrusă la Eforie

Mina marină din raionul maritim Eforie, aflată în derivă la o distanță de aproximativ 2 mile marine, în largul țărmului românesc, a fost distrusă, au informat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale (MApN). Potrivit sursei citate, scafandrii de luptă EOD au executat, duminică seara, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea unei mine marine, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km), în largul țărmului românesc, travers de Eforie. “Echipa de scafandri ai Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orelor 19,30 și s-a deplasat la fața locului cu două ambarcațiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaționale standard pentru astfel de intervenții. Scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești, au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie”, a transmis MApN.

După invazia din Ucraina, aceasta a fost cea de-a doua intervenție a Forțelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capu Midia.

Ce putem vedea pe cerul nopții în august

În serile de august se vede Saturn înspre sud-est, iar după ora 23 răsare și Jupiter. Marte se vede după miezul nopții, iar Venus este cu greu vizibilă cu 30 de minute înainte de răsăritul Soarelui. Tot în august se vede și așa-numitul „triunghi de vară”, compus din trei stele foarte strălucitoare: Altair, Vega și Deneb, se arată în calendarul astronomic publicat de Observatorul Amiral Vasile Urseanu.

Pe 5 august se produce faza de Primul Pătrar, la ora 13:07. În această seară Luna se află cel mai sus pe cer la apusul Soarelui.

Pe 12 august se produce Luna Plină, la ora 3:36. În noaptea de 11 spre 12 august Luna se vede toată noaptea.

Pe 19 august are loc Ultimul Pătrar, la ora 7:35. Luna se vede pe cer în a doua jumătate a nopții.

Pe 27 august are loc faza de Lună Nouă, la ora 11:17. Luna nu se poate vedea între 26 și 28 august.

Mersul planetelor în august 2022

În serile de august se vede Saturn înspre sud-est, iar după ora 23 răsare și Jupiter. Marte se vede după miezul nopții, iar Venus este cu greu vizibilă cu 30 de minute înainte de răsăritul Soarelui.

În luna august Saturn este prima planetă care răsare. Se vede ca o simplă stea, nu foarte strălucitoare, dar este cel mai strălucitor astru în zona în care se află. Îl puteți vedea pe la ora 23 înspre sud-est, nu foarte sus pe cer, ca o stea relativ strălucitoare care nu pâlpâie. Pe parcursul nopții se ridică pe cer și rămâne vizibil.

Sub planetă se văd două stele mai puțin strălucitoare care fac parte din constelația Capricornus.

Pe 14 august Saturn se va afla la cea mai mică depărtare de Pământ (1,3 miliarde km) și în partea opusă Soarelui văzut de pe planeta noastră, adică la opoziție. Este perioada când planeta se vede cel mai bine. Luna trece prin zonă în serile de 10, 11 și 12 august. Jupiter răsare la două ore după Saturn, fiind deja sus pe cer pe la miezul nopții. Îl puteți vedea dacă priviți înspre est și sud-est, pe la miezul nopții, ca o stea foarte strălucitoare.

Se află în constelația Pisces, o zonă de cer fără stele foarte strălucitoare, așa că este cel mai strălucitor obiect din zonă. În dreapta lui Jupiter, nu la fel de strălucitor, se vede Saturn. Planeta este de două ori mai aproape de noi decât Saturn. Rămâne pe cer toată noaptea și va putea fi văzută pe tot parcursul anului. Luna se află în preajma planetei în nopțile de 14 spre 15 și 15 spre 16 august.

A treia planetă care se vede în nopțile de august este Marte, care se vede începând cu ora 1 înspre orizontul estic. Marte este mai strălucitor decât Saturn, dar nu ca Jupiter, și se vede ca o stea portocalie printre stelele din constelația Taurus. Îl puteți căuta pe la ora 3 dimineața, când va fi destul de sus pe cer, înspre est. Mai sus față de planetă se vede o grupare de stele de numită Cloșca cu Pui, iar mai jos o stea strălucitoare, denumită Aldebaran. Marte încă este departe de noi și nu se vede prea bine prin telescoape, dar în luna decembrie se va apropia de Pământ.

Pe cer, noaptea, se afla și planetele Uranus și Neptun, însa acestea nu pot fi văzute cu ochiul liber. Pe 11 august Uranus se află la 90 de grade vest de Soare, ceea ce înseamnă că se află cel mai sus pe cer la răsăritul Soarelui. Pe 14 august planeta Saturn se va afla la cea mai mica depărtare de Pământ, la 1,32 miliarde de km. În aceeași zi se va afla la opoziție cu Soarele. Planeta se vede toată noaptea pe cer. Pe 23 august planeta Mercur se află la cea mai mare depărtare de Soare, la afeliu, la o distanță de 69,8 milioane de km.

Pe 27 august Marte se află la 90 de grade vest de Soare, ceea ce înseamnă că se află cel mai sus pe cer la răsăritul Soarelui. Pe 27 august Mercur se află la depărtare unghiulară maximă de Soare și devine vizibil pe cerul de seară.

Constelații vizibile pe cerul de seară

Triunghiul de vara, compus din stelele Altair, Vega și Deneb, se afla sus pe cer, seara în lunile de august. Cele trei stele strălucitoare se afla la 16, 25 și 3000 de ani lumina de noi, iar luminozitățile lor sunt de 12, 61 și 300.000 de ori mai mari decât a Soarelui. Aproape de centrul triunghiului se afla steaua Albireo care reprezinta capul lebedei (Cygnus). Gatul lung al acesteia se continua înspre nord est, coada fiind steaua Deneb. Aripile lebedei pornesc de la steaua gamma înspre est și nord-vest. Spre vest întâlnim steaua Arcturus, care se află din ce în ce mai aproape de orizont. Înspre nord-vest, nu foarte departe de orizont, găsim stelele Carului Mare, o parte din constelația Ursa Major (Ursa Mare). Stelele care formează un patrulater reprezintă „carul”, iar cele trei aproape aliniate compun „oiștea” carului. Americanii și englezii spun acestor șapte stele „polonicul”. La ei carul este cupa iar oiștea mânerul polonicului.

Înspre sud-vest găsim steaua Antares care reprezintă inima scorpionului (Scorpius). Numele stelei vine de la faptul că aceasta avea culoarea asemănătoare planetei Marte (Antares â anti Ares). Cleștii scorpionului sunt formați de trei stele aflate la vest de Antares, iar coada, sub forma literei „S”, se găsește înspre sud numai din locurile unde orizontul sudic este liber. La sud-est, aproape de orizont, întâlnim o stea singuratică. Este Fomalhaut (numele înseamnă „gura peștelui”) din constelația Pisces Austrinus (Peștele Austral). Steaua se află la aceeași distanță de noi ca și Vega, iar pentru locuitorii aflați la latitudinea sudica de 35° se poate vedea la fel de sus pe cer cum se vede Vega de la noi.

La est se vede marele pătrat al constelației Pegasus, urmat de Andromeda, semn că toamna este aproape.

ANI: Patru polițiști și un consilier județean din Neamț nu au declarat venituri de 480.000 lei

Agenția Națională de Integritate a anunțat luni că a sesizat Parchetul General în legătură cu patru polițiști și un consilier județean din Neamț, pentru fals în declarații, deoarece aceștia nu au menționat, în total, în declarațiile de avere venituri în cuantum de 480.000 lei.

Marius Mihai Gheorghe - funcționar public cu statut special în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - nu a trecut în declarațiile de avere venituri încasate din premii și jocuri de noroc în valoare de 4.446 lei, venituri din activități independente în valoare totală de 2.192 lei, bunuri imobile - un apartament, bunuri mobile - un autovehicul, precum și datorii, reprezentând un credit bancar în valoare de 271.414 lei.

Nicolae Cristian Berechet - funcționar public cu statut special în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu - nu a declarat veniturile încasate din premii și jocuri de noroc în valoare de 20.528 lei.

Felician Rodina - agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin - nu a declarat veniturile încasate din jocuri de noroc în valoare de 14.714 lei.

Nicolae Cismaru - fost funcționar public cu statut special în cadrul Poliției Transporturi Feroviare Curtici - nu a declarat veniturile încasate din profesii libere și comerciale în sumă totală 55.460 lei, din dividende în sumă totală de 4.246 lei și din jocuri de noroc în valoare de 106 lei.

Adrian Florin Hopșa - consilier județean în Neamț - nu a declarat veniturile încasate din jocuri de noroc și dobânzi în valoare de 108.798 lei.

Accident cu 14 victime la ieșirea din Arad

Un microbuz de transport de persoane și două autoturisme au fost implicate într-un accident rutier produs, luni dimineață, la ieșirea din municipiul Arad. În total, 14 persoane au fost rănite.

Potrivit Poliției Județene Arad, din cercetări a reieșit că un bărbat de 41 de ani, din municipiul Arad, a condus un autoturism pe Calea Aurel Vlaicu, iar la intersecția cu strada Meșterul Manole s-a ciocnit cu un microbuz, condus de un bărbat de 54 de ani, din localitatea Fântânele, care era oprit la culoarea roșie a semaforului, microbuzul fiind proiectat în autoturismul din față, condus de o arădeancă de 30 de ani. “În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs accidentul și luării tuturor masurilor legale care se impun”, a mai arătat Poliția.

Poliția de Frontieră: 13.178 de cetățeni ucraineni au intrat în România duminică

Poliția de Frontieră a anunțat că 267.352 de persoane au intrat în România duminică, iar dintre acestea 13.178 au fost cetățeni ucraineni, numărul acestora din urmă fiind în scădere față de ziua precedentă. “În data de 31.07.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 447.500 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 115.900 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 267.352 de persoane, dintre care 13.178 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 4,6% față de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 31.07.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.766.410 cetățeni ucraineni”, a transmis, luni, Poliția de Frontieră.

Două fetițe, abuzate sexual de asistentul maternal

Două fetițe, aflate în plasament maternal la o familie din orașul Darabani, județul Botoșani, au fost abuzate sexual chiar de bărbatul care trebuia să aibă grijă de ele. Fapta a ieșit la iveală în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, însă cazul nu a fost mediatizat pentru a proteja fetele de o eventuală revictimizare.

La sfârșitul săptămânii trecute, bărbatul a fost condamnat de justiție: 8 ani de închisoare în regim de detenție, cu interzicerea unor drepturi, informează Monitorul de Botoșani. În aceeași zi, bărbatul a fost ridicat și încarcerat pentru executarea pedepsei.

Cercetările au fost declanșate în octombrie 2019, când subunitatea de poliție a fost sesizată cu privire la faptul că două minore ar fi fost victimele unor agresiuni sexuale, fiind indicat ca posibil agresor asistentul maternal la care se aflau în plasament. Ulterior, din datele și probatoriul administrat în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că faptele ar fi fost săvârșite în 2017, în timp ce fetele se aflau sub măsura de protecție a plasamentului familial. „La intervale diferite de timp, de cel puțin trei ori în cazul fiecărei fete, bărbatul, care exercita ocrotirea minorelor, profitând de imposibilitatea victimelor de a se apăra, de a fi apărate și de a-și exprima voința datorită vârstei fragede, prin mângâieri și atingeri nefirești în zona intimă, a desfășurat acțiuni care i-au produs satisfacție de natură sexuală”, au menționat anchetatorii.

În urma procesului, bărbatul a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Darabani la trei ani și șase luni închisoare, dar atât el cât și procurorii au făcut apel. Sentința definitivă a venit vineri, când magistrații suceveni i-au majorat pedeapsa și i-au interzis dreptul de a fi tutore sau curator și dreptul de a comunica cu fetele sau cu familiile acestora.

Iohannis a retras titlul de „Luptător cu rol determinant” în Revoluție pentru mai multe persoane

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul pentru retragerea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant” pentru 18 persoane, informează Administrația Prezidențială. Prin urmare, persoanele cărora le-a fost retras acest titlul sunt: Vasile Bledea, Valentina Florentina Manta, Dumitru Petre, Elena Joițoiu, Stelian Podărescu, Ioan Dorin Petrui, Ghiorghi Tănasă, Vasile Lăcătuș, Mircea Ștefan, Constantin Drăgoiu, Alexandru Man, Carnig Manuchian, Traian Dumbrăveanu, Vasile Mihai Ștefan Manța, Aurora Samson, Dumitru Spirea, Constantin Oprișan, Vasile Vlad.

În schimb, șeful statului a conferit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” Gabrielei-Olimpia Moldovan, mai indică sursa citată.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.