Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Andrei Ursu: E îmbucurător că Parchetul a avut curajul să meargă mai departe

Ziarul de Vrancea
1 nov 2023 1413 vizualizări

Procurorii au anunțat că au descoperit noi probe în dosar

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, susține că decizia Parchetului General de a formula o cerere de revizuire a hotărârii prin care torționarii tatălui său au fost achitați este o veste îmbucurătoare. ”Sper să avem parte de judecători onești și cu o anumită coloană vertebrală. Este îmbucurător că Parchetul General a avut curajul să meargă mai departe, să aducă elemente noi - fapte și împrejurări care contrazic motivarea în baza căreia au fost achitați cei doi torționari (Marian Pârvulescu și Vasile Hodiș - n.r.). Se deschide o nouă speranță, o nouă perspectivă că un complet nou de judecată va avea curajul să dispună redeschidere și rejudecarea cauzei pe baza probelor noi, coroborate cu cele anterioare - care însumează 50 de volume. Când dosarul era adus în sala de judecată, era nevoie de un cărucior pentru a aduce tot probatoriul. Deci este o speranță”, a declarat Andrei Ursu pentru News.ro.

Fiului disidentului Gheorghe Ursu anunță că, în paralel cu Parchetul General, a depus la rândul său o cerere de revizuire a sentinței prin care torționarii tatălui său au fost achitați de Curtea Supremă.  ”Vreau să vă mai spun un lucru important: am depus și eu o cerere de revizuire a sentinței săptămâna trecută. Sunt sute de mărturii ale altor oameni care au fost torturați, bătuți cu bestialitate în anii ’70-’80 în beciurile Securității și ale Miliției din toată țara. Plus condamnări penale pe care le-au primit unii oameni în anii ’80 pentru învinuiri strict politice. Deci e vorba numai de represiune politică în acei ani, chiar dacă a fost deghizată sub pretexte de drept comun. Parchetul General a primit de la CNSAS documente care arată planurile de acțiune ale Securității - Direcția a 6-a cercetări penale, din care făceau parte cei doi torționari - în care este descrisă cu lux de amănunte această doctrină a lui Ceaușescu și a Securității de a-i încadra pe disidenți, pe opozanții regimului Ceaușescu, ca hoți, borfași, ”ca să nu avem probleme la organizațiile internaționale privind drepturile omului”. Acesta este un citat din Tudor Postelnicu, șeful Securității din 1985. Am depus astfel de noi documente care însumează 50GB pe un memory stick: audio, video și mărturii olografe de la CNSAS care dovedesc cu asupra de măsură represiunea Securității împotriva poporului român”, a adăugat Andrei Ursu.

Fiului disidentului Gheorghe Ursu speră că, pe baza noilor probe, viitorul complet de judecată să redeschidă dosarul morții tatălui său.

”Să speram că vom avea parte de judecători integri, care vor avea răbdarea să citească documentele respective și care să aibă bunul-simț, decența să le ia în considerare și să redeschidă această cauză întrucât nu se poate pune din nou în discuție ideea că nu a existat nici măcar o relație de adversitate între Securitate și poporul român în anii ’70-80, așa cum au motivat judecătorii de la ÎnaltăaCurte de Casație și Justiție”, a conchis Andrei Ursu.

Torționarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, au fost achitați definitiv, în 27 iulie, de Înalta Curte de Casație și Justiție.

La acea vreme, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a susținut că sentința definitivă de achitare primită de torționarii tatălui său din partea Curții Supreme este una ”scandaloasă și abjectă”. Într-un interviu pentru Prima TV, Andrei Ursu a declarat atunci că ar fi ”o bilă albă” dacă Parchetul General ar găsi o cale extraordinară de atac.

Luni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a torționarilor disidentului Gheorghe Ursu. Magistrații cer rejudecarea și condamnarea lor pentru tratamente neomenoase. În cuprinsul cererii de revizuire, procurorii Secției judiciare din cadrul PÎCCJ au arătat că aceasta se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei, după ce au primit noi date de la CNSAS, precum și materialul documentar întocmit de IICCMER, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, însoțit de un material sintetic referitor la cazuistica și încălcările drepturilor omului în România în perioada 1980-1989.

Europa intră în sezonul rece cu rezerve de gaz de 99%

n România a ajuns la rezerve de 105%

Instalațiile subterane de depozitare a gazelor din Europa erau pline în proporție de peste 99%, cu o zi înainte de a expira termenul limită conform căruia toate țările trebuie să își asigure stocuri pentru iarnă înainte de începerea sezonului de încălzire. Potrivit unui regulament european adoptat în 2022 ca instrument de reducere a dependenței energetice de Rusia, statele membre trebuie să garanteze o umplere de cel puțin 90% până la 1 noiembrie, când începe în mod tradițional sezonul de încălzire.

Potrivit datelor organizației Gas Infrastructure Europe, cu sediul la Bruxelles, toate țările și-au îndeplinit obligația de a avea o rezervă de 90% din volumul depozitelor lor de gaze până la începutul lunii noiembrie. Din datele organizației reiese clar că depozitul de gaze bulgar de la Ciren a fost umplut în proporție de 97,66%, 29 octombrie 2023.

În acest moment, cel mai apropiat stat de minimul european este Letonia, unde depozitele de gaze sunt pline în procent de 95,7%, în timp ce România raportează 105% și Portugalia – aproape 106% pline. Germania, care înainte de război din Ucraina era cel mai mare consumator de gaz natural rusesc, s-a aprovizionat, umplând 99,43% din volumul depozitelor sale de gaze.

Ediție specială a ziarului Libertatea, vineri:. Istoria Gazetei Sporturilor, în numărul de "adio"

Redacțiile Libertatea și GSP au decis ca vineri, 3 noiembrie, ziarul Libertatea să publice și știrile de actualitate, dar să ofere și spațiu pentru istoria Gazetei Sporturilor. Jurnaliștii vor publica o dedicație și reverență pentru istoria Gazetei, este mesajul publicat pe gsp.ro.

Vineri, la toate chioșcurile de ziare, în Libertatea apare numărul de ”adio” al Gazetei Sporturilor, scrie Cătălin Tolontan pe Facebook.

Compania elvețiană Ringier și-a anunțat miercuri angajații, jurnaliștii de la GSP, că numărul tipărit apărut în 1 noimbrie al ziarului Gazeta Sporturilor este ultimul. În plus, Cătălin Tolontan nu va mai fi coordonatorul GSP.

El a anunțat pe Facebook: „Nu m-am gândit că voi scrie această știre, însă treaba noastră de jurnaliști e să vă dăm știrile seci și dumneavoastră să fiți liberi să le comentați. Redacția Gazetei Sporturilor: „În dimineața zilei de miercuri, un reprezentant al Ringier și avocații au comunicat angajaților din depozitul de difuzare că ediția tipărită s-a închis și că angajații vor pleca”. Publicul și redacția nu au fost anunțați că ultimul număr a fost cel de azi. Ringier i-a cerut lui Tolontan să plece de la GSP. Miercuri la prânz a venit și confirmarea companiei, către redacție, pe email, că „începe era GSP.ro”.

"Multe ziare s-au închis în lume mai ales în ultimul deceniu. Dar nu cunoaștem niciun caz în care un ziar important, care să fi avut un impact în viața țării sale, a comunității profesionale și să fie admirat pe plan internațional, cum a fost Gazeta Sporturilor, care să fie închis peste noapte. La propriu, peste noapte. De regulă, oprirea unei publicații, mai ales una care la anul ar fi împlinit 100 de ani, este un moment aparte. El reprezintă o ruptură față de o tradiție, anunțul unui nou drum, proaspăt, și o celebrare a continuității unei comunități, cu eroii și amintirile ei de neșters", este mesajul publicat pe gsp.ro.

Gazeta Sporturilor a fost ziarul care a scris despre Nadia, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Gică Hagi, Elisabeta Lipă, Ion Țiriac, Cristi Chivu sau Gică Popescu și despre alți și alți mari campioni încă de când aceștia erau juniori. Gazeta Sporturilor a fost ziarul care a însoțit, printr-un trimis special, echipa națională a României în 1930, în Uruguay, la prima ediție a Campionatului Mondial de fotbal. Și ziarul a fost pe transatlanticul Conte Verde, alături de „tricolori”, așa cum a scris, într-una dintre cărțile sale, Ioan Chirilă. Ediție după ediție, zeci și zeci de ani, Gazeta a însoțit lotul olimpic al României, în numele publicului, la cele mai mari evenimente ale planetei: Jocurile Olimpice. Gazeta Sporturilor a fost, în 2015, după tragedia Colectiv, ziarul despre care și acum oamenii spun că a reușit să salveze vieți, prin investigațiile jurnaliștilor săi.

Bacău: Trei persoane au murit după ce acoperișul unei construcții s-a prăbușit

Trei persoane au murit, joi dimineață, după ce acoperișul unei construcții cu destinația de fermă agricolă s-a prăbușit peste ele, în județul Bacău. Incidentul a avut loc în comuna Stănișești, din județul Bacău, iar cele trei victime au fost scoase fără semne vitale de sub dărâmături, manevrele de resuscitare rămânând fără rezultat.

O persoană a sunat la 112, anunțând faptul că trei oameni au fost prinși sub dărâmături, după ce planșeul unei ferme agricole s-a dărâmat.

„La locul solicitării, s-au deplasat de urgență următoarele mijloace: o autospecială de stingere, o ambulanță SMURD, o autospecială de descarcerare, containerul de căutare-salvare și două ambulanțe SAJ. Ajunse în teren, echipajele operative au acționat pentru extragerea persoanelor prinse sub dărâmături. Acestea au fost extrase succesiv, în stare inconștientă, fiind predate echipajelor medicale pentru efectuarea manevrelor de resuscitare”, transmite ISU Bacău. Echipajele medicale au încercat resuscitarea celor trei victime, însă niciuna nu a răspuns manevrelor, în cele din urmă fiind declarat decesul.

Reprezentanți ai Poliției județene Bacău au declarat că primele date arată că plafonul construcției s-a prăbușit din cauza greutății porumbului depozitat. Victimele sunt trei bărbați de 47, 48, respectiv 57 de ani.

Trei adolescente, lovite de o mașină pe o trecere de pietoni din Slatina

Trei fete în vârstă de 16 ani au fost rănite miercuri seara, pe o stradă din municipiul Slatina, după ce au fost lovite de un autoturism în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni, au informat, joi, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.

Accidentul a avut loc în jurul orei 22,15, pe strada Crișan din Slatina.

Autoturismul care a produs accidentul era condus de un tânăr în vârstă de 18 ani din Caracal.

"La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Biroului Rutier Slatina. Din primele verificări, polițiștii au constatat faptul că un autoturism condus de un tânăr, în vârstă de 18 ani, din municipiul Caracal, ar fi accidentat trei pietoni, respectiv trei tinere, în vârstă de 16 ani, care s-ar fi aflat în traversarea regulamentară a străzii, ulterior ricoșând într-un buldoexcavator care era oprit la marcajul pietonal pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor", au transmis polițiștii. Adolescentele au necesitat îngrijiri medicale, fiind transportate la Spitalul Județean de Urgență Slatina.

Șoferul autoturismului nu consumase alcool sau droguri, el fiind testat cu rezultat negativ atât cu etilotestul, cât și cu aparatul drugtest.

Suceava: O mașină a intrat într-un stâlp de iluminat de pe Calea Unirii

O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se afla a intrat într-un stâlp de iluminat public din municipiul Suceava, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit sursei citate, autoturismul a ieșit în afara părții carosabile și a lovit un stâlp de pe Calea Unirii.

"O singură persoană, conștientă și cooperantă, a fost implicată în accident. După ce a fost evaluată de către cadrele medicale și paramedicale, persoana a refuzat transportul la spital", au precizat cei de la ISU.

La fața locului au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.