Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Am pățit pe pielea mea metoda „accidentul”. Cum îi păcălesc escrocii pe bătrânii noștri?

Ziarul de Vrancea
3 dec 2022 646 vizualizări

Zilele trecute o sunăm pe doamna Mia, proprietăreasa care ne-a închiriat apartamentul în care locuim, în sectorul 6 din București. Era zi de plată a chiriei și voiam să trecem pe la ea să-i dăm banii.

Panicată, bătrâna de 91 de ani ne întreabă dacă nu suntem la Spitalul Floreasca. De la ea „aflu” că, de fapt, vorbise cu mine înainte și că i-am spus că am nevoie de 60.000 de lei (vreo 12.000 de euro). Tot de la ea „aflu”, la telefon, că sunt rănită rău la picior și că prietenul meu are coloana ruptă. M-am uitat nedumerită la prietenul meu, care tocmai pregătise cafeaua, în bucătăria apartamentului pe care ni l-a închiriat doamna Mia și ne-am gândit să chemăm poliția, în speranța că se mai putea face ceva... I-am spus că nu înțelegem ce ne spune, că suntem bine-mersi amândoi, acasă, și că vrem să îi plătim chiria.

Iată povestea!

Doamna Mia are probleme cardiace și părea că nu se simte bine. Am auzit-o respirând tot mai greu și a închis brusc telefonul. Speriați, ne-am schimbat hainele rapid și am pornit către ea. Locuiește în blocul de lângă noi. Ne-a întâmpinat vizibil speriată și ne-a repetat de câteva ori că i-au „furat toții banii”. Așa a început experiența noastră cu „metoda accidentul”, despre care am tot auzit în comunicatele poliției, dar nu am înțeles niciodată cum ajung oamenii să le dea unor necunoscuți mii, zeci de mii de euro. Ne-a explicat că un bărbat a sunat-o pe telefonul fix în jurul orei 10:00 și s-a prezentat ca fiind medic la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. I-a spus că „nepoții” săi au suferit un accident rutier și au nevoie de 60.000 de lei pentru a fi operați.

Cum spuneam, doamna Mia are 91 de ani, nu a fost căsătorită, nu are copii și are doar o nepoată care locuiește în afara Bucureștiului.

Le-a spus că nu are nepoți, apoi i-a întrebat dacă este vorba despre mine și prietenul meu. Practic, doi străini pentru doamna Mia. Aici intră în scenă o a doua persoană, o femeie, care a pretins că da, este vorba despre mine, și-a asumat, să zicem, identitatea mea, și a precizat că sunt rănită la picior și că prietenul meu are „o fractură la coloană”, dar este internat în alt salon.

După o discuție de o oră cu cei doi indivizi, doamna Mia se hotărăște să le dea banii. Le-a spus că nu are 60.000 lei, ci doar 40.000 lei. Ulterior aveam să aflăm că a fost vorba despre 45.200 lei. Erau banii de chirie strânși de la noi și de la cei care au locuit înaintea noastră în apartamentul închiriat. Niciunul dintre apropiații săi nu știa că deține o sumă atât de mare. Pretinsul medic i-a spus că va trimite un asistent medical acasă la doamna Mia să ridice banii și i-a cerut să lase receptorul de la telefonul fix pe masă, să nu închidă apelul. Probabil pentru a nu putea suna pe altcineva între timp sau pentru a auzi dacă sună pe cineva de pe telefonul mobil.

La ora 11:15, duminică, cu doar 15 minute înainte să o sunăm și noi pe doamna M., „asistentul medical” apucase deja să ia banii de la ea. Doamna M. nu primește aproape niciodată străini la ea în apartament. E o femeie care locuiește singură și de obicei este atentă la oamenii care o vizitează.

Apelul la 112 și metoda „accidentul”

După ce am ascultat tot ce ne-a spus, am sunat la 112 (în jurul orei 12:00). Am spus tot ce s-a întâmplat, dându-ne seama că este vorba despre metoda „accidentul”. Nu a durat mult, patru agenți de poliție au venit la domiciliul doamnei M, au urmat procedurile clasice și tot duminică, în jurul orei 21:00, au anunțat-o că l-au prins pe unul dintre suspecți. Un bărbat în vârstă de 20 de ani, „asistentul medical” care a „ridicat” banii. L-au surprins în imaginile de pe camerele de supraveghere ale blocului în care locuiește doamna M. Nu avea fața acoperită, drept urmare a putut fi ușor identificat. În plus, a fost însoțit de un alt bărbat – despre care încă nu știm nimic – care îl aștepta în fața blocului, conform imaginilor.

La două zile după cele întâmplate, am aflat că cei implicați au fost prinși. El este „asistentul medical” care a primit 9.000 EUR de la victimă, să mă „ajute” pe mine. Apoi, informația a fost confirmată și printr-un comunicat transmis de Poliția Capitalei că persoanele implicate, un bărbat de 20 de ani și o femeie de 24 de ani, au fost reținute pe 7 august pentru „săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și complicitate la înșelăciune de polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, bărbatul fiind arestat preventiv pentru 30 de zile, iar femeia a fost plasată sub control judiciar. „În urma cercetărilor și activităților investigativ-operative, polițiștii au depistat, în doar câteva ore, în zona comiterii faptei, două persoane, un bărbat, de 20 de ani și o femeie, în vârstă de 24 de ani, având asupra lor suma de 50.400 de lei, a cărei proveniență nu a putut fi justificată”, a transmis Poliția Capitalei. Prejudiciul, în valoare de 45.200 de lei, a fost recuperat, în integralitate.

Infractorii din închisoare ar fi cei care orchestrează astfel de escrocherii

Conform surselor apropiate anchetei, astfel de escrocherii se întâmplă destul de des. Deși cazul doamnei M a fost unul fericit, pentru că a putut să-și recupereze banii, alții rămân păgubiți, prin aceeași metodă, care se repetă de la an la an. De obicei, ar fi vorba despre persoane care deja se află în închisoare, care formează numere de telefon la întâmplare și care îi conving pe cei mai vulnerabili că rudele sau prietenii lor au suferit accidente și au nevoie de bani. După ce le reușește acest lucru, sună așa-zisele „săgeți”, adică persoanele cu care se află în contact, care nu sunt în închisoare și pe care le trimit la adresele respective să ridice banii. Sau, în anumite cazuri, pot trimite pur și simplu un livrator care ridică banii și apoi îi duce la diverse adrese.

Top 3 aspecte de care să ții cont atunci când vrei să achiziționezi un laptop

Cu toții știm că atunci când vine vorba de ales un laptop trebuie să ținem cont de numeroase aspecte pentru a putea face achiziția potrivită. Însă, de multe ori este greu să faci decizia corectă din simplul fapt că există atât de multe opțiuni pe piața actuală. Astfel că, de multe ori cumpărăm poate ceva care nu este chiar potrivit nevoilor noastre. Citește în continuare acest articol și vezi care sunt cele 3 aspecte de care să ții cont și pentru a achiziționa varianta optimă pentru tine.

1. Mărimea este importantă - Acest aspect poate fi extrem de relevant pentru mulți oameni. Te întrebi de ce? Ei bine, adesea, dorim să transportăm cu noi și laptopul, însă dacă acesta este mult prea mare, nu ne va fi ușor. Iar cu cât este mai mare, cu atâta este și mai greu. De aceea, dacă îți dorești unul pe care să îl poți lua peste tot cu tine, alege unul care să fie cu un design subțire și ușor. Mai exact, poți opta pentru un dispozitiv cu un ecran între 12 și 13,3 inch și care să aibă o greutate mai mică de 1,5 kg. Există numeroase laptopuri pe piață care să se încadreze în acest criteriu, iar majoritatea sunt în categoria de Ultrabook.

2. Rezistența bateriei - Dacă ești genul de persoană care stă mult la laptop sau care chiar își desfășoară activitatea de la muncă pe un altfel de device, cu siguranță trebuie să ai în vedere acest aspect. Mai mul ca sigur nu îți dorești ca laptopul tău să te țină doar 2-3 ore și după aceea să trebuiască să fie încărcat. Astfel, alege să îți cauți unul care să aibă durata bateriei peste 10 ore. Există multe opțiuni care să se încadreze în acest criteriu, deci nu va fi o căutare în van. Totuși, de multe ori realitatea nu este exact aceea cu ce promit mulți producători de laptopuri, motiv pentru care vă puteți ghida și după recenziile altor cumpărători. Și dacă nu vrei să faci asta, poți să te uiți la valoarea nominală a bateriei în wați-oră (Wh) sau miliamperi-oră (mAh). Dacă numărul este mare, bateria va ține mult. În acest fel îți va fi ușor să compari singur din modelele existente.

3. Capacitatea de stocare - Cum am menționat anterior, dacă un laptopul este pentru tine un echipament de lucru, normal că vei avea nevoie de o capacitate de stocare mare. În general, această capacitate încape de la 160 de GB și poate ajunge chiar până la 2 TB care este extrem de mult. O variantă de mijloc poate fi de 500 de GB și este mai mult decât suficient, dacă nu, poți opta și pentru cele de 1 TB. Însă dacă nu ai nevoie de laptop pentru job și vrei unul doar pentru filme pe Netflix sau să citești diverse articole, poți alege o capacitate de 250 GB.

În concluzie, pentru a te putea de cea mai bună alegere, ține cont de cele 3 aspecte menționate anterior și vei avea laptopul potrivit pentru tine. Cu siguranță vei face alegerea corectă!

O familie care a cumpărat o mașină second hand a rămas fără ea chiar în ziua în care a adus-o acasă

O familie din județul Dolj care a cumpărat la mâna a doua un autoturism a constatat, chiar în seara în care a adus mașina acasă, să aceasta fusese furată. Ancheta deschisă de polițiști indică drept principal suspect pe nepotul vânzătorului autovehiculului. Cercetarea în acest caz a fost deschisă după ce, în seara zilei de 03 decembrie, la ora 22.20, polițiștii Secției nr.6 Poliție Rurală Giubega au fost sesizați prin apel de urgență 112, de o tânără de 22 de ani, din comuna Galicea Mare, cu privire la faptul că, persoane necunoscute i-au furat autoturismul parcat în fața locuinței. Femeia a povestit că mașina fusese cumpărată chiar în acea zi, de către soțul său, de la o un bărbat de 31 de ani din comuna Catane, care i-a înmânat un rând de chei ale autoturismului și actele acestuia.

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, mașina furată a fost găsită abandonată, în extravilanul comunei Negoi, într-o zonă cu vegetație densă. Ancheta deschisă de polițiști arată că principalul suspect pentru comiterea furtului este nepotul bărbatului care a vândut autoturismul. „În fapt, un tânăr de 19 ani, din comuna Catane, nepotul bărbatului de 31 de ani, împreună cu un bărbat de 33 de ani, din comuna Negoi, sunt bănuiți că ar fi sustras autoturismul, din comuna Galicea Mare. Totodată, până în comuna Galicea Mare, cei doi s-ar fi deplasat cu un alt autoturism, condus de tânărul de 19 ani, care avea suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, existând suspiciunea că i-a fost încredințat de bărbatul de 33 de ani”, transmite Poliția județeană Dolj. Pe numele celor trei, polițiștii au deschis dosar penal care vizează infracțiuni de furt calificat, conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu deține permis de conducere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.