Național

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Prinși în capcană, soldații ruși se sinucid pentru a nu fi capturați

Ziarul de Vrancea
30 iul 2023 728 vizualizări

Imagini cu militari ruși care preferă să-și ia viața decât să fie capturați au fost publicate de o televiziune franceză

Înconjurați de rămășițele fraților lor de arme și pe punctul de a fi capturați de armata ucraineană, mai mulți soldați ruși aleg o opțiune ireversibilă - să își ia viața, arată înregistrări video difuzate luni de postul francez de televiziune BFM TV.

Aceste secvențe impresionante ilustrează cruzimea conflictului în curs de desfășurare. În timp ce Ucraina își continuă contraofensiva în estul teritoriului său și încearcă prin toate mijloacele să alunge armata rusă de pe teritoriul său, BFMTV a reușit să obțină mai multe documente video inedite care arată duritatea luptelor în curs. Într-un prim set de imagini filmate cu o dronă, un soldat rus este înconjurat de cadavrele fraților săi de arme. Aflat singur în tranșee, undeva în apropiere de Bahmut, bărbatul decide să își ia viața și întoarce arma împotriva sa. Pilotul dronei, Andrii, a declarat pentru BFMTV că a fost foarte șocat când a văzut aceste imagini, adăugând că nu este ceva obișnuit să vezi un rus împușcându-se singur. "Și-a dat seama că niciun ajutor nu va ajunge la el și că va muri în chinuri, în această tranșee unde erau deja îngrămădite cadavrele soldaților ruși. Și-a dat seama că urma să devină unul dintre ei", spune soldatul ucrainean.

Nu ar fi totuși prima dată când se întâmplă așa ceva. Ehven, un alt pilot de dronă, a văzut și el o astfel de scenă. Alte imagini surprinse de acest fel arată un soldat rus rănit, care este singur. Și el a ales să își pună capăt zilelor pentru a nu ajunge pe mâna armatei ucrainene. "Principalul motiv pentru care nu se predau este propaganda, sunt sigur. Este atât de puternică, încât poate să le întoarcă creierele acestor oameni pe dos. Ei cred, cred cu tărie că dacă îi capturăm, îi vom umili, le vom tăia capetele. Nu știu ce le spun ofițerii lor, dar ei cred asta", spune Ehven.

Contactat de BFMTV, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebările legate de cazurile de sinucidere din rândul trupelor sale.

Aceste imagini arată încă o dată dezastrul armatei Kremlinului și consecințele directe asupra propriilor trupe, care au fost deja documentate, inclusiv de către propriii soldați. În iunie, a apărut o înregistrare video nedatată și neoficială care arată soldați ruși împușcând presupuși dezertori.

Medvedev: Vom folosi arma nucleară dacă ofensiva ucraineană va fi un succes

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care invocă ocazional spectrul unui conflict nuclear din cauza Ucrainei, a declarat că Moscova ar trebui să folosească arma nucleară dacă contraofensiva în curs de desfășurare a Kievului se va dovedi un succes.

Dmitri Medvedev, care este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, un organism prezidat de Vladimir Putin, a declarat duminică într-un mesaj pe conturile sale oficiale de pe rețelele sociale că Rusia va fi nevoită să apeleze la propria doctrină nucleară într-un astfel de scenariu. "Imaginați-vă că ofensiva, care este susținută de NATO, ar fi un succes și ar smulge o parte din teritoriul nostru, atunci am fi forțați să folosim o armă nucleară conform regulilor unui decret al președintelui Rusiei. Pur și simplu nu ar exista altă opțiune. Așa că dușmanii noștri ar trebui să se roage pentru (succesul) luptătorulor noștri. Ei se asigură că nu se aprinde un incendiu nuclear global", a declarat el.

Medvedev, care de la invazia rusă din Ucraina s-a impus ca una dintre cele mai dure voci ale Moscovei, a părut să se refere la noua doctrină nucleară a Rusiei, care a stabilit că armele nucleare pot fi folosite ca răspuns la o agresiune împotriva Rusiei desfășurată cu ajutorul armelor convenționale, dar care amenință existența statului rus.

Ucraina raportează lupte crâncene în nord-estul țării

Un oficial ucrainean de rang înalt a raportat duminică lupte grele în nord-estul țării, forțele Kievului menținându-și liniile și obținând câștiguri în unele zone.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele ruse încearcă să-i scoată pe ucraineni din pozițiile ridicate în nord-estul țării, zonă ocupată de Moscova imediat după invazia din 2022, dar recucerită ulterior de trupele ucrainene. Sarcina cheie a rușilor, a declarat ea la televiziunea națională, a fost de a deturna forțele ucrainene din zona Bahmut, unde desfășoară "o ofensivă de succes". "Au atacat la nesfârșit în această săptămână. Dar trupele noastre rezistă atacurilor și uneori îi resping cu pierderi grele", a spus ea. Maliar susține că rușii au suferit pierderi comparabile cu cele din timpul luptelor crâncene de la Bahmut, care a căzut în mâinile forțelor rusești după mai mult de 10 luni de lupte.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris duminică drept "o zi bună, o zi puternică" pe front, în special în apropiere de Bahmut, unde forțele ucrainene spun că recuperează terenul pierdut după ce forțele rusești au cucerit orașul în luna mai.

La rândul său, armata rusă susține că a oprit forțele ucrainene în nord-est. Între timp, forțele ruse au lansat cel mai recent dintr-o serie de atacuri aeriene nocturne, lovind ceea ce oficialii au declarat că este o "clădire nerezidențială" din orașul Harkov, din nord-estul țării. Lovitura a declanșat un incendiu, dar nu au fost raportate victime.

Maliar a declarat că forțele rusești încearcă, de asemenea, "cu tenacitate" să recucerească zonele de pe frontul sudic luate de Ucraina. Ea a precizat că Ucraina a recucerit 200 de kilometri pătrați în sud, dar că avansurile au fost limitate de pozițiile rusești fortificate și de prezența minelor.

Ministerul rus al Apărării, în raportul său zilnic de activitate militară, a declarat că forțele sale au folosit rachete pentru a distruge o brigadă blindată a trupelor ucrainene în apropiere de Svatove, un oraș cheie deținut de Rusia în nord-est. Forțele ruse, a precizat aceasta, au respins, de asemenea, patru atacuri ucrainene în apropierea orașului Lîman, mai la sud.

Relatările de pe câmpul de luptă nu pot fi verificate în mod independent, reamintește Reuters.

Un virus transmis de capușe, descoperit recent, se răspândește în Europa

La șase ani de la descoperirea sa în China, virusul Alongshan (ALSV) purtat de căpușe s-a răspândit în mare parte din Europa, potrivit unor experți germani.

Virusul, care nu a fost legat de nicio boală gravă la oameni, a fost găsit în căpușe în Finlanda, Franța, Rusia, Elveția și acum în Germania, a confirmat Centrul pentru medicina de călătorie (CRM) din Dusseldorf. Cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară (TIHO) din Hanovra, oraș din nordul Germaniei, au găsit dovezi ale transmiterii ALSV prin intermediul căpușelor la animale sălbatice, cum ar fi căprioarele, în landul Saxonia Inferioară din nord-vestul Germaniei.

Zonele de distribuție ale multor specii de căpușe indigene s-au extins semnificativ în ultimii ani, a declarat directorul științific al CRM, Tomas Jelinek.

Iernile blânde și verile mai calde din ultima vreme sunt în beneficiul arahnidelor, a spus el în urma publicării unui studiu pe această temă în revista științifică Microorganisms. Cu toate acestea, ALSV nu este asociat în prezent cu nimic mai grav decât simptome asemănătoare gripei.

Cea mai frecventă boală transmisă de căpușe în Europa este boala Lyme, care poate fi tratată cu antibiotice în stadii incipiente. Meningoencefalita timpurie de vară (FSME) este, de asemenea, deosebit de răspândită în multe zone, dar poate fi prevenită prin vaccinare.

Peste 50 de grade Celsius în Algeria, aproape de recordul absolut pentru Africa

La trei stații meteo din Algeria temperaturile au atins Â50 C, aproape de recordul absolut pentru continentul african. Foarte rar au fost peste 50 de grade Celsius la umbră în Africa, dar valul de căldură din iulie 2023 a adus în nordul Africii peste zece zile cu maxime de peste 45 C.

Duminică au fost Â50,3 C la Hassi-Messaoud și Touggourt și Â50 C la Ouargla (toate în Algeria). Și nopțile au fost extrem de calde, cu minime de 30 - 32 C. Aproape 50 C au fost în Irak și 49 C în Arabia Saudită, arată datele Ogimet.

În Europa au fost peste 47 C la mijloc de iulie (în Sicilia), iar pe 30 iulie maximele au depășit Â41 C în Turcia și Spania. Cea mai ridicată temperatură credibilă măsurată vreodată în Africa este Â51,3 C, la Ouargla, în Algeria, pe 5 iulie 2018.

Există mai multe valori din perioada colonială, acum peste 70 de ani, care sunt mult mai ridicate, dar au credibilitate redusă, din cauza instrumentelor cu care au fost măsurate și a amplasării stațiilor meteo. Există un record din 1931, Â55 C la Kebili, în Tunisia, care este adesea dat ca fiind cea mai ridicată temperatură măsurată în Africa, dar acest record este puternic contestat.

Unul dintre cei mai respectați climatologi, Jeff Masters, a scris pe larg despre aceste recorduri dubioase, explicând și faptul că în perioada modernă temperaturile de peste 50 C în nordul Africii au fost foarte rare, așa că ar fi eronat să credem că în anii 20 sau 30 ai secolului trecut au fost o mulțime de valori de peste 55 - 57 C.

Cardi B a aruncat cu microfonul într-un spectator, după ce a fost stropită cu o băutură

Cântăreața Cardi B, care susținea sâmbătă un concert în Las Vegas, a ripostat când cineva din mulțime a aruncat cu conținutul băuturii sale în ea, în timp ce interpreta hitul său „Bodak Yellow”. Surprinsă și deranjată de acest gest, Cardi B a contraatacat aruncând cu microfonul direct în persoana în cauză, înainte ca responsabilii cu securitatea să intervină, după cum se poate vedea într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare.

Acest incident se înscrie într-o tendință mai amplă din partea fanilor. Aceste gesturi îngrijorătoare au început la sfârșitul lunii iunie, la un concert susținut de Bebe Rexha din New York, când un spectator a rănit-o pe cântăreață aruncându-i cu telefonul în față.

Câteva zile mai târziu, cântăreața de muzică country Kelsea Ballerini a fost și ea lovită de un obiect în timpul unui spectacol în Idaho. Artista Ava Max a fost lovită cu palma peste față de un spectator care a dat buzna pe scena concertului ei din Los Angeles. Harry Styles a primit în față de un obiect neidentificat, iar Drake a fost lovit la încheietura mâinii cu un telefon. De asemenea, Pink a primit o pungă în care se afla cenușa mamei unui spectator.

Ca urmare a numărului mare de astfel de incidente, cântăreața Adèle a ținut să își avertizeze fanii că nu se va lăsa influențată de acest tip de practică. „Ați văzut oameni care aruncă cu lucruri pe scenă? Încercați și vedeți. Încercați să aruncați cu ceva în mine și vă omor”, a avertizat ea la un concert din Las Vegas.

Guvernul din Danemarca ar putea interzice protestele la care se arde Coranul

Guvernul danez a anunțat că dorește să limiteze orice alte manifestații care implică profanarea Coranului, din cauza problemelor de securitate pe care le implică.

Subliniind că astfel de manifestații fac jocul extremiștilor și seamănă diviziune, guvernul intenționează să "exploreze" posibilitatea de a interveni în situații "în care, de exemplu, sunt insultate alte țări, culturi și religii și care ar putea avea consecințe negative semnificative pentru Danemarca, în special în materie de securitate", a anunțat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

"Acest lucru trebuie, desigur, să se facă în cadrul libertății de exprimare protejate prin Constituție", a adăugat MAE de la Copenhaga, subliniind că aceasta este una dintre cele mai importante valori ale Danemarcei.

Mai multe demonstrații recente în Suedia și Danemarca, care au implicat arderea sau profanarea cărții sfinte musulmane, au generat tensiuni diplomatice între aceste două țări și țările din Orientul Mijlociu. Ministerul danez al Afacerilor Externe notează că demonstrațiile au "atins un nivel la care Danemarca, în multe părți ale lumii, este percepută ca o țară care facilitează insultarea și denigrarea culturilor, religiilor și tradițiilor altor țări". Acesta a adăugat că "scopul principal" al unora dintre aceste demonstrații a fost acela de a provoca și a avertizat că "ar putea avea consecințe semnificative".

Trimișii danezi și suedezi au fost convocați în mai multe țări din Orientul Mijlociu.

La rândul său, premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat că în tot acest timp a fost în contact strâns cu omologul său danez, Mette Frederiksen, și a subliniat că un proces similar de revizuire este deja în curs în Suedia. "Am început, de asemenea, să analizăm situația juridică pentru a lua în considerare măsuri de consolidare a securității noastre naționale și a securității suedezilor din Suedia și din întreaga lume", a declarat Ulf Kristersson într-un mesaj pe Instagram.

Joi, Suedia a ordonat forțelor sale armate și departamentelor guvernamentale să își intensifice pregătirile împotriva terorismului, pe fondul deteriorării securității, după mai multe episoade în care Coranul a fost profanat. Arabia Saudită și Irakul au cerut organizarea unei reuniuni extraordinare a Organizației Cooperării Islamice (OCI), cu sediul la Jeddah, care va avea loc luni, pentru a aborda profanarea Coranului în cele două țări scandinave.

Puciștii din Niger acuză Franța că pregătește o intervenție militară

Militarii care l-au răsturnat de la putere săptămâna trecută pe președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, au acuzat luni Franța că pregătește o intervenție armată pentru readucerea acestuia la putere.

Într-un comunicat difuzat luni de televiziunea națională, puciștii afirmă că "pe linia sa de conduită, în sensul identificării de căi și mijloace pentru o intervenție militară în Niger, Franța - cu complicitatea unor nigerieni - a ținut o ședință la statul-major al Gărzii Naționale din Niger, pentru a obține autorizațiile politice și militare necesare".

Colonelul Amadou Abdramane, membru al noii conduceri militare din Niger, citat de Reuters, a afirmat tot luni că guvernul răsturnat de la putere a autorizat Franța să atace sediul președinției de la Niamey pentru a-l elibera pe Bazoum. Ofițerul a precizat chiar că autorizația este semnată de ministrul de externe al Nigerului, Hassoumi Massoudou, în calitate de premier.

Reuters nu a reușit să ia legătura cu Massoudou pentru a obține un comentariu

Franța, fosta putere colonială din Niger, a condamnat lovitura de stat și a cerut reinstalarea președintelui ales democratic în 2021, însă nu și-a declarat intenția de a interveni. Duminică însă, după ce mii de nigerieni au demonstrat în fața ambasadei Franței de la Niamey în sprijinul puciștilor, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că "nu va tolera niciun atac asupra Franței și a intereselor sale" și că Parisul va reacționa "imediat și ferm" într-un astfel de caz.

Într-un alt comunicat, militarii care au preluat puterea în Niger au acuzat "serviciile de securitate" ale unei puteri occidentale neprecizate că au folosit duminică gaze lacrimogene împotriva manifestanților din capitală, dintre care șase au fost răniți și spitalizați.

AFP relatează că înainte de a fi alungați de gaze, unii demonstranți încercaseră să pătrundă în clădirea ambasadei Franței. Puciștii au avertizat deja că orice încercare a unor forțe străine de a-l elibera pe Bazoum ar duce la vărsări de sânge și haos.

Liderii din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), reuniți duminică în Nigeria, le-au transmis un ultimatum militarilor din Niger să restabilească ordinea constituțională în termen de o săptămână. Conducătorii africani participanți la întrunirea de la Abuja nu au exclus o intervenție în forță.

Nigerul a fost până acum un partener strategic al Franței în lupta împotriva jihadiștilor. Pe teritoriul țării africane se află în prezent circa 1500 de militari francezi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.