Național

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Coadă la democrație

Ziarul de Vrancea
25 mai 2019 1770 vizualizări
Șipreședintele Iohannis a stat la rând să voteze
Șipreședintele Iohannis a stat la rând să voteze

Cvorumul la referendumul pe justiție, convocat de președintele Iohannis, a fost atins imediat după ora 17.00 n o înfrângere pentru PSD și ALDE, care au boicotat consultarea publică n cozi imense s-au format la secțiile de vot din diaspora

Prezența la urne la referendumul pe justiție a depășit, ieri, încă de la ora 17.16, 30%, cvorumul minim necesar pentru validarea consultării populare. Este vorba doar despre prezența la secțiile de votare deschise în țară. Pentru ca referendumul să fie validat este necesară însă îndeplinirea a două condiții: să voteze cel puțin 30% din românii cu drept de vot, iar opțiunile valabil exprimate să reprezinte cel puțin 25% din numărul celor înscriși pe listele electorale permanente. Totuși, în condițiile în care PSD și ALDE au boicotat referendumul, cel mai probabil acesta va fi validat.  Pe listele electorale permanente sunt înscriși 18.267.997 de votanți, iar până la ora 17.16 au votat 5.483.491 de persoane. Și în diaspora, până la aceeași oră, au votat 213.778 de persoane la referendum.

PNL cere demisia ministrului de Externe

Cozi imense s-au format ieri la secțiile de vot din diaspora. În marile capitale europene, românii stăteau la rânduri care se măsurau în kilometri, așteptarea pentru intrare în secție durând mai bine de 3 ore. Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de vot pentru secțiile de votare din străinătate, având în vedere numărul mare de alegători. El a precizat că au fost state care au desfășurat procesul electoral timp de două zile tocmai pentru a permite cetățenilor să voteze pentru Parlamentul European. De asemenea, alianța 2020 USR PLUS a cerut Guvernului prelungirea programului de votare și suplimentarea buletinelor de vot în secțiile unde este aglomerație. Pe de altă parte, președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că va formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, și a celor care au organizat votul în diaspora. “Este revoltător, strigător la cer cum sunt umiliți românii, frații noștri din diasporă. Este revoltător ca după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul și Ministerul de Externe au premediatat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă”, a afirmat liderul PNL. Orban a precizat că ministerul de Externe a refuzat orice solicitare de creștere a numărului de secții de votare.

PSD vorbește de ostracizare

Prezența mare la referendum i-a supărat pe social-democrați care au acuzat că operatorii de tablete din secțiile de votare insistă ca cetățenii să voteze și la referendum. “Partidul Social Democrat atrage atenția asupra faptului că, în majoritatea secțiilor de votare, operatorii de tabletă insistă ca cetățenii să voteze și la Referendum. În cazul în care cetățenii răspund că nu doresc să voteze și la Referendum, operatorii de tabletă repetă, în mod insistent, întrebarea. Mai mult, în majoritatea cazurilor, operatorii de tablete repetă cu voce tare întrebarea, astfel încât să îi audă și alți cetățeni prezenți la coadă în secția de votare, în încercarea de a-i timora și intimida pe cei care nu vor să voteze și la Referendum și a atrage ostracizarea acestora de către alți cetățeni”, afirmă reprezentanții PSD, într-un comunicat de presă transmis duminică după-amiază.

Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleț, a anunțat, ieri, faptul că s-a transmis tuturor operatorilor de tabetă din țară, dar și tuturor președinților secțiilor de votare, că operatorul de tabletă are obligația de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât și la referendumul național și să bifeze opțiunea corespunzătoare.

Dăncilă s-a răzgândit

De altfel, deși în mod public au susținut votul la referendum, liderii PSD au refuzat să valideze consultarea publică inițiată de președintele Iohannis. “Am votat astăzi doar la europarlamentare. Am spus că voi vota la referendum și, cum sunt un om al echilibrului, am considerat că trebuie să iau în considerare toate argumentele și să votez la referendum. Am văzut ultimele intervenții publice ale domnului președinte Iohannis și acest lucru m-a făcut să mă răzgândesc. În momentul în care condiționezi alegeri, fie că e pentru referendum, fie că este pentru europarlamentare, dar mai mult cele legate de referendum, de un Guvern mai bun, eu nu pot vota împotriva propriului meu Guvern. Deci, cred că a politizat acest lucru, cred că trebuia să lase referendumul fără a-l lega de anumite aspecte electorale, de aspecte politice sau de alegerile prezidențiale”, a mai declarat Dăncilă. Fiind întrebată ce legătură are votul la referendum cu înlăturarea Guvernului, ea a spus: “Tocmai acest lucru, că nu are nicio legătură, dar faptul că domnul președinte a făcut această legătură m-a determinat să iau decizia să nu votez la referendum”. Dăncilă a menționat, întrebată dacă susține întrebările propuse la referendum, că “nici președintele nu a putut să le reproducă”. “E greu de spus dacă le susținem sau nu”, a mai afirmat ea.

Procesul electoral, întrerupt la Mamaia

Prezența la vot a fost mare și în țară. Procesul electoral la secția de votare din stațiunea Mamaia a fost întrerupt după ce s-au terminat buletinele de vot, până la ora 14 votând 297 de persoane, dintre care 258 pe liste suplimentare și înregistrându-se o prezență de 98,34 la sută. Biroul Electoral Județean urma să trimită acolo buletine de vot de la alte secții pentru continuarea procesului electoral. Conform datelor de pe siteul Biroului Electoral Central, cei mai mulți votanți la secția din Mamaia au avut vârste cuprinse între 18 și 24 de ani – 97 de alegători, urmați de cei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani – 79 de persoane. Cei mai puțini alegători – 13 – au fost cei peste 65 de ani.

Mama primarului Constanței, cercetată pentru fraudă electorală

Mama primarului municipiului Constanța Dcebal Făgădău a fost surprinsă când ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, iar polițiștii fac cercetări în acest caz. Potrivit oamenilor legii, o femeie care s-a prezentat la secția de votare 133-134 din municipiul Constanța ar fi luat mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare. Ea ar fi fost surprinsă atunci când încerca să le introducă în urnă, iar reprezentanții secției de votare i-au anunțat de polițiști. Aceștia au început cercetările în acest caz.

Pe de altă parte, soțul femeii, Vasile Făgădău, spune că nevestei sale i-au fost date mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare și nu a văzut acest lucru. “Fata de acolo nu a observat că i-a dat 5 buletine de vot pentru europarlamentare. Și s-a dus în cabină, nu vede, e pensionară și când a venit cu ele s-a sesizat cineva. Ea a spus că așa i-au fost date”, a afirmat tatăl primarului. Vasile Făgădău spune că a fost o eroare și de o parte și de cealaltă și că nu a existat elementul intențional.

Lazăr: Am plecat când am hotărât eu, nu ca Toader

n “Interesantă afirmația”, a reacționat fostul ministru al Justiției

Fostul procuror general Augustin Lazăr afirmă că a plecat din funcție când a hotărât el, după îndeplinirea misiunii profesionale, iar despre plecarea fostului ministru al Justiției Tudorel Toader spune că nu i s-a părut că a fost făcută “pe ușa din față”. “Mi s-a părut ca eu am plecat când am hotărât eu, după îndeplinirea misiunii profesionale. Spun că am plecat onorant, la pensie, în momentul incheierii mandatului, iar nu când au vrut politicienii care încercau să exercite influențele în justiție. Am plecat pe ușa din fața, iar el... Nu mi s-a parut că a plecat pe ușa din față. A plecat cu o cerere de revocare și cu o cerere de demisie, pe acolo pe unde stăpânii săi politici au hotărât că trebuie să iasa…”, a declarat Lazăr la Realitatea TV, întrebat în legătură cu faptul că el și fostul ministru al Justiției au plecat din funcții aproape simultan.

Ieri dimineață, Tudorel Toader a reacționat, făcând referire la demersurile pentru revocarea lui Augustin Lazăr. “Altă simplă precizare! Interesantă afirmația lui Augustin Lazar care spune că «am plecat când am vrut eu» - a se citi de la Ministerul public! Care să fi fost motivele de refuzare a propunerii MJ, în sensul sesizării CCR cu un conflict juridic de natură constituțională, conflict rezultat din refuzul Președintelui de revocare a Procurorului general?”, a scris Toader pe Facebook. El are și un post scriptum, în care afirmă că motivele revocării, suficiente prin conținutul lor, au fost menționate în propunerea de sesizare a CCR, că exista jurisprudența constituțională, în sensul obligației de revocare iar ministerul nu putea să sesizeze direct CCR.

COLOANA:

Trei persoane au murit într-un accident rutIer produs pe DN 61

Un accident rutier a avut loc, ieri, în localitatea Milcovățu, județul Giurgiu, după ce șoferul unui autoturism a izbit un stâlp de electricitate. Cinci persoane au fost implicate în accident, trei dintre acestea fiind declarate decedate. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu, accidentul a avut loc, duminică, pe DN61, în dreptul localității Micolovățu. “Un autovehicul a părăsit partea carosabilă și s-a izbit de un stâlp de electricitate. În autoturism se aflau cinci persoane, trei dintre acestea fiind decedate”, au transmis reprezentanții ISU Giurgiu. Persoanele decedate au vârste cuprinse între 25 și 30 de ani. Celelalte două persoane prezentau politraumatisme, fiind preluate de către echipajele SMURD Mihăilești, respectiv SAJ.

 Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an

Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, arată organizația neguvernamentală Salvați Copiii România, care trage un semnal de alarmă asupra proporțiilor acestui fenomen cu implicații grave și pe termen lung. Salvați Copiii România precizează că în perioada 30 aprilie 2018 - 20 mai 2019, 5.078 de minori au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 3.517 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție. De asemenea, în aceeași perioadă de timp, potrivit aceleiași surse, 5.072 de minori au fost găsiți, dintre care: 158 cu vârste până la 10 ani; 1.395 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani; 3.519 mai mari de 14 ani. Cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (sectoarele 1-6), IPJ Constanța și IPJ Neamț, arată datele centralizate. Organizația neguvernamentală menționează că în 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. “Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată”, se arată în comunicat. Președinte Executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, explică faptul că aceste situații trebuie abordate urgent. “Tot mai mulți copii trăiesc situații de viață în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluție. Au nevoie de sprijinul nostru imediat și consistent pentru a realiza că este o falsă soluție, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire și copiilor lipsiți de protecție parentală, urmare a fenomenului migrației economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de ușa casei sau a instituției de protecție sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situații cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor și adulților care îi au în grijă”, spune Gabriela Alexandrescu.

Potrivit datelor furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, situațiile în care ajung copiii dispăruți sunt: 58% sunt victime ale unei forme de abuz sau exploatare; 19% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale (numai 16% din procedurile de răpire ale părinților au fost soluționate prin mediere, în ciuda beneficiilor sale cunoscute pentru bunăstarea părinților și a copiilor); 17% din cazurile de copii dispăruți în Europa au caracter transfrontalier; în 20% din cazuri, apelurile din presă și sistemele de alertă pentru copii au jucat un rol important în găsirea copiilor dispăruți; dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim, pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.