MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Surpriză: Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI
Austria a transmis din nou că își menține veto-ul
derarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, exact în forma în care a figurat și pe agenda JAI din decembrie 2022, când Austria a blocat intrarea României în spațiul european de liberă circulație. Tema a fost repusă pe agendă deși Viena a transmis în mod repetat că nu și-a schimbat poziția.
Anunțul privind includerea acestei teme pe ordinea de zi a Consiliului JAI a fost făcut de către europarlamentarul USR Vlad Gheorghe: „Acum la Bruxelles: aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Menționarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an. Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”.
Surse politice au declarat pentru site-ul HotNews.ro că tema a fost inclusă pe agenda JAI la cererea României, iar discuțiile sunt „avansate” și se fac „progrese”.
Decizia de a cere punerea pe ordinea de zi a consiliului JAI a aderării Românie și Bulgariei vine în contextul în care președinția spaniolă a UE, precum și Comisia Europeană au anunțat în mai multe rânduri că cele două țări trebuie primite în Schengen. De asemenea, în iulie acest an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care, indirect, face din Austria o problemă a Uniunii Europene, veto-ul său fiind considerat a lovi la temelia construcției comunitare. Dincolo de faptul că cetățenii români și bulgari sunt discriminați și costurile economice, eurodeputații atrag atenția că „dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen poate duce la apariția unui sentiment antieuropean în aceste țări, conducând astfel la o scădere a încrederii în proiectul UE și în instituțiile sale”.
Tema a fost repusă pe agendă deși Viena a transmis în mod repetat că nu și-a schimbat poziția. Ultimul semnal a fost transmis vineri de către ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, care a spus că Viena își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, scrie Die Presse. Oficialul austriac a insistat însă că blocada nu ar fi îndreptată împotriva României sau a Bulgariei, existând „o problemă fundamentală” cu Schengen.
Președintele Austriei: Decizia nu a fost corectă
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, al cărui rol este unul formal, spunea săptămâna trecută că decizia Guvernului federal de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost una greșită și speră că „într-o bună zi aceasta va fi revizuită”. „În momentul în care guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eu, în calitate de președinte, nu am fost de acord cu acea decizie. Eu nu am văzut niciun motiv pentru blocarea României și Bulgariei la Schengen, în condițiile în care sistemul oricum nu funcționează. Întrebarea este vastă, iar una dintre probleme ar fi cum ar putea fi controlat fluxul de persoane care fie caută un loc de muncă sau azil în una dintre țări. Cu toate acestea, în opinia mea, acest lucru nu are nicio treabă cu Schengen. Consider că decizia guvernului federal austriac a fost una greșită și sper că într-o bună zi aceasta decizie va fi revizuită”, a declarat președintele austriac, citat de tv8.md.
Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.
Amintim că Karl Nehammer, cancelarul Austriei și liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), de orientare conservatoare, a justificat în mod repetat blocarea intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen prin faptul că acestea nu ar împiedica fluxurile de migranți ilegali ce ajung la frontierele Uniunii Europene să intre în spațiul comunitar. Cel mai recent, Nehammer a declarat la sfârșitul lunii octombrie că extinderea Schengen în condițiile actuale este „de neconceput” și că spațiul de liberă circulație trebuie „reparat”.
Iohannis: „De la Viena auzi o placă stricată”
Două zile mai târziu, în 26 octombrie, președintele Klaus Iohannis a spus că argumentele cu care Austria ține în continuare România la ușa Schengen sunt „cel puțin străvezii”, iar de la Viena se aude „ca și cum ar fi o placă ce s-ar fi stricat”. Iohannis a făcut aceste declarații înaintea reuniunii Consiliului European, fiind întrebat ce strategie are România pentru aderarea la spațiul Schengen și dacă poate fi forțat un vot la JAI, în decembrie, în condițiile în care Viena nu cedează.
Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, promovat într-un top mondial al atracțiilor turistice de iarnă
Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac este promovat de jurnaliști britanici într-un top mondial al atracțiilor turistice de iarnă, ca ”piesa de rezistență” a unui pachet care include un tur al orașelor medievale ale României, vizitarea Castelului lui Dracula de la Bran, participarea la curse de sănii trase de câini husky în Munții Harghitei, vizitarea Capitalei. Pregătirile pentru sezonul 2023-2024 au început la Bâlea Lac.
”Recent, prestigioasa publicație britanică The Standard a inclus Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac într-un onorant top mondial al locurilor și experiențelor de iarnă unde se pot trăi cele mai memorabile aventuri (în afara stațiunilor de schi). Începând cu sejururile în zone muntoase extrem de izolate din centrul Islandei (munții Kerlingarfjöll), perfecte pentru amatorii de drumeții sălbatice, admirat aurora boreală și cerul înstelat, aventurile finlandeze cu sănii trase de reni în căutarea lui Moș Crăciun și cazare în căsuțe din copaci, la croaziere norvegiene unde se vor bucura de viața sălbatică nordică, o plimbare cu sania trasă de câinii și multe alte experiențe polare, la excursia pe continentul alb în Argentina, o adevărată oportunitate pentru observarea pinguinilor, albatroșilor, balenelor sau delfinilor, în mediul natural, vizitarea celui mai sudic oraș al planetei – Ushuaia și până la o călătorie epică cu trenul prin munții stâncoși ai Canadei, sunt experiențe de iarnă ce constituie alegeri deosebite pentru o vacanță memorabilă”, arată, într-un comunicat de presă, reprezentanții Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac.
Ei adaugă că jurnaliștii britanici au considerat că Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac și experiența trăită aici de turiști reprezintă ”piesa de rezistență a unui pachet ce cuprinde un tur ale celor mai pitorești orașe medievale ale României, vizitarea Castelului lui Dracula de la Bran, participarea la curse de sănii trase de câini husky în Munții Harghitei, vizitarea capitalei României”. ”Ultima noapte a sejurului în ținutul lui Dracula va fi petrecută în camerele Hotelului de gheață la Bâlea Lac, unde se va putea ajunge doar după un drum cu telecabina. Nu vor lipsi plimbările cu snowmobilul, distracția pe pista de tubing sau la săniuș, o cină cu patru feluri de mâncare, servită pe o masă de gheață”, mai arată aceștia.
Reprezentanții Hotelului de Gheață afirmă că au început pregătirile pentru startul sezonului 2023-2024 al proiectului Hotel of Ice Bâlea Lac.
”Avem încrederea că, atunci când condițiile meteorologice vor fi potrivite pentru acest demers și straturile de zăpadă și gheață de la Bâlea Lac vor fi suficient de groase, vom putea începe ridicarea celui de-al șaptesprezecelea Hotel de Gheață, construcție inedită ce a devenit, în ultimele decenii, un adevărat simbol al sezoanelor de iarnă în cea mai cunoscută căldare glaciară a Munților Făgăraș. Chiar dacă mai sunt încă de rezolvat destul de multe chestiuni organizatorice și nu lipsesc nici unele incertitudini independente de planurile și dorințele noastre, am reușit crearea unei strategii pe care ne-o dorim pusă în practică, astfel încât să putem aduce un număr cât mai mare de turiști străini în România, o nouă bucurie celor care ajung în iarna aceasta la Bâlea Lac”, transmit ei.
În sezoanele de iarnă, Hotelul de Gheață, Biserica de Gheață și igluurile s-au construit în căldarea glaciară a lacului Bâlea (în imediata apropiere a stației de telecabină Bâlea Lac), din ”cărămizi” de gheață decupate de pe suprafața lacului și zăpadă, întărită ulterior datorită amestecului cu apa și temperaturilor scăzute.
Atât Hotelul de Gheață, cât și Biserica de Gheață sunt obiective unice în regiunea centrală și de sud-est a Europei.
A fost semnat Acordul de mediu pentru Autostrada Pașcani-Suceava
Ministerul Mediului a anunțat, marți, semnarea Acordului de mediu pentru Autostrada Pașcani-Suceava. ”Acordul de mediu pentru proiectul Autostrada Pașcani-Suceava, propus a fi amplasat în județele Botoșani, Suceava și Iași, a fost semnat astăzi, în prezența ministrului Mircea Fechet, de către președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru”, a anunțat Ministerul Mediului.
Ministrul Mircea Fechet, afirmă că A7 este ”o investiție majoră pentru prezent, dar mai ales pentru viitor”. El precizează că autostrada se află în vecinătatea a numeroase arii naturale protejate de interes național și comunitar și devine o legătură între ele, ”o oportunitate pentru oameni, români și străini, de a descoperi frumusețile zonei și va aduce un echilibru de dezvoltare între regiunile țării noastre”. ”Sunt convins că A7 va duce la dezvoltarea acestei zone a țării noastre, va susține dezvoltarea economiei și a turismului. Moldova este o zonă dăruită cu o natură superbă, cu multe situri și locuri istorice, ce merită să fie cunoscute de cât mai multă lume. Cred că autostrada va contribui și la creșterea nivelului de trai al cetățenilor din acest areal” a mai declarat ministrul Mircea Fechet.
Autostrada Moldovei A7 va avea aproape 450 km de la Ploiești (Dumbrava/A3) și până la Siret, la granița cu Ucraina.
Va fi mai frig decât normalul termic în următoarele patru săptămâni
Meteorologii prognozează temperaturi mai coborâte decât cele obișnuite, pentru sfârșitul lunii noiembrie și pentru primele zece zile din decembrie.
În săptămâna 20.11.2023 – 27.11.2023, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sud-vestice, nordice, precum și în extremitatea de est a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 27.11.2023 – 04.12.2023, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în zonele montane.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în extremitatea de sud și de sud-est a țării, precum și în regiunile centrale, dar mai ales zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
În săptămâna 04.12.2023 – 11.12.2023, temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
În săptămâna 11.12.2023 – 18.12.2023, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință ușor deficitară în toate regiunile.
Țiriac nu mai este cel mai bogat român
Potrivit topului Forbes, fostul mare jucător de tenis român a fost detronat. Deși are o avere de 2 miliarde de dolari, Ion Țiriac se află pe locul doi în clasament. Daniel Dines i-a luat locul, în acest moment, acesta fiind cel mai bogat român, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. Averea acestuia ”a explodat” în 2023. Dines se află pe locul 1456 în topul bogaților lumii, în timp ce Ion Țiriac ocupă locul 1486.
„Ca să construiești un business ai nevoie de a înțelege foarte bine care este dinamica pieței, cum să faci cu marketing, cum să îți înțelegi clientul, cum se adresezi nevoia unui client. Noi am pornit prin a face o aplicație, fără să înțelegem absolut nimic, și normal că am eșuat. Am avut noroc că o parte din aplicație, tehnologia pe care am dezvoltat-o era, de fapt, folositoare unui cu totul și cu totul alt segment de business de care noi nu aveam habar și am sfârșit prin a construi o componentă software pe care alte firme o foloseau. Am vândut câțiva ani software la IBM Microsoft și la alte firme mari care, în particular, foloseau componenta noastră ca să interacționeze cu alte aplicații prin interfața lor grafică.”, a declarat Daniel Dines pentru Antena 3.
Daniel Dines și Ion Țiriac sunt urmați, în top, de Dragoș Paval, Ion Stoica, Matei Zaharia și Adrian Paval.
Argeș: Un autoturism a căzut de pe un pod
Un autoturism a căzut de pe un pod, marți dimineață, în localitatea Rucăr, o persoană fiind rănită, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș. Accidentul s-a produs pe DN 73, pe podul care traversează râul Dâmbovița. Autoturismul a trecut prin parapet și a căzut pe malul apei, de la o înălțime de câțiva metri.
La fața locului au intervenit pompierii de la Punctul de lucru Rucăr și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Argeș. "Este vorba despre un autoturism care a căzut de pe un pod. Echipajul medical a preluat o victimă", au transmis reprezentanții ISU Argeș.
Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul rutier.
Iași: Băiat de 12 ani călcat de tren în orașul Podu Iloaei
Un băiat în vârstă de 12 ani a murit, marți dimineața, în urma unui accident feroviar care a avut loc în orașul Podu Iloaei, informează Inspectoratul Situații de Urgență (ISU) Iași.
"Dispeceratul Integrat ISU - SMURD - SAJ Iași a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui accident feroviar în orașul Podu Iloaiei. La fața locului a fost direcționat de urgență echipajul de terapie intensivă mobilă cu medic. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, medicul de pe echipajul medical a constatat decesul unui minor în vârstă de 12 ani. Victima prezenta leziuni incompatibile cu viața", a informat Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.
Polițiștii au demarat o anchetă pentru a stabili modul în care s-a produs accidentul care a dus la decesul băiatului.