Național

Despre abuzul în serviciu: “Dacă cineva fură un televizor, nu pățește nimic, că n-a furat 10”

Ziarul de Vrancea
1 apr 2023 684 vizualizări

“De ce nu faceți, fraților, prag pentru furt?”, a întrebat retoric primarul din Câmpulung Muscel

Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung Muscel, susține că pragul pentru abuz în serviciu - stabilit de Senat la 250.000 de lei - înseamnă, de fapt, prag pentru furt. Edilul crede că și suma de 1.000 de lei, acceptată pentru cadouri în administrația publică, este prea mare. Prezentă în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, Elena Lasconi a oferit exemplul unui director de spital, care a cerut decontarea unui sejur, plus țigări și bere. “Ce este mizeria asta (pragul pentru abuz în serviciu - n.r.)? De ce nu faceți, fraților, prag pentru furt? Intră unul în magazin și fură un televizor. Nu pățește nimic, că n-a furat 10. Ce vorbim noi aici? Eu am trimis sesizare către DNA și Parchet pentru un director de spital care a dorit să deconteze sejur, așa scria pe factură. Și un pachet de țigări și niște bere. Mi se pare, așa, o ghiolbănie, o mitocănie, o lipsă de respect față de cetățean. Să te uiți în ochii cetățeanului, să te bați cu pumnul în piept că faci și dregi, și tu să decontezi din banii lui. 100% nu sunt de acord. Să nu fie niciun prag. Zero”, a spus Elena Lasconi.

Întrebată dacă primarii n-ar putea face pușcărie pe nedrept, în cazul în care legea nu prevede un prag, Elena Lasconi a răspuns: “Aoleu! Pentru ce? E adevărat că poți să faci multe greșeli dacă muncești foarte mult, dar atunci când e vorba de cifre, trebuie să deschizi foarte bine ochii, să vezi ce semnezi, pentru că ești ordonator principal de credite”.

Primarul USR anunță că a aderat la strategia națională anti-corupție.

“Am numit o comisie care să urmărească cadourile primite în primărie. Cadoul să nu depășească, se sugerează, 200 de euro. Eu înnebunesc și la asta. Dar de ce nu faceți, fraților, 200.000 de euro? Faceți cadou de 200.000 de euro, să vină omul să-i lase două mașini primarului în fața primăriei. Ce este asta?”, a adăugat Elena Lasconi.  Întrebată dacă ar accepta flori în valoare de 200 de euro, Elena Lasconi a răspuns: “Flori în valoare de 200 de euro? Nici nu pot să mă gândesc cam cum arată. Dar ce au? Sunt stropite cu diamante?”.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii privind Codul penal, precum și a altor acte normative, inițiat de Guvern la sfârșitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei. Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanța 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justiției a precizat că „nu există nicio referință concretă” în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu și a anunțat că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei.

Stolojan propune un sistem de pensii ocupaționale, similar cu cele private, în locul pensiilor speciale

Fostul președinte al PNL Theodor Stolojan s-a referit la pensiile speciale și la angajamentele pe care România le-a făcut în cadrul PNRR în privința acestora, el propunând, în acest context, un nou sistem de pensii, ocupaționale, prin care atât angajatul, cât și angajatorul să contribuie cu un procent din venituri pentru viitorul pensionar. Theodor Stolojan a arătat, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24, că problema legată de pensiile speciale reprezintă un angajament în cadrul PNRR. “Problema nu-i că am băgat în PNRR. Probabil că noi trebuie să facem o asemenea reformă în România. Sigur că oamenii sunt revoltați de mărimea pensiei la care s-a ajuns cu aceste pensii speciale. Pentru că pensii speciale, cum vreți să le spuneți, de serviciu special, există și în alte țări”, a declarat Stolojan.

Fostul lider liberal a precizat că Parlamentul ar trebui să decidă tipul de pensii.

“Deci eu spun următorul lucru: acolo unde considerăm că avem nevoie și de alte pensii decât cele pe pilonul unu, pilonul doi, care sunt pentru toată lumea de la 1 ianuarie 2024 punem în aplicare o legislație care o avem. Pensii ocupaționale, astea-s pensii de serviciu, dacă vreți pensii ocupaționale. Care e diferența pe pensiile ocupaționale? Presupun că și angajatorul și angajatul să contribuie cu un procent din venituri și să constituie un fond de pensii care funcționează așa cum e pilonul doi la pensiile private, deci nu mai e un transfer de la cei care azi muncesc la cei care sunt la pensie. Eu sunt beneficiar de pensie de la Banca Mondială, unde am lucrat 6 ani de zile, și funcționăm pe constituire a unui fond de pensii și unde este limitată ca procent, iar de la Parlamentul European poți să ai câteva date, vrei, pensia nu poate depăși un procent”, a declarat Stolojan.

Theodor Stolojan s-a referit și la pensiile magistraților.

 “Aș vrea să mai fac o singură precizare vis-a-vis de pensiile speciale în cazul magistraților. Știți că Curtea Constituțională, la un moment dat, a venit și a spus că dacă te atingi de pensiile speciale înseamnă că ataci independența magistraților. În Constituția României nu există nicio referire, niciun cuvânt, cu privire la pensii speciale și ideea că dacă ai o pensie de 20.000 lei, cum e pensia medie la magistrați, îi aplici un impozit progresiv. Înseamnă că ataci în independența justiției. Deci, Curtea Constituțională a fost în deplin conflict de interese când a dat acea decizie, pentru că majoritate a membrilor Curții Constituționale sunt beneficiar de acest gen de pensii speciale”, a adăugat Theodor Stolojan.

Schimb de pacienți între spitale din cauza deficitului de personal

Spitalele județene din Buzău și Ploiești fac schimb de pacienți din cauza deficitului de personal pe anumite specialități, a declarat, sâmbătă, Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Acesta a afirmat, în cadrul unui seminar, că s-a ajuns la această situație pentru că în Secția de Cardiologie a unității medicale buzoiene există un singur medic. “Asistenții și personalul mediu, din punct de vedere al gradului de ocupare este de 97% - 98% la sută. Dacă am analiza medicii, vedem că am un grad de ocupare de 92%. Ar părea că stăm foarte bine. Din nefericire, pe unele specialități foarte importante avem deficit. Ne gândim la Oncologie, unde pe cinci posturi am un singur medic de trei ani, mă gândesc la Cardiologie, mă gândesc la Medicină Internă, unde pe opt posturi am patru medici și aș putea să mai spun la ATI, unde sunt la limita de a nu se mai acoperi gărzile. Nu mi-am putut imagina că Ploiești, care este dublu cât noi ca populație și număr de paturi..., am început să vorbesc cu managerul, el mă ajută la Cardiologie, eu îl ajut pe Neurologie. Își trimite pacienții din Prahova, când nu au gardă pe Neurologie, la noi la spital. Deci cu un ochi râd, cu un ochi plâng”, a declarat Claudiu Damian.

Potrivit acestuia, deficitul de personal rezultă din faptul că după terminarea rezidențiatului, medicii aleg să profeseze în spitale mari din țară, iar o parte dintre specialiștii titulari ai spitalului au renunțat la unitatea medicală pentru a lucra în clinici private. Pentru a rezolva criza de medici, Damian a propus deja Ministerului Sănătății o soluție.

“Este clar, ultima statistică făcută la nivelul României arată că polii de atracție pentru medici, 65% din cadrele medicale sunt în opt județe, respectiv centre universitare. Gândiți-vă că pentru celelalte județe rămân 35%. Procentul este foarte mic și de aceea suntem în situația asta. Eu am tot spus că ar trebui să se revină puțin la Legea 95. După cum știți, după terminarea rezidențiatului, cinci ani trebuia să rămâi la spitalul unde te-ai înscris. Poate nu, aș merge pe o perioadă de 2-3 ani. Am propus către minister și se pare că încearcă să facă unele modificări legislative”, a transmis directorul spitalului din Buzău.

Doisprezece zimbri aduși din străinătate, eliberați în Munții Făgăraș

Douăsprezece exemplare de zimbri, care provin din rezervații și centre de reproducere din Suedia, Germania și Slovacia, vor ajunge în această primăvară în Munții Făgăraș. Zimbrii fac parte din proiectul de reintroducere dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia, prin programul Life al Comisiei Europene, și au fost aduși în noul țarc de carantină și aclimatizare, începând cu luna noiembrie a anului trecut, în mai multe etape.

Reintroducerea zimbrilor în Munții Făgăraș, la Dobroneagu va avea loc în apropierea comunei Nucșoara, jud. Argeș, de unde 12 zimbri vor fi eliberați, în această primăvară.

Din 2019 până în prezent, prin acest program au fost reintroduși 36 de zimbri, însă în această primăvară acestora li se vor adăuga încă 22 de exemplare.

Obiectivul final al proiectului este eliberarea a 75 de exemplare până la jumătatea anului 2024.

Țarcul de la Nucșoara are o suprafață de 76 de ha, și la fel ca celelalte, este amenajat în mijlocul sălbăticiei, iar condițiile de aici sunt similare cu cele din libertate. Acesta dispune de facilități de hrănire, depozitare a hranei și adăpare și este format din două părți: zonă de carantină, de aproximativ 3-4 ha și zona de aclimatizare de 72 ha.

Țarcul de aclimatizare este delimitat de un gard electric, special creat astfel încât fauna autohtonă să poată circula în interior, iar zimbrii să se obișnuiască cu prezența altor specii.

Considerat drept cel mai mare mamifer de uscat din Europa, zimbrul (Bison bonasus) este un animal erbivor, cu dieta foarte variată, ocupându-și până la 80% din zi pentru a se hrăni. Astfel, zimbrii au un rol important în conservarea biodiversității, susținând un echilibru între ecosistemele forestiere și de pajiști, poienile și pădurile fiind menținute prin pășunatul acestora.

Lebădă rănită cu pietre de un grup de tineri, la Târgu Jiu

Un grup de tineri a rănit o lebădă-mascul în Târgu Jiu, pe lacul din cartierul Bicaz. Pasarea este lovită la cap și are probleme neurologice. Familia de lebede trăiește în zonă de 12 ani, iar masculul a fost botezat Tică. Reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Gorj încearcă să găsească făptașii. “Astăzi un grup de tineri fără pic de educație a aruncat cu pietre în pasărea simbol a orașului Târgu Jiu...Masculul de lebădă “Tică”. Acesta se afla pe apă în imediată apropiere a zonei unde femela lui cuibărește. Avem aceste informații de la un martor care a văzut de la distanță. Sper și cer ajutorul tuturor celor care dețin informații sau camere video și care pot ajuta la identificarea acestor derbedei. Incidentul a avut loc în cartierului Bicaz pe lacul de acumulare din zona Insuliță”, a scris pe Facebook, Claudiu Fiu, vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Gorj.

Acesta a povestit că perechea de lebede are 12 ani de conviețuire și a trecut prin perioade dificile. “Și-au pierdut toți puii în anul când lacul a fost golit. Femela a mai suferit un accident în linia de troleu, iar anul trecut i-au fost furați trei din cei șase boboci după primele zile de la eclozare.Acum masculul este rănit foarte grav la cap și are probleme neurologice. A fost transportat la un cabinet veterinar de către angajații AJVPS-Gorj”, a mai transmis sursa citată.

Furtuna Mathis ajunge luni în România

Furtuna Mathis, așa cum au numit-o meteorologii francezi, va ajunge și în România de luni. Astfel, vremea se va răcii accentuat și vom avea diferențe de temperatură de peste 10 grade în doar 24 de ore.

În weekend a fost cod roșu în Germania, unde vântul a depășit 120 de kilometri pe oră, dar au existăat și avertizări de cod portocaliu în Franța și Italia. În Franța, rafalele au depășit 140 de kilometri pe oră în mai multe orașe.

Femeie cu multiple plăgi tăiate, găsită în toaleta Aeroportului Otopeni

O femeie de 40 de ani a fost găsit, sâmbătă, cu multiple plăgi tăiate, în toaleta terminalului Plecări din Aeroportul Otopeni. “La data de 1 aprilie a.c., în jurul orei 11:35, Serviciul de Poliție Transporturi Aeriene Henri Coandă a fost sesizat prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, cu privire la faptul că, în toaleta din incinta terminalului Plecări a Aeroportului Otopeni, a fost găsită o femeie, în vârstă de aproximativ 40 de ani, prezentând multiple plăgi la nivelul gâtului și antebrațelor, aceasta fiind transportată de urgență la Spitalul Floreasca”, a transmis, sâmbătă, IPJ Ilfov.

Sursa citată a precizat că polițiștii fac verificări pentru a stabili situația de fapt și pentru luarea măsurilor legale ce se impun.

Proiect USR pentru dotarea obligatorie cu GPS a mașinilor instituțiilor publice

USR a depus un proiect de lege prin care obligă instituțiile publice cu mașini să le monteze acestora sisteme GPS de localizare și monitorizare, astfel încât să nu mai poată fi folosite în scop personal de către angajați. Potrivit proiectului USR, instituțiile care nu vor monta GPS pe mașinile proprii nu vor mai putea să deconteze din buget cheltuielile cu combustibilul și vor risca o amendă de până la 50.000 de lei, precizează un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de partid.

“Prin această inițiativă, dorim să rezolvăm problema folosirii autoturismelor instituțiilor publice în scopuri personale. Dacă ne uităm la administrațiile locale care au implementat deja măsura, vedem că au redus consumul de combustibil cu cel puțin 40%. Asta înseamnă că în aproape jumătate din timp, mașinile instituțiilor publice sunt folosite ilegal. Deși asta nu se întâmplă încă, protejarea mediului înconjurător și cheltuirea banilor publici într-un mod chibzuit și transparent trebuie să fie priorități pentru toate administrațiile publice și instituțiile statului român”, a declarat deputatul USR Brian Cristian, inițiator al proiectului, citat în comunicat.

Proiectul se bazează atât pe necesitatea reducerii cheltuielilor publice și pe protejarea mediului, prin diminuarea consumului de carburant și a poluării, cât și pe exemplele de bune practici de până acum, adaugă sursa amintită.

“Primăria Câmpulung Muscel, condusă de primarul USR Elena Lasconi, reprezintă unul din exemple. În 2021, primarul USR a montat GPS pe mașinile Primăriei și rezultatele s-au văzut în scurt timp: consumul de carburant a scăzut în 2021 față de 2019 de la 8.400 litri la 2.400 litri. Similar, cheltuielile au scăzut de la 49.000 lei la 15.000 lei. Adică, o reducere de aproape 70%. În alte instituții care au implementat măsuri similare, reducerea a fost de aproximativ 40%”, se mai arată în comunicat.

Incendiu mortal la o casă din Câmpulung Moldovenesc

Un incendiu a izbucnit la o casă din municipiul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, pompierii intervenind mai bine de trei ore pentru stingerea flăcărilor. În locuință a fost găsit trupul neînsuflețit al unui bărbat de aproximativ 40-50 de ani.

Incendiul a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o casă de locuit, în municipiul Câmpulung Moldovenesc. “După localizarea incendiului, pompierii militari au pătruns în interiorul locuinței. Din nefericire, într-una dintre încăperi au identificat trupul neînsuflețit al unui bărbat (cu vârsta aproximativă de 40-50 de ani). Victima a fost preluată de organele abilitate”, arată reprezentanții ISU.

În incendiu au ars acoperișul casei, parțial, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri patrați, parterul casei, parțial, pe aproximativ 40 de metri pătrați, obiecte de mobilier, elemente de tâmplărie și alte bunuri. Totodată, s-au degradat învelitoarea din țiglă a acoperișului pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați, tencuieli și zugrăveli interioare și altele.

Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor o reprezintă jarul sau scânteile căzute din sobă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.