Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Primarii de oraşe se opun descentralizării

Ziarul de Vrancea
5 nov 2013 646 vizualizări
Edilii susţin într-un document comun că proiectul iniţiat de Liviu Dragnea transferă puteri sporite preşedinţilor de consilii judeţene, în detrimentul primarilor

Reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România anunţă că sunt împotriva adoptării actualului proiect de lege privind descentralizarea administraţiei publice, în condiţiile în care acesta a fost făcut fără să se ţină cont de propunerile reprezentanţilor administraţiilor locale. "Nu susţinem adoptarea proiectului legislativ, pentru a avea garanţia unui dialog democratic, în cadrul căruia sunt ascultate toate vocile. Pentru a conta pe sprijinul şi ajutorul nostru în adoptarea şi promovarea măsurilor propuse în vederea realizării planului de guvernare, solicităm să ni se dea posibilitatea de a ne spune punctul de vedere într-o modalitate în care acesta poate fi complet şi pertinent, pentru a avea garanţia preluării propunerilor noastre", a declarat preşedintele AOR, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei.
Potrivit acestuia, Asociaţia Oraşelor din România îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică. AOR apreciază că, "în nenumărate alte rânduri, termenele acordate pentru consultarea în vederea adoptării acestui proiect legislativ sunt insuficiente pentru a comunica un răspuns care să reflecte punctul de vedere unitar, pertinent al Asociaţiei Oraşelor din România, raportat la complexitatea şi amploarea modificărilor propuse".

Concetrarea tuturor atribuţiilor la CJ

Potrivit primarului Matei, nu se justifica urgenţa adoptării unor măsuri de o asemenea anvergură, fără asigurarea unei consultări pe fiecare segment de legislaţie în parte, fără evidenţierea în mod neechivoc a modificărilor propuse şi reala luare la cunoştinţă de către părţile vizate. "Adoptarea proiectului într-un timp atât de scurt, cu asumarea răspunderii Guvernului, reflectă impunerea unei singure voinţe, situaţie contrară principiilor unui stat democratic, de drept. Prin urmare, primarii de oraşe nu susţin adoptarea acestui proiect legislativ", au anunţat reprezentanţii AOR. Aceştia susţin că se observă predispoziţia concentrării tuturor atribuţiilor şi competenţelor preluate de la administraţia publică centrală, către consiliile judeţene, fapt cu care primarii de oraşe nu sunt de acord. "Primarii de oraşe nu au înţeles care sunt avantajele descentralizării. Regimul comunist a desfiinţat raioanele astfel încât puterea să fie cât mai aproape de cetăţean. Este o mare greşeală ca toate fondurile să treacă prin filtrul consiliilor judeţene, normal ar fi ca acestea sa treacă de la Guvern direct la primari, necondiţionat de culoarea politică a conducerii administraţiei locale. Sau, în cel mai indicat caz, fondurile ar trebui sa aibă o destinaţie specială, astfel încât acestea să nu poată primi altă destinaţie", se arată în comunicatul AOR.
Primarii oraşelor susţin că aceste propuneri de descentralizare încalcă principiul autonomiei locale prevăzut de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, fiind neconstituţional şi nelegal ca o unitate administrativ-teritorială să poată dispune prin acte, fapte sau operaţiuni administrative faţă de o altă unitate administrativ-teritorială.

Moldovenii să spună "mersi" cu o autostradă second-hand

Studiul de fezabilitate pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş va fi revizuit tehnic şi valoric întrucât prevede o lucrare de o complexitate deosebită şi cu un cost de execuţie substanţial.

Strategia Ministerului Transporturilor privind această investiţie reiese dintr-un răspuns dat de ministrul Romana Mănescu deputatului de Suceava Ovidiu Iane. "Tronsonul Târgu Mureş - Iaşi vizează lucrări de o complexitate sporită cuprinzând aproximativ 300 de poduri şi viaducte şi 43 de tuneluri de diferite mărimi. Acest lucru a atras după sine (la nivelul studiului de fezabilitate) un cost de execuţie substanţial fapt pentru care, la momentul actual, se are în vedere revizuirea acestuia atât din punct de vedere tehnic cât şi valoric", se arată în răspunsul semnat de ministrul Ramona Mănescu. Ea a precizat că pentru optimizarea costurilor de realizare a acestui tronson se are în vedere împărţirea lui pe subsectoare şi totodată, având în vedere revizuirea studiului de fezabilitate, se analizează posibila includere a subsectoarelor cu complexitate deosebită în cadrul proiectelor cu finanţare europeană.
Mănsescu afirma, la sfârşitul lunii septembrie, că proiectul autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, alocat fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, va fi transmis Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură după divizarea CNADNR.
Şapte parlamentari PNL din Iaşi, între care şi fostul ministru al Transporturilor, au semnat recent un memoriu iniţiat de deputatul PDL Petru Movilă, prin care acesta solicită premierului Victor Ponta includerea proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş pe lista de priorităţi a Guvernului, pentru perioada 2014-2020.
Autostrada Iaşi - Târgu Mureş ar urma să aibă aproape 300 de kilometri şi va străbate patru judeţe, respectiv Iaşi, Neamţ, Harghita şi Mureş.

Un poliţitst cere să fie eutanasiat de Ziua Naţională

"ceremonia" ar urma să aibă loc în centrul Clujului

Sever Legian, agent la Poliţia Transporturi Cluj, a scris un memoriu pe care l-a trimis, duminică, premierului Victor Ponta şi preşedintelui Traian Băsescu, în care reclamă abuzuri ale Poliţiei Judeţene Cluj, în urma unui conflict pe care încerca să-l aplaneze în iulie 2009, când a fost tăiat la o mână de un cetăţean sirian Khairat Chikhess, în timpul unei acţiuni de executare silită a firmei acestuia. În memoriul adresat premierului şi preşedintelui, Legian cere atât anchetarea persoanelor vinovate pentru cele întâmplate în iulie 2009, cât şi aprobarea "eutanasierii" sale de Ziua Naţională, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. "Persoanele care vor vedea acel eveniment îşi vor da seama că trăiesc într-o ţară în care nu mai ai voie nici măcar să-ţi faci datoria la seviciu, deoarece ulterior poţi fi pedepsit de şefi, iar aceştia nu vor fi găsiţi vinovaţi niciodată, deoarece în ţara noastră nu mai funcţionează nicio instituţie a statului. Timp de patru-cinci ani nimeni nu mi-a făcut dreptate, nu s-a luat nicio măsură împotriva celor vinovaţi, deşi către Ministerul Afacerilor Interne am făcut mai multe memorii, dar răspunsul a fost întotdeauna acelaşi: nu este nimeni vinovat", spune Legian în memoriul său.

Trimis de şefi la tratament psihologic

În iulie 2009, Sever Legian era angajat la Secţia de Poliţie nr.1 Cluj-Napoca şi, în timp ce executa serviciul de siguranţă publică şi patrulare pe raza secţiei, a fost trimis de către dispecerul de serviciu să aplaneze un scandal izbucnit în cadrul unui proces de executare silită a bunurilor unei firme. "Un cetăţean sirian care nu îşi plătise ratele de leasing era executat silit şi nu a vrut să se legitimeze. A vorbit la telefon cu şeful Secţiei de Poliţie nr. 1, comisar şef Liviu Crişan, care i-a spus să nu se legitimeze. Eu am primit ordin prin telefon de la şeful Secţiei nr. 1 să plec de la faţa locului şi am rămas în faţa porţii firmei. La un moment dat, cetăţeanul sirian a ieşit cu un cuţit şi s-a năpustit spre unul dintre cei care făceau executarea silită, iar eu am intervenit pentru a-l dezarma, dar am fost tăiat la încheietura mâinii", spunea atunci Legian. Poliţistul mai susţinea că la locul incidentului ar fi ajuns şi comisarul şef Liviu Crişan, care ar fi şters cuţitul de sânge şi l-ar fi aruncat în altă parte. "Învăţat de cineva din cadrul Poliţiei, cetăţeanul sirian a depus împotriva mea o plângere penală pentru abuz în serviciu", mai spunea poliţistul. Legian mai afirma că a solicitat mutarea într-un alt post, toate demersurile sale fiind respinse de către conducerea Poliţiei Cluj-Napoca. El menţiona, totodată, că a fost obligat de conducerea IPJ Cluj să intre într-un program de asistenţă psihologică pentru şase luni, care s-a prelungit la un an şi şase luni, dar şi să se interneze la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Militar Cluj. Ulterior, Legian afirma că a câştigat procesul de ultraj cu cetăţeanul sirian şi a câştigat daune materiale şi morale 15.000 de lei şi 6.000 de lei cheltuieli de judecată, bani pe care nu i-a obţinut din cauză că sirianul nu are bani şi niciun bun pe numele său.
El preciza că, în aceste condiţii, a dat în judecată Poliţia Cluj pentru abuzurile la care a fost suspus de conducerea instituţiei, cerând despăgubiri, însă a pierdut procesul la Judecătoria Cluj-Napoca.
În noiembrie 2012, Legian a protestat în faţa Centrului Medical al Poliţiei Judeţene Cluj, faţă de "abuzurile" unui medic de familie care ar fi refuzat să îi elibereze fişa medicală în original pentru a putea fi tratat de alt medic.

Pregătiţi-vă umbrela!

Începand de astăzi, în majoritatea regiunilor ţării va ploua, potrivit unei informări emise ieri de ANM pentru intervalul miercuri, ora 10.00 - joi, ora 10.00. Cantităţile de apă vor depăşi local 15-20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30-35 de litri pe metru pătrat. La munte, în special în Carpaţii Meridionali şi Orientali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va sufla tare pe creste, cu rafale de peste 80 km/h.
Meteorologii anticipează că intensificări ale vântului vor şi în celelalte zone, cu viteze ce vor depăşi 55-60 km/h.

Plăcintă s-a predat la poliţie

Fiul fostului senator Sorina Plăcintă, Andrei, condamnat definitiv la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare, s-a predat, ieri dimineaţă, la Poliţia Timiş. El va fi transferat în următoarele zile la penitenciarul din Timişoara. Ieri dimineaţă, înainte de a se preda Poliţiei, fiul fostei senatoare a postat pe Facebook, de lângă Timişoara, un filmuleţ cu mesajul "Pa, pa, băieţi!", după ce luni seară, după decizia instanţei, el scria, tot pe reţeaua de socializare: "Am primit 4 ani şi jumătate cu executare începând acum. Ne mai vedem".
Fiul fostului senator Sorina Plăcintă, Andrei, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat definitiv la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor şi ultraj, după ce instanţa supremă i-a respins ca nefondat recursul împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Se micşorează vacanţa parlamentarilor?

Senatorul PPDD Steliana Miron a anunţat, ieri, că va depune la Comisia de regulament a Senatului un amendament prin care vacanţa parlamentară a senatorilor să fie redusă doar la luna august, prevederea având în vedere ralierea Senatului la normele PE. "În ce priveşte vacanţa de iarnă, amendamentul prevede să nu mai fie liberă toată luna ianuarie, iar sesiunea parlamentară să înceapă de pe 15 ianuarie", a precizat Steliana Miron. Ea a spus că motivul pentru care va înainta acest amendament ţine de necesitatea ca senatorii să aibă mai mult timp pentru a aprofunda iniţiativele legislative.
La rândul său, senatorul PSD Toni Greblă, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat, a precizat că această iniţiativă a Stelianei Miron este una pe de o parte binevenită şi pe de altă parte unanim acceptată. El a subliniat însă că această iniţiativă este prematură, deoarece ar trebui mai întâi modificată Constituţia, întrucât sesiunile parlamentare şi data lor de începere şi de terminare sunt prevăzute în legea fundamentală.

Un procuror a pierdut la poker banii de flagrant

DIICOT a transmis Parchetului general o plângere penală pe numele unui fost procuror al structurii din Buzău a Ministerului Public, George Mărgărit, despre care presa a relatat, ieri, că ar fi jucat la poker banii destinaţi unui flagrant.  DIICOT a precizat că, având în vedere că plângerea penală se află pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu poate oferi alte informaţii despre acest caz. Oficiali din Parchetul general au precizat că dosarul care îl vizează pe Mărgărit se află "în faza actelor premergătoare".
Presa a prezentat, ieri, informaţii cu privire la o anchetă internă a DIICOT demarată după ce Gabriel Mărgărit, pe când lucra ca procuror la DIICOT Buzău, nu ar fi returnat la timp instituţiei 10.000 de euro folosiţi la un flagrant pentru prinderea unor traficanţi de haşiş. Imediat după finalizarea flagrantului, el ar fi trebuit să restituie banii unităţii de parchet în termen de 14 zile, însă nu a făcut-o, astfel că superiorii săi au dispus o serie de verificări interne.  În urma verificărilor, conducerea DIICOT ar fi constatat că lipsesc nu doar cei 10.000 de euro de la flagrant, ci o sumă de zece ori mai mare, provenind din banii ridicaţi în cursul altor anchete.
În prezent, George Mărgărit nu mai lucrează la DIICOT, fiind procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.

Record de temperatură la Miercurea Ciuc

Temperatura maximă absolută a lunii noiembrie în judeţul Harghita a fost depăşită, ieri, meteorologii consemnând la Miercurea Ciuc o valoare termică de 21,9 grade Celsius. Maxima absolută a lunii noiembrie, de 21,8 grade Celsius, înregistrată în anul 2004, a fost depăşită, ieri, în jurul orei 14.30, când la Staţia Meteo Miercurea Ciuc, mercurul a urcat în termometre până la valoarea de 21,9 grade.
Temperaturi neobişnuit de ridicate pentru această perioadă a anului în judeţul Harghita s-au înregistrat şi în celelalte localităţi, unde maximele zilei au urcat până la 20,5 grade Celsius la Joseni, 21,4 grade la Topliţa şi 23 de grade la Odorheiu Secuiesc. La Staţia Meteo de pe Vârful Bucin, termometrele au indicat o valoare termică maximă de 14,2 grade Celsius, în jurul aceleiaşi ore.
Minima absolută a lunii noiembrie în judeţul Harghita, de minus 27,5 grade Celsius, a fost consemnată în anul 1993 la Miercurea Ciuc.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.