Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Reding îl urechează pe Ponta

Ziarul de Vrancea
4 nov 2013 563 vizualizări
Comisarul european a nominalizat Romania ca ţară cu probleme în funcţionarea statului de drept.In primă fază, premierul a dat vina pe traducere.Imediat, Reading a revenit cu o nouă declaraţie

Comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat, ieri, că CE are nevoie de noi mecanisme de apărare a statului de drept, după ce în ultimii ani au apărut diverse probleme în acest sens, precum criza constituţională din România, din 2012, sau chestiunea romilor din Franţa, în 2010. "Uniunea este o construcţie unică şi nu este ţinută împreună de o forţă, de o armată comună sau de o forţă de poliţie comună, ci doar de forţa statului de drept - «o Comunitate bazată pe statul de drept» - unde toate statele membre trebuie să fie îngrijorate dacă există deficienţe în ceea ce priveşte independenţa, eficienţa sau calitatea sistemului de justiţie în alt stat membru", a precizat comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, în cadrul unui discurs despre UE şi statul de drept. Oficialul european a mai precizat că, pe lângă criza economică şi financiară, UE s-a confruntat, în mai multe situaţii, cu o criză "a statului de drept", una dintre ele fiind cea din România, din vara anului 2012. În opinia sa, nu a fost vorba de "incidente mărunte şi izolate sau nereguli, aşa cum se întâmplă, din când în când, în statele noastre membre sau în întreaga lume, ci chestiuni care imediat au căpătat o dimensiune sistemică şi au dezvăluit problemele sistemice ale statului de drept". Viviane Reding a dat trei exemple de astfel de incidente: "criza romilor din Franţa, din vara lui 2010, când drepturile oamenilor aparţinând unei importante minorităţi au fost puse în pericol, criza ungară de la sfârşitul lui 2011, când am fost îngrijoraţi în special de independenţa justiţiei, şi criza statului de drept din România, din vara lui 2012, când nerespectarea unor decizii ale Curţii Constituţionale a ameninţat să submineze statul de drept". În cazul României, "intervenţia Comisiei a ajutat la restabilirea autorităţii Curţii Constituţionale şi a pus capăt conflictului constituţional", a punctat oficialul european.

Ponta dă vina pe traducere

Viviane Reding nu a menţionat negativ România, a fost o traducere "specific românească", s-a apărat ieri premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD. "Întâi, sigur că am luat şi eu în serios, după care am văzut că, evident, n-a zis aşa şi că e o traducere specific românească. Norocul meu că m-am obişnuit cu presa română, care traduce după ureche câteodată ce-a zis Viviane Reding. Biata doamnă Reding n-a zis că România sau Ungaria... Dar cine a tradus asta? «Adevărul» a tradus? Dvs. nu verificaţi niciodată dacă e o veste rea, dacă e o veste bună o verificaţi. Dacă e o traducere rea, nu o verificaţi niciodată, nu vă uitaţi pe site-ul ziarului respectiv? Eu am obiceiul să verific", a afirmat premierul Ponta. El s-a referit la un interviu acordat în weekend publicaţiei "Die Zeit" de către Viviane Reding, în care comisarul a menţionat România şi Ungaria printre ţările în care statul de drept nu este respectat sau este pus sub semnul întrebării. Ieri, Reding a menţionat din nou Romania printre ţările în care statul de drept nu a funcţionat corespunzător. Ponta nu a mai avut nici o reacţie.

Ultima săptămană cu vreme frumoasă

începand cu 11 noiembrie, temperaturile vor scădea simţitor în toată ţară

Valorile termice prognozate pentru intervalul 4 - 17 noiembrie se vor încadra, în general, în normele climatologice ale perioadei, în majoritatea zonelor ţării. Cu toate acestea, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), o scădere accentuată a temperaturilor va avea loc după data de 11 noiembrie, când în întreaga ţară regimul va cunoaşte o răcire accentuată, iar mercurul din termometre nu va arăta mai mult de 10 - 11 grade Celsius, pe timpul zilei.
În Moldova, în primele zile ale intervalului, vremea va fi caldă, cu maxime termice care vor atinge, în medie, 18 - 20 de grade Celsius, dar pe 6 şi 7 noiembrie vremea se va răci accentuat şi nu se vor mai depăşi medii diurne de 11 - 12 grade, normale pentru această perioadă. În acelaşi timp, minimele nocturne vor scădea, de la 11 - 12 grade la începutul intervalului, spre 3 - 5 grade în jurul datei de 8 noiembrie. În următoarele zile, temperaturile medii vor creşte cu 2 - 3 grade, dar după 11 noiembrie vremea va intra într-un proces de răcire treptată. Prin urmare, la sfârşitul perioadei de prognoză, se vor înregistra 7 - 8 grade ziua şi 1 - 2 grade noaptea, în medie, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru jumătatea lunii noiembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în general redusă, exceptând data de 6 noiembrie când sunt de aşteptat ploi pe arii extinse, dar şi intervalul 11 - 12 noiembrie, când vor fi ploi slabe, la nivel local.

Noi acuzaţii de corupţie la varful Hidroelectrica

Constantin Metehoiu, director la Hidroelectrica, este acuzat de ANI de conflict de interese şi săvârşirea mai multor fapte de corupţie, după ce ar fi încheiat 17 contracte de achiziţii publice şi două de achiziţii directe cu trei firme la care era asociat şi administrator. Valoarea totală a contractelor încheiate de directorul sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş se ridică la aproximativ 673.844 de euro. Potrivit ANI, în perioada 1994 - 2009, Metehoiu a deţinut în cadrul celor trei societăţi comerciale (SC Danatis 2000 SRL, SC Dragoş Construct Group SRL şi SC Reparaţii Modernizări Retehnologizări Argeş SRL) calitatea de asociat şi administrator, încasând de la acestea dividende în valoare de 244.760 lei.

O beizadea recunoaşte: "Am reacţionat ca un animal"

Fiul fostului senator Sorina Plăcintă, Andrei, a declarat ieri, la recursul faţă de condamnarea sa pentru tentativă de omor şi ultraj, că nu realiza ce face, la momentul faptelor pentru care este judecat, şi că a reacţionat atunci "ca un animal", crezând că el este cel atacat. Plăcintă a arătat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în ultimul cuvânt, că la momentul producerii evenimentelor era sub o puternică presiune psihică generată de presiunea publicului, respectiv a oamenilor despre care credea atunci că îi vor răul, dar şi de faptul că a fost împuşcat. "Am reacţionat ca un animal", a mai spue el, admiţând în faţa judecătorilor că, în acele momente, nu ar mai fi avut coerenţă în comportament. Fiul fostei senatoare Sorina Plăcintă a reiterat, în faţa instanţei că nu îşi aminteşte momentul în care ar fi încercat să omoare pe cineva. "Eu credeam că Delia (fosta lui prietenă - n.r.) e atacată de ei, ei credeau că o atac eu pe ea şi pe ei. De aici încolo, cred că doar tehnica şi ştiinţa pot elucida intenţiile şi ce s-a petrecut acolo. Regret de atunci acest moment şi îmi dau seama că am reacţionat ca un animal, fiind împuşcat şi crezând că ei vor să-mi facă rău", a mai spus Andrei Plăcintă.
În 7 martie, Andrei Plăcintă a fost condamnat de magistaţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani şi şase luni ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor şi ultraj contra bunelor moravuri, decizia fiind atacată cu recurs.

Nici o zi fără tensiuni în USL

Premierul Victor Ponta i-a criticat din nou, ieri, pe liberali, cărora le-a cerut înceteze să facă opoziţie din sanul guvernării. "Dar povestea asta cu opoziţia de la putere cred că poate o trecem de data asta. E aşa uşor să vorbeşti la televizor după care să zici să dăm bani", a spus Ponta. El a arătat că Guvernul are un ministru de Finanţe liberal, în care el, ca premier, are o încredere totală. "Sunt convins că domnul Chiţoiu ne va prezenta şi nouă şi colegilor săi de partid cea mai bună variantă posibilă pentru bugetul pe 2014", a spus Ponta. Declaraţia sa a venit după ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că "nu este un lucru bun" că România este sub acord cu FMI, el catalogând această situaţie drept una "nefericită şi temporară" şi un "handicap". Ieri, Antonescu a precizat că Victor Ponta greşeşte atunci când face declaraţii cu privire la cei din Guvern care fac opoziţie în privinţa acordului cu FMI. "Greşeşte. Nu fac niciun fel de opoziţie, sunt împreună cu domnia sa la fel de responsabil de soarta acestui Guvern, deşi nu sunt membru al Cabinetului. Din punct de vedere politic, rămâne o responsabilitate comună şi toate eforturile pe care le fac eu sunt în favoarea acestui Guvern care mă reprezintă în egală măsură şi pe mine ca şi pe Victor Ponta, PNL ca şi PSD", a spus Antonescu.

"Regionalizare" la Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea a opt autorităţi teritoriale de sănătate publică, în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Cluj, Mureş, Timiş, Dolj, Prahova şi Constanţa, prin reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi transferul activităţilor către administraţia locală. Măsurile, propuse printr-un proiect de HG pus în dezbatere publică, vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea autorităţilor teritoriale de sănătate publică (ATSP), ca servicii deconcentrate ale Ministerul Sănătăţii, cu personalitate juridică, prin reorganizarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi transferul activităţilor către consiliile judeţene. În subordinea ATSP ar urma să funcţioneze 42 de oficii judeţene de sănătate publică (OSP) şi cel al municipiului Bucureşti, unităţi fără personalitate juridică. Potrivit proiectului de act normativ, ar urma să fie înfiinţate opt ATSP-uri, care să funcţioneze în Iaşi (având în structură oficiile judeţene de sănătate publică Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, şi Vaslui), Cluj (cu oficiile judeţene de sănătate publică Cluj, Bihor, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj), Mureş (cu oficiile Mureş, Sibiu, Alba, Braşov, Hraghita şi Covasna), Timiş (cu oficiile Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin), Dolj (cu oficiile Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt şi Vâlcea), Prahova (cu oficiile Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi), Constanţa (cu oficiile Constanţa, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila şi Tulcea) şi Bucureşti (care va avea în structură oficiile judeţene Bucureşti şi Ilfov).

Zi liberă de "Ziua Morţilor"?

Senatorul PSD Sorin Bota a iniţiat un proiect de lege pentru completarea Codului muncii în care propune declararea a încă trei zile libere. "Ziua Morţilor (Luminaţia), sărbătorită la 1 noiembrie în fiecare an, cu precădere în zona Transilvaniei, dar şi în alte părţi ale ţării. Ziua de 1 Noiembrie este declarată zi nelucrătoare în mai multe ţări civilizate din vestul Europei, Botezul Domnului (Boboteaza), dar şi ziua de Sfântul Ioan Botezătorul (6 şi 7 ianuarie), considerate cele mai semnificative şi importante sărbători creştine după Naşterea Domnului (Crăciunul) şi Învierea Domnului (Paştele)", arată senatorul. Un alt proiect legislativ iniţiat de Bota se referă la promovarea produselor agroalimentare locale în supermarketuri.
Proiectul de act normativ prevede ca supermarketurile cu spaţii de desfacere de peste 50 mp să fie obligate să aloce un spaţiu de 10% din suprafaţa şi fondul de marfă, produselor romaneşti provenite din judeţul în care acestea îşi desfăşoară activitatea.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.