Național

Roşia Montană, cel mai important complex de mine aurifere din perioada romană din lume

Ziarul de Vrancea
24 oct 2013 476 vizualizări
La Roşia Montană se află cel mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană, cunoscut în lume, zona fiind eligibilă pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO, relevă un raport întocmit de profesori arheologi de la universităţile Oxford şi Leicester.

Raportul a fost prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, susţinută de Şerban Sturdza, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din Români (OAR) şi al fundaţiei Pro Patrimonio, Sergiu Nistor, preşedintele ICOMOS România, Ştefan Bâlici, vicepreşedinte al Asociaţiei "Arhitectură. Restaurare. Arheologie" (ARA), şi Alexandru Dragoman, cercetător la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române. "Autorii au integrat dovezile găsite la Roşia Montană în contextul internaţional. Am examinat, de asemenea, şi potenţialul zonei, observând şi dezvoltarea altor situri din Patrimoniul Mondial, după înscrierea lor în UNESCO, pentru a arăta că Roşia Montană are importanţa şi potenţialul necesare de a deveni la rândul ei sit al Patrimoniului Mondial", se arată în prefaţa raportului.
Experţii britanici concluzionează că "peisajul cultural de la Roşia Montană este de o importanţă internaţională excepţională", minele romane din zonă reprezentând "cel mai mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană cunoscut în lume".
Potrivit participanţilor la conferinţă, acest raport a fost realizat, în 2010, de profesori arheologi de la universităţile Oxford şi Leicester din Marea Britanie, sub coordonarea Ministerului Culturii, cu o finanţare de 10.000 de lire sterline asigurată de fundaţia Pro Patrimonio. Fundaţia nu a avut însă acces la raport, documentul fiind remis Ministerului Culturii, care nu l-a făcut public.  Totodată, în ianuarie 2011, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a votat în unanimitate pentru înscrierea Roşia Montană în Lista tentativă a României pentru UNESCO. Deşi dispunea şi de documentaţia necesară pentru înscrierea Roşiei Montane pe lista tentativă, depusă de OAR şi ARA, Ministerul Culturii nu a făcut demersuri în acest sens nici până în prezent.
Includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este una dintre revendicările celor care se opun proiectului minier.
Adversarii proiectului minier mai cer cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.