Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Patriarhia spune că n-a primit bani de la Chevron

Ziarul de Vrancea
24 oct 2013 724 vizualizări
Reprezentaţii BOR cer enoriaşilor să nu participe la proteste pro sau contra gazelor de şist

Patriarhia Romană a recomandat în mod oficial clerului ortodox "să se abţină de a participa personal la manifestaţii publice pro sau contra proiectului (gazelor de şist - n.red.) pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă". Într-un comunicat de presă remis ieri, Patriarhia arată ca preoţii din Vaslui care au participat la protestele de la Pungeşti "nu s-au consultat cu Patriarhia Romană, pentru că nu sunt subordonaţii ei, ci episcopiei Huşilor". Patriarhia explică şi motivul pentru care nu a formulat o poziţie oficială faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist: "nu cunoaşte temeinic toate implicaţiile politice, economice, sociale şi ecologice ale acestui demers". Patriarhia arată că, într-un caz similar - proiectul aurifer de la Roşia Montana - poziţia oficială a Sfantului Sinod din noiembrie 2003 a ţinut cont de poziţia oficială a Academiei Romane, care a respins proiectul.
Patriarhia a respins şi informaţia publicată de Evenimentul Zilei privind o discuţie cu Chevron pentru un ajutor bănesc: "Nici Patriarhul României şi nici un alt reprezentant al Patriarhiei Române nu s-au întalnit vreodată cu reprezentanţi ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus ajutor bănesc pentru finanţarea unor proiecte ale Bisericii în schimbul exploatării gazelor de şist din judeţul Vaslui. Este o insinuare iresponsabilă pe care jurnalistul de la Evenimentul Zilei  nu o susţine probe, ci prin invocarea clişeului arhicunoscut surse apropiate discuţiilor".




Băsescu: Ar fi fost păcat să trimitem la Consiliul European un începător

Preşedintele i-a răspuns astfel premierului Ponta care declara că şeful statului nu l-a lăsat să participe la lucrări din orgoliu

Preşedintele Traian Băsescu a spus, ieri, înainte de plecarea la Bruxelles, pentru reuniunea Consiliului European, că le reaminteşte "celor care cred că viaţa începe odată cu ei" că este unul dintre şefii de stat care au contribuit la agenda UE 2020, în care una dintre componente este digitalizarea. Preşedintele a precizat că doreşte să facă o singură remarcă, referitoare la "nevoia unor cunoscători în ale digitalizării la acest consiliu", precizând că nu ştie pe niciunul din şefii de stat care să vină din economia digitală. El a menţionat că acest Consiliu European nu ia decizii tehnice, ci este cu oameni politici. "Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător", a comentat Traian Băsescu.
Declaraţia sa survine după ce Victor Ponta a declarat că preşedintele merge la Consiliul European din orgoliu şi frustrare personală.
În intervalul 24-25 octombrie, la Bruxelles, este organizat Consiliul European în care se va discuta şi despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale până în 2015.
Şeful statului şi-a manifestat public nemulţumirea, recent, într-o conferinţă de presă, faţă de prestaţia premierului Victor Ponta de la Consiliul European pe energie din luna mai.

Primarul din Sfantu Gheorghe, avertizat pentru că nu poartă eşarfa tricoloră

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a primit un avertisment din partea Prefecturii Covasna pentru nepurtarea eşarfei tricolore la Zilele oraşului. În document se arată că această faptă se sancţionează cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, dar Prefectura i-a dat numai "un avertisment". În replică, Antal Arpad a catalogat acest lucru ca un "demers interesant". Edilul consideră că Prefectura Covasna a fost "promotorul numărul unu al mişcărilor autonomiste în Ţinutul Secuiesc". "Prefectura a trezit mândria secuilor şi a trezit dorinţa de libertate a secuilor prin toate acele măsuri pe care le-au luat şi le iau prefecţii. Eu personal mă aştept să fiu demis, să mi se ia mandatul pentru faptul că pe 15 martie, în faţa a mii de secui, când sărbătorim Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, nu port eşarfa tricoloră în momentul în care urc pe scenă.... Acolo unde trebuie, port tricolorul, însă nu cred că prin măsuri coercitive cineva crede că noi o să respectăm mai mult sau o să iubim mai mult această ţară. Sunt momente în care eu consider că este de bun simţ să port eşarfa tricoloră şi am făcut-o", a spus primarul. Antal a precizat, în acest context, că nicio sărbătoare a comunităţii maghiare nu are legătură cu vreun conflict cu românii, nici 15 martie, nici 23 octombrie, nici 20 august.

Cine este "spionul" care nu-l lasă pe Dragnea să facă descentralizarea

Liderul PSD Liviu Dragnea a spus, ieri, că s-a referit la Marcel Opriş, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), în declaraţia de zilele trecute. Marţi, el afirma că un şef de "aşa-zis" serviciu secret "umblă prin târg" şi susţine că descentralizarea făcută de vicepremier vizează acoperirea unor greşeli în plata de ajutoare sociale. "Acel domn a spus că există anumite nereguli în acordarea unor ajutoare sociale de încălzire către anumiţi cetăţeni din România, că are aceste informaţii, că sunt undeva într-un studiu. De asemenea, a spus că prin procesul de descentralizare se urmăreşte ca acele nereguli să fie acoperite şi eu vreau să pun câteva întrebări: dacă ştie, a ştiut sau ştie în continuare că există nereguli sau ilegalităţi în procesul de alocare a ajutoarelor sociale, cum poate să explice că un proces de descentralizare ar putea acoperi aceste ilegalităţi, în condiţiile în care s-a spus public că tot ce înseamnă inspecţie şi control rămân la nivelul ministerelor, cum ar putea fi acoperite aceste ilegalităţi? Doi: de ce nu le face publice? Şi trei: nu cumva dacă tot deţine de foarte mult timp aceste informaţii despre presupuse ilegalităţi, nu cumva este tăinuitor? Este vorba de domnul Opriş de la STS", a spus Dragnea.
El a arătat că în societatea românească trebuie o altă abordare, una deschisă, asumată, în care "să îţi asumi fiecare cuvânt pe care îl spui şi nu să lansezi nişte zvonuri sau să spui la urechea unor oameni nişte lucruri importante". "Dacă ele sunt adevărate, aceste informaţii sunt foarte grave. De ce le-a ţinut până acum şi de ce le ţine în continuare, dacă a sesizat că sunt undeva ilegalităţi?", a adăugat Dragnea.

Torţionarul Ion Ficior, pus sub acuzare pentru genocid

Torţionarul Ion Ficior a fost pus sub acuzare pentru genocid, în dosarul privind moartea unor deţinuţi la Colonia de muncă Periprava, unitate pe care a condus-o în perioada 1958-1963. Ion Ficior a venit, ieri dimineaţă, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acesta nefăcând nicio declaraţie la intrare.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) arată în denunţul făcut Parchetului că Ion Ficior a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi la Periprava. Regimul de exterminare pus în aplicare de Ion Ficior era caracterizat prin lipsa hranei, a medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, bătăi şi alte violenţe, lipsa condiţiilor elementare de trai şi, nu în ultimul rând, prin numărul impresionant de decese survenite. "IICCMER a identificat cel puţin 103 cazuri de deces, înregistrate în perioada 1958-1963, în rândul deţinuţilor politici de la Periprava, perioadă în care numitul Ficior Iosif Ioan a exercitat funcţii de conducere a coloniei de muncă", a precizat PICCJ în comunicat.

Viceprimarii, propuşi de primari?

Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, spune că "voci din USL" vehiculează ideea modificării Legii administraţiei publice locale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să poată propune viceprimarii şi vicepreşedinţii de consilii. El a afirmat că UDMR nu este de acord cu o astfel de modificare. "Atragem atenţia că nu vom fi de acord, la Legea privind administraţia publică locală, cu ideea vehiculată, ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să aibă posibilitatea să propună viceprimarii şi vicepreşedinţii. Nu suntem de acord. Şi le-am spus şi colegilor, azi e cineva la guvernare, mâine altcineva, nu e bine”, a spus Borbely. Potrivit acestuia, desemnarea viceprimarilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene trebuie să rămână la nivelul partidelor şi al negocierilor politice dintre acestea. "Trebuie discutat în coaliţie, acolo trebuie să funcţioneze negocierea politică, nu că vine preşedintele (de consiliu judeţean - n.r.). Nu cred că e bine nici pentru partide politice, după părerea mea. Adică ştim că sunt preşedinţi şi primari cu personalităţi foarte puternice. Trebuie să rămână la nivelul partidelor, şi acolo să fie negocieri politice”, a adăugat Borbely.
Luni, vicepremierul Liviu Dragnea declara că odată cu angajarea răspunderii Guvernului asupra descentralizării vor fi modificate şi Legea funcţionarului public, precum şi Legea administraţiei publice.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.