Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: USL pierde un procent pe lună

Ziarul de Vrancea
14 aug 2013 450 vizualizări
Uniunea a ajuns la doar 57,1% intenţii de vot după era cotată la 60,1% în martie, 59,7% în aprilie şi 58,8% în mai-iunie n PDL, Alianţa D.A. şi Mişcarea Populară cumulează peste 25% din intenţiile de vot

Românii ar vota Uniunea Social Liberală în proporţie de 57,1% la alegerile parlamentare, iar PSD-UNPR conduce în opţiunile de vot pentru alegerile europarlamentare cu 38,8%, arată un sondaj de opinie publicat ieri.
Potrivit barometrului realizat de Inscop Research pentru viitoarele alegeri parlamentare, USL continuă să conducă în opţiunile românilor cu o cotă de 57,1% din totalul celor care au exprimat o opţiune de vot. În lunile anterioare, USL era cotată la 60,1% în martie, 59,7% în aprilie şi 58,8% în mai-iunie. USL este urmată de PDL cu 15,1% în luna iulie, comparativ cu 15,6% în mai-iunie, 15,2% în aprilie şi 14,1% în martie. PPDD întruneşte preferinţele a 7,4% dintre respondenţi în luna iulie, faţă de 9% în martie, 8,2% în aprilie, respectiv 8,1% în mai-iunie. Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din Forţa Civică şi PNŢCD beneficiază de 5,1% intenţie de vot în luna iulie, comparativ cu 5,4% în martie, 5,6% în aprilie şi 5,5% în mai-iunie. UDMR este cotată la 5,3% intenţie de vot în iulie (faţă de 5,2% în mai-iunie, 5% aprilie şi 5,4% în martie). În sondajul realizat în luna iulie a fost măsurată în premieră în cadrul întrebării cu listă închisă privind opţiunile electorale, intenţia de vot pentru Partidului Mişcarea Populară. Potrivit rezultatelor, PMP ar întruni 5,6% din opţiunile votanţilor. Din totalul respondenţilor care au fost chestionaţi, 24,9% au declarat că nu sunt hotărâţi, 12,4% au indicat că nu se vor prezenta la vot, iar 4,9% au declarat că nu ştiu sau nu au răspuns.
"La întrebarea "Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, cu candidaţii cărui partid sau alianţă aţi vota?", preferinţele a 38,8% dintre românii care au exprimat o intenţie clară de vot se îndreaptă către PSD-UNPR, comparativ cu 38,6% în martie, 40,2% în aprilie şi 39% în mai-iunie. Urmează PNL-PC cu 19,3% din opţiunile de vot pentru alegerile europarlamentare (faţă de 22,7% în martie, 21,3% în aprilie şi 20,2% în mai-iunie).
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12 - 21 iulie 2013.

De ce nu şi securiştii?

Torţionarii riscă să rămană fără pensii speciale

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat ieri, în debutul şedinţei de Guvern, că MJ analizează un proiect privind suspendarea pensiilor speciale ale torţionarilor comunişti. Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Justiţiei să găsească soluţii în acest caz şi să discute cu CSM, ÎCCJ şi CCR. "Îmi angajez eu răspunderea, şi cu dvs împreună, cu torţionarii dacă avem orice fel de începere de acţiune penală din partea Parchetului sau un mic suport juridic să le suspendăm plata pensiei până se judecă procesul. Probabil că o să ne dea în judecată", a spus Ponta.
De asemenea, primul-ministru i-a cerut lui Cazanciuc să transmită Parlamentului la 1 septembrie legea prin care se anulează pensiile de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie.
În acest context, Robert Cazanciuc a anunţat că legea va fi săptămâna viitoare pe ordinea de zi a CSM.

Radu Mazăre propune amnistierea incompatibililor

n "România nu trebuie să întrebe pentru orice lege Comisia Europeană", mai spune primarul Constanţei

Preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, a declarat că va propune în cadrul Comitetului Executiv al PSD, programat peste două săptămâni, anularea din Legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilităţile şi o amnistie pentru aleşii locali aflaţi deja în stare de incompatibilitate. Primarul Constanţei a dezvăluit că ideea i-a venit după discuţia avută cu premierul Victor Ponta, în care prim-ministrul i-a explicat de ce Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ modificării Legii 161/2003. Mazăre susţine că a fost "lămurit de premier", înţelegând că modificarea propusă de Ministerul Dezvoltării nu se putea aplica şi retroactiv. "M-a lămurit. M-am gândit după ce mi-a spus el care e motivul, o să le-o propun: daţi o amnistie pentru ce a fost până acum. Ca urmare, când o să avem întâlnirea PSD, peste două săptămâni, am să le propun să facă o lege care să anuleze acest punct al incompatibilităţilor unde sunt primarii, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene, reprezentanţii în Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară şi să amnistieze ce s-a întâmplat până acum", a spus pentru "Gândul" Radu Mazăre. Social-democratul spune că a văzut că în Turcia, Italia, şi Israel s-a putut da amnistie fiscală. "Pe cale de logică, mă gândesc că nu contează cum ai făcut banii - prin evaziune, prin nu ştiu ce -, din momentul în care i-ai adus în ţară eşti iertat, se poate face şi asta şi rezolvăm o problemă. Urmează să fie asumată politic, e o chestiune care ţine de buna funcţionare a autorităţii locale, nu este o chestiune de avere sau de conflict de interese, nu văd de ce nu se poate asuma politic", a precizat Mazăre. Primarul dă şanse de reuşită propunerii sale în interiorul PSD, deoarece nu poate "răscoli ANI" toţi primarii şi şefii de CJ. "Repet, se anulează de acum încolo cei afectaţi, se amnistiază pe punctul ăsta", a afirmat Mazăre. Întrebat dacă nu va exista o reacţie din partea Comisiei Europene, preşedintele PSD Constanţa a răspuns că "România nu trebuie să întrebe pentru orice lege Comisia Europeană".
Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că o eventuală modificare a Legii ANI s-ar reflecta "foarte prost" în raportul CE privind MCV şi ar avea efecte asupra aderării României la spaţiul Schengen.

Udrea îl ironizează pe Ponta: A făcut o obsesie pentru mine

Deputatul PDL Elena Udrea a comentat ieri declaraţiile premierului Victor Ponta de marţi seară, arătând că proiectul lui Ponta pentru USL este să se lupte cu Traian Basescu şi cu Elena Udrea. Ea a adăugat că faptul că a pomenit-o de 12 ori în 20 de minute demonstrează "o obsesie uşor psihanalizabilă". "Ponta s-a întors din Miami mai devreme cu o săptămână decât îşi propusese, motiv pentru care a fost extrem de nervos la RTv. După ce s-a readaptat la fusul orar, a dat fuga la televizor să îşi reverse supărarea pe cei care au rămas în timpul acesta acasă. În loc să explice mai întâi cum e cu CFR Marfă, cu taxele şi impozitele, cu şomajul în creştere, cu Oltchim sau cu aleşii locali incompatibili ai USL, aşa cum aşteptau toţi românii, Victor Ponta a simţit nevoia să găsească vinovaţii pentru bona filipineză cu care a plecat în concediu. şi nu ştiu cum se face, dar eu am ieşit ţapul ispăşitor!", scrie Udrea pe Facebook. "Păi ce vină am eu că premierul în funcţie a ales să se bronzeze la Miami? Eu l-am trimis acolo? Dimpotrivă, eu i-am recomandat Năvodari sau Delta Dunării", continuă deputatul PDL. În opinia sa, atacurile repetate la adresa sa arată însă că "ceva l-a durut rău pe Victor Ponta". "Probabil faptul că am spus că aş fi un Preşedinte mai bun decât el, cu argumentul realizărilor fiecăruia în mandatele pe care le-am avut în Guvern. Şi el ştie că am dreptate", adaugă Udrea.

Judecătoarea Cîrstoiu nu a dat declaraţii în faţa instanţei "de ruşine"

Avocata Veronicăi Cîrstoiu a declarat ieri, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat recursul la arestarea preventivă a judecătoarei, că aceasta nu a putut să dea declaraţii în faţa instanţei, de jenă. "Nu aţi realizat că a avut ochii în lacrimi, că emoţia puternică, fundamentată de jena, ruşinea să-i spunem aşa, pe româneşte, situaţiei în care se regăseşte, i-a aşezat acel nod în gât şi dacă, am fi şi umani, nu numai reporteri, n-am pune asemenea întrebări. Jena este faţă de toată lumea", a declarat Lorette Luca.
ICCJ a judecat, ieri, recursul formulat de judecătoare şi de fiul ei la decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a admis propunerea de arestare preventivă a lor. Avocaţii au solicitat instanţei să declare şedinţa de judecată secretă, urmare a publicităţii excesive şi a comentariilor făcute de unii "neaveniţi", însă instanţa a respins cererea. Atât judecătoarea Veronica Cîrstoiu, cât şi fiul acesteia au refuzat să facă declaraţii în faţa instanţei de judecată.
În motivarea deciziei de arestare preventivă, Curtea de Apel a arătat că Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anula condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu.
Tot în acest dosar, Curtea de Apel Bucureşti a admis, ieri, propunerea de arestare a lui Dinel Staicu şi a Ioanei Carmen Popescu.

Corina Creţu vrea să-l dea în judecată pe Mihai Pacepa

Europarlamentarul PSD, Corina Creţu, spune că va apela la justiţie pentru a stopa ''minciunile'' pe care fostul şef al serviciilor de informaţii române, Mihai Pacepa, le-a făcut la adresa sa. ''Văd că arşiţa verii generează tulburări grave şi îi predispune pe unii la fantasmagorii tabloido-conspiraţioniste, care n-ar inspira nici măcar scenarii (neverosimile) de filme proaste. Voi apela la justiţie pentru a stopa aceste minciuni, chiar dacă nu aş vrea să îi dau autorului acestor inepţii nici un fel de atenţie'', scrie Corina Creţu pe un site de socializare.
Mihai Pacepa ar fi susţinut, într-un articol apărut pe un site din SUA, că el crede că Powell a picat în cursa Corinei Creţu, "o sexy spioană" antrenată de KGB. "Din păcate, am aflat de curând că un mare patriot american şi un om onorabil, stimatul general cu patru stele Colin Powell, ar fi căzut victima unei capcane de spionaj. Nu ştim cu precizie când a început această legătură şi cât de intimă a devenit, Powell negând aventura. Există totuşi câteva informaţii despre cealaltă parte implicată în această relaţie, care sugerează că a fost turnată în matriţa KGB-ului", scrie Pacepa, potrivit evz.ro.

Băsescu face cursuri pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă

Preşedintele Traian Băsescu a început cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă ale Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV). Potrivit directorului general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului, pe care le face la vila de protocol de la Neptun. "Este într-un program de pregătire personală, începând de luni, instructorul desemnat să conducă programul deplasându-se la locaţia solicitată de cursant (vila de protocol de la Neptun - n.r.). Există o asemenea procedură", a declarat Ovidiu Cupşa. El a mai spus că după ce termină programul de pregătire personală, "probabil la sfârşitul săptămânii viitoare", Traian Băsescu urmează să îşi dea competenţele pe simulator, la centru. Ovidiu Cupşa a precizat că preşedintele a solicitat program personal de urgenţă pentru reconfirmare şi a achitat 2.300 de lei, faţă de tariful obişnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ două săptămâni, în loc de cinci zile cât este în mod normal.
Directorul CERONAV a mai spus că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul preşedintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO.

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica azi, de sărbătoarea Sfintei Maria, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Dintre cei peste 2,2 milioane care au numele Maria sau derivate ale acestuia, 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbaţi, a precizat MAI. Dintre femeile care îşi serbează joi onomastica, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poartă numele Marinela şi alte 31.149 Mioara. De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Mărioara, 1.685 Măriuca şi 162 Măria. De Sfânta Maria îşi serbează onomastica şi 310.751 de bărbaţi care poartă numele Marian, 102.620 care se numesc Marin şi 3.332 care au fost botezaţi Marinică.

Magazin online cu etnobotanice şi manuale pentru creşterea marijuanei

Un adevărat magazin pentru vânzarea en-gros de etnobotanice către dealerii de droguri din România, seminţe pentru cultivarea canabisului şi a ciupercilor cu efect halucinogen, precum şi manuale pentru creşterea marijuanei, a fost deschis online şi îşi face reclamă de site-uri de socializare. După ce, cu doi ani în urmă, etnobotanicele au fost interzise în România, o parte dintre patronii aşa-ziselor "magazine de vise" şi-au mutat rapid afacerile pe internet, chiar dacă vânzarea acestor substitute ale drogurilor se pedepseşte cu închisoarea, iar pedeapsa poate ajunge până la opt ani de detenţie. În aceste condiţii, pentru aprovizionarea cu marfă a dealerilor de etnobotanice, a fost înfiinţat pe internet chiar şi un veritabil complex comercial destinat vânzărilor în cantităţi mari, de unde doritorii se pot aproviziona cu marfă. Condiţia impusă cumpărătorilor este să ia produse în valoare de cel puţin 500 de lire sterline sau echivalentul în lei al acestei sume, la cursul valutar din ziua în care se face comanda.
Pe site-ul respectiv, dealerii pot alege droguri din diferite categorii, pentru toate gusturile şi nevoile, cum s-ar spune. Astfel, există "ierburi extrem puternice" şi "ierburi foarte puternice", "pastile pentru petrecere", "produse pentru sex", "răşini solide", "săruri de baie" etc. Preţurile variază între opt lire sterline, care reprezintă preţul pentru un plic de aşa-zise "ierburi puternice", şi 12 lire, atât cât costă un plic de "răşini solide" sau de "sare de baie". Afacerile par să meargă bine, în condiţiile în care, spre exemplu, stocurile de "salvia divinorum" - scoasă la vânzare în trei sortimente - sunt "epuizate". Mai mult, la magazinul en-gros virtual există la vânzare şi o gamă de manuale "de grădinărit", pentru creşterea marijuanei.
Reprezentanţii Poliţiei Române au declarat că site-urile care comercializează etnobotanice sunt monitorizare, în vederea identificării persoanelor care încalcă legea cu privire la vânzarea produselor de acest tip.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.