Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Un baron PSD îi învaţă pe primari cum să fenteze legea ANI

Ziarul de Vrancea
13 aug 2013 615 vizualizări
Seful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el însuşi cu probleme de integritate, îşi sfătuieşte colegii să invoce în instanţă Tratatul de Nisa.Culmea, scandalul primarilor incompatibili a pornit chiar de la baronul PSD care a sesizat ANI cu privire la caţiva edili din opoziţie

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), a explicat ieri că primarii şi preşedinţii de CJ ar putea scăpa de toate procesele deschise de ANI pentru incompatibilitate prin intermediul Curţii de la Luxemburg. Soluţia juridică lansată de Nicuşor Constantinescu, el însuşi în proces cu ANI, este invocarea normelor europene în materie de incompatibilităţi pentru aleşii locali. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa spune că odată invocat Tratatul de la Nisa, procesele primarilor se suspendă, speţa merge la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxembrug şi acolo verdictul are efect retroactiv. "Dacă daţi pe internet şi deschideţi Tratatul de la Nisa, pe care şi România l-a adoptat în Parlament înainte de aderarea la UE, acesta spune că dacă o lege naţională contravine unei legi europene, primează legea europeană. În cazul de faţă, vizavi de speţa cu ANI, legea ANI contrazice legea europeană. Legea ANI interzice aleşilor locali să reprezinte comunităţile în structurile asociaţiilor de dezvoltare şi ale companiilor regionale care dezvoltă comunităţile, în cazul de faţă apa, RAJA, pe când legea europeană spune că este obligatoriu ca un ales local să fie reprezentant al comunităţii care l-a ales şi l-a votat în structurile respective", a declarat baronul local pentru surse.ro. "Aşa o să facem şi noi, 600 de primarii şi preşedinţi de Consilii Judeţene şi vicepreşedinţi şi consilieri locali, municipali, judeţeni".
După ce ANI a început să declare pe bandă rulantă peste 100 de primari ca fiind incompatibili, aleşii locali ai USL au cerut schimbarea urgentă a legislaţiei deoarece şi-ar putea pierde mandatul. Din acest motiv, problema a fost asemuită recent cu o ''bombă nucleară'' care va decima PSD înainte de europarlamentare. Pe liste celor declaraţi sunt nume grele de la PNL şi PSD: Constantin Boşcădeală, primarul Buzăului, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa şi alte zeci şi zeci de primari. Şi lista continuă să fie actualizată zi de zi de inspectorii ANI care dau decizii pe bandă rulantă.

Georgescu: Cifrele avansate nu sunt reale

Pe de altă parte, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat ieri că numărul primarilor în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decât cifrele vehiculate. "Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenenţa la aceste regii autonome sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situaţii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România - n.r.) nu este reală şi nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care au fost identificaţi în stare de incompatibilitate. Aleşii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleşii locali îşi pot desemna reprezentanţi, ei nu pot să spună că nu au ştiut de această prevedere legală", a declarat Georgescu, la Digi24. Mariana Gâju a susţinut că ar fi peste 651 de primari cu probleme şi că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociaţia Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.
Culmea, potrivit lui Georgescu, întregul scandal a plecat chiar de la o sesizare a lui Nicuşor Constatinescu. "Unul dintre punctele de plecare pentru aceste situaţii de incompatibilitate a fost sesizarea preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru câţiva primari din judeţul Constanţa, care făceau parte din regia autonomă respectivă (RAJA Constanţa – n.r.), în cazul a 7 primari, pentru care acum ne acuză că facem abuzuri. Dumnealui a iniţiat acea sesizare. Unul dintre punctele de plecare pentru acest tip de incompatiblităţi a fost şi sesizarea lui Nicuşor Constantinescu, el însuşi aflându-se într-o situaţie de incompatibilitate, deoarece a făcut parte din acel consiliu de administraţie. El a făcut sesizarea pentru că acei primari se aflau în opoziţie, probabil. Este un tipar de sesizare, în general, primarii sau aleşii locali îşi fac sesizări unii altora în funcţie de interesele politice pe care le au", a subliniat preşedintele ANI.

ANI, în subordinea Parlamentului?

Georgescu a mai spus că şi în situaţia în care s-ar schimba legislaţia situaţia de incompatibilitate ar rămâne, deoarece legea nu se aplică retroactiv. "Am auzit nişte opinii că, dacă se schimbă legea, vor beneficia de legea mai favorabilă, acest lucru se întâmplă în penal", a precizat şeful ANI.  Horia Georgescu a mai spus că în cazul în care instituţia pe care o conduce ar ajunge sub controlul Parlamentului, şi-ar da imediat demisia. "Nu poţi să fii controlat în mod direct, aşa cum îşi doresc unii parlamentari să cheme procurori, funcţionari publici, oameni din servicii secrete să dea răspunsuri pentru aplicarea legii. Este un mod nedemocratic de a avea o separaţie autentică a puterilor în stat", a adăugat Horia Georgescu.

Caniculă şi disconfort termic în toată ţara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, o informare meteo de caniculă şi disconfort termic. Conform meteorologilor, în zilele de 13 şi 14 august, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea şi sudul Moldovei, local, va fi caniculă.
În acelaşi timp, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 al disconfortului termic.

Primăria Satu Mare a inaugurat zece coşuri de gunoi

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarul şi city managerul au inaugurat, în prezenţa presei, cele zece coşuri de gunoi metalice amplasate la intrarea într-un cartier, relatează cotidianul Informaţia Zilei. Un coş de gunoi personalizat costă sub 300 de lei. Acestea au caracater "experimental", astfel că, în cazul unei reacţii pozitive din partea localnicilor şi firmei care gestionează curăţenia în parc, modelul se va extinde şi în alte zone. Autorităţile locale cred că aceste coşuri metalice sunt mai bune decît cele din plastic casabile şi uşor de distrus. "Rugăm populaţia să ne sprijine, să ne spună ce părere are legat de aceste coşuri metalice. Vrem să ne dezvoltăm şi simţul civic, iar atunci cînd vedem că unii distrug coşurile să ne anunţe, să sune la Poliţia locală sau la 112", a declarat ieri primarul Dorel Coica.

Ungureanu ar putea fi cap de listă la europarlamentare al Alianţei DA

Liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, ieri, că Alianţa Dreptate şi Adevăr, formată din FC şi PNŢCD, va avea liste comune la europarlamentare, iar el ar putea fi cap de listă. Mihai Răzvan Ungureanu a spus, într-o conferinţă de presă, că aceasta este varianta care se discută în interiorul alianţei. "Există o discuţie în partid dacă în calitate de preşedinte al partidului ar trebui sau nu să deschid lista la europarlamentare, urmând ca după vot să mă retrag făcând loc celui care se află pe locul secund", a adăugat Ungureanu. Alegerile pentru Parlamentul European urmează să aibă loc în mai 2014.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.