Național

"Profesorii sunt cei care încarcă programa şcolară"

Ziarul de Vrancea
15 oct 2012 884 vizualizări
Critica vine din partea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu

Manualele trebuie să conţină ceea ce este fundamental disciplinei, cei care "încarcă" programa fiind profesorii care vor să pună în cărţi tot ceea ce ştiu, a acuzat ieri ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. "Obligaţia noastră este să fim foarte atenţi la modul în care dimensionăm programele în ceea ce priveşte cunoaşterea, pornind şi de la faptul că o mulţime de lucruri, o mulţime de informaţii pe care le trecem în manuale, sunt mult mai uşor preluate din alte surse de informare, cum ar fi de exemplu internetul. Eu văd manualele pe care le vom realiza în continuare ca fiind unele care să conţină ceea ce este fundamental în disciplina respectivă, în aşa fel încât elevul să rămână cu scheletul bine consolidat în disciplină şi să poată adăuga apoi, pe parcurs, în diferitele etape ale pregătirii lui", a declarat Andronescu. Cu acelaşi prilej, ministrul a afirmat că programele şcolare ar trebui realizate astfel încât să existe un echilibru între timpul alocat de elevi temelor şi cel destinat timpului liber. "Am vorbit tot timpul numai despre cât de încărcată este programa, dar niciodată nu ne-am gândit cum îi organizăm elevului programul de după şcoală şi de ce să nu încercăm dimensionarea temelor la o dimensiune raţională a programului lui de după şcoală. Mie nu mi se pare normal nici să îl descărcăm iraţional, adică să scuturăm toate programele, ca să nu mai rămână mai nimic în ele. El îşi va umple timpul cu altceva. Aici trebuie să cântărească discernământul celui care scrie programa şi am încredere în specialiştii noştri", a spus ministrul.

În opinia Ecaterinei Andronescu, din echipa care realizează programele şcolare ar trebui să facă parte şi cadre didactice de la şcoli apreciate, dar şi de la altele, care predau la clasă şi care ştiu cum să dimensioneze conţinutul disciplinei respective. Potrivit ministrului Educaţiei, cei care "încarcă" programa sunt profesorii care vor să pună în cărţi tot ceea ce ştiu. De aceea, Andronescu consideră că ar fi necesar să se înceapă "discuţia şi cu universităţile", pentru formarea profesorilor "în ideea predării transdisciplinare".

Comisia de învăţămant a Camerei menţine Bac-ul profesional

Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis, ieri, menţinerea bacalaureatului profesional în ordonanţa de urgenţă 73/2010, respingând astfel cererea de reexaminare formulată de preşedintele Băsescu şi adresată Parlamentului. Decizia Comisiei de învăţământ a Camerei a fost luată cu 15 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă". "A fost respinsă cererea de reexaminare şi menţinută legea şi ea se transmite plenului Camerei, plenul o votează sau nu, după care ea ajunge la Comisia de învăţământ de la Senat şi apoi în plenul Senatului şi se întoarce la domnul preşedinte", a explicat Ecaterina Andronescu după şedinţa comisiei. Ea a mai spus că proiectul de lege ar mai putea fi modificat în Comisia de învăţământ a Senatului, dar a arătat că în Senat proiectul a fost votat în unanimitate atunci când a fost dezbătut.

Ecaterina Andronescu a precizat în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor că bacalaureatul profesional există din 1985 în Franţa şi a arătat că prin această măsură nu a "alergat după voturi". "Diploma aceasta este gândită ca un permis de acces pe piaţa muncii. Această diplomă nu reprezintă accesul în învăţământul superior", a mai spus Ecaterina Andronescu, arătând că orice elev poate opta pentru bacalaureatul profesional dacă nu mai doreşte să urmeze cursuri universitare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.