Național

CSAT a decis: Romania va cumpăra avioane multirol

Ziarul de Vrancea
27 sep 2012 542 vizualizări
Prima opţiune pare a fi achiziţionarea a 12 aparate F-16 la mana a doua din Portugalia

Consiliul Suprem de Apărare a ţării (CSAT) a aprobat ieri proiectul de înzestrare a Armatei cu avioane multirol.
Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat duminică, la B1 Tv, că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia. El a precizat că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită anul viitor. "Avioanele ar urma să fie livrate după terminarea procesului de instruire a piloţilor, începând cu 2016", a precizat ministrul, adăugând că aparatele au 3.500 de ore de zbor şi mai au o rezerva de 4.000 - 4.500 de ore.
Anterior, Corneliu Dobriţoiu, afirma, la începutul lunii august, că procesul de achiziţie a avionului multirol de către Armata română a fost accelerat, urmând ca în circa două luni să se ia o decizie, după ce va avea loc şi o dezbatere în CSAT privind variantele aflate la dispoziţie. Dobriţoiu declara atunci că modelele de avioane avute în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a. "Obiectivul strategic al României pentru achiziţia aparatelor multirol trebuie să fie achiziţia aparatelor de generaţia a V-a în următorii 20-25 de ani şi să traversăm tranziţia în cel mai economic mod cu putinţă. Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid şi nu va dura opt ani, ci va dura două luni şi vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a şi tranziţia să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziţii astfel încât să nu pierdem bani prin achiziţionarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generaţia a V-a", a spus Dobriţoiu. Întrebat dacă avionul american de F-16 mai este o opţiune, Dobriţoiu a precizat că la acesta făcea referire. "Atât avionul F-16, cât şi F-35 folosesc aproape aceeaşi infrastructură de aerodrom, aceleaşi pachete de înarmare, or aceasta înseamnă o economie deosebită în bugetul unei ţări sărace", spunea ministrul Apărării.
La începutul lunii septembrie, Dobriţoiu preciza, după întâlnirea cu omologul bulgar, Anyu Angelov, că în situaţia în care forţele aeriene ale celor două ţări se vor dota cu acelaşi tip de avion multirol, se vor analiza posibilităţile de cooperare în domeniile mentenanţei şi instruirii personalului.
Tot ieri, membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.


FOTO: M:ăpolitică05vineriăoprescu- antonescu- ponta Mediafax_Foto-Octav_Ganea.jpg

Oprescu, peste Ponta şi Antonescu

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a depăşit pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta la capitolul încredere, potrivit unui sondajul realizat de IMAS.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere (35,8%). Chiar dacă este primul clasat, Isărescu este în scădere faţă de luna august, când înregistra o cotă de popularitate de 40,8%. Surpriza sondajului este clasarea pe locul doi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, care întruneşte aprecierile a 34,7% din cei intervievaţi. Edilul-şef al Capitalei pare să fi fost avantajat de neimplicarea în scandalurile politice din ultima perioadă. Premierul Victor Ponta beneficiază de încrederea a 31,7% din români, cu trei procente mai puţin comparativ cu luna trecută. Prim-ministrul a atins un vârf de popularitate în iunie, când avea 45,8%, dar a scăzut, în permanenţă, de la momentul declanşării suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Scandalul politic din ultimele lunii a afectat şi imaginea preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Acesta este pe locul al patrulea în topul încrederii, cu o cotă de 27,1%. Înainte de declanşarea operaţiunii de suspendare, liberalul avea 36,6%. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu este apreciat de 20% din respondenţi, potrivit sondajului IMAS, în scădere faţă de perioada cât a fost la Palatul Victoria, cand avea o cotă de încredere de 25%. Traian Băsescu se bucură de încrederea a 14,4% din cei intervievaţi.  Dacă în iunie, preşedintele avea 9,9%, în iulie a ajuns la 15,5%, iar în august la 15,4%. Odată cu revenirea la Cotroceni, cota de încredere a preşedintelui pare să se fi stabilizat.
Sondajul a fost realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) la comanda cotidianului "Adevărul" în perioada 6-16 septembrie. Barometrul cuprinde un eşantion de 1.035 de persoane şi are o marjă de eroare de ±3%.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a turnat "cu pasiune" la Securitate

-foto-mircea-rosca.jpg

Istoricul Alex Mihai Stoenescu, fostul prim-vicepreşedinte al Partidului Noua Generaţie al lui George Becali, a fost declarat colaborator al Securităţii de către Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Instanţa a admis astfel o acţiune a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), introdusă în decembrie 2010 pe numele lui Stoenescu. Conform datelor din dosarul său, recrutarea s-a produs la 29 martie 1984, iar numele de cod sub care s-a semnat angajamentul la Securitate a fost "Gavrilescu Adrian". "În perioada care a trecut de la recrutare, informatorul a desfăşurat o activitate informativă corespunzătoare, desfăşurată cu pricepere şi pasiune concretizată în 43 de informaţii scrise", notau într-un raport ofiţerii de Securitate.
Decizia poate fi contestată la instanţa supremă. Potrivit unor surse din CNSAS, Stoenescu ar fi recunoscut că ar fi colaborat cu fosta Securitate.


Cat caştigă din salariu Patriarhul Daniel

În rândul preoţilor, cele mai mari salarii le au preoţii cu vechime mare şi grad profesional I, care ajung la aproximativ 2.000 de lei net. În schimb, un preot debutant, cu studii superioare, primeşte 1.100 de lei. Statul român suportă între 65-80% din din salariu. Un suport de 80% primesc preoţii - în special din mediul rural - care nu au posibilitatea întregirii salariului din venituri proprii. Venitul propriu este realizat din contribuţii ale familiilor din parohii, respectiv din donaţiile la "disc", care se fac cu ocazia slujbelor din duminici şi sărbători. Preoţii care nu au aproape nicio posibilitate de a realiza aceste venituri care le întregesc salariul sunt sprijiniţi din Fondul Central-misionar constituit la nivelul Patriarhiei ortodoxe Române.
Episcopii sunt cel mai bine salarizaţi, având un statut asimilat celui de demnitar. Ei au un salariu fix, ce variază între 6.200 de lei, în cazul episcopilor vicari şi 7.567 de lei, în cazul mitropoliţilor. Patriarhul câştigă 8.200 de lei. Potrivit provincianews.ro, salariul ierarhilor este însă fix şi la acesta nu se adaugă nici spor de vechime nici indemnizaţie de conducere.

Crin Antonescu rămane preşedintele Senatului

Curtea Constituţională (CCR) a respins ieri sesizarea PDL privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului, astfel că la conducerea acestei camere rămâne Crin Antonescu.
Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, în 14 septembrie, la Curtea Constituţională, o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului.
Sesizarea a venit după ce legea de modificare a atribuţiilor Curţii Constituţionale, în baza căreia Vasile Blaga a fost schimbat, a fost declarată neconstituţională în 19 septembrie.

Profesori, anchetaţi după ce au modificat note la lucrările de licenţă

Poliţiştii şi procurorii au efectuat ieri 22 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea şi Olt, fiind vizate mai multe cadre didactice şi salariaţi ai Universităţii Bioterra. În urma anchetei declanşate, Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, şi pe Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă. Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie-iulie, profesorul Dulugeac ar fi furnizat informaţii care nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane ce au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti. De asemenea, acesta cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii ar fi modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene. Dulugeac a fost reţinut aseară de procurori pentru 24 de ore.

Doi ciobani romani, împuşcaţi în Italia

Doi ciobani români au fost agresaţi, unul fiind în stare gravă, în nordul Italiei, fiind împuşcaţi de patru bărbaţi care le-au furat 600 de oi, informează presa italiană. Potrivit agenţiei ANSA, agresiunea a avut loc în apropierea localităţii Asti, în regiunea Piemonte, nordul Italiei. Patru bărbaţi rămaşi neidentificaţi au atacat doi ciobani români, în cursul nopţii de miercuri spre joi. Cei doi ciobani au fost bătuţi, împuşcaţi şi legaţi în rulota în care locuiau. Agresorii au reuşit să ia cele 600 de oi cu un camion şi s-au făcut dispăruţi. Ciobanii au reuşit să alerteze autorităţile după ce s-au dezlegat. Unul dintre români este în stare gravă, având plăgi prin împuşcare.

Patronul RTV candidează la parlamentare din partea PSD

Omul de afaceri ploieştean Sebastian Ghiţă, finanţatorul echipei de baschet Asesoft şi patronul televiziunii de ştiri Romania TV, va candida la alegerile parlamentare pe listele USL. Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD Prahova Mircea Cosma. Sebastian Ghiţă va candida la deputaţi în colegiul din Prahova ocupat în prezent de Marian Săniuţă, care recent a intrat în Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Presa a speculat recent că omul de afaceri va prelua Partidul Poporului, condus de Dan Diaconescu. Ghiţă este cunoscut ca un apropiat al premierul Victor Ponta, cei doi plecand împreună de Revelion în Dubai

Copil ţinut în viaţă de aparate după ce s-a înecat cu o napolitană

Inspectoratul şcolar Judeţean Vaslui a declanşat, ieri, o anchetă la Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă "Constantin Pufan" Vaslui, unde un copil de patru ani s-a înecat cu o bucată de napolitană în timpul unei pauze. "Am dispus o anchetă la această unitate de învăţământ, mai ales că, din ce am discutat cu mama copilului, acesta este ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Varianta cea mai fericită pentru educatoare ar fi ca băieţelul să nu fi înghiţit cum trebuie într-o fracţiune de secundă în care femeia să fi întors capul şi să nu fi fost atentă. Însă, dacă micuţul nu era supravegheat şi se va dovedi că este vorba de neglijenţă, atunci este grav", a declarat ieri inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.
Potrivit medicilor, băiatul a intrat de două ori în stop cardio-respirator, odată la grădiniţă, apoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, în final fiind transferat în comă la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi. În cursul zilei de ieri, copilul se afla în continuare în stare critică, fiind ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.