Național

Mozaic national:Să vezi şi să nu crezi: Liderul PC îl acuză pe Băsescu că l-ar ajuta pe Voiculescu

Ziarul de Vrancea
20 iul 2012 651 vizualizări
Victor Ponta şi Dan Constantin susţin că au reuşit să "dejoace" o tentativă de înscenare orchestrată de Traian Băsescu prin care un director din Ministerul Agriculturii a încercat să anuleze prejudiciul din dosarul "ICA - Dan Voiculescu". În acest dosar, fostul senator PC este acuzat că a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa la un preţ de 75 de ori mai mic decat cel real.

Victor Ponta susţine că această tentativă de "înscenare grosolană" a fost descoperită de ministrul Agriculturii Daniel Constantin, cel care a preluat conducerea PC de la Dan Voiculescu. Potrivit primului ministru, Relu Ştefănescu, director în Direcţia Juridică a Ministerului Agriculturii, "adusă de Flutur în 2005", a trimis la tribunal o adresă în care a ridicat obiecţiuni la raportul de expertiză judiciară şi "a ataşat ilegal o opinie separată a unui expert contabil care ar fi contrazis opinia iniţială şi expertiza depusă deja la dosar". În acest fel, a precizat Daniel Constantin, "prejudiciul iniţial se reduce sau dispare complet". Ministrul Agriculturii a adăugat că raportul a fost retras "şi sper să fie luat aşa în considerare de tribunal".
Întrebat de ziarişti pe ce îşi bazează afirmaţiile potrivit cărora acest scandal ar fi fost orchestrat de Traian Băsescu şi PDL, Daniel Constantin a invocat lispa unui contract între ministerul Agriculturii şi expertul care întocmise acest raport şi faptul că se întamplă în plină campanie pentru demiterea preşedintelui suspendat.
Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.
Acest caz aduce aminte de scandalul declanşat în a doua jumătate a lunii mai de fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Constantin Adrian  Balaban Grajdan, care a semnat, la patru zile după ce a fost numit în funcţie de Victor Ponta, o adresă prin care inspectoratul a renunţat la calitatea de parte civilă în dosarul de corupţie Adrian Nastase-Trofeul Calităţii. Prin această adresă, ISC practic renunţa la recuperarea sumei de 64.813.844.913 lei vechi prejudiciu constatat de procurorii DNA în rechizitoriu, scrie Hotnews.

Antonescu a dat dispoziţie să fie întreruptă linia specială de la Băsescu

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat, vineri, că a dat dispoziţie directorului STS, Marcel Opriş, să întrerupă "de îndată" linia specială de la sediul de campanie al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. "Am adresat astăzi o dispoziţie directorului STS, domnul Marcel Opriş, în care i-am cerut să ia de îndată măsurile pentru a se reintra în deplină legalitate, adică întreruperea funcţionării acestui serviciu special pentru o persoană privată", a spus Crin Antonescu, într-o declaraţie făcută la Palatul Cotroceni. "Cred că directorul STS va lua măsurile necesare şi, o dată cu luarea acestor măsuri, cazul, din punctul meu de vedere, este închis, a spus Antonescu. El a arătat că legea este lege şi se aplică, "nu după cum crede Traian Băsescu, nu după cum dă ordine verbale din maşină, de pe gard sau din altă parte, Traian Băsescu, ci în conformitate şi litera şi spiritul acesteia". Antonescu a arătat că pe el personal nu îl interesează câte telefoane speciale au la dispoziţie Traian Băsescu sau oamenii din jurul său şi că "poate să aibă şi o mie". "Lucrurile sunt foarte clare, echipamentele instalate acolo, au fost instalate în virtutea unei legislaţii care prevede strict şi exclusiv beneficiarii unor astfel de instalaţii şi au fost instalate printr-o interpretare mai largă decât permitea legea noţiunii de preşedinte al României", a menţionat Crin Antonescu. El a precizat că este o singură persoană care exercită, efectiv, atribuţiile acestei funcţii şi că nu există în legislaţie noţiunea de preşedinte suspendat, nici în Constituţie, nici în legea specifică de funcţionare a STS, nici în alte documente cu caracter secret. Antonescu a adăugat că această instalare s-a făcut, din câte a înţeles, pe baza unei dispoziţii verbale a celui care era încă în exerciţiu la data la care a dat această dispoziţie.

Duvăz: Pentru cvorumul de 50% plus unu trebuie să vină la urne 65% din populaţia cu drept de vot

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a susţinut, vineri, că pentru a fi întrunit cvorumul de validare a referendumului, respectiv 50% plus unu, la urne ar trebui să se prezinte 65% dintre persoanele cu drept de vot, în condiţiile scăderii populaţiei României. "Acest 50% plus unu reprezintă 65% prezenţă la vot din populaţia cu drept de vot care se află în România sau în străinătate, cu posibilitatea de a vota", a spus Duvăz. El a explicat că acest fapt rezultă din scăderea populaţiei României şi a dat exemplul Capitalei, a cărei populaţie a scăzut din 2002 până în prezent, în medie, cu 13%. Duvăz a susţinut că dorinţa lui Traian Băsescu a fost de a se introduce pragul de validare pentru referendum "în speranţa de a câştiga la masa verde". "E limpede ca apa de izvor că dorinţa tuturor, în primul rând a lui Traian Băsescu, a fost introducerea pragului. A fost singura măsură pe care au sperat că o pot obţine şi au obţinut-o şi sub presiunea externă PDL şi Traian Băsescu ca să nu fie revocat, în speranţa că va câştiga la masa verde", a spus Duvăz.

Cod galben de caniculă în estul şi sudul ţării

Capitala şi 21 de judeţe din estul şi sudul ţării vor fi, sâmbătă şi duminică, sub avertizare cod galben de caniculă. Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, sâmbătă şi duminică va persista canicula în regiunile sudice şi estice, iar disconfortul termic va fi accentuat. Avertizarea cod galben este valabilă pentru Bucureşti şi judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dâmboviţa, Mehedinţi, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj. În aceste judeţe se vor înregistra frecvent temperaturi de 36 - 38 de grade. În după-amiaza zilei de sâmbătă, temperatura va ajunge până la 39 de grade în extremitatea sudică a ţării.
Meteorologii au precizat că sâmbătă vor fi temperaturi de 35 - 37 de grade şi în Banat şi local în Transilvania, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80. Duminică, instabilitatea atmosferică se va accentua în vestul, centrul şi nordul ţării, iar la începutul săptămânii viitoare, canicula va persista local în sud şi est.

Oil Terminal a cumpărat bijuterii de lux

Companiile din subordinea Ministerului Economiei au făcut în ultimii ani cheltuieli nejustificate, un exemplu fiind Oil Terminal, care a plătit zeci de mii de euro pe bijuterii, ace de cravată, butoni de aur, un ceas de aur şi vinuri de colecţie. Anunţul a fost făcut vineri de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. El a anunţat totodată anularea unei licitaţii "cu dedicaţie". Chiţoiu a prezentat concluziile unui audit privind activitatea ministerului şi a companiilor din subordine în perioada 2009-2011. La cea mai mare parte a companiilor au fost identificate cheltuieli care au încălcat procedurile legale de achiţie şi au prejudiciat patronomiul companiilor, a spus el. În cazul Oil Terminal Chiţoiu a precizat că au fost contractate plăţi nejustificate şi cheltuieli efectuate în interes personal din banii companiei de către fostul manager, în perioada 2009-2010. Astfel, în urma verificării s-a constatat că au fost plătiţi 26.482 lei pentru bijuterii, 6.646 lei pentru obiecte din aur, butoni şi ace de cravată, 1.859 euro pentru un ceas de aur, 23.000 de lei pentru vinuri de colecţie, 2.574 euro pentru parfumuri şi 10.000 de lei pentru genţi de damă. "Sumele cheltuite nejustificat vor fi imputate persoanelor responsabile", a spus Chiţoiu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.