Național

A furat, n-a furat, a furat

Ziarul de Vrancea
20 iul 2012 758 vizualizări
Două comisii au stabilit că premierul Victor Ponta şi-a plagiat teza de doctorat iar alta, aflată în subordinea sa, îi ia apărarea n liderul PSD nici nu vrea să audă de demisie, acuzand jocuri politice

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată. Potrivit documentelor, tehnicile de copiere arată că au fost de multe ori "copiate fragmente din alte lucrări şi în succesiunea în care ele curg în lucrările originale". Alteori este folosită "«tehnica montajului», adică se preiau bucăţi disparate din lucrările surse pentru a confecţiona propriile pagini ale autorului, evident fără respectarea minimală a citării corecte", potrivit deciziei Comiei de Etică. "Toate indică nu numai cât de mult a fost copiat, dar şi intenţia şi, mai rău, prin minime cosmetizări, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fără atribuirea corectă a autorilor de la care s-a preluat identic", conform hotărârii.
Comisia precizează că au fost preluate "copy paste" blocuri de texte, bunele practici privind citarea corectă fiind cunoscute autorului lucrării. Astfel, o treime din lucrare a fost copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele". Membrii comisiei au stabilit că au fost preluate "fără citările de rigoare" peste 68 de blocuri de text cu mărimi diferite, de la câteva rânduri la 80 la pagini. Toţi membrii comisiei au stabilit că este vorba de un plagiat "de cuvinte şi de idei". Totodată, în concluziile Comisiei se regăseşte faptul că plagiatul lui Victor Ponta "este intenţionat", membrii forului explicând că "bunele practici erau cunoscute autorului tezei din lucrările model adoptate ca sursă, dar preluările fără citare corectă sunt masive". De asemenea, Comisia a stabilit că deşi unii autori au fost citaţi incorect, aceştia apar totuşi în corpul tezei şi sunt incluşi în lista de bibliografie. "În schimb autorii din care s-a plagiat direct şi masiv nu apar niciodată în parantezele de citare din cuprinsul tezei", se precizează în concluziile Comisiei de Etică.

"Normele etice există dinainte de 2003"

Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu, a declarat, vineri, că regulile de bună conduită şi normele etice în baza cărora Comisia a analizat teza de doctorat a lui Victor Pona există dinainte de 2003. El a precizat că, potrivit definiţiei date cuvântului, plagiatul este o formă de copiere a textului, nu se referă la conţinut. În legătură cu legislaţia în raport cu care ar trebui analizată teza de doctorat a lui Victor Ponta, având în vedere că acesta a susţinut teza în 2003, când era un alt cadru legal, profesorul Mircea Popescu a spus că, în acest sens, Comisia de Etică doreşte să exprime că "regulile de bună conduită şi normele etice în baza cărora Comisia a analizat există dinainte de 2003". "În primul rând acasă eşti învăţat cum să te porţi", a mai spus Mihai Popescu.
Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat că poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar dacă Ministerul Educaţiei îşi dă acordul, întrucât aceasta este conferită în urma unui ordin al ministerului.

Ponta: "O decizie politică"

Premierul Victor Ponta a declarat că decizia Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare ştiinţifică (ANCS). "Potrivit Legii educaţiei fãcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv, ieri (n.r.- joi), şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Atenţie! Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc făcută special pentru mine", a spus premierul Victor Ponta.

Comisia din subordinea Ecaterinei Andronescu, singura care îi ia apărarea

Universitatea din Bucureşti s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, în baza Cartei Universităţii din Bucureşti. Teza de doctorat a fost analizată la Universitatea Bucureşti de Comisia de Etică a instituţiei şi de mai mulţi experţi în drept. Decizia Comisiei de Etică a UB a fost anunţată la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a informat că titlul de doctor al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine. Numele membrilor Consiliului Naţional de Etică nu au fost publicate, existand zvonuri că printre aceştia se regăseşte unul dintre foştii avocaţi ai lui Adrian Năstase. 
Un al treilea for, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat. Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a emis, înaintea şedinţei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU şi a susţinut că acest for nu are competenţă să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Preşedintele Academiei Romane îl desfiinţează pe Ponta

"Cred că instituţia care a dat o decizie şi care a acordat titlul e cea mai abilitată să se pronunţe asupra unei teze de doctorat. Nu trebuie să fii specialist ca să-ţi dai seama că două pagini sunt identice", a declarat preşedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, pentru Realitatea TV. "Decizia Universităţii va avea în lumea academică un ecou mai important decat orice comisie. Universitatea are ca interes protejarea propriei reputaţii. Citarea corectă nu mai punea problema plagiatului", a susţinut Ionel Haiduc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.