Național

Mozaic national: Ponta spune că demisionează dacă i se dovedeşte plagiatul

Ziarul de Vrancea
28 iun 2012 571 vizualizări
Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat publicaţiei "El Pais", că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se "va retrage", răspunzând afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.

El a adăugat că această problemă a apărut ca urmare a conflictului existent între el şi preşedinte pe tema prezenţei la Consiliul European. "Am cerut Comisiei de etică din cadrul Ministerului Educaţiei să verifice lucrarea mea şi sunt convins că se va demonstra că nu sunt vinovat de plagiat", subliniind că susşiciunea de furt intelectual este "un atac politic din partea preşedintelui, după ce mi-am anunţat dreptul de a fi prezent la Bruxelles". Întrebat ce va face dacă acea comisie va da verdictul că a plagiat, Ponta este citat spunând: "Atunci, cu siguranţă că mă voi retrage". După ce jurnalistul completează răspunsul spunând "Demisia...", Ponta este citat confirmând această variantă: "Da. Îmi asum responsabilitatea."

Iacobov, şapte ani la puşcărie pentru jefuirea rafinăriei Oneşti

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis ieri condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare a omului de afaceri Corneliu Iacobov şi la şase ani de detenţie a lui Toader Găurean, în dosarul RAFO Oneşti.
Decizia este definitivă. Magistraţii ÎCCJ au respins recursurile formulate în acest dosar şi au menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti, inclusiv condamnarea la şapte ani de închisoare a lui Marin Marin. În plus, Corneliu Iacobov, Toader Găurean şi Marin Marin au fost obligaţi de judecători la plata sumei de 18.455.220 lei către RAFO şi a câte 7.000 de lei cheltuieli de judecată. Anterior, magistraţii Tribunalului Bucureşti (TB) îl achitaseră pe 12 mai 2008 pe omul de afaceri băcăuan Corneliu Iacobov, alături de alţi trei inculpaţi, în dosarul RAFO, în care era acuzat de procuror de prejudicierea rafinăriei cu peste 200 de miliarde de lei vechi. Magistraţii au decis atunci achitarea lui Corneliu Iacobov pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată, asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală pentru primă infracţiune şi fapta nu există pentru celelalte două.

Năstase prinde weekendul după gratii

Tribunalul Bucureşti a amânat, ieri, pentru data de 5 iulie, judecarea cererii de întrerupere a executării pedepsei de doi ani închisoare de către fostul premier Adrian Năstase. Motivul amânării a fost faptul că Adrian Năstase nu s-a prezentat în sala de judecată din motive medicale. Iniţial, avocaţii săi au depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de amânare a executării pedepsei, însă judecătoarea Elena Burlan a fost de acord cu schimbarea încadrării juridice, fiind luată acum în discuţie o cerere de întrerupere a executării pedepsei. Fostul premier a fost externat marţi seara din Spitalul de Urgenţă Floreasca şi dus cu o ambulanţă la Penitenciarul Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a decis că nu există niciun impediment pentru ca Poliţia să pună în executare mandatul de încarcerare emis pe numele fostului premier. El a fost condamnat la doi ani închisoare în dosarul "Trofeul Calităţii", în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Într-un interviu acordat publicaţiei "El Pais", Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat că Adrian Năstase a încetat să mai fie membru al Partidului Social Democrat din momentul în care a fost condamnat definitiv.

Senator găsit cu mai mulţi bani în cont decat poate să justifice

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că senatorul PDL Cristian Rădulescu nu poate justifica suma de 551.136 lei (122.000 euro), reprezentând diferenţa între averea dobândită şi veniturile realizate, fiind sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti în vederea confiscării acestei sume.  Veniturile realizate de Rădulescu în perioada exercitării funcţiei de senator (19 decembrie 2008 - prezent), supusă acum evaluării, au fost în cuantum total de 1.929.395 lei iar averea deţinută şi cheltuielile efectuate de senator au fost de 2.480.532 lei. Cristian Rădulescu a declarat ieri pentru Agerpres că reprezintă unul dintre dosarele prin care Agenţia Naţională de Integritate încearcă să-şi justifice existenţa.

Încă un parlamentar ajunge în instanţă

Deputatul Mihail Boldea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, sub acuzaţia că este liderul unei grupări ce se ocupa cu înşelăciuni imobiliare, prejudiciul fiind de aproximativ 1 milion de euro. În acelaşi dosar au fost deferite justiţiei alte 18 persoane care au acţionat sub coordonarea sa, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Anchetatorii susţin că membrii grupării, printre care Mihaela Cristina Bolboceanu, avocat din cadrul Baroului Galaţi, şi Aurica Luchiniuc, fost arbitru din cadrul Curţii de Arbitraj Galaţi, identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. În acest scop, inculpaţii au utilizat hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals. Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.