Național

Noua lege a retrocedărilor se va naşte peste nouă luni

Ziarul de Vrancea
19 iun 2012 655 vizualizări
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acceptat amânarea modificărilor pe legea proprietăţilor naţionalizate n acestea trebuia să intre în vigoare pe 12 iulie, dar ultimele guverne nu au găsit timp să elaboreze proiectul de lege

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat solicitarea Guvernului de prelungire cu nouă luni a termenului în care legea proprietăţilor naţionalizate trebuie modificată. "Termenul impus de CEDO în care România trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate expiră la 12 iulie, dar Curtea a acceptat o prelungire cu nouă luni", au arătat surse citate de Mediafax. Informaţia a fost confirmată de către ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, care a precizat că termenul de modificare a legii proprietăţilor naţionalizate a fost astfel împins până aproape de începutul lunii aprilie 2013.
El a precizat totodată că noul Guvern va analiza variantele de modificare a legii, urmând să iniţieze în toamna acestui an o consultare publică.
"Comitetul interministerial care analizează variantele de modificare a legii va iniţia o consultare publică, cu toţi actorii implicaţi, pentru a identifica o soluţie care să răspundă exigenţelor CEDO. Acum este prematur un comentariu asupra soluţiilor de fond, trebuie o variantă care să asigure o justă depăgubire, dar şi soluţii realiste care să poată fi suportate de la bugetul de stat", a spus ministrul Justiţiei.
În luna aprilie, surse oficiale declarau agenţiei Mediafax că Guvernul discută cu oficialii Curţii Europene a Drepturilor Omului o amânare cu minimum şase luni a termenului în care trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate, interval în care să analizeze toate soluţiile posibile de rezolvare a problemei.
Guvernul anunţase anterior că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata urma să fie efectuată eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
Ministrul Finanţelor de atunci, Bogdan Drăgoi, afirma că plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
mos ion roata, acum 4331 zile, 12 ore, 16 minute, 25 secunde
Trebuie sa suporte greselile trecutului ,pentru ca si generatia viitoare v=a suporta greselile generatiei actuale ca nu cunoaste trecutul inaintasilor,istoria,crimele si nedreptatile faccute de citeste integral
neverlandd, acum 4334 zile, 3 ore, 58 minute, 43 secunde
nu stiu de ce actuala generatie trebuie sa suporte faptele trecutului...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.