Național

Mozaic national: Profesorii universitari, victime colaterale

Ziarul de Vrancea
3 iun 2012 526 vizualizări
Premierul Victor Ponta a dat ieri asigurări că nu profesorii universitari fac obiectul posibilei suprataxări, ci aceia care lucrează în companiile şi societăţile de stat ale căror venituri sunt nejustificabile.

"În continuare, consider că veniturile uriaşe - şi nu folosesc termenul de nesimţite că îi aparţine domnului Boc - , din punctul meu de vedere, sunt absolut nejustificate, ale celor care lucrează în societăţi şi companii de stat, nu mă las şi acelea trebuie să revină la o limtită rezonabilă", a spus Ponta. El a susţinut că, deşi nu-i păsuieşte pe profesorii universitari care au venituri de peste 4.500 de lei, nu aceştia sunt obiectul suprataxării. "Sunt câţiva profesori universitari, dar nu aceia sunt obiectul dorinţei mele de suprataxare, ci cei care câştigă mulţi prea mulţi bani în companiile şi societăţile stat şi spun asta pentru că, chiar dacă o să-i schimbăm pe cei puşi de PDL, nu vreau să-i punem pe unii de la PSD şi PNL care câştigă tot atât, că tot nu merită", a spus prim-ministrul. El a mai spus că aceia care lucrează la stat şi au venituri ridicate ar trebui să plece la privat. "Am discutat deja cu ministrul de Finanţe, care gândeşte ca mine pe această temă şi o să venim cu soluţia legislativă în aşa fel încât să nu ne dea în judecată şi să câştige după aceea", a completat Ponta.

S-a sinucis după ce studenţii au acuzat-o că şi-a însuşit banii din taxe

O tânără în vârstă de 33 de ani, cadru didactic universitar, a fost găsită moartă, ieri, în locuinţa ei din municipiul Piteşti, principala ipoteză luată în calcul de anchetatori fiind cea a unei sinucideri. Potrivit primelor concluzii ale anchetei, în acest caz este vorba de o sinucidere, decesul fiind provocat de ingererea unei mari cantităţi de medicamente. Tânăra decedată avea titlul de doctor în filologie şi a fost încadrată până de curând ca lector la Universitatea din Piteşti, dar Senatul instituţiei de învăţământ superior a decis să-i desfacă disciplinar contractul de muncă, la începutul lunii aprilie. Potrivit informaţiilor furnizate presei la momentul respectiv de reprezentanţii Universităţii Piteşti, tânăra fusese acuzată de mai mulţi studenţi că încasase de la ei contravaloarea taxelor de studii, în total 27.000 de lei, dar nu depusese banii la casierie. În acest caz a fost sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, iar între timp banii respectivi au fost recuperaţi.

Un bărbat şi-a ucis partenera în plină stradă, dar apoi a ratat sinuciderea

Gelos la culme, un bărbat în vârstă de 42 de ani, din localitatea sibiană Răşinari, şi-a ucis ieri fosta concubină, tăindu-i gâtul cu un cuţit. Când a realizat ce a făcut, a încercat să se sinucidă folosind aceeaşi armă. Starea sa a fost stabilizată în urma unei operaţii. Asasinul riscă între 15 şi 25 de ani de puşcărie. Sora femeii ucise a declarat că nu a fost pentru prima dată când bărbatul o ameninţa şi o urmărea pe victimă, însă în duminica Rusaliilor cele două tinere au fost surprinse singure şi fără apărare în centrul satului, unde aşteptau o maşină care să le ducă la Sibiu, la serviciu. Cei doi au împreună un băieţel de patru ani, dar bărbatul mai are patru copii din relaţii anterioare.

Polii ministrului Economiei

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat că în România vor fi dezvoltaţi opt poli de creştere economică, dintre care doi la Timişoara, alţi doi fiind deja lansaţi la Cluj-Napoca şi Iaşi. "În Timişoara vom lansa un pol de cecretare ştiinţifică şi de asemenea un pol de creştere pe zona agriculturii şi dezvoltării alimentare", a declarat Chiţoiu. Ministrul a spus că, odată cu lansarea acestor poli de creştere economică, ministerul îşi propune să atragă investitori pentru dezvoltarea economiei. "Ne interesează să aducem investitori şi să creăm un microclimat pentru dezvoltarea economiei în următorii ani. Timişoara este un centru universitar, aveţi resursele umane şi profesionale. Ne interesează să aducem firme româneşti şi străine să investească în cercetare. Statul vine cu facilităţi fiscale pentru cei care investesc şi autorităţile locale vor pune la dispoziţia acestor microcomunităţi de afaceri logistica necesară", a explicat ministrul. Daniel Chiţoiu a mai spus că Ministerul Economiei este interesat ca cerealele, spre exemplu, să fie prelucrate la nivel local, în timp ce autorităţile locale vor pune la dispoziţia investitorilor infrastructura necesară.

Arestată după ce şi-a omorat mama cu 170 de lovituri de cuţit

Învăţătoarea de la Şcoala Generală nr. 4 din Curtea de Argeş, acuzată că şi-a ucis mama cu peste 170 de lovituri de cuţit, a fost arestată preventiv, sâmbătă seară, pentru 29 de zile, de către magistraţii Tribunalului Argeş, pentru omor deosebit de grav. Elena Mirela Marinescu, în vârstă de 37 de ani, învăţătoare la clasa a IV-a, de 14 ani angajată în această unitate de învăţământ, a fost reţinută iniţial pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, fiind acuzată că şi-a ucis mama cu multiple lovituri de cuţit, în cursul după-amiezii fiind prezentată instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit anchetatorilor, femeia, care este căsătorită şi are un copil, şi-a recunoscut fapta, medicii legişti constatând că pe corpul victimei, chiar mama sa, în vârstă de 77 de ani, există peste 170 de lovituri de cuţit. Primele date ale anchetei au indicat că Elena Mirela Marinescu nu avea din anul 2010 avizul psihologic necesar unui cadru didactic. Profesorul Florin Gardin, inspector şcolar general al ISJ Argeş, afirma că dacă învăţătoarea din municipiul Curtea de Argeş suspectată că şi-a ucis mama a predat fără să aibă aviz psihologic, directorul şcolii este răspunzător pentru acest lucru, primele date indicând că femeia este un cadru didactic bun, apreciat în rândul colegilor şi al părinţilor copiilor. Şeful Serviciului Medico-Legal Argeş, dr. Dan Manu, declara că în urma autopsiei asupra cadavrului legiştii au descoperit pe corpul victimei peste 170 de leziuni traumatice care au fost produse cu cuţitul, dintre care 153 fiind plăgi, 33 penetrante în cavitatea toracică şi având corespondent ca leziuni în organele viscerale. "Femeia, care este fiica victimei, a recunoscut că şi-a ucis mama. Motivează faptul că au avut un conflict spontan izbucnit în urma unor neînţelegeri legate de anumite sume de bani", afirmă comisar şef Dănuţ Dinu.

A murit în urma unei înţepături de albine

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Iaşi, a murit, sâmbătă seară, în urma unui şoc anafilactic provocat de o înţepătură de albină, în timp ce se afla în vizită la socrii săi, în localitatea vasluiană Rateşul Cuzei. Bărbatul intrase împreună cu soţia şi cu soacra sa în stupină pentru a da o mână de ajutor, iar la un moment dat s-a simţit rău, retrăgându-se în locuinţă. "La aproximativ un sfert de oră de când a acuzat starea de rău, bărbatul a intrat în şoc anafilactic, fiind solicitată intervenţia unei ambulanţe. Deşi echipajul medical a ajuns în zece minute de la apelul făcut la numărul de urgenţă 112, bărbatul nu a mai putut fi salvat, deşi s-a încercat resuscitarea lui mai bine de o oră", a declarat prutătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ştraub.

Succesorul Elenei Udrea vrea să atragă turiştii cu Enescu şi cu Brancuşi

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat că România are valori de patrimoniu care nu trebuie reinventate, cum ar fi Constantin Brâncuşi şi George Enescu, care sunt mult mai expresivi decît brandul promovat de fostul ministru Elena Udrea. "Indiferent dacă-mi doresc sau nu «frunza», există un buget care a fost alocat pentru promovarea României, există un buget în derulare şi evident că problematica de brand mă preocupă, dar eu cred că dincolo de ceea ce înseamnă o imagine, o frunză sau altceva, cel mai important lucru este să avem o legătură între ceea ce promovăm şi realitate, pentru că oamenii vin cu o speranţă în momentul în care promovezi ceva şi când văd că realitatea arată altfel, a doua oară nu mai vin. Sunt valori de patrimoniu care nu cred că trebuie reinventate, cum ar fi Brâncuşi sau Enescu, sunt valori naţionale care sub o formă sau alta trebuie utilizate nu neapărat din persepectivă de marketing, ci din persepectivă de identitate şi de imagine. Enescu va fi întotdeauna mai puternic decât o «frunză»", a declarat ministrul. Eduard Hellvig a mai adăugat că este o onoare faptul că Prinţul Charles promovează România, "dar eu cred că România are lucruri importante de promovat, nu trebuie să reinventăm lucrurile, aici sunt lucruri esenţiale, care pot fi promovate şi doar trebuie să fim coerenţi".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.