Național

Mozaic national: Două treimi din părinţii de la ţară nu-şi duc copiii la medic

Ziarul de Vrancea
30 mai 2012 532 vizualizări
Aproape două treimi dintre părinţii din mediul rural spun că îşi tratează copiii acasă, fără a-i duce la medic atunci când sunt bolnavi şi doar 41 la sută dintre copiii cu vârste sub doi ani sunt văzuţi de medic, rezultă dintr-un studiu prezentat, ieri, de World Vision România.

Studiul "Bunăstarea copilului din mediul rural" arată că aproape două treimi dintre adulţii intervievaţi au afirmat că îşi tratează copiii acasă, fără a-i duce la medic atunci când sunt bolnavi, iar dintre cei care merg la medic, două treimi apelează la doctorul din oraşul apropiat şi numai o treime la medicul din comună. "În rândul familiilor sărace, proporţia celor care îşi tratează copiii la medic este şi mai scăzută. Dincolo de limitările inerente indicatorilor folosiţi, faptul că peste jumătate dintre copiii bolnavi sunt trataţi fără a fi văzuţi de medic, în familiile rurale, este îngrijorător din perspectiva dreptului copilului la o îngrijire medicală de calitate. Este îngrijorătoare şi constatarea potrivit căreia, conform declaraţiilor părinţilor, doar 41 la sută dintre copiii de sub doi ani sunt văzuţi de medic, fapt care indică un posibil risc de absenţă sau întârziere a imunizării cu vaccinurile recomandate de Ministerul Sănătăţii pentru cea mai mare parte a copiilor din această categorie de vârstă", se arată în studiului.
Iniţiatorii studiului mai atrag atenţia că proporţia copiilor cu analize făcute în ultimul an este substanţial mai mică decât jumătate din procentul celor care au fost la medicul de familie în ultima jumătate de an. "Cu alte cuvinte, analizele medicale par a fi recomandate aproape exclusiv în cazurile în care copilul este bolnav şi mult mai puţin în cazul unei verificări de rutină, cu rol de prevenţie. Preferinţa accesării serviciilor medicale de la oraş de către persoanele mai instruite sau ale căror locuinţe sunt mai aproape de oraşe, chiar dacă satisfacţia legată de calitatea serviciilor este mai scăzută în rândul acestor categorii, reprezintă un semnal de alarmă cu privire la încrederea populaţiei în calitatea serviciilor medicale din rural", se mai arată în studiu.
Cercetarea a evaluat şi câteva aspecte care descriu starea lor de confort psihologic şi fericire. Astfel, doar 44 la sută dintre copiii chestionaţi au obţinut scorul maxim, afirmând că au prieteni pe care se pot baza, se simt sănătoşi, sunt capabili să facă lucruri pe care le fac copiii de aceeaşi vârstă, şi sunt la fel de fericiţi ca şi ceilalţi copii. La cealaltă extremă a scalei, cu un nivel scăzut de confort psihologic, se plasează 11 la sută dintre copii.


Lecţie de istorie în costumul lui Adam

Un profesor de la o şcoală din Târgu Mureş a fost reţinut, fiind acuzat că ar fi sechestrat în clasă mai mulţi elevi de clasa a V-a, i-ar fi pus să se dezbrace, apoi i-ar fi filmat cu telefonul mobil şi a postat imaginile pe internet. Potrivit DIICOT, dascălul deţinea şi acasă poze cu minori cu vârste de 10 - 11 ani, pe care îi obliga să se dezbrace, inclusiv în tabere. Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat că sesizările în cazul profesorului de la şcoala Generală nr. 2 din Târgu Mureş vizează fapte comise din 2011 şi până în prezent. El a precizat că profesorul a fost reţinut pentru pornografie infantilă, hărţuire sexuală, corupere sexuală şi rele tratamente aplicate minorului.
Potrivit unor surse judiciare, primele plângeri au fost făcute de părinţii a două eleve de opt ani, care au reclamat că profesorul le-a pus să se dezbrace în timp ce se aflau într-o tabără. Ulterior, la dosar au fost înregistrate multe alte plângeri de la părinţi ai elevilor de la şcoala Generală nr. 2, toate vizând aceleaşi fapte. Profesorul va fi dus la Judecătoria Târgu Mureş cu propunerea de arestare preventivă. Profesorul, în vârstă de 37 de ani, preda istoria.

Sumele reţinute nelegal pentru CASS se restituie şi moştenitorilor pensionarilor decedaţi

Comisia juridică din Senat a adoptat ieri un amendament la Ordonanţa de Urgenţă 17/2012, conform căruia sumele încasate nelegal de la pensionari pentru CASS să poată fi restituite şi către moştenitorii pensionarilor decedaţi. "Ordonanţa de urgenţă prin care s-a dispus restituirea sumelor încasate cu titlul de contribuţie de la pensionari a fost modificată în Comisia juridică în sensul că restituirea sumelor încasate în plus în această perioadă se va face şi către moştenitorii legali şi testamentari ai unui pensionar decedat după 1 ianuarie 2011 sau până la data în care s-au făcut reţinerile, astfel încât şi urmaşii acestor pensionari să poată beneficia de sumele care au fost reţinute nelegal, în mod greşit de către stat", a explicat preşedintele Comisiei juridice, senatorul Toni Greblă. El a menţionat că lucrurile trebuie să fie analizate ca şi când titularii de pensie ar fi în viaţă la data restituirii sumelor.
Potrivit amendamentului adoptat, sumele reţinute de la 1 ianuarie 2011 până la 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 de lei, se vor restitui, în cazul pensionarilor decedaţi după 1 ianuarie 2011, către moştenitorii legali ori testamentari, începând cu luna următoare depunerii documentelor justificative.
Proiectul, care a primit aviz favorabil din partea Comisie juridice, urmează să fie dezbătut pe fond de Comisia pentru buget şi de Comisia pentru muncă.

La clasele pregătitoare nu vor preda cadre didactice debutante

Ministerul Educaţiei a anunţat ieri că la clasele pregătitoare, care vor funcţiona, în premieră, din anul şcolar 2012-2013, nu vor preda cadre didactice debutante, acoperirea necesarului de dascăli urmând să fie realizată prin transferuri şi detaşări.
Ministerul propune, de asemenea, un set de măsuri pentru ca activitatea şcolară să se desfăşoare în două schimburi şi pentru crearea unor reglementări care să permită includerea unui număr suplimentar de elevi la clasele pregătitoare (maximum unul, două locuri), în cazuri excepţionale. Referitor la materialele didactice pentru clasa pregătitoare, reprezentanţii ministerului spun că soluţia "se află pe agenda Guvernului". Ministerul a reamintit că în ceea ce priveşte mobilierul pentru clasele pregătitoare, sarcina achiziţionării acestuia va reveni şcolilor.
Numărul copiilor înscrişi în clasa pregătitoare şi clasa I pentru anul şcolar următor, 127.665 şi respectiv 171.885, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, este aproape identic cu cel al preşcolarilor care au fost recenzaţi.

Cezar Preda: Iniţiativa lui Ungureanu este o imixtiune, o bulversare a PDL

Deputatul PDL Cezar Preda a apreciat ieri, la RFI, că intenţia fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu de a face o platformă de centru-dreapta "nu ajută cu nimic" PDL şi că este o "imixtiune, o bulversare a partidului".  "Eu sunt cu ghilimelele de rigoare prea bătrân în politică să nu-mi dau seama că această decizie a lui Mihai Răzvan Ungureanu nu ne ajută cu nimic pe noi acum, PDL şi nici dreapta. Noi suntem în alegeri locale, suntem canalizaţi pe ceea ce înseamnă explicarea guvernării pentru a reuşi să ne păstrăm baza partidului în autorităţile locale", a spus deputatul PDL. În opinia lui Cezar Preda, este vorba de o "bulversare" a PDL. "Această până la urmă imixtiune sau bulversare a partidului meu prin construcţii de dreapta, paralele cu dreapta sau centru-dreapta, pe care o reprezintă partidul meu nu ajută, nu limpezeşte", a adăugat el.
Cezar Preda apreciază însă că Ungureanu "este un om deosebit". "L-am susţinut ca prim-ministru, construieşte o iniţiativă civică. Nu văd ce se poate face la ora actuală să coalizezi dreapta prin alte chestiuni decât prin partidele care sunt de dreapta, care trebuie să unească sau trebuie să aducă oameni noi", a afirmat deputatul democrat-liberal. "Nu vă mai spun că este o construcţie pe care Mihai Răzvan Ungureanu o vrea cu şase luni înainte de alegerile generale, care pe orice principiu consacrat al evoluţiei şi timingului politic nu are nici o putere să intervină în aceste alegeri. Poate în 2014 la prezidenţiale sau în 2016", a explicat deputatul.
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, la B1 Tv, că se gândeşte să constituie o asociaţie, care s-ar putea numi Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta, el opinând totodată că este nevoie de o regrupare a dreptei în jurul câtorva principii pe care le poate exprima o platformă comună.

Actorul Şerban Ionescu, transferat la o clinică din Germania

Şerban Ionescu a fost transportat ieri cu un avion, la o clinică din Germania, actorul fiind însoţit pe durata zborului spre Munchen de un echipaj SMURD, a anunţat medicul Bogdan Opriţa. Echipajul SMURD urma să îl însoţească pe Şerban Ionescu până la aeroportul din Munchen, de unde să fie preluat cu o ambulanţă şi dus la clinica privată unde urmează să fie tratat.
Şerban Ionescu a fost este diagnosticat, în urmă cu aproape un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înţepătura unei căpuşe. Boala atacă membrana neuronală, mielina, afectând astfel muşchii şi alte organe.

Guvernul a avizat construcţia conductei de gaze Iaşi-Ungheni

Guvernul a avizat ieri indicatorii tehnici de construcţie a conductei de interconectare a sistemului de transport gaze din România şi Republica Moldova, pe ruta Iaşi-Ungheni, a anunţat premierul Victor Ponta. "Este un proiect agreat de mai mult timp la nivelul principiilor şi discuţiilor politice, dar care niciodată nu a fost pus în practică", a spus Ponta. El a arătat că acest proiect are o importanţă strategică şi politică pentru colaborarea între cele două ţări.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii mai, că finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, prin care se vor interconecta sistemele de gaze ale României şi Republicii Moldova, are ca termen a doua parte a anului 2014.
Conducta de gaze va asigura un tranzit de 1,5 miliarde metri cubi anual pe ruta Iaşi-Ungheni. Costurile de construcţie sunt estimate la 20 milioane euro, din care partea României va fi de circa 12 milioane euro.
România importă cea mai mare parte a gazelor de la Gazprom, la preţuri de aproape trei ori mai mari faţă de gazele extrase intern. O altă rută de import este conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt nesemnificative.

Xxxxxxxxxx


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.