Național

Scandal româno-maghiar din cauza unei urne funerare

Ziarul de Vrancea
27 mai 2012 1007 vizualizări
Autorităţile române s-au opus reînhumării unui scriitor maghiar la Odorheiu Secuiesc, motiv pentru care preşedintele Parlamentului de la Budapesta a acuzat "comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern" de la Bucureşti

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat ieri în termeni foarte duri Guvernul României, pe care l-a acuzat că a împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Kover Laszlo a declarat presei, înainte de începerea ceremoniei de comemorare, că scandalul creat în jurul reînhumării scriitorului nu poate fi considerat ca fiind un incident diplomatic şi a amintit că Parlamentul Ungariei a început demersurile în urmă cu mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat niciun fel de probleme.
''Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. (...) Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă'', a declarat Kover Laszlo.

Goana după urnă

Sambătă, agenţiile de presă anunţau că o urnă cu cenuşă umană, posibil aparţinand scriitorului maghiar, a fost găsită în portbagajul unui taxi cu care circula directorul de comunicare al ceremoniei de reînhumare ce urma să aibă loc la Odorheiu Secuiesc. Purtătorul de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, afirma că la Corund fusese oprit un taxi, iar pasagerul L.C a refuzat să permită deschiderea portbagajului şi controlarea bagajelor, motiv pentru care a fost solicitat ajutorul unui procuror, care a dat avizul pentru control, relatează Agerpres. Gheorghe Filip a spus că în portbagaj a fost găsită o urnă în care pasagerul a afirmat că este cenuşă umană, cazul fiind preluat de Parchetul de pe langă Judecătoria Odorheiu Secuiesc. Ulterior, acelaşi purtător de cuvant a anunţat că urna găsită era goală.
Întrebat dacă va înainta o notă de protest către autorităţile române, preşedintele Parlamentului Ungariei a spus că a trimis deja scrisori preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României, cărora le-a cerut sprijinul. Acesta a a subliniat că Ungaria nu este interesată să creeze tensiuni şi consideră că singura cale a relaţiilor dintre cele două state este cooperarea.

Comemorare în loc de reînhumare

Prefectura Harghita a solicitat instanţei anularea adeverinţei de înhumare a lui Nyiro Jozsef, pe motiv că documentul nu a fost eliberat aşa cum prevede legea. ''S-a făcute referire, în adeverinţa de înhumare, la un act, 218 din 2012, care nu are nicio legătură cu certificatul de deces al defunctului, care s-a înregistrat cu numărul 642 din 1953 şi este eliberat de compartimentul de stare civilă şi păstrat la secţia 3 din Madrid'', a explicat prefectul Harghitei. Augusta Cristina Urzică a mai adăugat că atât primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, cât şi aparţinătorii şi preotul paroh vor fi informaţi printr-o adresă scrisă asupra faptul că s-a depus acţiune în contencios şi se suspendă orice acţiune legată de înhumare.
Iniţial, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a replicat că, până când citaţia nu va ajunge Primărie (care a emis autorizaţia), aceasta nu este suspendată de drept. Ulterior, reînhumarea a fost amanată, hotărarea aparţinand preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo. Szasz a adăugat însă că Nyiro va fi reînhumat totuşi acolo, în viitor.
Pste două mii de persoane au participat ieri la ceremonia de comemorare a scriitorului maghiar, pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc. La eveniment a fost prezent şi preşedintele partidului de extremă dreaptă Jobbik, din Ungaria, Vona Gabor.

Comunitatea Evreiască protestează

Federaţia Comunităţii Evreieşti din România şi-a exprimat ''indignarea şi imensa amărăciune'' faţă de vestea înhumării scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România. Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, spune că Jozsef Nyiro a devenit membru în Parlamentul de extremă dreaptă, nyilasis, a lui Ferenc Szalasi şi a aderat implicit la o orientare politică naţionalistă, extremistă şi antisemită. "Memoria evreilor şi a românilor care şi-au pierdut viaţa în perioada de după 15 octombrie 1944 în apropierea înlăturării regentului Horthy, nu ne permite să fim îngăduitori şi să dăm uitării fapte şi nume de tristă amintire!", subliniază Vainer într-un comunicat.

Cazul Demianiuk

Ucraineanul John Demjanjuk (născut Ivan Demianiuk), judecat şi apoi deportat din Statele Unite în 2009 sub acuzaţia de a fi fost gardian la lagărul de exterminare nazist Sobibor (Polonia), fiind răspunzător de moartea a 27.900 de evrei, a fost readus după moartea sa, cu două luni în urmă, în Statele Unite, unde a fost înmormantat. După deportare, el fusese condamnat şi în Germania la cinci ani de închisoare, dar sentinţa pronunţată în 2011 nu era definitivă şi nici nu a fost pusă în aplicare din cauza stării precare de sănătate a inculpatului. La înhumare au fost prezenţi membrii familiei, dar şi avocaţii din cele două procese, din SUA şi din Germania. Demjanjuk, 92 de ani, a murit în Germania pe 17 martie, iar înhumarea a avut loc două săptămani mai tarziu în Statele Unite, potrivit declaraţiilor făcute de liderul Partidului Republican din Ucraina, Rostislav Novojeneţ, făcute într-o conferinţă de presă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
valeru, acum 4373 zile, 14 ore, 33 minute, 59 secunde
sa-l inmormanteze "la el acasa"? la el acasa e la vest de Nadlac,nu in Romania!! Ce bine imi pare ca am scapat de voi,nenorociti spurcati! Toata stima si respectul pentru actualul guvern! citeste integral
valeru, acum 4373 zile, 14 ore, 34 minute, 48 secunde
sa-l inmormanteze "la el acasa"? la el acasa e la vest de Nadlac,nu in Romania,ftva-n gat de bozgori! Ce bine imi pare ca am scapat de voi,nenorociti spurcati! Toata stima si respectul citeste integral
valeru, acum 4373 zile, 14 ore, 35 minute, 11 secunde
sa-l inmormanteze "la el acasa"? la el acasa e la vest de Nadlac,nu in Romania,ftva-n gat de bozgori! Ce bine imi pare ca am scapat de voi,nenorociti spurcati! Toata stima si respectul citeste integral
relu, acum 4373 zile, 18 ore, 5 minute, 53 secunde
Astia rad de noi.Chestiunea cu urna goala o dovedeste.Nu fratilor,cenusa trebuia cautata in alta parte.La oblancul unei sei de pe calul unui bozgor.Acolo unde-si tineau strabunii lor,inainte de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.