Național

Va decide Curtea Constituţională cine să meargă la Bruxelles?

Ziarul de Vrancea
14 mai 2012 535 vizualizări
Consilierul prezidenţial pentru politică externă, Iulian Chifu, avertizează că, fără rezolvare prin dialog, problema reprezentării României la Consiliul European va fi tranşată de magistraţii Curţii Constituţionale

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a declarat ieri că, în lipsa unei rezolvări prin dialog între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, problema reprezentării la Consiliul European poate ajunge şi la Curtea Constituţională. "Constituţia spune clar, explicit, că reprezentarea este unul dintre atributele acordate preşedintelui. Faptul că se consideră că în anumite reuniuni problematica ţine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem şi într-o perioadă electorală, iar USL, care vroia şi suspendarea preşedintelui, trebuie să maximizeze subiectul. Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu ţine de relaţia dintre cei doi, preşedinte şi premier, şi de discuţia lor, iar dacă nu, nu poate fi rezolvată decât în faţa instanţei, la Curtea Constituţională. Nu e normal ca chestiuni politice să fie rezolvate de o instituţie care arbitrează, dar e posibil să se ajungă şi acolo", a declarat pentru Mdiafax Iulian Chifu, consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă.
Fostul consilier prezidenţial Cristian Preda a declarat, duminică, referindu-se la declaraţiile vicepreşedintelui PSD Corina Creţu, că, "în tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă". Corina Creţu afirmase că ar fi normal ca premierul Victor Ponta să participe la Consiliul European din 23 mai întrucât se vor discuta teme economice, ea precizând că acest lucru nu subminează atribuţiile preşedintelui Traian Băsescu în politica externă. În replică, Preda a revenit cu precizarea că România poate fi reprezentată la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de şeful de stat sau de şeful Guvernului. El a menţionat că până acum România a fost reprezentată de către preşedinte şi că regulamentul îi permite acestuia să fie însoţit de un ministru, care poate fi şi primul-ministru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.