Național

Mozaic stiri nationale: Lotul Voicu aşteaptă verdictul

Ziarul de Vrancea
14 mai 2012 475 vizualizări
Procurorul DNA a cerut ieri, la instanţa supremă, pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din dosarul lui Cătălin Voicu, în cazul senatorului şi a lui Florin Costiniu solicitând câte nouă şi, respectiv, şase ani de închisoare, iar pentru Locic şi Căşuneanu, câte cinci ani de închisoare.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetarea judecătorească în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu a fost deferit justiţiei pentru fapte de corupţie, alături de fostul preşedinte al Secţiei civile a instanţei supreme Florin Costiniu şi de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic. În cazul senatorului Cătălin Voicu, procurorul DNA a cerut condamnarea acestuia la două pedepse de câte şapte de ani de închisoare pentru două fapte de trafic de influenţă, precum şi doi ani de închisoare pentru fals (rezultă nouă ani de închisoare în urma contopirii pedepselor). Pentru fostul judecător Florin Costiniu, procurorul a arătat că acesta trebuie condamnat pentru complicitate la trafic de influenţă la şase ani de închisoare. În cazul oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, procurorul DNA a cerut pentru fiecare în parte câte cinci ani de închisoare, pentru faptele de cumpărare de influenţă. În timpul pledoariei, procurorul anticorupţie a arătat că acest dosar a scos la iveală gravitatea deosebită a modului în care senatorul Cătălin Voicu rezolva probleme judiciare ale unor oameni de afaceri.

Cu excepţia Elenei Udrea, pedeliştii l-au iertat pe Cristian Preda

Membrii Biroului Permanent PDL au decis ieri să nu mai trimită Consiliului Naţional de Coordonare propunerea de excludere din partid a europarlamentarului Cristian Preda. Ideea a venit de la Emil Boc, care a fost susţinut şi de Monica Macovei, în timp ce liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea, a susţinut că nu e oportună şi s-a abţinut la vot. "Cristian Preda a fost, este şi va rămâne o resursă politică importantă a PDL, de care avem nevoie", a explicat Emil Boc. La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a precizat că Preda le-a spus că a luat-o ca pe o lecţie şi a înţeles care era mesajul democrat-liberalilor. "Chiar aşa mi-a spus: «Mi-am luat lecţia pe care trebuia să o iau»", a relatat Voinescu. Excluderea europarlamentarului Cristian Preda din PDL fusese aprobată, la începutul lunii aprilie, de conducerea partidului. Hotărârea finală urma să fie luată de Consiliul Naţional de Coordonare al PDL. Decizia BPN a venit după ce Preda l-a criticat pe candidatul partidului la Primăria Capitală, Silviu Prigoană, şi a anunţat că el va vota pentru candidatul independent Nicuşor Dan.

Huidu, la judecată, pentru ucidere din culpă

Realizatorul TV şerban Huidu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urma accidentului soldat cu trei morţi, produs în octombrie 2011 în zona localităţii braşovene Timişul de Sus. "Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au dispus, astăzi, 14 mai 2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului Huidu Şerban Sebastian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă", a informat, ieri, Biroul de presă al Ministerului Public. În 18 octombrie 2011, Parchetul Judecătoriei Braşov a început urmărirea penală faţă de realizatorul TV Şerban Huidu, pentru uciderea din culpă a trei persoane. În urma accidentului provocat de Huidu şi-au pierdut viaţa Ioan Garbis, Magda Drăghici şi Ştefan Lungu Balogh, cei trei fiind colegi la o firmă din Braşov. În duminica de 16 octombrie 2011, ei se îndreptau spre Aeroportul Otopeni pentru a aştepta un client din străinătate. Potrivit concluziilor expertizei tehnice, la momentul accidentului, maşina condusă de realizatorul TV rula cu 87 km/h, în condiţiile în care limita de viteză era de 50 km/h, şi a intrat total pe contrasens. "Huidu putea preveni producerea accidentului dacă şi-ar fi păstrat banda de circulaţie. Starea de pericol s-a declanşat în momentul în care Şerban Huidu a pătruns pe contrasens. Nu s-a putut stabili dacă putea sau nu să evite producerea accidentului", potrivit concluziilor expertizei tehnice ale cărei rezultate au fost transmise, în 23 martie 2012, Parchetului.

Boc explică pentru ce a făcut Băsescu lobby în afacerea Roşia Montană

Fostul premier Emil Boc susţine că preşedintele Traian Băsescu nu a făcut lobby decât pentru interesul ţării de a avea locuri de muncă în România. Boc a fost întrebat cum comentează afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta făcute la PRO TV, referitoare la Traian Băsescu, potrivit cărora atunci când eşti în prima poziţie a ţării nu poţi să faci lobby pentru o companie privată. "Este ceea ce a spus preşedintele întotdeauna: el nu a făcut lobby pentru cineva. Dacă a făcut lobby, a făcut pentru interesul ţării de a avea locuri de muncă în România. Aşa am interpretat eu tot demersul preşedintelui", a spus Emil Boc. Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la "cazul" Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

Şi medicii de gardă mor

Un medic de la Spitalul Judeţean "Mavromati" din Botoşani a murit în timp ce era de gardă la unitatea sanitară, în urma unui stop cardio-respirator. Gabriel Jilavu, medic ortoped la Spitalul Judeţean "Mavromati" din Botoşani, în vârstă de 49 de ani, era de gardă duminică seară, când, potrivit colegilor săi, a făcut stop cardio-respirator. Colegii acestuia spun că medicului i s-a făcut rău şi s-a întins pe pat, iar după scurt timp a căzut, inconştient. El a fost transportat imediat la Secţia de Terapie Intensivă, dar, în pofida manevrelor de resuscitare, nu a putut fi salvat. Gabriel Jilavu era căsătorit şi avea un copil.

Sorin Ovidiu Vântu şi-a pierdut permisul auto la o viteză de 107 km/h

Sorin Ovidiu Vântu, aflat la volanul unui autoturism Audi, a fost prins de poliţişti în oraşul Tulcea conducând cu o viteză de 107 kilometri pe oră, faptă pentru care se suspendă permisul auto. Duminică, Vântu a depăşit viteza legală când părăsea Tulcea, în locul respectiv fiind impusă viteza de 50 de kilometri pe oră. În momentul în care i s-au solicitat actele, fostul patron al trustului Realitatea a comunicat poliţiştilor rutieri că nu are permisul auto la el. Astfel, carnetul de conducere urmează a-i fi suspendat lui Vântu pentru 90 de zile.

Alegeri fără prag electoral

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a promis ieri că pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare, printr-un amendament depus la Camera Deputaţilor, care este şi forul decizional. Ponta a spus că, marţea viitoare, Comisia juridică din Camera Deputaţilor va finaliza raportul la Legea alegerilor parlamentare, în raport urmând a se introduce amendamentul prin care pragul electoral va fi eliminat. Preşedintele PSD a admis că criticile privind menţinerea pragului electoral au fost întemeiate şi a precizat că nu poate fi privat candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu de accederea în Parlament. Ponta şi-a exprimat speranţa ca săptămâna viitoare Legea alegerilor parlamentare să fie adoptată de Cameră şi să meargă spre promulgare.

Cămătarii la închisoare. Premierul ameninţă cu schimbări la Poliţie

Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru, a venit, ieri la prânz, la arestul Poliţiei Capitalei pentru a se preda, el declarând că a stat în localitatea Belciugatele şi că avea la dispoziţie 48 de ore ca să se prezinte în arest. Fratele său, Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru, a fost prins  cu două zile înainte în Germania de poliţiştii locali, la un filtru în trafic organizat pe autostrada Passau-Frankurt. Cei doi fuseseră condamnaţi vineri, de instanţa supremă, printr-o decizie definitivă, la şase şi, respectiv, 13 ani de închisoare. Ei au fost judecaţi, alături de rude şi apropiaţi, într-un dosar privind săvârşirea de fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Ioan Rus, să prezinte, mîine, în şedinţa de Guvern, un raport privind urmăriţii general, el precizând că vor fi făcute schimbări de conducere şi de sistem la nivelul Poliţiei, dacă va fi cazul. Ministrul de Interne a afirmat însă că prioritatea sa nu este de a schimba oameni. "În fecare zi spun că nu schimb pe nimeni, dar în fiecare zi sunt dispus să schimb pe cineva care nu-şi face treaba. Nu sunt în situaţia de a stabili vinovăţii pe scările partidului. Instituţional vom lucra, dacă sunt vinovaţi vor plăti cei vinovaţi pentru faptele lor", a adăugat Ioan Rus.

 

  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.