Național

Aviara a bagat Romania in sperieti

Ziarul de Vrancea
16 mai 2006 591 vizualizări
Municipiul Fagaras a intrat in carantina din cauza extinderii cu repeziciune a gripei aviare n numai in judetul Brasov, vor fi sacrificate peste un milion de pasari n in mai multe judete, autoritatile au pus sub sechestru zeci de mii de oua si tone de carne de pasare, provenite din fermele din Codlea n procurorii au inceput o ancheta


Gripa aviara face ravagii. Municipiul Fagaras a intrat in carantina, in noaptea de duminica spre

luni, din cauza extinderii rapide a virusului gripei aviare in judetul Brasov. In ceea ce priveste

persoanele din Fagaras care fac naveta in alte zone, subprefectul Szakal Andras a spus ca

acestea nu mai au posibilitatea sa plece din oras, atit timp cit este instituita carantina. Conform

autoritatilor brasovene, tranzitul auto pe portiunea drumului national care traverseaza Fagarasul

se va desfasura normal, cu dezinfectarea autovehiculelor la intrarea si iesirea din oras, insa este

interzisa oprirea autovehiculelor aflate in tranzit pe teritoriul municipiului. Ieri dimineata incepuse

actiunea de eutanasiere a tuturor pasarilor din municipiul Fagaras, proces urmat de incinerarea

acestora. De asemenea, a inceput sacrificarea pasarilor din cele trei ferme de profil din Codlea,

de unde a si reaparut virusul. Autoritatile apreciaza ca vor fi omorite peste un milion de pasari.

Din pacate, virusul gripei aviare ar putea fi confirmat si in noi localitati din judetul Brasov, dupa ce

testele rapide la probe prelevate de la pasari achizitionate de la firma Drakom din Codlea au iesit

pozitive. Pina acum, autoritatile veterinare au depistat un nou posibil focar de gripa aviara intr-o

gospodarie din localitatea Bolotesti, judetul Vrancea. Localnicii precum si persoanele care

lucreaza in focarul de gripa aviara au fost tratate cu Tamiflu. Si Directia Sanitara Veterinara Buzau

a inceput ample controale la depozitele de carne de pui, urmind ca verificarile sa se extinda si la

unitatile mai mici si la magazinele cu profil alimentar. Suspiciuni de gripa aviara au aparut si in

Covasna, la Sita Buzaului. In toate judetele in care a fost comercializata carne provenita de la

fermele din Codlea, autoritatile au intrat in alerta. In judetele Mures, Cluj, Timis, Suceava, precum

si in municipiul Bucuresti, inspectorii veterinari au pus sub sechestru zeci de mii de oua si tone de

carne de pasare.


Inchisoare pentru distribuirea carnii ce ar putea fi infectata

Procurorii brasoveni fac investigatii cu privire la respectarea conditiilor de comercializare a carnii

de pui provenite de la fermele din Codlea, Parchetele Tribunalelor Brasov si Fagaras constituind

trei dosare. Ziaristii au descoperit ca patronii de la firma Drakom din Codlea ascundeau gainile

moarte, de teama ca afacerea sa nu aiba de suferit. Culmea este ca inspectorii DSV stiau ca firma

nu are medic veterinar. Nerespectarea masurilor referitoare la prevenirea sau combaterea bolilor

transmisibile de la animal la om si comercializarea ilegala a carnii de pui asupra careia exista

suspiciuni de gripa aviara, se pedepseste cu inchisoare intre un an si 15 ani, in functie de

consecinte. Potrivit Legii sanitar veterinare, "apararea sanatatii animalelor si prevenirea

transmiterii de boli de la animale la om este o problema de stat". Virusul H5N1 este distrus la

temperaturi ridicate, de aceea, odata cu incalzirea vremii (daca sint mai multe zile calduroase, cu

temperaturi peste 25 de grade Celsius), el poata disparea.


Virusul se transmite la om prin mucoasa nazala

Autoritatile sanitare reamintesc populatiei ca virusul gripei aviare moare la temperaturi mai mari

de 70 de grade Celsius, de aceea este recomandata prepararea termica a carnii de pui si evitarea

consumului acesteia in stare cruda sau doar semipreparata. De asemenea, specialistii

recomanda ca pe durata transarii carnii de pasare sa fie evitat contactul cu mucoasa

nazala, aceasta fiind singura cale de transmitere a infectiei. La prepararea hranei trebuie

separata carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de consumat.

Nu trebuie folosit acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele

care sint gata de consumat. Intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor

prelucrate termic trebuie sa se recurga obligatoriu la spalarea pe miini. Nu trebuie pusa carnea

prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi

prelucrata. Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau singe, trebuie prelucrate

termic cu atentie. Cei care umbla cu oua crude sau pasari trebuie sa se spele pe maini. Toate

instrumentele sau suprafetele folosite trebuie spalate atent cu apa si sapun.     


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.