Aviara a bagat Romania in sperieti
Gripa aviara face ravagii. Municipiul Fagaras a intrat in carantina, in noaptea de duminica spre
luni, din cauza extinderii rapide a virusului gripei aviare in judetul Brasov. In ceea ce priveste
persoanele din Fagaras care fac naveta in alte zone, subprefectul Szakal Andras a spus ca
acestea nu mai au posibilitatea sa plece din oras, atit timp cit este instituita carantina. Conform
autoritatilor brasovene, tranzitul auto pe portiunea drumului national care traverseaza Fagarasul
se va desfasura normal, cu dezinfectarea autovehiculelor la intrarea si iesirea din oras, insa este
interzisa oprirea autovehiculelor aflate in tranzit pe teritoriul municipiului. Ieri dimineata incepuse
actiunea de eutanasiere a tuturor pasarilor din municipiul Fagaras, proces urmat de incinerarea
acestora. De asemenea, a inceput sacrificarea pasarilor din cele trei ferme de profil din Codlea,
de unde a si reaparut virusul. Autoritatile apreciaza ca vor fi omorite peste un milion de pasari.
Din pacate, virusul gripei aviare ar putea fi confirmat si in noi localitati din judetul Brasov, dupa ce
testele rapide la probe prelevate de la pasari achizitionate de la firma Drakom din Codlea au iesit
pozitive. Pina acum, autoritatile veterinare au depistat un nou posibil focar de gripa aviara intr-o
gospodarie din localitatea Bolotesti, judetul Vrancea. Localnicii precum si persoanele care
lucreaza in focarul de gripa aviara au fost tratate cu Tamiflu. Si Directia Sanitara Veterinara Buzau
a inceput ample controale la depozitele de carne de pui, urmind ca verificarile sa se extinda si la
unitatile mai mici si la magazinele cu profil alimentar. Suspiciuni de gripa aviara au aparut si in
Covasna, la Sita Buzaului. In toate judetele in care a fost comercializata carne provenita de la
fermele din Codlea, autoritatile au intrat in alerta. In judetele Mures, Cluj, Timis, Suceava, precum
si in municipiul Bucuresti, inspectorii veterinari au pus sub sechestru zeci de mii de oua si tone de
carne de pasare.
Inchisoare pentru distribuirea carnii ce ar putea fi infectata
Procurorii brasoveni fac investigatii cu privire la respectarea conditiilor de comercializare a carnii
de pui provenite de la fermele din Codlea, Parchetele Tribunalelor Brasov si Fagaras constituind
trei dosare. Ziaristii au descoperit ca patronii de la firma Drakom din Codlea ascundeau gainile
moarte, de teama ca afacerea sa nu aiba de suferit. Culmea este ca inspectorii DSV stiau ca firma
nu are medic veterinar. Nerespectarea masurilor referitoare la prevenirea sau combaterea bolilor
transmisibile de la animal la om si comercializarea ilegala a carnii de pui asupra careia exista
suspiciuni de gripa aviara, se pedepseste cu inchisoare intre un an si 15 ani, in functie de
consecinte. Potrivit Legii sanitar veterinare, "apararea sanatatii animalelor si prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om este o problema de stat". Virusul H5N1 este distrus la
temperaturi ridicate, de aceea, odata cu incalzirea vremii (daca sint mai multe zile calduroase, cu
temperaturi peste 25 de grade Celsius), el poata disparea.
Virusul se transmite la om prin mucoasa nazala
Autoritatile sanitare reamintesc populatiei ca virusul gripei aviare moare la temperaturi mai mari
de 70 de grade Celsius, de aceea este recomandata prepararea termica a carnii de pui si evitarea
consumului acesteia in stare cruda sau doar semipreparata. De asemenea, specialistii
recomanda ca pe durata transarii carnii de pasare sa fie evitat contactul cu mucoasa
nazala, aceasta fiind singura cale de transmitere a infectiei. La prepararea hranei trebuie
separata carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de consumat.
Nu trebuie folosit acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele
care sint gata de consumat. Intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor
prelucrate termic trebuie sa se recurga obligatoriu la spalarea pe miini. Nu trebuie pusa carnea
prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi
prelucrata. Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau singe, trebuie prelucrate
termic cu atentie. Cei care umbla cu oua crude sau pasari trebuie sa se spele pe maini. Toate
instrumentele sau suprafetele folosite trebuie spalate atent cu apa si sapun.