Național

Nume grele în dosarul sponsorizărilor ilegale

Ziarul de Vrancea
12 ian 2012 884 vizualizări
Doi deputaţi PSD şi patronul Romania TV sînt acuzaţi de spălare de bani n pe numele lui Ioan Niculae s-a mai întocmit un dosar penal, pentru fraudarea unor fonduri europene

Deputaţii PSD Viorel Hrebenciu şi Robert Negoiţă, precum şi Sebastian Ghiţă sînt cercetaţi de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar disjuns din cel în care Ioan Niculae a fost trimis în judecată în urmă cu o zi, pentru finanţarea partidelor politice. În dosarul privind trimiterea în judecată a preşedintelui grupului InterAgro, procurorii arată în rechizitoriu că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu. Potrivit aceluiaşi document, a fost făcută şi o a doua disjungere, în acest nou dosar urmînd să fie cercetaţi Ioan Niculae, angajaţi APIA şi angajaţi ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene.
DNA i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Stancu şi-a folosit influenţa de lider PSD pentru a obţine suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială. Potrivit înţelegerii, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, a fost disimulată destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politice. În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul cîştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, precum şi la alte două societăţi naţionale unde avea un interes direct: TRANSGAZ şi ROMGAZ.

"Să mi-i pun pe ăştia la ANRM, la CEC, la EximBank"

Vicepreşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, a fost surprins în înregistrări telefonice şi ambientale în timp ce îi spunea lui Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, că a pus în funcţii de conducere persoane la ANM, la RA-APPS sau Rezervele de Stat şi că are putere la foştii miniştri Bazac, Sîrbu şi Nica.
Interceptările discuţiilor telefonice, redate în rechizitoriul procurorilor, sînt elocvente:
"Ioan Niculae: Am fost la Transgaz...
Bunea Stancu: Te-ai dus pentru gaz?
IN: Da. PSD n-a pus nici un director la Transgaz.
BS: O să pună, ai răbdare. Am treabă. Să mi-i pun pe ăştia la ANRM, la CEC, la EximBank. Am o grămadă de posturi. Trebuie să mi-i pun, înţelegi.
IN: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, domnul ministru, ai mînă bună.
BS: Ionuţ? (Bazac - nota procurorilor). Băi, el beleşte (expresie trivială - nota procurorului). Dacă el o strîmbează cu mine nu durează o săptămînă şi-i retrag sprijinul politic. Şi dacă m-a băgat în vreun scandal îl schimb în două zile".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4494 zile, 23 ore, 51 minute, 46 secunde
Prea multe a invartit sobolanul rozaliu.Asa ca trebuie sa vina scadentele si pentru el.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.