Național

Predoiu a învins CSM la CCR

Ziarul de Vrancea
11 ian 2012 825 vizualizări
Legea privind răspunderea disciplinară a magistraţilor a primit girul Curţii Constituţionale

Cu unanimitate de voturi, judecătorii Curţii Constituţionale au decis ieri că este constituţională adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii privind CSM, referitor la răspunderea disciplinară a magistraţilor. Practic, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, obţine cea mai mare victorie în disputa sa cu lideri din sistemul judiciar. Predoiu afirma, la momentul modificării acestor legi, că este nevoie de cenzură în privinţa derapajelor justiţiei şi de extinderea titularilor dreptului de acţiune în ceea ce priveşte iniţierea cercetării disciplinare a magistraţilor. Pînă acum, doar CSM putea iniţia o astfel de acţiune. Reprezentanţii organizaţiilor profesionale ale magistraţilor susţineau că modificările Ministerului Justiţiei privind titularii acţiunilor disciplinare încalcă principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat. Concret, membri ai Executivului - ministrul Justiţiei şi procurorul general al României - s-ar amesteca în treburile justiţiei. "În acest moment nu există o răspundere eficientă şi aceasta produce derapaje şi trebuie să puneţi capăt acestui lucru. O puteţi face prin acest proiect într-un mod care prezervă separaţia puterilor, care asigură în continuare ultimul cuvînt justiţiei asupra oricărei cercetări disciplinare", a fost contraargumentul adus de Predoiu.
"Statul nu funcţionează dacă nu există o răspundere reală pentru fiecare dintre puteri. Guvernul este cenzurat de către Parlament. Actele Guvernului sînt cenzurate de către justiţie. Actele Parlamentului sînt cenzurate de către justiţie. Cine cenzurează derapajele justiţiei?", a întrebat acesta. Predoiu a invocat şi sutele de memorii pe care le primeşte anual şi care primesc ca răspuns faptul că ministrul Justiţiei nu poate declanşa nici un mecanism care să verifice dacă în aceste cazuri există sau nu o eroare judiciară.
Pînă miercuri, în România magistraţii erau printre puţinii care nu răspundeau pentru erori comise.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
precedent, acum 4496 zile, 10 ore, 38 minute, 44 secunde
Pentru marea majoritate a judecatorilor de la Trib.Vn. EROAREA JUDICIARA CU STIINTA=LOVE !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.