Național

COLOANA de stiri nationale: Orban despre MCV: "un instrument folosit contra intereselor statului roman"

Ziarul de Vrancea
10 ian 2012 874 vizualizări
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ieri că MCV, care s-a dovedit "foarte util" în plan intern, a devenit, la nivel european, "un instrument care uneori este folosit contra intereselor statului român".

"Sînt foarte multe evaluări în România cu privire la utilitatea sau nu a acestui mecanism. După părerea mea, în plan intern mecanismul a fost foarte util şi este foarte util. Din păcate, la nivel european, putem să constatăm din ce în ce mai mult că acest mecanism s-a transformat, din păcate, într-un instrument care uneori este folosit contra intereselor statului român. Şi este o chestiune pe care o regretăm puternic", a declarat Leonard Orban. Ministrul a spus că România va continua să facă progrese astfel încît MCV să fie finalizat cît mai curînd.

Populaţia României a scăzut cu 5.666 de persoane în noiembrie

Numărul de decese a depăşit în noiembrie cu 5.666 de persoane totalul copiilor născuţi în aceaşi perioadă, sporul natural negativ fiind mai mare cu aproape 40% faţă de luna similară din 2010 şi cu 30% comparativ cu octombrie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
În luna noiembrie, s-au născut 15.867 copii, cu 600 mai puţini decît în luna octombrie. Numărul persoanelor care au decedat în luna noiembrie a fost de 21.533, cu 811 decedaţi mai mulţi decît în luna octombrie.
Sporul natural a fost negativ atît în luna noiembrie - 5666 persoane, cît şi în luna octombrie, de 4.255 persoane.
La oficiile de stare civilă s-au înregistrat în luna noiembrie 4.974 căsătorii, în scădere cu 5.544 căsătorii comparativ cu luna precedentă. Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărîri judecătoreşti definitive a fost de 2.719 divorţuri, cu 296 mai multe decît în luna octombrie.

Un torţionar comunist, plîns de Administraţia Penitenciarelor

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) acuză Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) că ar comemora "moartea unui torţionar". Acuzaţia vine după ce ANP a publicat o informare de presă care anunţă cu "regret" moartea generalului (r) Emil Panaite, fost director al Penitenciarelor între '76 şi '89, apreciind că acesta ar fi fost "un adevărat profesionist" care a dat dovadă de "cinste şi corectitudine". De cealaltă parte, FSANP susţine că Panaite "a fost şi rămîne în istorie un personaj odios a cărui dispariţie nu poate fi regretată". Informaţii din arhive arată că Emil Panaite a fost şeful Direcţiei Trupe Operative şi de Pază, direcţie care a condus în anii '50 operaţiunile de lichidare a partizanilor anticomunişti din zona Braşov. "Nu am făcut altceva decît să transmitem un mesaj standard pentru astfel de situaţii", s-au scuzat reprezentanţii ANP, citaţi de Hotnews.

A fost eliberat Omar Hayssam?

Omar Hayssam ar fi fost pus luni în liberate de către autorităţile siriene. Anunţul a fost făcut de avocatul care l-a apărat în Romania pe afacerist, Ion Cazacu. El a declarat ieri că există un document oficial de la Procuratura generală a Siriei, transmis tatălui sirianului, în care se arată că există o deciziei de executare a patru ani de închisoare, începînd cu 9 ianuarie 2008. Potrivit avocatului, prin deducţie, în 9 ianuarie 2012 pedeapsa a fost considerată executată. Avocatul a menţionat că nu are cunoştinţă dacă în Siria pe numele lui Omar Hayssam există şi alte decizii de condamnare sau de executare a unor pedepse. Ion Cazacu a spus că nu ştie unde este în prezent Omar Hayssam. "Nu ştiu unde este Omar Hayssam, nu m-a informat familia lui nimic", a spus avocatul.
Ion Cazacu declara în martie 2011 că deţine o adresă oficială din partea statului sirian în care este informat că Omar Hayssam este încarcerat într-o închisoare din Siria încă din 2008, el avînd de executat o pedeapsă de patru ani pentru infracţiuni la legea siguranţei statului.
În Romania, Omar Hayssam este condamnat definitiv pentru terorism dar pedeapsa nu poate fi pusă în executare după fuga din ţară a omului de afaceri. Ratificarea acordurilor cu Siria privind extrădarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate este blocată, din august 2011, la comisiile Parlamentului, care au considerat că, în contextul actual, aprobarea lor ar avea efecte negative asupra imaginii României. Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, declara, în 31 august 2011, că la nivelul Comisiei de politică externă a fost îngheţată procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care "a recurs şi recurge la acţiuni de reprimare violentă a propriei populaţii".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.