Național

Prima victimă a noii Legi a Sănătăţii va fi sistemul integrat de urgenţă

Ziarul de Vrancea
8 ian 2012 1604 vizualizări
Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi artizanul acestui serviciu, susţine că misiunea salvării de vieţi va fi înlocuită de competiţia comercială

Proiectul Legii sănătăţii distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieţi fiind înlocuită de competiţia comercială, a avertizat ieri Raed Arafat. Subsecretarul de stat şi Comisia de Urgenţă a Ministerului Sănătăţii au analizat, la sfîrşitul săptămînii, timp de 12 ore, noul proiect al Legii sănătăţii supus dezbaterii publice pînă în 28 ianuarie. La finalul dezbaterii a fost redactat un document cu punctul de vedere al Comisiei privind sistemul de urgenţă.
Raed Arafat a precizat că una dintre concluziile specialiştilor vizează faptul că sistemul integrat de urgenţă va fi distrus prin proiectul noii Legi a sănătăţii, din care dispar noţiunile de public şi privat, conceptul de lucru în cazurile foarte grave fiind "competiţia comercială", adică bătălia pentru bani, în locul misiunii de pînă acum, cea de salvare de vieţi.
El a spus că cel mai mare risc prin noul proiect este acela că va fi distrus un sistem care acum funcţionează bine, fără să se ştie dacă ceea ce este pus în loc va merge sau nu, precum şi care va fi impactul lui.
"Al doilea risc este împrăştierea personalului, aşa încît să nu mai avem servicii de calitate nici în public şi nici în privat, pentru că personalul este foarte puţin. În unităţile de primiri urgenţe avem lipsă de 42 la sută medici, iar la ambulanţă, 20-25 la sută din totalul de personal", a explicat Raed Arafat.
Mai mult, fondurile pentru asistenţa medicală de urgenţă sînt aceleaşi şi în 2012, a mai precizat Raed Arafat. "Dacă aceeaşi sumă trebuie să fie împărţită cu alte 10-20-30 de servicii private, nici una nu va putea face decît anumite bucăţi din sistem. şi mai apare un risc, reacţia la calamităţi va fi necontrolată, nestandardizată şi ineficientă. Doar la un accident, dacă o să apară dintr-o dată trei furnizori concurenţi şi în final au de dus un singur bolnav pentru că doi nu vor să meargă la spital, firmele se bat între ele cine ia bolnavul. Pentru că va deconta numai cine va lua bolnavul", a adăugat subsecretarul de stat.
El a precizat că există o legislaţie din 2006 foarte laborioasă care începe cu o lege de bază, cu capitole clare, sistemul de ambulanţă public, SMURD, UPU, sistemul privat de urgenţă, şi legislaţia secundară de sute de pagini, la a cărei elaborare s-a lucrat peste trei ani. "Mai implementăm încă", a conchis subsecretarul de stat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
sfinta naivitate, acum 4499 zile, 18 ore, 23 minute, 26 secunde
RAED ARAFAT este un OM care GINDESTE ca MEDIC! De-ar avea si invatamintul un Raed Arafat! nu un "ministru" care afirma public ca "stiinta e cool" !!!!!Pai e cool, sigur, cu atitea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.