Național

Mătuşa Tamara, "îngropată" de judecători

Ziarul de Vrancea
15 dec 2011 1595 vizualizări
Adrian Năstase pare să fi scăpat de primul dintre cele trei dosare de corupţie în care este acuzat n procurorii DNA au anunţat că vor contesta decizia instanţei supreme la completul cu 5 judecători

Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat ieri de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru faptele de corupţie imputate de procurorii DNA. El a fost achitat pentru dare de mită pe motiv că fapta nu există. Şi Ioan Melinescu a fost achitat pentru divulgare de informaţii şi pentru dare de mită, pentru acelaşi temei.
Totodată, judecătorii instanţei supreme l-au mai achitat pe Melinescu pentru acuzaţia de sustragere sau distrugere de înscrisuri pe motiv că fapta nu a fost comisă de el. De asemenea, Ristea Priboi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită. Cheltuielile judiciare ocazionate de acest dosar rămîn în sarcina statului. Procurorii DNA au anunţat că vor contesta decizia la completul ICCJ cu 5 judecători.

Cum au apărut nişte bani şi a dispărut un dosar

Potrivit procurorilor, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor(ONPCSB), i-ar fi contactat pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase, cărora le-ar fi comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului, un dosar avînd ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari într-un cont bancar a Danielei Năstase, soţia social-democratului. Atunci, Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca lucrarea pînă după alegerile din decembrie 2000, sugerînd că acest dosar trebuie să dispară. Năstase s-ar fi declarat de acord cu propunerea respectivă. Ajuns premier, el l-a numit imediat pe Melinescu şef la ONPCSB, eliberîndu-l din funcţie pe fostul director care verifica dosarul soţiei sale. După numirea în funcţie, "Melinescu Ioan a sustras lucrarea (care o viza pe Năstase Daniela), şi a înmînat-o lui Priboi Ristea, consilier al Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă", spun procurorii anticorupţie. "Verificările cu privire la provenienţa sumei de 400.000 USD ajunsă în contul Danielei Năstase au stabilit că veniturile nu justificau suma depusă. Banii ar fi provenit vînzarea unor bijuterii, tablouri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara care avea împuternicire în contul personal al Danielei Năstase. Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vînzătoarei nu există însă, întrucît aceasta nu a prezentat notarului public nici un document care să ateste dobîndirea bunurilor respective, ci numai o declaraţie de bună credinţă", mai nota DNA în actul de acuzare. În 18 ianuarie 2006, ONPCSB a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia dosarului privind-o pe Daniela Năstase. Dosarul "Mătuşa Tamara" a fost trimis instanţei supreme pentru judecare în mai 2007.
Hotărîrea din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fostul premier mai fiind trimis în judecată în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii".

Băsescu: "Nu comentez deciziile Justiţiei"

Fostul premier Adrian Năstase a declarat ieri că decizia instanţei încheie un capitol neplăcut din viaţa sa publică, care a început în 2006 şi a dus la decizii nedrepte. El a subliniat că, într-un fel, dosarul "Mătuşa Tamara" şi-a produs efectele încă de acum cinci ani. "Ceea ce s-a întîmplat azi şi verdictul care a fost dat pe baza probelor din dosar arată că judecătorii au citit cu adevărat dosarul, spre deosebire de unii dintre cei care doar l-au comentat", a mai spus Năstase.
Fostul premier a precizat că dosarul a pornit de la un denunţ al lui Genică Boerică, care era în închisoare de pe vremea cînd el era prim-ministru şi care a fost adus la DNA, unde a făcut un denunţ.
Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să comenteze decizia ICCJ de achitare a fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara". "Nu comentez deciziile Justiţiei", a declarat scurt şeful statului.


Cine sînt magistraţii care l-au achitat pe Năstase

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu a fost promovată la Secţia Penală din cadrul ICCJ în 2009 de către CSM, după mai multe încercări nereuşite de a promova la Curtea Supremă. Dumitraşcu este judecătoarea care l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, condamnat în final, în lipsă, la 20 de ani de detenţie, pentru implicarea în răpirea a trei reporteri la Bagdad.
Judecătoara Livia Luminiţa Zglimbea a decis în aprilie 2010 menţinerea în stare de arest preventiv a senatorului PSD Cătălin Voicu. Presa notează că, în 2007, Zglimbea a făcut parte din Biroul Electoral Central pentru referendumul privind suspendarea preşedintelui.
Angela Dragne este judecător la Curtea Sprema secţia penală din anul 2006. A făcut parte din completul de 9 judecători care a decis eliberarea lui Marius Locic şi Florin Costiniu învinuiţi în dosarul de corupţie al senatorului PSD Cătălin Voicu. Potrivit evz.ro, Angela Dragne a făcut parte din completul de judecată care a dispus restituirea dosarului Zambaccian la procurorii DNA în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.