Național

The Economist trimite încurajări la Bucureşti

Ziarul de Vrancea
23 oct 2011 507 vizualizări
E vremea ca România să preia controlul asupra nesfîrşitelor probleme cu corupţia, scrie săptămînalul financiar

România trebuie să preia controlul asupra nesfîrşitelor sale probleme cu corupţia, în condiţiile în care previziunile de creştere economică pentru anul viitor au fost revizuite în jos, la 1%, şi dat fiind că se anunţă noi măsuri de austeritate, atrage atenţia un articol publicat sîmbătă pe blogul "Eastern approaches", afiliat prestigioasei publicaţii britanice The Economist. Anchetarea judecătorilor corupţi nu este niciodată o chestiune uşoară. Dar, la presiunea Uniunii Europene, România a lansat o nouă serie de anchete care-i vizează pe magistraţi şi alte oficialităţi publice, scrie sursa citată, care avertizează: "Nu vă aşteptaţi la rezultate rapide". Publicaţia aminteşte că, recent, procurorii au percheziţionat o vilă aflată în proprietatea lui Corneliu Bîrsan, judecător român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Pe aceştia nu-i interesa Corneliu Bîrsan, ci soţia acestuia, Gabriela, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dna Bîrsan este acuzată că a primit bijuterii, o excursie în Indonezia şi dreptul ca fiul ei să folosească gratuit un apartament situat în Paris în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare.
S-ar putea ca acest caz să nu ducă nicăieri, scrie The Economist, preluat de Agerpres. Corneliu Bîrsan a invocat imunitatea diplomatică de care se bucură atît el în calitate de judecător la CEDO, cît şi membrii familiei sale. La rîndul ei, CEDO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile procurorilor români. Separat, Gabriela Bîrsan a solicitat anularea avizului de percheziţie, invocînd vicii de procedură - aşa cum au procedat toţi politicienii importanţi şi mai puţin importanţi din România care s-au confruntat cu acuzaţii de corupţie, notează sursa citată.

Dosarele grele se judecă greu

Majoritatea cazurilor grave de corupţie din România sînt amînate ani la rînd, adesea din motive neîntemeiate. Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii, a fost trimis în judecată în 2008 în dosarul "Caltaboşul", fiind acuzat de trafic de influenţă. Însă cazul său trenează în ritmul melcului, după doi ani de tergiversări procedurale. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul lui Adrian Năstase, fost premier al României, acuzat de mai multe fapte de corupţie, menţionează sursa citată.
Cu cîteva săptămîni în urmă, eşecul României de a ţine sub control corupţia a costat ţara aderarea la spaţiul Schengen. Nimic nu se va schimba pe acest front, declară oficialităţi din ţări sceptice precum Finlanda şi Olanda, pînă cînd România - dar şi ţara vecină, Bulgaria, în tandem cu care a aderat la UE, în 2007 - nu-şi va face ordine în propria ogradă.
Totodată, cultura şpăgii le complică viaţa oamenilor de afaceri din România. Săptămîna trecută, Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank Romania, s-a plîns că mediul de afaceri este "prea corupt", ceea ce afectează investiţiile, dar şi reputaţia ţării pe plan internaţional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.