Național

Şeful SRI: crima organizată a crescut "în intensitate şi calitate"

Ziarul de Vrancea
18 oct 2011 694 vizualizări
Dintre "hărţile" făcute de SRI privind clanurile şi acţiunile lor, multe au ajutat la destructurări, dar altele sînt tratate "în felul în care sînt tratate", spune George Maior, arătîndu-şi nemulţumirea faţă de inacţiunea organelor de aplicare a legii

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI) George Maior a declarat ieri, după ce a fost audiat la Comisia parlamentară pentru controlul SRI, că fenomenul crimei organizate a luat amploare în ultima vreme în România, apreciind că Ministerul de interne şi Poliţia ar trebui să se ocupe şi ele foarte intens de acest fenomen. "Legat de crima organizată am precizat clar, Serviciul se ocupă de această dimensiune a securităţii naţionale la nivel strategic, vorbim de crimă organizată transfrontalieră care presupune fenomene foarte grave la adresa securităţii naţionale, contrabandă, evaziune fiscală, trafic ilegal de persoane, trafic de droguri, lucruri pe care serviciul le are în vedere permanent", a spus Maior. El a adăugat că, statistic, în ultimii doi ani, au fost transmise de către SRI fie organelor de cercetare penală, DIICOT, DNA, fie Ministerului de interne, peste 1.500 de informări referitoare la aceste aspecte, iar aceste informări au vizat nu doar aspectele de ordin naţional, ci şi pe cele de ordin local, pentru că fiecare secţie judeţeană a Serviciului are ca sarcină informarea factorilor locali despre aceste fenomene.
"Există hărţi complete şi în ceea ce priveşte clanurile şi acţiunea lor în plan judeţean, hărţi foarte clare făcute de SRI transmise Ministerului de interne şi organelor de cercetare. Serviciul nu este organ de aplicare a legii este o instituţie care prezintă informări. Multe dintre ele au ajutat la destructurări, altele, din păcate, sînt gestionate la nivelul organelor de aplicare a legii în felul în care sînt gestionate. Este o vulnerabilitate după părerea mea care trebuie tratată mai adecvat", a mai precizat Maior.
Directorul SRI a spus că acest fenomen a evoluat, a crescut "în intensitate şi calitate", iar în perioada următoare va afecta şi securitatea naţională tot mai pregnant. "Preferăm şi sîntem obligaţi să ne ocupăm de aspecte de securitate naţională, de infracţiunile de drept comun va trebui să se ocupe foarte intens şi nu vreau să comentez activitatea altor instituţii, evident, în primul rînd Poliţia, Ministerul de interne. Noi avertizăm asupra acestui fenomen care a crescut în intensitate", a încheiat şeful SRI.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un PDList infocat, acum 4577 zile, 5 ore, 3 minute, 3 secunde
O grupare mafiota, deosebit de periculoasa, este si PDL Vrancea, care jefuieste de trei ani judetul si tinde sa se extinda in toata tara. Unul dintre cei care conduc clanul, Nicu Frichinoase, a si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.