Național

Derapaj în accidentul lui Huidu

Ziarul de Vrancea
17 oct 2011 3048 vizualizări
Poliţiştii se arătau ieri convinşi că acesta a fost motivul intrării pe contrasens n între timp, numărul victimelor a ajuns la trei

Prima ipoteză în cazul accidentului în care a fost implicat realizatorul TV Şerban Huidu este aceea a unui derapaj şi a intrării pe contrasens, în condiţiile unui drum alunecos, spune şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă. "Iniţial am enunţat cinci ipoteze de lucru: derapajul, depăşirea neregulamentară, intrarea pe contrasens pentru a evita un impact cu un automobil care venea din spate, tăierea curbei şi starea tehnică a automobilului, însă prima variantă se conturează din ce în ce mai mult", a spus Lucian Diniţă, într-o declaraţie la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
El a adăugat că pînă în acest moment Poliţia Rutieră a desfăşurat toate procedurile regulamentare, iar cazul este acum instrumentat de un procuror. În plus, instrumentarea cazului este supravegheată şi de Parchetul General, a precizat Lucian Diniţă.
Şeful Poliţiei Rutiere a adăugat că acest accident nu este un eveniment în România, în ultimele două săptămîni înregistrîndu-se mai multe accidente de acest fel, produse pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum, viteză excesivă şi depăşiri neregulamentare. Diniţă a ţinut să precizeze că, totuşi, în ultimii ani se observă o scădere a accidentelor în urma cărora au rezultat morţi. "Evidenţa accidentelor de circulaţie arată că în 2011 avem 7.113 accidente, ceea ce înseamnă un minus de 35 de accidente faţă de anul trecut, 1.531 de morţi, ceea ce înseamnă minus 275 de morţi faţă de anul trecut. Este un procent de aproape 13% şi aş vrea să ţineţi cont că, în perioada 2009-2010 şi iată şi în acest an, procentele ajung undeva la 50%, deci sîntem într-o scădere cu 50% în ceea ce înseamnă persoane decedate în urma accidentelor rutiere, sîntem la nivelul anului 2000 în acest sens", a anunţat Lucian Diniţă.
Acesta a mai spus, despre evenimentul în care a fost implicat Şerban Huidu, că accidentul s-a produs pe drumul dinspre Predeal spre Braşov, în condiţii de carosabil umed şi că s-a procedat la audierea martorilor, a persoanelor implicate şi se desfăşoară şi o expertiză tehnică. "Martorul care se afla în spatele Loganului a declarat că acesta s-a trezit cu maşina de teren în faţă. Nu s-a putut stabili, însă, deocamdată, care a fost viteza fiecăruia", a completat şeful Poliţiei Rutiere.

Semnul de întrebare

Întrebarea omniprezentă este de ce Şerban Huidu a avut dreptul de a şofa după gravul accident de schi din decembrie? Explicaţia este prezentă în lege: unei persoane i se poate retrage permisul doar dacă este declarată inaptă din punct de vedere medical după ce medicul de familie o trimite la analize. În plus, Şerban Huidu are şi în prezent - după accidentul de pe DN1 - dreptul de a conduce fiindcă este considerat nevinovat pînă la rămînerea definitivă a sentinţei. Poliţiştii au arătat ieri că sistemul de retragere a permisului de conducere funcţionează, dovadă fiind şi faptul că 420 de persoane au rămas fără dreptul de a conduce în 2011 din motive medicale.
În ceea ce îl priveşte, Şerban Huidu a avut de-a lungul timpului 14 sancţiuni, dintre acestea două fiind cu suspendarea permisului de conducere - una în 2005 pentru trecere pe roşu şi alta în 2009 pentru depăşire neregulamentară. Mai mult, Şerban Huidu a fost sancţionat în luna august cu şase puncte de amendă pentru depăşirea vitezei legale cu aproape 50 de kilometri în aceeaşi zonă în care a produs, duminică, accidentul soldat cu trei morţi.

A treia victimă s-a stins ieri la spital

Cea de a treia persoană care se afla în autoturismul implicat în accidentul produs de realizatorul tv a murit ieri dimineaţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Bărbatul, în vîrstă de 57 de ani, fusese operat în cursul zilei de duminică, avînd mai multe traumatisme toracice, cerebrale, precum şi sînge în cavitatea abdominală. De duminică seară de la ora 18.00, bărbatul s-a aflat la Terapie Intensivă, dar nu a mai putut fi salvat.
Prim-procurorul Carmina Reit de la Parchetul Judecătoriei Braşov a declarat, într-o conferinţă de presă, că în cazul accidentului provocat de realizatorul TV, Poliţia face cercetări sub supravegherea unui procuror, iar acest dosar va fi tratat potrivit gravităţii faptei comise şi va fi cercetat la fel ca şi alte dosare. Aceasta a spus că, date fiind speculaţiile privind problemele medicale ale lui Huidu, se va verifica dacă acesta avea sau nu dreptul de a conduce. Acesta riscă opt ani de închisoare pentru ucidere din culpă.
Între timp, Şerban Huidu a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, la unitatea sanitară fiind aduse soţia sa şi bona celor doi copii. Cei trei vor fi supuşi unor noi investigaţii medicale, chiar dacă ei au stabilit un diagnostic la unitatea sanitară braşoveană unde au fost internaţi iniţial, a declarat managerul unităţii, Cătălin Cîrstoiu.


Accident similar: trei morţi într-o Dacie făcută zob de un SUV în 2004

La volanul maşinii de teren se afla soţia poetului Adrian Păunescu, care intrase în depăşire fără să se asigure, iar în Dacie era o familie din care a supravieţuit doar mezina

În iulie 2004, autoturismul condus de Carmen Păunescu, soţia poetului Adrian Păunescu, a izbit frontal o Dacie Nova care venea din sens opus. Trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma accidentului: soţii Marin şi Ileana Burlan, precum şi fiica acestora, Laura, care avea 18 ani. A supravieţuit doar Silvia Burlan, care avea atunci 15 ani.
Carmen Păunescu a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Pînă la sfîrşitul procesului, rudele victimelor au renunţat să ceară daune (în valoare de 4 miliarde de lei). O convenţie civilă încheiată între Carmen Păunescu şi Silvia Burlan stabilea ca tînăra să primească o pensie lunară de 500 de lei, să beneficieze de vacanţe la munte şi la mare vara şi iarna, iar la împlinirea vîrstei de 18 ani să primească un apartament în Bucureşti sau contravaloarea locuinţei.
Pe parcursul a cinci ani, pînă cînd Silvia s-a căsătorit (în mai 2009), soţia poetului a ajutat-o mereu pe copilă. Vecinii, la început revoltaţi din cauza pedepsei prea mici, şi-au schimbat părerea cînd au văzut că “doamna Păunescu avut grijă de ea, a luat-o pe la Bucureşti, i-a cumpărat maşină şi a ajutat-o cu bani". Cînd Silvia s-a căsătorit, Carmen Paunescu a fost prezentă şi ea la nuntă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.