Național

Romanii şi extratereştrii

Ziarul de Vrancea
22 sep 2011 808 vizualizări
Odată cu lansarea "Curiosity", un serial documentar despre marile întrebări ale omenirii, Discovery Channel a realizat un sondaj de opinie în cinci ţări din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Slovenia) pentru a afla părerile oamenilor despre viaţa veşnică, originile Universului, existenţa extratereştrilor sau natura umană.

Rezultatele studiului confirmă faptul că întrebările care stau la baza umanităţii suscită în continuare interesul oamenilor, chiar dacă opiniile acestora sînt foarte diverse. Realizat în intervalul august - septembrie, studiul a fost implementat pe un eşantion alcătuit din 3.000 de respondenţi (600 în fiecare dintre cele cinci ţări), cu vîrste de peste 18 ani, din mediul urban. Conform rezultatelor studiului, sud-est europenii se împart în două mari categorii în ceea ce priveşte părerea lor despre felul în care a luat naştere Universul. 40% din aceştia consideră că lumea în care trăim a fost creată în urma fenomentului numit în ştiinţă "Big Bang", în timp ce 36% cred că Universul a fost creat de o divinitate. Comparativ cu alte ţări balcanice, în România există un procent mult mai mare de oameni (49,2%) care cred că Universul a fost creat de Divinitate.

Est-europenii nu-şi doresc să trăiască veşnic

În privinţa altor aspecte cum ar fi existenţa unor forme de viaţă inteligentă pe alte planete sau modul în care se va sfîrşi lumea, părerile sînt similare. Majoritatea sînt de acord că extratereştrii există şi ne-au contactat deja şi că sfîrşitul lumii va veni din cauza unui dezastru natural sau a epuizării resurselor naturale. Un rezultat surprinzător este acela cu privire la dorinţa de a trăi o viaţa veşnică - majoritatea sud-est europenilor (peste 60%) declarînd că nu şi-ar dori asta, chiar dacă ar fi posibil. Cei mai mulţi dintre respondenţi spun că sînt mulţumiţi cu durata vieţii considerată normală în ziua de azi (60-90 de ani). Cei mai mulţi români (45,5%) sînt şi ei mulţumiţi cu o durată de viaţă normală.

Ce se întîmplă după ce murim?

Cea mai mare curiozitate a românilor este "Ce se întîmplă după ce murim?". Aceeaşi concluzie este valabilă pentru peste 20% dintre respondenţii bulgari, croaţi şi sloveni, în timp ce sîrbii sunt mai puţin interesaţi de ceea ce se poate întîmpla după moarte, fiind mai debrabă curioşi să afle "Care este sensul vieţii?". La aceeaşi întrebare, respondenţii români cu vîrste peste 45 de ani, consideră că este mai important să afle dacă există alte forme de viaţă inteligentă în Univers, iar tinerii de pînă în 24 de ani sînt mai interesaţi să afle cum putem călători în timp, în comparaţie cu respondenţii din alte categorii de vîrstă. Modul în care s-a format Universul este o întrebare care stă în spatele multor teorii ştiinţifice, dintre care cea mai răspîndită este cea referitoare la Big Bang. În urma studiului efectuat, peste 40% dintre români şi sîrbi consideră că Universul a fost creat de Dumnezeu. În rîndul românilor, persoanele de sex feminin precum şi cele cu venituri mici cred mai mult în Divinitate decît bărbaţii sau persoanele cu venituri mari. În acelaşi timp, românii cu studii superioare şi cu venituri peste medie sînt adepţii teoriei Big Bang.

Frica de Apocalipsă

De asemenea, potrivit studiului, peste 40% din respondenţi sud-est europeni (42,6% dintre români) cred în existenţa extratereştrilor şi teoria conspiraţiei, conform căreia omenirea a fost deja contactată de extratereştri, însă acest fapt e ţinut secret. În România, în special bărbaţii şi persoanele cu vîrsta peste 55 de ani consideră că specia umană va avea numai de cîştigat de pe urma relaţiilor cu fiinţe de pe alte planete, în timp ce tinerii, cu vîrste de pînă la 24 de ani, şi cei cu venituri mici cred într-o mai mică măsură în existenţa altor fiinţe inteligente în Univers. Referitor la sfîrşitul lumii, 30% dintre respondenţii din cele cinci state participante la studiu cred că acesta va fi declanşat de un dezastru natural. A doua posibilă cauză nominalizată de 22% dintre români este Apocalipsa, aşa cum este descrisă în texte religioase, în timp ce pentru sîrbi şi sloveni o eroare umană (dezastru nuclear/ război) este mult mai probabilă să declanşeze sfîrşitul lumii. De asemenea, în România, 58,7% din respondenţi consideră că roboţii sînt foarte utili.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.