Național

Dedesubturile fraudelor cu cerficate de emisii de gaze

Ziarul de Vrancea
1 feb 2011 459 vizualizări
DIICOT a demarat o ancheta dupa ce compania Holcim a sesizat un transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze

DIICOT a inceput urmarirea penala "in rem" in cazul in care Holcim a sesizat transferul neautorizat a 1,6 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de sera in valoare de 24 milioane de euro, procurorii solicitind comisii rogatorii in Italia, Marea Britanie, Belgia, Israel si Liechtenstein. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism "" Structura Centrala fac cercetari in dosarul penal nr. 332/D/P/2010 pentru acces fara drept la un sistem informatic si transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, informeaza, luni, DIICOT. In acest caz, in 26 noiembrie 2010, SC Holcim SA, prin reprezentantii sai legali, a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca, in 16 noiembrie 2010, au fost initiate zece operatiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera din doua conturi atribuite acestei societati, deschise la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera( Registrul National GES). In total, au fost transferate neautorizat un numar de 1.600.000 de certificate, in valoare de aproximativ 24.000.000 de euro ( valoarea de piata a unui certificat fiind de aproximativ 15 euro), arata procurorii DIICOT. "In acest caz, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale "in rem", sub aspectul savirsirii infractiunilor prev. de art. 42 alin 1-3 si art. 44 alin. 1 si 2 din Legea nr. 161/2003 si au obtinut autorizatii in vederea efectuarii de perchezitii asupra unor sisteme informatice", potrivit sursei citate. In cauza au fost transmise cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia si Israel, pentru obtinerea de date si informatii necesare legalei solutionari a cauzei. Procedurile administrative legate de tranzactiile cu certificate CO2 nu au fost demarate la initiativa autoritatilor judiciare romane, masurile apartinind, in exclusivitate, institutiilor cu competente in domeniu, precizeaza DIICOT. Conturile Holcim Romania ar fi fost atacate de o retea internationala de crima organizata, "foarte probabil" aceeasi care a atacat si registrele de CO2 din Austria, Cehia si Grecia, relateaza "Gindul", in editia de luni, citind surse apropiate anchetei "Accesul neautorizat a fost depistat pentru ca, desi reprezentantii Holcim Romania autorizati sa acceseze conturile nu erau activi in momentul respectiv, acestia au primit automat informatii potrivit carora in conturile noastre aveau loc actiuni", au precizat reprezentantii Holcim. In urma depistarii accesului neautorizat au fost recuperate 600.000 de certificate. Celorlalte certificate insa, in valoare de 15 milioane de euro, li s-a pierdut urma, cunoscindu-se doar faptul ca au fost transferate, initial, intr-un cont din Liechtenstein, de unde au fost tranzactionate si retranzactionate, ajungind in conturi din Marea Britanie, Franta si Cehia, iar de aici, foarte probabil, mai departe, potrivit cotidianului citat.



Hackeri din Romania


Halpys Cement, subsidiara elena a Italcementi, a raportat furtul a circa 300.000 de permise europene de emisii de gaze cu efect de sera din registrul grec al permiselor, iar politia de la Atena a identificat mai multe adrese IP din Romania ca fiind la originea atacului informatic, transmite Reuters. "Au fost furate aproximativ 300.000 de permise, dar aceasta este numai o estimare initiala. Investigatia este in derulare. Din ceea ce stim, sintem singura companie elena careia i s-au furat permise", a declarat pentru Reuters purtatoarea de cuvint a Halpys. Ea nu a precizat exact cind s-au furat permisele, evaluate la circa 4,4 milioane euro, insa a adaugat ca registrul elen a informat compania in legatura cu "tranzactii neobisnuit de mari" pe contul sau pe 18 ianuarie. Politia elena a anuntat ca a identificat zece adrese de IP din Romania folosite de hackeri pentru a ataca registrul Greciei. Autoritatile elene au sesizat Interpol.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.