Național

Legea Educatiei a fost promulgata

Ziarul de Vrancea
5 ian 2011 652 vizualizări
n CCR a declarat ieri consitutionala Legea Educatiei, actul normativ fiind imediat promulgat de presedintele Traian Basescu n seful Senatului, Mircea Geoana, ameninta cu o noua sesizare a Curtii

Curtea Constitutionala a Romaniei(CCR) a decis ieri ca Legea Educatiei este constitutionala, respingind sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSD, PC si PNL. Decizia este definitiva, iar Legea Educatiei va merge spre promulgare la Presedintie. Initial, CCR ar fi trebuit sa se pronunte asupra contestatiilor pe 22 decembrie 2010, insa a aminat luarea unei decizii pentru 28 decembrie. Si la acest termen CCR a decis aminarea dezbaterii contestatiilor pina pe 4 ianuarie. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a contestat pe 15 decembrie Legea Educatiei la Curtea Constitutionala, motivind ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala.

Si reprezentantii opozitiei au contestat Legea Educatiei la CCR, acuzind neconstitutionalitatea textelor, dar si modul de adoptare a acestui act normativ. Ei au sustinut in sesizarea adresata CCR ca Legea Educatiei este viciata de neconstitutionalitate in ansamblu, fiind incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern. Decizia de ieri a fost luata cu sapte voturi "pentru" si doua "impotriva".


Geoana mai vrea o data


Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca face un apel "extrem de serios" catre presedinte sa nu promulge actul normativ si a precizat ca, dupa ce aceasta lege va fi eventual promulgata, isi pastreaza dreptul de a resesiza CC. "Declararea ca fiind inadmisibila a sesizarii pe care am facut-o, ca presedinte al Senatului, in opinia mea incearca sa scoata Curtea Constitutionala dintr-o situatie imposibila, aceea de a infirma doua decizii succesive prin care Curtea, in 2009 si 2010, a declarat ca angajarea raspunderii pe Legea educatiei nationale este neconstitutionala", a declarat Geoana. El a adaugat ca doreste sa faca "un apel extrem de serios" catre presedintele Traian Basescu de a nu promulga Legea educatiei, sustinind ca decizia anterioara a Curtii prin care declara angajarea raspunderii pe aceasta lege ca fiind neconstitutionala ramine in continuare in vigoare. Presedintele Senatului a mai spus ca, dupa ce aceasta lege va fi eventual promulgata, isi pastreaza dreptul de a "resesiza" Curtea Constitutionala. Apelul sau nu a fost ascultat de presedinte care a promulgat ieri seara actul normativ.


Care sint cele mai importante modificari


Cele mai importante schimbari ale noului proiect legislativ vizeaza conducerea universitatilor si a scolilor. Daca, in proiectul initial, era stabilit ca rectorii sa fie desemnati prin concurs, in noul proiect institutiile de invatamint superior primesc libertatea de a opta intre doua modele distincte: alegerea rectorilor prin scrutin universal sau dupa modelul corporatist. Guvernul a modificat si partea referitoare la incompatibilitatile directorilor de scoli. Astfel ca, daca initial li se interzicea sa fie membrii de partid, in noul proiect nu li se va permite sa detina functii de presedinte sau vicepresedinte in filialele formatiunilor politice. O alta modificare se refera la "clanurile universitare". Astfel ca rudele pina la gradul III nu vor mai putea sa detina functii de conducere in cadrul aceleiasi universitati, proiectul initial vizind restrictii doar la nivel de facultate. Noua Lege a Educatiei prevede si ca scolile in care invata putini elevi sa fie comasate. Mai mult decit atit, in actul normativ se recomanda si universitatilor din Romania sa fuzioneze pentru a deveni mai puternice, inclusiv din punct de vedere financiar. Noua lege mai reglementeaza ca admiterea la liceu sa se faca pe baza de portofoliu, cu doua probe scrise si examen optional organizat de fiecare liceu in parte. Evaluarea elevilor se va face din doi in doi ani, iar profesorii vor fi obligati sa faca un masterat didactic urmat de stagiu de practica. De asemenea, clasa pregatitoare va trece la invatamintul primar, iar parintii vor fi nevoiti sa plateasca amenzi daca elevii chiulesc. Un alt lucru fundamental reglementat de noua lege a educatiei este modul de finantare a scolilor, finantarea per elev a tuturor costurilor salariale, utilitati, apa, caldura, manuale si tot ceea ce tine de standardele minime de autorizare a scolii, precum materialele didactice.

De asemenea, invatamintul liceal devine obligatoriu pina cel mai tirziu in anul 2020.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.